БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 40 739
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
armeria, благодаря много!   bouquet
Отдавна ползваме различни безглутенови брашна, но аз не пържа принципно, а ми се доядоха кюфтенца като на баба. Затова послушах на Пеп-чо съвета да си намажа ръцете с олио и така... Станаха фантастични кифтьета  Mr. GreenHug

# 496

Много пъти овалвам вместо в пшеничено брашно, в царевично - когато пържа риба, тиквички и... винаги, когато ми хрумне. Получава се хрупкава коричка.

аз също напоследък само в царевично овалвам всичко, дори зеленчуците и много повече ми харесват. Но виж, за оризовото не знаех, ще пробвам още следващия път   bouquet

# 497
Получих хубав подарък от Г-я метална бутилкаот 5л.зехтин.до сега не съм ползвала такъв  newsm78 който да е толкова тъмен и леко мътен , даже мога да смело да кажа , че има утайка зеленикава като го налея в чаша.толкова наситено зелен е

Последна редакция: вт, 11 фев 2014, 23:49 от Асгарди

# 498
аз също напоследък само в царевично овалвам всичко, дори зеленчуците и много повече ми харесват.
Тъкмо влизам с мойта зеленчукова драма и чета това! Heart Eyes
пеп-4o, би ли споделила малко по-подробно кое и как?  bouquet   Предчувствам вкусни,хрупкави и диетични карфиолоподобни в/у хартия за печене.

А влизах да питам къде сбърках... добавяйки настъргано коренче пащърнак към задушените на тиган зеленчуци? newsm78
Получи ми се не тъй вълшебно-ароматно, както обещаваше днес зарзават-консултантката при несигурното ми посягане (за сефте) към стръкчето.

# 499
  • София
Получих хубав подарък от Г-я метална бутилкаот 5л.зехтин.до сега не съм ползвала такъв  newsm78 който да е толкова тъмен и леко мътен , даже мога да смело да кажа , че има утайка зеленикава като го налея в чаша.толкова наситено зелен е
Точно такъв ползвам. Канта от 20 литра.  Това е истински зехтин без допълнителна обработка, Еко. Много е добър и задължително има утайка, това са малки парченца маслини.  Не се притеснявай, а ползвай спокойно. Когато го оставиш в спокойно състояние, той се утаява на дъното и се избистря.

# 500
Сигурно знаете де, но за протокола да кажа - оризовото брашно има различна текстура от царевичното, като пудра захар е и хрупа между пръстите, струва ми се, че няма да е толкова приятно за обработка. Няколко пъти правих разни нещица по рецепти на Лабрекс и всеки път слагах все повече просено брашно, за сметка на оризовото. Иначе аз лично оризовото го харесвам дори повече от пшеничното за сладки неща - торти, кексове и т.н, става много фино всичко.

# 501
  • Варна
Преди, тук от форума, бях взела една сполучлива рецепта за тесто за пица. Тъй като рядко правя, потурчила съм листчето със записките и идея си нямам от коя тема е взета.
Дайте лесна и изпитана рецепта за тесто, моля. /ако може без втасване или то не е вкусно?/  Praynig

Скрит текст:
Аз много харесвам това тесто за пица Верди:

500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио

Замесва се тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъсва се топка колкото юмрук, ръцете се намазват с олио, разтегля се до някъде, поставя се в намазнена тава и се раздърпва до краищата. Пицата се намазва с доматен сок, после кашкавал и после всичко останало. Пече се на силна фурна 250-300'С за 10 мин.

Не е нужно да втасва, нито да се разточва. Количеството става горе долу за 2 тави.

Благодаря! Нещо познато ми е това Верди, може и него да съм пробвала, пък и щом няма нужда от втасване - още по-добре!  Hug

# 502
аз също напоследък само в царевично овалвам всичко, дори зеленчуците и много повече ми харесват.
Тъкмо влизам с мойта зеленчукова драма и чета това! Heart Eyes
пеп-4o, би ли споделила малко по-подробно кое и как?  bouquet   Предчувствам вкусни,хрупкави и диетични карфиолоподобни в/у хартия за печене.

излъгах те  Blush имах предвид зеленчуковите кюфтета.  Оваляни  в царевично брашно. Тиквени, картофени, бобови, лещени... Не че не могат на хартия да се изпекат.
Сирена-кашкавал - за панирани - брашното е смес с царевично.
А от зеленчуците само патладжан на шайби съм пекла на хартия във фурната -  посолен, отцеден, овалян в цар. брашно.

# 503
защо ти се получи не така добре? Да не беше "дрЪт" корена с много жилки вътре?
но пащърната принципно си иска задушаване, ако си очаквала да го запържиш за 5-10 мин. на тиган с другите зеленчуци, не мисля, че ще се получи.
Аз правя вече няколко пъти печени, в плик, в който слагам картофи, целина, пащърнак.... и тн, където  омеква, сочен и вкусен си е

# 504
Дайте идеи какво да сготвя с кайма.
Скоро правих, мусака, кюфтета с бял сос, супа топчета, шницели, зелеви сърми. Снощи правих руло Стефани. И пълнени чушки правих скоро. Вече се изчерпвам. Сина не яде месо освен пилешко ,та за това гледам да пробутвам разни неща с кайма.
Ще направя спагети , но приемам и други предложения.

# 505

Ще направя спагети , но приемам и други предложения.

КУПЧИНКИ ОТ КАЙМА И ОЩЕ НЕЩО, понеже най-вкусните снимки радикал-ът ми ги е зачезнал нанякъде, погледни ТУК.
Може още нещо с тесто да направиш, като СЛЪНЧОГЛЕДЧЕ-то например, или всякакви пирожки, беляши........ Peace

# 506
  • Sofia
вчера правих лазаня,за нея се прави сос като за спагети,с лук,кайма,подправки,гъби,дом.пюре,а днес ще правя  кисело зеле с кайма

# 507
  • В една Дупка.
Здравейте, споделете някоя рецепта само с царевично нишесте. Може и сладка и солена.  bouquet
Имам около 2кг царевично нишесте Sunglasses

# 508
Здравейте, споделете някоя рецепта само с царевично нишесте. Може и сладка и солена.  bouquet
Имам около 2кг царевично нишесте Sunglasses
Аз използвам нишесте за кремчета, сгъстявам вместо брашно. Виждала съм и супи да сгъстяват с нишесте. Почваш да правиш ,еклери, бисквитена торта. Но 2 кг. са си много.  Laughing

labrex ,Doli  мерси. Днес най вероятно ще са на яйца ,но за утре трябва да измисля нещо. Писна ми вече това готвене. Всеки ден, даже понякога по 2-3 пъти. Tired

# 509
  • Sofia
и на мен ми писна,особени като и проявяват капризи Close

Общи условия

Активация на акаунт