БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 40 744
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Изпитана рецепта за дроб-сърма може ли? Имам пиУешки дробчета и ориз. Заливката от какво е? Само ориз и дробчета ли - нещо морков, чушка, лук?  Rolling Eyes Как да не се слепне ориза?
Никога не съм го готвила това. Опитвала съм веднъж купено от топла витрина и  Sick
Така я правя аз:
300 гр. пилешки дробчета
1 глава лук - нарязан на ситно
1 морков - нарязан на ситно
1/2 ч.ч. ориз
джоджен
черен пипер
магданоз
сол

За заливката:
400 гр. кисело мляко
2 яйца
1 щипка сода
1 щипка сол
Приготовление
Дробчетата се кипват докато побелеят и се нарязват на ситно. Лукът и морковът се задушават в олио. Прибавят се и нарязаните дробчета и се запържват. слага се измития ориз и се запържва докато стане прозрачен. Слагат се подправките. В тавичка се сипва малко мазнина и се изсипва сместа. сипват се 2 ч.ч. вода и се пече до готовност. Накрая се прави заливкатаи се връща да се запече и тя.

# 481
  • Варна
Преди, тук от форума, бях взела една сполучлива рецепта за тесто за пица. Тъй като рядко правя, потурчила съм листчето със записките и идея си нямам от коя тема е взета.
Дайте лесна и изпитана рецепта за тесто, моля. /ако може без втасване или то не е вкусно?/  Praynig

# 482
Някои може и да овалват в брашно преди пържене, ама по дефолт са си без него, та затова се чудя?  Wink

не, не са без брашно. В Рецептурника на ЗОХ си се овалват в брашно  Peace аз ги овалвам и оставям да дръпне брашното, защото иначе прегаря бързо мазнината

# 483
  • Cambridge, UK
След един ,два часа трябва да приготвям пъстърва на фурна. От снощи съм я обработила със сол и лимонов сок и сега все още не съм взела решение как да я пека. Дали всяка пъстърва да увивам във фолио, дали в обща тава  покрита с фолио или въобще без фолио. Искам да стане с приятен загар и да не стои като варена или правена на пара и да е максимално вкусна. Най много я обичам пържена ,но майка ми и половинката не трябва да ядат пържено. Какво ще кажете по темата скъпи кулинарки?

Можеш да печеш рибите увити във фолио заедно в началото и накрая да ги отвиеш и запечеш до готовност. Най-важното е да не ги изсушиш с много печене.
Пастървата е много вкусна с масло, можеш да сложиш върху всяка риба. Температурата е около 130°C

750 г : 1h 10 мин
900 г: 1h 30 мин
1.35 кг: 2h
1.8 кг: 2h 30 мин
2.25 кг: 3h

Друг вариант е да я печеш без фолио, намазала с масло, в тавичка, но времето за печене ще е още по-критично, така че наблюдавай я. Времетраенето е горе долу следното:цяла пастърва (275-350г) всяка: 25-30 мин на около 200°C

# 484

Изпитана рецепта за дроб-сърма може ли? Имам пиУешки дробчета и ориз. Заливката от какво е? Само ориз и дробчета ли - нещо морков, чушка, лук?  Rolling Eyes Как да не се слепне ориза?
Никога не съм го готвила това. Опитвала съм веднъж купено от топла витрина и  Sick

Вкъши сме фенове на дроб-сармата на Бордовски   bouquetточно по рецептата му, фрикасето от кисело мляко е много вкусно, изобщо комбинацията е супер! Heart Eyes

# 485
  • Велико Търново
Преди, тук от форума, бях взела една сполучлива рецепта за тесто за пица. Тъй като рядко правя, потурчила съм листчето със записките и идея си нямам от коя тема е взета.
Дайте лесна и изпитана рецепта за тесто, моля. /ако може без втасване или то не е вкусно?/  Praynig

Аз много харесвам това тесто за пица Верди:

500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио

Замесва се тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъсва се топка колкото юмрук, ръцете се намазват с олио, разтегля се до някъде, поставя се в намазнена тава и се раздърпва до краищата. Пицата се намазва с доматен сок, после кашкавал и после всичко останало. Пече се на силна фурна 250-300'С за 10 мин.

Не е нужно да втасва, нито да се разточва. Количеството става горе долу за 2 тави.

# 486
Мацки, все пак успях да разбия сметана с бъркалки за тесто, даже и аз не знам как стана - НА МАГИЯ! За два часа спретнах тортичка, Кодрит Кадир и скалички. Ще кача снимчица после Simple Smile

# 487
  • Sofia
ще правя крем карамел,дали може да сложа кафява захар,вместо бяла...ще се промени ли много цвета и вкуса

# 488
бялата захар като я карамелизираш става по-тъмна от кафявата захар. така че не виждам каква промяна в цвета ще настъпи след употребата на кафява захар.
на вкус съм чул ,че нямало разлика. аз не използвам такава захар все пак.  Laughing

# 489
ще правя крем карамел,дали може да сложа кафява захар,вместо бяла...ще се промени ли много цвета и вкуса
Трябва да сложиш по малко количество от кафявата захар.На вкус не мисля че ще има промяна.

# 490
  • Sofia
ще пробвам,все пак не е и от най-тъмната и влажна,а от по-светлата

# 491
Може ли бърз отговор, че тотално блокирах? Застройката на пилешка супа яйце и кисело мляко ли беше или жълтък и кисело мляко? А брашно?
Знам го, но в момента не се сещам.

Менюто се готви - пилешка супа, дроб-сърма и трицветен кекс /ако се получи/. Утре ще пиша какво и дали е станало.

# 492
може и по двата начина, ако те притеснява, че ще се пресече при  претопляне - само мляко и жълтък. Ако правиш топла застройка - яйце (цяло) кисело мляко и брашно малко

# 493
Мерси, пепчо!

# 494
  • Бургас
Не съм правила никога пържени кюфтета досега, а малката ми дъщеря е с непоносимост към глутен. Може ли да ги изпържа без брашно?
Много пъти овалвам вместо в пшеничено брашно, в царевично - когато пържа риба, тиквички и... винаги, когато ми хрумне. Получава се хрупкава коричка. То не съдържа глутен. Оризовото брашно също не съдържа глутен. Продава се в Кауфланд в пакет по 500 грама. То не е така зърнесто като царевичното, повече прилича на нишесте. Ще е много удачно да се използва / макар, че е около 1.50 лв пакета/, защото овалването  с нишесте при пържене е много добър вариант

Общи условия

Активация на акаунт