Знаете ли какво ядете? Експерти ще отговарят на Вашите въпроси.

  • 15 050
  • 140
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 9 992
Ще си позволя да отговоря на въпросите, касаещи млекопроизводството.

Сухото вещество (СВ) в даден продукт се определя като тази част от масата, която остава след изпарение на водата, съдържаща се в него. В този смисъл сухото вещество е термин, противоположен на водното съдържание на даден продукт.
Съдържанието на мазнини в сухото вещество (МСВ) определя маслеността на сиренето. В БДС  2651-88 е прието за качественото бяло саламурено сирене от краве мляко съдържанието на мазнини в сухото вещество да е минимум 48%.
Тоест, искам да кажа, че в сиренето СВМ и МВС не са съставки, а процентно съотношение на мазнините и сухото вещество. Те не се събират, нищо, че правят повече от 100% Simple Smile

Млеката се заквасват с бактерии. Нищо фалшиво не се слага, не се притеснявайте. Възможно е да бъде добавена растителна мазнина или сухо мляко, но нищо друго. Кисело мляко НЕ МОЖЕ да се получи, ако в млякото има АБ, консерванти и всичко друго, което се сетите. Не може, защото, за да се получи, е необходимо живите бактерии да се размножат, да коагулират казеина и да "сгъстят" млякото. А всеки консервант или АБ забавя размножаването на бактериите и ги убива (както и при разболяване на човека).

Въпросът е, че вече в млякото се слагат предимно Стрептококови бактерии, които дават по-сладкия вкус на млякото и после измират в готовия продукт до края на срока на годност. Ако не се слагат Лактобацили, каквото си е нашето традиционно мляко, млякото не става кисело, а Стрептококите няма с кого да живеят в симбиоза и измират. А всъщност, нашите си Лактобацили са тези, които дават дълголетието на българина (така са били известни в началото, когато са били открити и изолирани) Simple Smile

Мухлясването на млякото след срока на годност (или по-правилно: плесенясването) може да се дължи на различни неща, като най-честото е замърсяване с дрожди. Това става от недобре измити съоръжения в предприятието, най-често.
Дано да стана малко по-ясно  Embarassed

И аз ще ти отговоря , то в млякото и желатин слагат да го сгъстяват и нишесте и растителни мазнини нямат място там . Подквасват , после преработват за да убият живата бактерия и да не се  вкисва. Пробвай да си подквасиш домашно мляко с купешко . Сигурно с това за 50 стотинки ще имаш повече успех от тези за 1 лв. но пак имат вкус на повръщано. Защо маслеността ,как го преработват не знам , не седи както е нормално отгоре . Знам и палмова мазнина му слагат за да издокарат голям % масленост. Иначе антибиотици нямало , що за успокоение. Мегле , прясно може да седи до седмица отворено и да не е в хладилник и не се вкисва, но консерванти няма, да не се притесняваме.  Shocked
В Гърция сме си купували кисело мляко , 1 път по вкусно , второ сме отделяли каймака  отгоре и сме си правили масло . А тук храната е по-скъпа от тамошната, но тамошната е качествена. А в Гърция е по скъпа от в цяла Европа сигурно . Ядем скъпо , за сметка на това некачествено , на фона на ниските ни заплати .

# 31
  • Мнения: 6 217


 И се среща предимно в "здравословните" магазини и продукти.

Извинете, ако досадих  Embarassed  Embarassed  Embarassed
Защото народът масово си мисли, че щом нещо се продава в биомагазин, значи от него се живее 1000 години минимум. Нищо, че е произведено пак с един куп химия, ама полезна химия.  Wink

# 32
  • Мнения: 3 477
Нищо фалшиво не се слага, не се притеснявайте. Възможно е да бъде добавена растителна мазнина или сухо мляко, но нищо друго.

Тези две изречения малко си противоречат  Mr. Green  Не се заяждам, ядосвам се на ситуацията... Надявам се производителите да са длъжни да обявяват такива добавки.
Благодаря ти за пояснението  Peace

# 33
  • Мнения: 6 217
Нищо фалшиво не се слага, не се притеснявайте. Възможно е да бъде добавена растителна мазнина или сухо мляко, но нищо друго.

Тези две изречения малко си противоречат  Mr. Green  Не се заяждам, ядосвам се на ситуацията... Надявам се производителите да са длъжни да обявяват такива добавки.
Благодаря ти за пояснението  Peace
Растителната мазнина и сухото мляко не са синтетични продукти. И не би трябвало да те притесняват кой знае колко много.

# 34
  • Мнения: 3 477
Пробвай да си подквасиш домашно мляко с купешко .

Аз съм пробвала, получава се перфектно. Няма хич даже вкус на повръщано, сладко става. Което изцяло съвпада с даденото по-горе обяснение за стрептококите. И доколкото прочетох в същото обяснение, няма нужда да ги убиват, те сами си измират  Mr. Green

Аз мисля, че няма такова нещо като ДДД за Е-тата. Иначе щяха да я сложат по продуктите, да си измият ръцете и да се приключи дискусията.

# 35
  • Мнения: 3 477
Растителната мазнина и сухото мляко не са синтетични продукти. И не би трябвало да те притесняват кой знае колко много.

Дори да приемем, че е така, хранителната им стойност е далеч от тази на прясното мляко и това трябва да се знае. Да не говорим, че за сухото мляко има много условности, вкл. възможността да се слагат в него разни неща, имаше скандали с бебешките формули достатъчно. За растителните мазнини все още чакаме да прочетем пояснението на експертите какво точно се разбира под това понятие и не трябва ли да се конкретизира.

# 36
  • Мнения: 9 992
Пробвай да си подквасиш домашно мляко с купешко .

Аз съм пробвала, получава се перфектно. Няма хич даже вкус на повръщано, сладко става. Което изцяло съвпада с даденото по-горе обяснение за стрептококите. И доколкото прочетох в същото обяснение, няма нужда да ги убиват, те сами си измират  Mr. Green

Аз мисля, че няма такова нещо като ДДД за Е-тата. Иначе щяха да я сложат по продуктите, да си измият ръцете и да се приключи дискусията.

Подквасва се, не от всяко , вкус на повръщано има купешкото . . Стандарта е 1 подквасваща на 3 стабилизиращи , те го правят 1 подквасваща на на 20 стабилизиращи бактерии за да може да издържа . И това в тези ,в които има живи бактерии в други ги убиват .

# 37
  • Sofia
  • Мнения: 22 540
Нали не искаш да ми кажеш, ...
Не. Казах това, което исках да кажа и, в което вярвам. Не убеждавам другите също да вярват, още по-малко пък казвам кой, какво и от къде да си купува.  Simple Smile

# 38
  • Пловдив
  • Мнения: 1 138
И аз ще ти отговоря , то в млякото и желатин слагат да го сгъстяват и нишесте и растителни мазнини нямат място там .

Желатин се слага в плодовите кисели млека като емулгатор.
Нишестето е забранено да се влага в кисело мляко (в плодови може). Най-лесният тест, който може да се направи, е с йод. Ако има, веднага млякото посинява.


Подквасват , после преработват за да убият живата бактерия и да не се вкисва.

Не се сърдя за тези леки "нападки". Все пак, хората не са длъжни да са компетентни по всички въпроси. Когато млякото се получи в предприятието, след изследване и контрол се "убиват" всички, ама ВСИЧКИ, живи микроорганизми до 99% с високотемпературна пастьоризация за 30мин. След това, вече, млякото е готово да му се добавят такива бактерии, каквито искаш да се развиват вътре. Дори и да си си го издоила сама на село млякото, всяка баба ще ти каже, че трябва първо да го свариш, за да го пиеш.

Пробвай да си подквасиш домашно мляко с купешко . Сигурно с това за 50 стотинки ще имаш повече успех от тези за 1 лв. но пак имат вкус на повръщано.

На този въпрос вече обясних по-горе. В готовото мляко от магазина почти няма живи бактерии. Затова няма как да заквасиш ново мляко.


Защо маслеността ,как го преработват не знам , не седи както е нормално отгоре . Знам и палмова мазнина му слагат за да издокарат голям % масленост.

Млякото задължително преминава през хомогенизатор, точно, за да не се разслоява мазнината и да стои горе. За мен, а и за повечето потребители, които държат на естетичния вид, мазнината отгоре не ни е приятна. А тя не е изчезнала, просто този уред под налягане и с помощта на температура разпределя мастните молекули в цялото мляко, за да не се разслояват.


Иначе антибиотици нямало , що за успокоение. Мегле , прясно може да седи до седмица отворено и да не е в хладилник и не се вкисва, но консерванти няма, да не се притесняваме.  Shocked

Това вече го казах. Прясното мляко е подложено на високотемпературна пастьоризация, която убива 99% от микроорганизмите в него. Затова няма какво да ти се развали. Пробвай да си купиш селско мляко, да го свариш и да го оставиш в хладилника. И засечи за колко време ще ти стои хубаво там.

В Гърция сме си купували кисело мляко , 1 път по вкусно , второ сме отделяли каймака  отгоре и сме си правили масло . А тук храната е по-скъпа от тамошната, но тамошната е качествена. А в Гърция е по скъпа от в цяла Европа сигурно . Ядем скъпо , за сметка на това некачествено , на фона на ниските ни заплати .

Колко е качествена храната в другите държави.....не смея да коментирам. За всеки вкус си има потребител. Аз изпитвам погнуса от каймака на млякото и когато ям мляко с високо съдържание на мазнини си го купувам само от магазина.



Спирам да пиша. Нека да се включат експертите.
Няма смисъл да се заяждаме и да оспорваме фактите.
Все по-лоша храна консумираме, по простата причина, че вече не останаха хора по селата, които да отглеждат истинска храна. Помня времето като дете, когато всяка събота и неделя бяхме на село при баба и дядо и копаехме, сеехме, поливахме. А от магазина си купувахме само хляб и от време на време-масленки Simple Smile

# 39
  • Велико Търново
  • Мнения: 5 668
Очаквам с нетърпение отговорите на зададените въпроси Flutter
На въпроса "знаете ли какво ядете"-...........май по-добре да не знам ooooh! и аз чета внимателно етикетите,интересувам се и от това съдържат храните и ме обзема тиха ярост с какви боклуци храня детето си Tired Единственото,което мога аз да си правя вкъщи е хляб и кисело мляко-всичко друго купувам Confused
Лоша и некачествена храна ядем,защото това което произвеждаме,го изнасяме/в по-голямата си част/,а внасяме отвън-щото е по-евтино за производителите Confused - и месо,и зърно ,и какво ли още не....

# 40
  • Мнения: 9 992
По селата в Родопите примерно , вече почти никой не гледа крави , а преди имаше в почти всяка къща . Защо ? Защото им го изкупуват на цена по-ниска от тази на водата , повече пари дават за фураж, отколкото изкарват от млякото , а труда е много . Селски балъци вече няма, хора по селата има.

# 41
  • Мнения: 0
Няколко въпроса и от мен:


2. Коректна ли е / позволена ли е формулировката 'подправки', също доста често срещано явление?

Кагото представляват не повече от 2 на сто от количеството на храната е позволено да се изписва  „Подправка”  или „Смес от подправки”

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 16:29 от Асоциация "Активни потребители"

# 42
  • София
  • Мнения: 1 904
Това с маслините ме разсмя честно казано Rolling Eyes
какво значи в Гърция черните маслини са забранени Shocked
Вие знаете ли как гърците правят черни маслините ooooh!
а,че тук ядеме боядисани такива,това е вярно Tired

по другите въпроси...явно отговори няма Mr. Green

# 43
  • Мнения: 0
Няколко въпроса и от мен:



3. Коректно ли е / позволено ли е като съставка да се изписва друг продукт като съставка на крайния продукт, напр. соев сос, горчица и др., при положение, че така може спокойне да се прикрие присъствието на Е-та в крайния продукт?


Една сложна съставка може да фигурира само със своето име, без да се изброяват отделните й съставки, когато представлява не повече от 2 % от  общия състав.  Ако производителят реши може да обозначи какво съдържа сложната съставка.

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 16:30 от Асоциация "Активни потребители"

# 44
  • Мнения: 0



5. Предвижда ли се в близък или по-далечен план да се изписва по какъв начин се обработват пресните плодове и зеленчуци, така че да може човек да покаже нагледно на децата си, че динята, произведена в Иран (примерно), е обработена с вредни (или най-малкото съмнителни) химикали или облъчена с радиация и не е най-добрата храна през януари месец?

На всеки облъчен продукт  трябва да е  изписано „облъчено” или „обработено с йонизиращи  лъчения”.

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 16:30 от Асоциация "Активни потребители"

Общи условия

Активация на акаунт