"Селски" номера и пинизи

• 5 184 612
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 49 530
  • София
Тук въобще не става дума за спиране и престой "за малко", а за паркиране "за малко"- дали с включени аварийни, е без значение.

# 49 531
  • до най-прекрасния мъж
Аз също плащам такова паркомясто със скоба. В повечето случаи седи с катинар именно заради такива нагли, които смятат, че могат на ползват и друг да плаща. Някои са престоявали по цяла нощ. Защото видели, че е празно в 23 часа и решили, че може. На следващия ден бяха културно предупредени, а скобата заключена. Има, няма места, щом има скоба, не се спира, дори "за малко". Ами ако аз имам бебе, за което съм изтичала с колата да купя лекарство за 5 минути и съм решила да не губя време да се разправям с катинара, а като се прибера, ти си спряла "за малко" на платеното ми място, което очаквам да е свободно, какво правим? Обикалям улиците да търся място ли?
Нелепо е, наистина.

# 49 532
  • Варна
Предполагам, че се има предвид, когато спрялата кола ограничава или направо изключва достъпа до входната врата. До моята работа веднъж една беше си спряла колата така, че предната й броня беше на педя от вратата на входа, а тя не съобразила, че същата се отваря навън. Хората доста време се разправяха с ченгетата по телефона, докато им повярвят, че действително не могат да си излязат от входа. А на един друг комшия редовно му паркират пред вратата на двора. Добре, че е слабичък и успява да се промъкне. Все такива "за малко". Каква файда, че викаш полиция? Те докато дойдат, онзи е изчезнал, а малко след това спира следващия "за малко". И да глобят един, след него идват други, а полицаите не седят цял ден там да ги глобяват наред. Няма оправия.

# 49 533
Това е едни от случаите, в които е забранено само паркирането и възмущението срещу репликата "само за малко" пак е неоснователно.
Нали правиш разлика между спиране и паркиране? Няма такава ситуация, в която възмущението срещу репликата "само за малко" е неоснователно. При спиране шофьорът задължително е в/до автомобила и може да го премести веднага. Изключен ли е двигателят и/или липсва ли шофьора от автомобила, това е паркиране, а не спиране. Дори и да са пуснати аварийни (любим селски номер. Че като си пусне аварийните и започва да пречи по-малко може би.)

# 49 534
Интересно, колко от Вас, отивайки в друг квартал/ град по работа, след минимум 30 минути обикаляне да търсят място за паркиране, биха се отказали и ще си тръгнат, без да спрат? Просто ми е е интересно.  Щото тук чета едни моралисти, а по улиците е пълно с безумно спрели коли, на средата на аварийки...по тротоарите не се минава дори пеша, да не говорим за детски колички, но самия факт, че има хора които никога не биха спрели, дори и да им е спешна работата, би ми върнала вярата че ще се оправим, някога.
Аз, лично си признавам, че когато ми е спешно и наложително избирам просто най- безопасното според правилника и непречещо на околните място, до намирането на разрешено, такова. От командировките във Варна, съм се научила да си оставям бележка с телефона на предното табло. Ако ме глобят-  ще си нося последствията.

# 49 535
Като сте на вълна паркиране, да споделя какво безумие мъдрят в Търново. Едва ли ще стане, но самата мисъл е абсурдна.
Има контрольори и паркомати / така ли се казват машинките за талончета/. В момента за час престой цената е лев. Не знам на кой гений му е хрумнало колите, които не са с търновска регистрация да се таксуват на 2 лв. за час. Контрольорите да работят и уикендите, и дотам с туризма. Те вместо да привличат, отблъскват.

# 49 536
  • Пловдив
Ние сме свикнали Simple Smile В Пловдив по принцип си е толкова, в София според зависи, ама пак толкова. Само някой заблуден габровец може да се впечатли, там е по-евтино Simple Smile

# 49 537
Интересно, колко от Вас, отивайки в друг квартал/ град по работа, след минимум 30 минути обикаляне да търсят място за паркиране, биха се отказали и ще си тръгнат, без да спрат? Просто ми е е интересно.  Щото тук чета едни моралисти, а по улиците е пълно с безумно спрели коли, на средата на аварийки...по тротоарите не се минава дори пеша, да не говорим за детски колички, но самия факт, че има хора които никога не биха спрели, дори и да им е спешна работата, би ми върнала вярата че ще се оправим, някога.
Аз, лично си признавам, че когато ми е спешно и наложително избирам просто най- безопасното според правилника и непречещо на околните място, до намирането на разрешено, такова. От командировките във Варна, съм се научила да си оставям бележка с телефона на предното табло. Ако ме глобят-  ще си нося последствията.
Като ходя в командировка, или където отивам ти осигуряват или питам и ме информират за порядките в града, досега не съм попадала на хотел, който да не ти осигурява място за колата, хайде стига си смука от пръстите, за да си търсиш извинения за селянията.
Най-простото нещо е като отиваш в друг град или в чужбина е да пуснеш един  search  и да научиш, къде как се прави, е мързи те, следващия път като имаш проблеми с паркиране, а в това съм 100% сигурна, че ще ти се случва, може пък и да си помислиш, че проблема е в твоя телевизор.

П.с Тук имало предложение да ограничат преминаването на коли, около училищата в час пик, за да дишат по-чист въздух и да не задръстват движението сутрин около училищата.

# 49 538
  • до най-прекрасния мъж
Когато отивам на място, различно от квартал/град, в който живея, си проучвам мястото и си преценям риска. Ако знам, че няма къде да паркирам, без да преча/ползвам чуждо място или просто липсват места за спиране, няма наоколо платен паркинг или синя зона, отивам с автобус/такси. Ако трябва да отида все пак с личен автомобил, спирам на по-отдалечен платен паркинг, ако наблизо няма и ходя пеша. На чуждо, при това обозначено място, не бих паркирала дори за малко. Ако сме двама в колата и остане вътре единият да мести, бих си позволила да спра за кратко. Иначе, да си оставя колата и да хукна, не. Неколкократно съм била в подобна ситуация на спрели на наше/платено от нас място, последно на морето преди седмица.
Настанихме се в хотел, който ни осигури място на платен абонамент, обозначен ясно с конус с табела, на която пише, че мястото е платено. Прибираме се един следобед от плажа и пред паркомястото на улицата спрял един така, че го запушва и ние не можем до влезем. Имаше друго свободно място, решихме, че онзи е за малко и спряхме там с идеята, че ще излизаме и ако междувременно онзи тръгне, веднага си местим колата. Даже един от нас с ММ седеше на масичката в двора да гледа, докато другият се приготвя в стаята. Знаехме, че мястото, на което спряхме, се ползва от други хора от същата къща, където бяхме и ние. Оправихме се и на излизане, след повече от час, онзи все още висеше там. Добре, че хазяинът се оказа печен. За 5 минути обиколи съседите си, намери чия е колата и предупреди да я преместят. Като се прибрахме към полунощ, мястото беше вече освободено. Този не беше спрял "за малко", мислел, че мястото не се ползва. Е, колко по-голям конус и табела да му сложат, та да види?
Просто някои хора или са адски нагли или са адски тъпи.

# 49 539
Като собственик на гараж, пред който са спирали и съм викала паяк и полиция,  мога да кажа, че същите изискват доказателства, че гаража се ползва като такъв, а не като склад например.
Защо? Щом помещението е със статут на гараж няма никой
право да спира пред него, даже и да е празен.
(никъде в ЗдВП няма формулировка: "ако се ползва"
Скрит текст:
Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:
1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;
2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението;
3. в тунели и подлези, на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в участъци с ограничена видимост;
4. върху трамвайни и железопътни линии или в такава близост до тях, която може да затрудни движението на релсовите превозни средства;
5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;
6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;
7. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра или с пътен знак е забранено изпреварването;
8. върху пътна лента, предназначена за движение на бавнодвижещи се пътни превозни средства, обозначена с пътен знак.
(2) Освен в посочените в ал. 1 случаи паркирането е забранено:
1. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред входовете на паркове, театри, кина, предприятия, както и на други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства;
2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;
3. на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници;
4. (изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) на места, определени за хора с трайни увреждания;
5. (нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 81 от 2016 г., в сила от 01.01.2018 г., изм. относно влизането в сила от ДВ, бр. 81 от 2016 г. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) на пътя - за регистрирани пътни превозни средства, свидетелството за регистрация на които е отнето или върнато в Министерството на вътрешните работи;
6. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.
чл. 94 (3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път с еднопосочно движение се допуска престой и от лявата страна по посока на движението, ако това не пречи на движението на пътните превозни средства.
Обаче, ако помещението е със статут на склад,
то не можете да сложите табела "гараж".
От командировките във Варна, съм се научила да си оставям бележка с телефона на предното табло. Ако ме глобят-  ще си нося последствията.
Във Варна гражданите са бдителни. Снимат нарушението и пускат он лайн сигнал. Това са т.н. скъпи селфита.
https://medium.com/@civi/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1 … 0%B0-9e00420585ce
След определено време получавате "честитка".
ПП Ето и тук вече има платен паркинг, зад Общината:
(бул."Сливница" 50)
https://www.google.com/maps/place/%D0%B1%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9E% … 9638!4d27.9149792
Във Варна, ако ви репатрират МПС-то, то удоволствието надвишава 90.00лв и трябва да се придвижите някак си до наказателния паркинг, който е под Аспарухов мост.
Докато не заплатите сумата не ви освобождават МПС-то.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2019, 22:49 от Анонимен

# 49 540
Гаража си е  гараж, със надпис, табела "Спирането забранено" и  се ползва като такъв, но според полицая, който дойде- може да се ползва за да си държим каците със зеле и изиска да докажем, че  има място за кола. А и според тази статия, се оказва че е незаконно вдигането: https://www.plovdiv-press.bg/2019/07/03/%D0%BF%D0%B0%D1%8F%D1%86 … 0%B8%D1%80%D0%B0/

За пътуването в друг град, виждам съфорумките изходиха от собствения си опит. Но, явно не са се сетили, че има и професии които изискват обикаляне с кола- например доставчици, търговски представители, мениджъри продажби и др. търговски позиции....които за ден трябва да обиколят доста адреси, да носят стока или да не оставят без надзор кола пълна с такава и не става пеша да обикалят.

# 49 541
  • при късмета
Статията казва, че вдигането от паяка, т.е. намесата на този орган е незаконна, а не, че спирането на кола пред гараж е редно или правилно. Двете неща нямат нищо общо едно с друго. Това, че не може да те вдигне паяка, не значи, че спирането пред гараж е разрешено от закона за движение по пътищата, не си ли наясно? От колкото и кладенеца да носиш вода, твърдението, че може да спреш пред гараж, не можеш да подкрепиш. Изобщо не е твоя работа като какво се използва, дали се използва и дали във времето в което си пред него трябва или не. Гаража си е гараж и пред такъв не се спира. По-ясно няма как да се каже и оправдания или размисли в стил "ами ако"за обратното не тежат изобщо

# 49 542
Гаража си е  гараж, със надпис, табела "Спирането забранено" и  се ползва като такъв, но според полицая, който дойде- може да се ползва за да си държим каците със зеле и изиска да докажем, че  има място за кола.
Аз си държа мотора м/у каците със зеле! Mr. Green
Няма такива неща в закона. Гараж и толкоз.
 А и според тази статия, се оказва че е незаконно вдигането: https://www.plovdiv-press.bg/2019/07/03/%D0%BF%D0%B0%D1%8F%D1%86 … 0%B8%D1%80%D0%B0/
Намерих го СР:
http://www.adms-pv.bg/spravki/dela/SD/0161d819/63662719.htm
 Но, явно не са се сетили, че има и професии които изискват обикаляне с кола- например доставчици, търговски представители, мениджъри продажби и др. търговски позиции....които за ден трябва да обиколят доста адреси, да носят стока или да не оставят без надзор кола пълна с такава и не става пеша да обикалят.
Има разпоредба на Общината кога да се извършват товаро-разтоварни дейности по търговските обекти(до 08,00ч).
Спирате пред обекта, разтоварвате и заминавате.
Мпс-то ви е под ваш надзор.
А защо оставяте бележка с тел. номер?
Нали държите да е под постоянно наблюдение?

# 49 543
Изобщо не съм твърдяла, че спирането пред гараж е законно. Аз, сама споделих, че ми спират пред гаража и че при пристигането му, ме накараха да докажа, че това е действащ гараж, въпреки табелата.Не помня основанието, но е факт че не предпиеха репатриране на автомобила, запречващ го, преди да отворя вратите.
 Явно четете избирателно. Дори и за спирането на мястото със скобата, изрично отбелязах че съм го избрала, като единственото, което не запушваше никой и не пречеше на движението......ама тук явно целта е просто да се "чете конско". И, простете ме, ама не вярвам че никога и никъде не сте спирали  на забранено, на тротоар или на чуждо място- ако сте активни шофьори и живеете в голям град пък, съвсем.
Бележките ги "усвоих" в центъра на Варна, преди да въведат синята зона в центъра. Варненци знаят защо.

# 49 544
  • софия
Пак забравихте, че темата е за 'селски ' постъпки , а не за незаконни. Селската постъпка е законна, но неморална , просташка ,арогатна и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт