Скандинавска литература

• 148 774
  • 814
  •   1
Отговори
# 555
Аз пък я прочетох докрай и много ми хареса. Единствено редовната консумация на кафе ми дойде в повече.

# 556
Tsugumi, издавани са (макар че някои вече трудно се намират) Селма Лагерльоф, Пер Улув Енквист, Торгни Линдгрен (него го пишат и Торни понякога), Юстайн Гордер, Микаел Ниеми, Карл Уве Кнаусгор, Анне Рагде, Софи Оксанен, Мариан Фредриксон, Катарина Масети, Ян Фридегорд, Туве Янсон, Майгул Акселсон - последните две авторки са сред моите любимки, но много горещо препоръчвам и Енквист ("Посещението на придворния лекар"), каквото можете да намерите от Т. Линдгрен, Селма, разбира се, трилогията на Ян Фридегорд. Разбира се, Мариан Фредриксон също ми е любимка, а и Катарина Масети. А и други има, макар че не се сещам в момента.

# 557
Tsugumi, издавани са (макар че някои вече трудно се намират) Селма Лагерльоф, Пер Улув Енквист, Торгни Линдгрен (него го пишат и Торни понякога), Юстайн Гордер, Микаел Ниеми, Карл Уве Кнаусгор, Анне Рагде, Софи Оксанен, Мариан Фредриксон, Катарина Масети, Ян Фридегорд, Туве Янсон, Майгул Акселсон - последните две авторки са сред моите любимки, но много горещо препоръчвам и Енквист ("Посещението на придворния лекар"), каквото можете да намерите от Т. Линдгрен, Селма, разбира се, трилогията на Ян Фридегорд. Разбира се, Мариан Фредриксон също ми е любимка, а и Катарина Масети. А и други има, макар че не се сещам в момента.

Благодаря!  bouquet

Надявам се да се справя с траскрибирането им, въпреки трудностите. Ще ги търся не на български език.

# 558
Ако имаш въпроси за определени имена, питай на лични. Wink Мога да препоръчам и страхотни автори, които не са издавани у нас (по-горе съм споменала само преведени на български).

# 559
Ако имаш въпроси за определени имена, питай на лични. Wink Мога да препоръчам и страхотни автори, които не са издавани у нас (по-горе съм споменала само преведени на български).
Добре, ще имам предвид  Peace

# 560
Не съм чела авторката и не знам точно за какво насилие става въпрос в книгите, но в Норвегия взимат децата и ги дават в приемни семейства, ако ги удариш или им крещиш. Нямаш право да ги биеш. Имат детска полиция, която следи, дали децата не се чувстват добре, дали са депресирани. В училищата и детските градини също персоналът следи за такива симптоми. Редовно се подават анонимни (често фалшиви) сигнали и започва проверка в семейството, която често завършва с взимане на детето.
И аз така съм чувала и точно поради тази причина ми е много чудно как така няма начин да се идентифицира насилието и да се вземат мерки. Оставам с впечатлението, че малтретирането е по-скоро традиция, правило, а не някакво невиждано изключение. И затова си мисля, че просто темата е чувствитела и по тази причина - твърде експлоатирана. Но вече стана прекалено и досадно, така че си давам почивка от скандинавски автори Simple Smile.

# 561
  • Варна
Аз опитах да мина на друга тема, но явно не просто сканди-кримките са ми интересни, а въобще залитам все на криминални ..
Тази си бях подготвила за февруари, но дочитам друга в момента. Личи и, че не е криминална, не знам дали сте я обсъждали тук , или е по-скоро за любовната тема , още повече и от Хермес

Момичето с ягодите

Катарина Масети освен книгите за Бени и Скаридата има ли други издадени, или по-скоро друго написано ?

# 562
Масети има и други написани, но не издадени на български. Нея я споменах като още една авторка, която пише некриминални, но все пак много приятни, поне според мен, романи. Peace

За тези, които четат на други езици: можете да търсите дали има нещо издадено например на Jonas Hassen Khemiri (от него поне нещо трябва да има, защото той спечели голямата награда за литература на Швеция за 2015 г.), Jonas Gardell, Louise Boije af Gennäs, Majgull Axelsson (М. Акселсон, от която на български е издадена само "Априлската вещица", също е носителка на голямата награда за литература на Швеция, и то точно за "Вещицата", но тя има и други страхотни книги).

# 563
  • Варна
Масети има и други написани, но не издадени на български. Нея я споменах като още една авторка, която пише некриминални, но все пак много приятни, поне според мен, романи. Peace

======
Благодаря, аз затова попитах дали има и друго написано ? Ще я потърся в Амазоните  Simple Smile

# 564
Да. Много насилие по кримитата , много извращения. И аз съм се запитвала дали тези хора в гората живеят ???

# 565
# 566
Да. Много насилие по кримитата , много извращения. И аз съм се запитвала дали тези хора в гората живеят ???

Е, да не забравяме и т.нар. художествена измислица. Едва ли се трепят под път и над път като в роман на Несбьо  Laughing
Доколкото знам, Норвегия например е с едно от най-ниските нива на престъпност в света.

# 567
Мен по-скоро друг въпрос ме занимава...

Скрит текст:
Наскоро гледах един шведски филм The New Man (2007) / Den nya människan. И там, и в книгата "Пациент 64" на Юси Адлер-Улсен се третират проблемите на насилствената стерилизация на жени, провеждана като държавна политика до към 70-те години на XX век. Този филм направо ме потресе! Та , чудя се как са извървели скандинавските държави пътя от буквален геноцид над народите си /защото това да стерилизираш насилствено жени само защото са бедни са мен си е чист геноцид!!/ до това да са считани като едни от най-социалните в момента? Ето това се чудя ...

# 568
  • Ænima/Albuquerque
Миж, къде да го диря тоя филм?

# 569
Миж, къде да го диря тоя филм?

В Zelka.org  Peace

Общи условия

Активация на акаунт