Скандинавска литература

• 148 835
  • 814
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Благодаря за информацията,момичета,говоря английски,но не съм толкова добра и затова предпочитам на български. Ще помисля да си ги купя на хартия.

# 511
  • София
NumLock, аз пък се зачудих кой е този Ван Ветерен в книгите на Хокан, че знам само неговия детектив Гунар Барбароти  Laughing
А той имал и други поредици.... Дано ги преведат от ЕМАС  Simple Smile

# 512
  • София
Да, две поредици са. От тази за инспектор Барбароти имам само "Човек без куче", но още не съм я чела.
Иначе Ван Ветерен е един инспектор тип "дървен философ", който разплита в главата си сложните криминални загадки, докато дъвче клечка за зъби, слуша Стравински или прелиства Сенека. Има и телевизионен сериал за него, но не бързам да го гледам, за да не си развалям удоволствието от четенето. Ако пък гледам филмите след като съм прочела книгите - дразня се, когато виждам разлики в сюжета, макар че е разбираемо да ги има. Няма добро на тоя свят...  Grinning

# 513
  • Сидни
Аз още си умирам от смях с Карл Мьорк и все още страдам за Хари Хуле...нямам търпение до новата книга.

# 514
Аз тези дни качих всичко де що има на Hakan Nesser, Jussi Adler-Olsen и Gunnar Staalesen в МБ, но са на немски. Чета в момента "Мъжът, който не беше убиец" на Hjorth&Rosenfeldt. Много е увлекателна, въпреки че действието като че ли се развива малко по-бавно за моя вкус.

# 515
  • София
Ох, видях ги аз книгите в МБ, ама пусто като не го владея тоз език...  Tired

# 516
На мен този език ми е изключително важен, така че това ще е огромен стимул да го науча като хората. Благодаря за книгите bouquet

# 517
Идвам при вас, че съм голям почитател на скандинавско кино, литература, култура.
В момента чета "Човек на име Уве". Иначе почти съм голям почитател на Несбьо, но след като прочетох около пет книги една след друга от серията Хари Хуле, си давам малко почивка.

Отдавна не съм чела нищо на немски, Kölsches Mädel, благодаря че си качила такива книги в МБ. Simple Smile

# 518
Добри новини от  ЕМАС:
"Имаме добри новини за почитателите на Ю Несбьо – тази година ще издадем две негови книги! След едва няколко дни излиза вторият случай на любимия ни инспектор Хари Хуле, „Хлебарките“. В него Хари заминава за екзотичния и позападнал Банкок, за да помогне в разследването на смъртта на норвежкия посланик.

А до края на годината ще имаме и най-новата част от поредицата, дългоочакваната „Жаждата“, в която ще срещнем Хари по петите на нов (или не…?) убиец."
"Отново от Норвегия се задава и „Sudden Death“ – след „Мъждене“ една от най-успешните криминални авторки на Скандинавието Ане Холт се завръща към героинята си Сара Цукерман, отново с помощта на брат си, кардиологът Евен Холт. Този път доктор Цукерман се замесва в света на професионалния футбол, където парите означават абсолютна власт, а футболистите са обикновени пионки в играта на собствениците на клубове."
"Тази година ще ви запознаем с още страхотни имена от скандинавската криминална литература – Ирса Сигурдардотир (Исландия), Оса Ларшон (Швеция) и… очаквайте още "
Ето и линка:
https://emasbooks.wordpress.com/2017/02/08/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0 … 0%B7-2017-%D0%B0/

# 519
Страхотна новина за Хари Хуле! Нямам търпение!  Hug

Ich Will, Криста, gern gemacht!
Скрит текст:
Ето тук има огромно разнообразие от книги на доста езици, вкл.немски. http://gen.lib.rus.ec/foreignfiction/index.php?s=Cecilia+ahern&a … s=0&f_ext=All

# 520
От доста време се опитвах да се свържа с този сайт, за съжаление неуспешно, но сега виждам, че пак работи. Много благодаря за него bouquet Видях, че всичките 11 книги за инспектор Курт Валандер ги има. Тепърва ще се запознавам с творчеството на Хенинг Манкел, но ми направи впечатление следното: гледала съм английската версия на сериала за него(първите два сезона) и ми се стори доста мрачен и депресиращ. Имам, макар и малък, опит в скандинавските криминалета и не си спомням да са били сиви и потискащи. Да не би стилът на Манкел да е такъв? newsm78

# 521
Mанкел за мен е един от малкото скандинавски автори, които съм чела, който не е мрачен. Дори в автобиографичната си книга за заболяването му отново звучи оптимистично.

# 522
  • Сидни
Аз прочетох една от книгите за Курт...не помня коя беше, но явно не първата...НО умряяях от скука...едвам я довърших. Толкова ненужни обяснения, нямащи нищо общо с фабулата...може би в поредицата да има, но за самата книга беше безсмислено.

# 523
да, Валандер във филмите е супер, но в пове4ето книги е досада

# 524
  • София
На мен Петата жена на Манкел много ми хареса, но не и Безлики убийци. Голяма скука в криминалната нишка, разтеглена темата за емигрантите и тн. Не ми хареса.
С нетърпение чакам новата книга за Хуле. А не съм чела и Прилепът още.

Общи условия

Активация на акаунт