Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 фев. 2014, 15:37 ч.

помощ за докторанти т

 • 3 332
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 826
Здравейте, имам бебе на 8 месеца, от началото на годината съм зачислена редовно за докторант и реших да изискам полагаемата еднократна помощ за докторанти. В закона е разписано, че може да се изиска помоща до навършване на една година на детето. Служителката в социалното твърдеше, че най-вероятно щели да ми откажат, защото били минали 6 месеца. Но в моя случай съвпадението докторантура, майчинство възниква сега, когато детето е вече на 8 месеца. Моля пишете имате ли опит с такъв казус?

# 1
 • Мнения: 2 697
Най-вероятно помощта вече не ти се полага, за съжаление. Тя действително е за първата годинка на детето, но се изисква (подават документи) до 6-ия месец на бебето. Аз също бях докторант като теб и получих помощта, но подадох документи мисля месец след раждането. Това, че съвпадението докторантура и майчинство ти възниква едва на 8-ия месец на бебето, не мисля, че ще ти помогне пред социалните, но все пак ако искаш, попитай и в сайта на Министерство на труда и социалната политика - там дават отговори на подобни въпроси Peace

# 2
 • Мнения: X
Срокът за подаване на молба за тази помощ е шест месеца, считани от края на месеца, в който е родено детето. Вече няма как да я получиш, за съжаление.

# 3
 • Кюстендил
 • Мнения: 2 546
Тук в сайта на СП http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/student/ пише, че може помощта да се поиска до навършване на 1 години, никакви 6 месеца не се споменават  Peace

П.С. Добре, де, защо в другите сайтове се споменава за ограничението за 6 месеца, а в техният сайт не  newsm78

# 4
 • Мнения: X
Чл. 12 от ЗСПД:

"Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
1. три години - за еднократните помощи при раждане на дете, считано от края на месеца, през който е родено детето;
2. три месеца - за месечните помощи за деца до 18-годишна възраст, считано от края на месеца, за който се отнасят;
3. три месеца - за месечните помощи за отглеждане на дете до 1 година, считано от края на месеца, за който се отнасят;
4. (нова - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., отм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.)
5. (нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г., предишна т. 4 - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) три месеца - за еднократната помощ при бременност, считано от определения термин за раждане;
6. (нова - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) шест месеца - за еднократните помощи за отглеждане на близнаци до навършване на една година, считано от края на месеца, през който децата са родени, осиновени или настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
7. (нова - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) шест месеца - за еднократната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение, считано от края на месеца, през който е родено(осиновено) детето.

# 5
 • Мнения: 826
 да, но от друга страна "Правото за получаване на еднократната помощ възниква от датата на раждане на детето и/или от датата на записване в редовна форма на обучение на майката."Има очевидно противоречие.

# 6
 • Мнения: X
Няма противоречие.
Ако си редовна студентка, преди да се роди детето, правото за получаване на помощта възниква при раждането на детето.
Ако детето вече е родено, правото възниква от датата на записване на майката като редовен студент.

# 7
 • Мнения: 826
Не виждам логиката. След като пише "до една година" на детето.  Не пише до 6 месеца. 

# 8
 • Мнения: X
Ето, прочети това съдебно решение: http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-akt … d810/16230910.htm

"Съгласно разпоредбите на §101 от ПЗР на Закона за държавния бюджет на РБългария за 2009г., помощта на майките студентки по чл.8в от ЗСПД е в размер на минималната работна заплата, установена за страната. Съгл.§13, размерът на еднократната помощ по чл.8в за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, в редовна форма на обучение за 2009г., е равен на 12-кратния размер, определен за тази помощ в §101 и се изплаща еднократно.
          Изводът е, че помощта по чл.8в ЗСПД представлява сума от дванадесет минимални работни заплати, които се изплащат еднократно за отглеждане на дете до навършване на една година, а не че крайният срок за погасяване на правото е навършване на една година на детето, ако се вземе предвид текста на подзаконовия акт/ППЗСПД/ в редакцията на чл.16а, ал.7."

# 9
 • Мнения: 826
Ами ако бебето е на 4 месеца или на 5 месеца, тогава те трябва да извадят тези месеци и да платят остатъка. Каква е разликата ако бебето е на 5 месеца или на 8??? Това как определеят размера на сумата, няма отношение към възникването на остоятелства за плащане на сумата. Такова отношение има фактът дали съм се осигурявала и на какви заплата, което е нещо съвсем отделно. Аз бих обжалвала такова решение.

# 10
 • Мнения: X
Не, не трябва да вадят нищо.
Ако сумите се изплащаха всеки месец, а не еднократно, просто щяха да бъда изплатени със задна дата.

Можеш да си подадеш молбата и да водиш дела, след като ти откажат, щом смяташ, че си в правото си.

# 11
 • Кюстендил
 • Мнения: 2 546
Прочетох статии от миналата година, там пише, че е вече такъв законът - до 6 месеца. Проблемът е, че това нещо не го пише в сайта на социалните, на който много майки се доверяват  Peace

Аз подадох молба за тази помощ, когато детето беше на почти 5 месеца. Даже тогава правиха проблем, че е минало толкова време от раждането, но аз тогава бях подновила обучението си.

iany, съжалявам, но наистина нямаш право  Peace

# 12
 • Мнения: 826
Hrisi, би ли могла да ми изпратиш линкове към тези статии, ако са онлайн? Иначе смятам, че текста на закона е формулиран противоречиво и все пак ще изчакам да видя какво ще ми отговорят официално.

# 13
# 14
 • Мнения: X
Понеже ми стана интересен казусът, се разрових за още съдебни решения. Това е от 2013 г. и казусът е подобен на твоя - детето е родено през април, майката се записва през ноември същата година. Съдът приема жалбата на майката за основателна:

"Погасителният срок по чл. 12, т. 7 ЗСПД се отнася само до хипотезата на възникване на правото при раждане на детето. Въпросът за погасяване на правото по чл. 8в, ал. 1 ЗСПД в хипотезата, при която това право възниква от записването на майката като студентка, учаща в редовна форма на обучение, т. е. след раждането на детето, не е нормативно уреден. На основание чл. 46, ал. 2, изр. първо от Закона за нормативните актове при непълнота на нормативния акт за неуредените от него случаи да се прилагат разпоредбите, които се отнасят до подобни случаи. Предвид това, в случая следва да намери приложение разпоредбата на чл. 12, т. 7 ЗСПД, която предвижда шестмесечен погасителен срок за вземането за еднократна помощ по чл. 8а, ал. 1 ЗСПД. Когато правото е възникнало от записването на майката за студентка в редовна форма на обучение, срокът ще започне да тече от края на месеца, през който е извършено записването."

Тук, в това съдебно решение - същото. Значи се оказва, че има смисъл да водиш дело.

Само че не знам дали на майките докторанти изобщо се полага тази помощ, като се замисля...  Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 21:00 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт