Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Идеи за домашна храна за ученик

  • 10 988
  • 44
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 456
здравейте,
синът ми е първокласник, имат стол в училище, но той отказва да яде тази храна, а е по-цял ден.

Затова реших да готвя и да си носи. Не искам да консумира сандвичи, защото съм против сухата храна постояно и ми се иска да яде нещо сготвено.
Въпросът е, че няма как да се стопли и трябва да консумира студена храна.

Молбата ми е за идеи за подобни ястия, които могат да се консумират студени.
Всякакви предложения са от полза
Разчитам на вашия опит  Simple Smile
 

# 1
  • Мнения: 2 378
Нещо месно - наденичка, кюфте, кебапче, пилешка пържола + салата (зеле с моркови, бобена, краставици и домати) + филия хляб
Кашкавал пане/панирани сиренца + салата + филия хляб (може и варено и обелено яйце да добавиш)
Поне моите деца биха яли тези неща дори и да не са топли.

# 2
  • Мнения: 43 777
В училищата е такава жега, че ще ги консумира на стайна Т. От опит - всичко става, без прекалено течни (супи/яхнии), че става голямо оливане.

# 3
  • Мнения: 1
разни салати, вътре можеш да слагаш пилешко месо или риба, ориз със зеленчуци...

# 4
  • Мнения: 2 378
Сега се сетих и за картофени кюфтета, както и сърца от кренвирши с яйце и сирене - .

# 5
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 9 337
трета година правя всеки ден кутии за двама. Мога рецептурник да издам вече.
При нас дори от училището издават списък какво може, какво не може. Затова караме по схемата плод-зеленчук-нещо основно.

Почти всичко може да се яде студено, но си зависи от детето.
Основното може да е картофи  печени, варени, на пюре, запечени с нещо/бекон, кашкавал, сирене/ и т.н. Или ориз по начин, по който го харесвате - моите ядат и тип китайско, а също ориз с мляко и канела.
задушени зеленчуци - или печени зеленчуци. Пека ги заедно в тавичка, всякакви, да се смесят аромати и вкусове. Или задушени моркови с малко мед. Задушени броколи.
Пресни зеленчуци - от рода на чери доматчета, или прясна чушка със сирене. Краставичка с лимонов сок.
кюфтета - малки по размер, кайма смес или пилешка кайма също. Кебапчета също, да.
Пилешки филенца/жулиени на скара/тиган със соев сос или с някаква зелена подправка.
ако яде сармички/лозовите са идеални като размер и за пренасяне/ или някакви пълнени теста, също става.
принцеси с кайма или кашкавал;
всякакви кексове, мъфини сладки и солени, баници и банички.
от готвените неща зеленчукова мусака/както и класическа, въпрос на вкус дали ще я яде не-топла/, огретени, макарони/паста всякакви.
палачинки с всичко!

ако имате подходяща бутилка/или малки бутилки от минерална вода/, може да се носи пасирана зеленчукова супа за пиене. Месните не стават.

при нас в стола продават предимно два вида макарони - със сирена и със зеленчуци. Пиле с ориз по местному; салати тип Цезар.

сандвичите могат да са тип "дюнер", разни завити в питка, или "макдоналдски" сандвич в разрязана питка, но с твоите продукти ще е напълно здравословно.

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 4 245
Картофени кюфтета, пълнени чушки /с или без месо/, руло от кайма, бял ориз с месо, сърми /с или бз месо/, омлет...

# 7
  • Мнения: 15 379
Мусака
Огретен
Гювеч
Гювече, като просто се извади, като изстине от глиненото съдче и се премести в кутията.
Руло Стефани
Сърмички, нарязани за по-лесно хапване
Ризото с месо или без

# 8
  • Мнения: 342
Само да вметна по първите отговори, че пържените храни като кюфтета и кебапчета стават неприятно мазни след изстиване. Ако можете, ги печете, или ги пържете в съдове с незалепващо покритие - керамични, тефлонови.

# 9
  • Мнения: 188
Може ти да му правиш сандвичите. Много по-полезно и вкусно ми изглежда сандвич с хубав хляб, филе, кашкавал, марула, домат, маслини и т.н. отколкото студени кюфтета, кебапчета и кренвирши.

# 10
  • София
  • Мнения: 456
благодаря за бързите отговори и идеите  Hug.

при нас предизвикателството е, че доскоро отказваше ориз, който може да се яде студен. Сега почна по-малко, така че може да се ползва.

Кюфтета ги пържа, но приготвям сама сместа ( каймата е от месо, което посочвам в магазина и не е мазна), затова като изстинат не са толкова мазни и могат да се консумират...

Пилешкото става доста твърдо и затова трябва повече време да се маринова - ден за ден, вечер след работа е голямо предизвикателство  Simple Smile
Правих и домашна пица - яде, въпреки,че според мен е не е вкусна студена, но я увивам във фолио и запазва мекотата си....
Понеже аз самата не обичам студена храна, ми е трудно да преценя дали е вкусно студено....

# 11
  • Мнения: 2 378
Аз не виждам нищо лошо в кебапчетата и кюфтетата когато са от месо - ние купуваме месо и го мелим с машинка, така знаем какво всъщност ядем, после ги печем на грил-тиган. За кренвиршите съм съгласна, че не се знае какво съдържат.

# 12
  • София
  • Мнения: 456
Може ти да му правиш сандвичите. Много по-полезно и вкусно ми изглежда сандвич с хубав хляб, филе, кашкавал, марула, домат, маслини и т.н. отколкото студени кюфтета, кебапчета и кренвирши.

аз по принцип му правя сандвичи за следобедна закуска ( излизаме в 7.30 сутрин и към 7  вечер се прибира), но не искам на обяд да яде сандвичи, защото не мисля, че е полезно за стомаха....сандвич на закуска ( поне два пъти седмично), сандвич следобед и преди това на обед....тежичко за стомаха ми се вижда, затова търся други варианти....

# 13
  • Мнения: 43 777
Само да вметна по първите отговори, че пържените храни като кюфтета и кебапчета стават неприятно мазни след изстиване. Ако можете, ги печете, или ги пържете в съдове с незалепващо покритие - керамични, тефлонови.

Или на хартия във фурната Simple Smile ние напоследък така правим дори "пържените" картофи.

# 14
  • Мнения: 188
Pouh, разбирам те напълно. Но на мен лично студената готвена храна изобщо не ми харесва, трябва да съм много гладна за да изям нещо такова.

Общи условия

Активация на акаунт