"Селски" номера и пинизи

• 5 185 002
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 49 320
Това е много добра идея. Имам много книги, които едва ли ще прочета втори път - разни криминалета. Отделно има и такива от тях, които изобщо не ми харесват. Заемат ми куп място.
Ценните си книги не бих дала на никого. Ама те и не трябват на никого. Ценните ми книги са албуми на художници, които едва ли някой ще вземе (най-малкото са доста тежки), както и някои много стари книги, останали от бабите и дядовците ми. За мен те имат сантиментална стойност. От баща ми имам останали много окултни книги, които също мисля да си запазя - той имаше интерес към такава тематика, не ми се ще да разпилея колекция книги, която той е събирал с години. А може пък и някога да ги прочета ...

# 49 321
Книгите са за четене, така е. Аз с голямо удоволствие давам книги на близки и познати. Или по-скоро давах. Моя близка приятелка не ми върна книга, която ѝ дадох. Тъй като точно тогава се местеше в друго жилище, проявих разбиране и реших, че я е забутала някъде. Години по-късно ѝ дадох поредица детски книги, които чете моето голямо дете, с уговорката след като нейното ги прочете да ни ги върне, за да ги четат и моите по-малките. Ми, познайте дали ги видяхме отново тези книги. Дори нарочно се обадих да си ги поискам и отговорът беше: Да, имаме ги. Можем да ви ги дадем да ги прочетете.
Приятели си останахме с тях. Но книги повече не им давам
Ужасно е това. Аз на твое място бих си взела книгите обратно и да се направя на разсеяна че са ми казали да ги върна.

# 49 322
Книгите са за четене, така е. Аз с голямо удоволствие давам книги на близки и познати. Или по-скоро давах. Моя близка приятелка не ми върна книга, която ѝ дадох. Тъй като точно тогава се местеше в друго жилище, проявих разбиране и реших, че я е забутала някъде. Години по-късно ѝ дадох поредица детски книги, които чете моето голямо дете, с уговорката след като нейното ги прочете да ни ги върне, за да ги четат и моите по-малките. Ми, познайте дали ги видяхме отново тези книги. Дори нарочно се обадих да си ги поискам и отговорът беше: Да, имаме ги. Можем да ви ги дадем да ги прочетете.
Приятели си останахме с тях. Но книги повече не им давам
Ужасно е това. Аз на твое място бих си взела книгите обратно и да се направя на разсеяна че са ми казали да ги върна.

ти не ѝ ли обърна внимание, че са ваши?
един роднина така ми задигна една много ценна книга. имам чувството, че нарочно го направи - много му хареса, взе я уж да я чете и забрави да я върне. понеже животът ни раздели, така си и останаха нещата.

# 49 323
И аз точно това щях да попитам. Ти не ѝ ли каза, че книгите са твои?

# 49 324
На типигьоза каквото и да му говориш е безполезно. Въпросът с книгите е сложен, защото обикновено една книга не е с голяма парична стойност и някои хора мислят, че и да не я върнат, и да я затрият, не е толкова страшно. Сега поне не е проблем да се намери някоя книга. Също в много случаи можеш да я прочетеш и в електронен вариант. По времето на социализма беше голям късмет да успееш да се сдобиеш с хубава книга. Познавам хора, които никога не си даваха книгите на някой да ги чете. Аз моите ги давах, макар и неохотно, в резултат на което ми полипсваха няколко любими книги. Сега не купувам, защото в Интернет има всичко, не е необходимо да си пълниш къщата с книги и да се чудиш къде да ги прибираш и как да им бършеш праха.

# 49 325
  • София
Е казах аз, ама разговорът протече така:
- Миналата година ви бях дала 1,2 и 3 книга от еди коя си поредица, за да видите дали допадат на детето. Та ако ги е прочело вече, може ли да ни ги дадето обратно.
- Ааа, да, много са хубави. Ние купихме цялата поредица и вече имаме всичките, така че ако искате ще ви дадем да прочетете каквото нямате.
и проемести разговора към други въпроси, които наистина трябваше също да обсъдим. Както и да е, аз книгите ги купих отново, но просто си знам вече на тях да не давам книги на заем

# 49 326
  • София
Е казах аз, ама разговорът протече така:
- Миналата година ви бях дала 1,2 и 3 книга от еди коя си поредица, за да видите дали допадат на детето. Та ако ги е прочело вече, може ли да ни ги дадето обратно.
- Ааа, да, много са хубави. Ние купихме цялата поредица и вече имаме всичките, така че ако искате ще ви дадем да прочетете каквото нямате.
и проемести разговора към други въпроси, които наистина трябваше също да обсъдим. Както и да е, аз книгите ги купих отново, но просто си знам вече на тях да не давам книги на заем
A е било толкова лесно да кажеш "дай ми поредицата, а което е ваше ще ви го върнем после" Simple Smile Така хем щеше да си върнеш книгите, хем децата ти щяха да прочетат цялата поредица.

# 49 327
  • София
Моите деца имат цялата поредица още преди да дадем първите томове на приятелчето, така че не ги мисли тях, изчели са я. Т.е по-големите са я изчели, дребния още не е, ама е въпрос на време да го направи и той като задобрее с четенето.

# 49 328
  • София
Ами тогава " Би ли ми върнала 1-ва, 2ра и 3-та книга от поредицата, които ти дадох преди време, за да ги прочете сега и по - малкото ми дете" не е сложно. Не че можеш да купиш 3те книжки отново, ама не е в това върпоса.

# 49 329
Почти не давам книги вече. Откакто една колежка ми върна една книга след една година в торбичка на парчета. Бях бясна, нямаше и да ми я върне сигурно, но имаше някакви нейни видеокасети у мен, беше още в ерата на видеото и казах, че няма да ги види, докато аз не си видя книгата. А ММ пък е давал без аз да знам на едни бивши приятели, после видях наши книги у тях, но ми беше неудобно и чаках удобен момент да си ги поискам. А тя при следваща среща се похвали, че продала всичките им книги за по 50 стотинки.
Не обичам да взимам нищо назаем, като ми трябва нещо, отивам и си купувам. Една съседка така навремето все искаше от майка ми, ту тенджерка, че нямала точно такъв размер, ту сача за катми, ту нещо друго, а после, когато майка ми си поискаше съответната вещ, отговорът беше: "Аааа, тази си е моя, душа, аз си купих, пък твоята отдавна ти я върнах". Без думи!
И ММ го отучих отдавна да дава инструменти и машинки, не му беше удобно да отказва, ама да искаш от някого ъглошлайфа или дрелката назаем, за да ходиш да работиш с тях на някой друг... ами като искаш да печелиш пари, купи си инструменти!

# 49 330
Като гледаме случая отстрани е лесно. Но се случва гигантската простотия да зашемети човек и той да изгуби говор и картина и да не успее да реагира на момента.

# 49 331
  • София
Афродита, не знам защо влизам в полемика с теб и ти отговарям отново, но ще го направя за последен път. Мисля, че точно това казах и в разговора, който съм цитирала по-горе. Казах и как е продължил нататък, така че намирам съвета ти за ненужен и непотърсен.

Като гледаме случая отстрани е лесно. Но се случва гигантската простотия да зашемети човек и той да изгуби говор и картина и да не успее да реагира на момента.
Именно!

# 49 332
Ама аз също се зашеметявам, затова не давам Simple Smile Айде, веднъж ок, ама редица случаи? Ми не.

# 49 333
  • Другата България
Оххх, успокоих се. Явно и на други им се е случвало. Намирах причината в себе си, а не съм от тези, които си премълчават, дори напротив, устатница съм. Но ми се е случвало простотия да ме постави в цайтнот, ступор и един ...за съжаление достатъчно дълъг период на мълчание, след който вече е късно за реакция. Явно не е само при мен.

# 49 334
  • София
Това с инструментите наистина е идиотия. Да вземеш нечии лични /не служебни/ инструменти и да отидеш да работиш с тях, да им вземеш душата дет се вика, същевременно получавайки заплащане за положения труд, е мееега нагло. После и да ги върнеш - те са супер амортизирани, не е като да са взети за лична работа /да си направиш нещо дребно примерно/. Направо не знам как някои искат чужди инструменти, за да си изкарват парите с тях.

Общи условия

Активация на акаунт