Скандинавска литература

• 148 847
  • 814
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Coming, това със "собствено" не съм го забелязала, въпреки че и мен този израз ме дразни.
Първо, че е русизъм - "а что вы собственно..." , "а вы , собственно, кто.." и т.н. И второ, че не се употребява в масовата българска реч.

# 316
  • София
Прочетох и "Жената в капан" на Уси Адлер-Улсен - невероятен автор. Не мога да проумея колко е уникален в стила си. Толкова хумор в толкова мрачен герой, толкова леко върви всичко и е толкова заплетено. Невероятно изграждане на героите, просто уникален. Та ще купувам всичко издадено до сега наред.
И аз я прочетох, страшно много ми хареса, оцених я с 5 от 5! Не започнах поредицата от първата книга и малко разбъркано ми се получи, но въпреки това не ми попречи изобщо, напротив даже, сякаш ми стана по-интересно. Мисля изобщо да не се бавя и да продължа с "Пациент 64".

# 317
  • София
Купих си и останалите му книги, издадени на български, сега чета "Убийци на фазани" - уникална е и тя. Чакат ме "Пациент 64" и "Писмо в бутилка от П.", и си поръчах следващите му 2 книги на английски - едната още не е издадена, но в Амазон имаше оферта за предварителна поръчка. Мнооооооо готин автор!!! Не спирам да ву се дивя.

# 318
  • София
А пък аз съм на "Пациент 64", супер е! Снощи свърших "Жената..." и днес веднага почнах следващата. Забелязваш ли, че има връзки между отделните романи? Историята около парализата на единия и убийството на други партньор на Мьорк, има кратко инфо за това как Асад и Росе са назначени в екипа му, ей такива работи.

# 319
  • София
Да, определено има връзка, но и разбъркано да се започнат, според мен не е фатално. Много схематично успява да ти преразкаже какво от онова, което се е случило в предишния роман, е от значение за настоящия.

На Ю Несбьо в съвсем хаотичен ред ги бях започнала и нищо не изгубих. Приятно четене Simple Smile

# 320
  • Ænima/Albuquerque
За тук съм, да ви следя и да си записвам.  Flutter

Запасила съм се с две книжки на Ю Несбьо, а сега чета първата му книга. Съвсем в началото съм, но така или иначе отдавна му бях хвълила око и скоро смятам да се запася и с останалите му книги. (Чета само на хартия, никакво удоволствие не мога да изпитам от електронните, което е минус за джоба ми.)

Набелязала съм и Гюнар Столесен, и ако имате отзиви, ще се радвам да ги чуя.

Като цяло, чета само кримки, и съм готова за препоръки.   bouquet

# 321
  • София
За тук си, за тук  Hug!
Аз още съм подвластна на автора, който обсъждаме в последните постове - Юси Адлер-Улсен. Мисля си, че много би ти допаднал. Освен интересните студени досиета, които разследва и в които има доза типично скандинавски бруталности, пише с приятно чувство на хумор.
Общо взето смело мога да препоръчам и тандема Юрт и Русенфелт - имат две издадени книги, хубаво е тях специално да четеш последователно, че има връзка.
Сега съм ги пуснала на разходка при приятелка, но като ми ги върне с огромно удоволствие бих могла да ти ги заема (да не говорим, че в мен имаш и един Оскар Уайлд  Embarassed).
Що така не се спогоди с електронните? От компютър (таблет) ли четеш, пробвала ли си с четец?

# 322
  • Ænima/Albuquerque
Пробвала съм всичко, Вени - е, не мога и не мога! Нямам удоволствие, обичам хартията, новата книга... С такъв блясък в очите си купувам книги, че само това усещане ме отказва от електронните. Преди време прочетох електронно на Матю Арлидж Eeny Meeny и Pop Goes The Weasel, след като се изкефих мощно на Куршум за двама, обаче се измъчих. Не продължих с неговите книги, понеже все още не е толкова актуален тук, че да го преведат, а и на английски също не се намира, на хартия. 

Записвам си авторите, като приключа с Несбьо, ще се огледам и към тях. Предполагам, че ще ми трябва разнообразие.

Впрочем, и аз имам една твоя книга у мен. Mr. Green

# 323
  • София
Сарки, значи сме квит  Mr. Green. И само за твое успокоение - у дома сме с два четеца, но продължавам да купувам и хартиени, кога повече, кога по-малко  hahaha.
Матю Арлидж е преведен на български вече, даже скоро излезе втората му книга. Готин е, допадна ми, наистина е малко като Крис Картър.

# 324
  • Ænima/Albuquerque
Да, да, Куршумът четох на български, но другите на лаптопа, на английски.  Tired
Вярно, че още една има преведена (сега проверих), Pop Goes The Weasel - Смъртен грях я превели. Четох я. Електронно. Crossing Arms

# 325
Матю Арлидж е преведен на български вече, даже скоро излезе втората му книга. Готин е, допадна ми, наистина е малко като Крис Картър.
О, звучи интересно, записвам си това име. Simple Smile
Вени, Адлер-Улсен го няма в електронен вариант, нали?

# 326
  • Ænima/Albuquerque
Куршум за двама е чудесна кримка! Въпреки, че към финала се почувствах леко измамена. Истината е, че със следващите си книги, силата на автора прогресивно отслабва.  

Изместих темата, извинявайте.  Blush

# 327
Сарказъм, коя броиш за първа на Несбьо?
Кои две книги имаш?
Защо не ги четеш поред? Всяка книга има препратки към предишни.

# 328
  • София
На Гюнар Столесен му бях чела една книга - "Докато смъртта ни раздели". Нямам особени спомени от нея, сега гледам, че съм й дала 3* в ГР. Май не ми беше попаднал кой знае колко стилът му - малко схематичен, но пак присъства типичното черно чувство за хумор на детектива му Варг Веум  Simple Smile
Като автор препоръчвам освен Юси и Хокан Несер  Peace

Естел, видя ли, че "Прилепът" я има вече електронно?  Simple Smile

# 329

Набелязала съм и Гюнар Столесен, и ако имате отзиви, ще се радвам да ги чуя.

Имам две негови книги, но така и не съм ги прочела още, ако искаш ще ти ги пратя за прочит. "Убийци на фазани" на Юси Адлер-Улсен също мога да ти я пратя. Преди няколко дни си взех "Прилив" на Шила и Ролф  Бьорлинд, надявам се скоро да я прочета, но като се знам каква съм кой знае и тя колко ще отлежава. Така, че и за нея ако има желаещи да заповядат. HugКупувам ли, купувам, трупам и винаги  някъде другаде, било в библиотека, елктроно или на друг човек книгите ми са по-интересни. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт