Скандинавска литература

• 148 845
  • 814
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Да бе, как забравихме скандинавската Нора Робъртс - Камилата  Joy

От всички изброени и моето най-голямо желание е да се запозная скоро с Юси.  Grinning

Тази мога да ти дам много скоро  Wink

# 361
  • София
Пете, ти сякаш най-много ме изненада с положителните отзиви за Юрт и Русенфелд. Някак не си те представях като голям фен на трилърите  Embarassed.

Да бе, как забравихме скандинавската Нора Робъртс - Камилата  Joy
hahaha

Ох, трябва да "изляза" от скандинавието и да си довърша работата  Crazy.

# 362
Камилата хич не ми хареса - само една нейна книга четох, май с нея ще си остана.
Миж, да, точно "Човекът от Пекин" четох. Много добра.

# 363
  • София
Миж, супер! Много ти благодаря! Hug

Венка, права си, по принцип не чета много трилъри, но страхотно ми хареса Стиг Ларшон на времето като излезе трилогията "Милениум", след това Несбьо със "Снежния човек", а Юрт и Русенфелт са уникални, интересен ми е Себастиан Бергман определено. Което си е добро, си е добро.  Peace

# 364

Сигурно си чела "Човекът от Пекин", Систем. Само тези трите са преведени на български от Хенинг Манкел
Доста негови книги има преведени, аз съм чела само "Петата жена" и не е лош автор за мен, но определено харесвам повече Несбьо. Сега като прочета  "Пукнатината", може и да си променя мнението. Не ми харесват като автори Лейф Г. В. Першон и Лекберг,прочетох по една тяхна книга и не мисля да чета други.
https://www.book.store.bg/search?srchstr=%D5%E5%ED%E8%ED%E3%20%CC%E0%ED%EA%E5%EB
Тези дни Колибри издадоха нов швед.
http://www.colibri.bg/knigi/1308/sige-eklund-v-labirinta

# 365
  • Дъблин
Да бе, как забравихме скандинавската Нора Робъртс - Камилата  Joy
Е чак пък Нора Робъртс, не намирам много общо, а съм чела 2 на Робъртс Simple Smile
На мен много ми допадна Камила Лекберг, предполагам защото я четох в подходящ момент. Точно се беше родил синът ми, а героинята на Камила също беше станала майка, та съвсем навреме ми беше Simple Smile
От поредицата ми е останала само "Пазачът на фара".

А днес си взех от библиотеката първата книга на Юси, "Жената в капан". За съжаление нямат всички, "Пациент 64" липсва.

# 366
Понеже сте заобсъждали Прилепът на Несбьо, реших да се понамеся малко. Успявате да ми разпалите любопитството и да го започна, напук на огромната камара книги, които съм подхванала hahaha В момента съм горе-долу на половината и... ами, какво да кажа Rolling Eyes Не знам дали заради ниските очаквания, дали защото не съм фен на Несбьо или нещо друго, но в никакъв случай не мисля, че книгата е толкова зле, колкото я изкарвате. Много ми е интересна, дори тези митове и легенди не са ми досадни, както би трябвало да се очаква, понеже моя милост доста лесно се изнервя от такива неща Mr. Green Хари също не ме дразни. Според мен причината за разочарованието е в прекалено високите очаквания и дългото очакване с нетърпение Rolling Eyes Може би и аз ако бях прочела всичко на Несбьо за Хари Хуле щях да се разочаровам доста, но в момента книгата ми върви доста добре. Което не означава, че до края ще бъде все така, има време да ме лиснат с един хубав студен душ hahaha

# 367
  • София
Явно и в Англия са издали първо всичко от Червеношийката до днешни дни, а после са издавали Човекът-Прилеп и Хлебарките (не знам как ще се преведе на БГ), защото на кориците на книгите, които четох, имаше препратка от рода на "от автора на Фантом, дъра бъра". Не знам защо масово се започва с Червеношийката, може да има някакви издателски негласни правила, знам ли.

Но мен книгата Прилепът не ме разочарова никак. Също толкова добра, както останалите книги на Несбьо. Четох ги в тотално разбъркан ред и всяка ми се струваше все по-добра.

# 368
Самият Несбьо е искал книгите в чужбина да излизат в тази поредност. Това е от страницата на издателство EMAC:
"И на нас ни се стори необичайно, но тази поредност на издаването е по желание на автора. Искал е чуждестранните читатели да се срещнат с героите му първо на норвежка почва, а не в Австралия и Тайланд (където се развива действието в първите две книги). Затова по цял свят поредицата за Хари Хуле започва с "Червеношийката".

# 369
  • Варна
Според мен Червеношийката е основополагаща, от нея тръгват много персонажи, които търпят развитие до края ...
Освен това, всички чели Несбьо знаят, че той умело вмъква предишни случки и факти, и реално няма проблем в какъв ред се четат ...

# 370
Чудесна тема,  научих за много автори, които ще прочета в най-скоро време.

Харесвам много скандинавската литература, като се почне от Калевала Laughing

Любими автори - Селма Лагерльоф обичам от дете, от Нилс Холгерсон, любима ми е трилогията за Льовенскьолд. Карен Бликсен. И великолепната Сигрид Ундсет, "Кристин Лаврансдатер" е една от най -обичаните ми книги, наистина произведение за Нобелова награда. Хубаво е, че в читанката има новото издание, само превода не ми харесва, или може би съм свикнала със стария.

Сигурно има и още, които не се сещам в момента.

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 15:49 от Iris04

# 371
Ирис, много ти "благодаря", че ме информира какво се случва с Хари. Поне си редактирай поста, че да няма и други прецакани като мен.

# 372
  • София
Ирис, и аз не се присъединявам към молбата да сложиш спойлер.
Не бях стигнала до този роман  ooooh!.
Днес се надявам да приключа с "Куршум за двама" и почвам "Убийци на фазани", че ми е скандинавско и имам нужда от нещо зловещо  Mr. Green

# 373
  Извинявайте много, въобще не съобразих. Махам го веднага  Embarassed
 Мислех, че всички в темата са много по-напред и отдавна са минали този момент.

# 374
  • София
Мерси! И добре дошла! Я кажи, наистина ли е толкова голяма разликата в превода на Кристин? Аз четох трилогията (с новия превод) и останах с много смесени чувства. От една страна ми допадна, от друга обаче ме затормози.

Общи условия

Активация на акаунт