Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ирландия 14

 • 83 490
 • 134
 •   1
Отговори
# 120
 • Мнения: 30
Имайте предвид, че писа във Фейсбук едва след като го потърсихме и се установи, че всичките ни вещи са загубени. Но около три седмици преди това, от датата на предполагаемия обир до датата, на която го потърсихме и която ни беше дал като очаквана дата за доставка, не намери време да ни се обади. Толкова за уведомлението.

# 121
 • Мнения: 70
Здравейте! Предстои ми следващата сряда пътуване до Дъблин и околните за работа по проект. Интересувам се от времето там и какви дрехи да подготвя, защото ще бъдем около седмица там. Благодаря предварително!

# 122
 • Мнения: 4
Здравейте, казвам се Владимир и от седмица живея в Лимерик. Кандидатствах за работа от ирландските интернет сайтове, докато си бях в България. Mалка комуникационна компания се свърза с мен и ми предложи работа в Лимерик. Ще изграждаме оптични комуникационни мрежи ( Fiber Optic Splicer ). В България работя същото. На 10.03.18 г. пристигнах в Лимерик с автобус от Дъблин ( за около 3 часа,  14 евро ). От фирмата ми бяха наели квартира в една къща близо до университета, квартала се казва Касълрой. Къщата е двуетажна с по три стаи на етаж, има две бани и тоалетни, обща голяма кухня, всекидневна, и стая със сушилна, пералня и др. подобни. Работодателя ми плати депозита ( наем за един месец = 300 евро), а аз си платих първия наем. Сметките се разделят между всички живеещи и се плащат на хазаина в края на месеца. Излизали към 50 евро на месец. На първия етаж има и двама нигериеца, но хората ми се виждат културни и добре облечени. Засега условията за живот не са лоши.
В първия работен ден записах час за издаване на PPS номер в  местен офис на Службата за социално осигуряване (Social Welfare Office). Дадоха ми час за следващия ден, избрах си да е в 13.00 по обяд, защото по рано сутринта бях записан за първия си курс, който ми беше нужен, за да  започна работа - Manual handling . Курса завършва с изпит във формата на тест, не е кой знае какво. Както и да e в 12.00 ми връчиха сертификата за Мanual handling, който важи три години и е необходим за всички професии. В 13.00 бях на гишето за издаване на PPS номера, с нужните документи ( лична карта, писмо от работодателя, с което той удостоверява, че ще ме наеме на работа, писмо от хазаина, което удостоверява, че живея на въпросния адрес, ако имате договор за наем носете и него ). Процедурата е бърза, направиха ми снимка и служителката попълни нужните документи, трябва да имате активен телефон (може и с българска СИМ карта), защото ми изпрати СМС за потвърждение.Готовата ППС картата се издава до 14 работни дни, но служителката ми даде писмо, в което е написан моя ППС номер, което ще ми върши работа за следващите стъпки.
Вчера беше курса ми за Safe Pass – пак курс нужен за голяма част от мъжките професии. Курса продължи цял ден от 08.00 и завърши с изпит в формата на тест към 17.00. няма да изпадам в подробности за съдържанието му, лектора насочва за по-важните въпроси, които ще бъдат включени в теста. Не е престъпление, ако сравниш някой от отговорите си с колегата до теб. Не се притеснявайте за трудността на тестовете, мисля че всеки би се справил. След теста ми дадоха удостоверение за завършен курс по Safe Pass, а самата карта ще бъде готова до 4 седмици. Валидността на този курс е 4 години. Работодателя плати и двата ми курса, мисля че общо са към 160 евро.
Във вторник 20.03 съм записан на последния курс, който вече е свързан конкретно с работата ми. По-късно през деня ще отида в избрана от мен банка, за да си направя сметка, на която работодателя ми ще превежда заплатата  всяка седмица. Договорих ме се на седмична заплата от 600 евро след удръжките. От 21.03, ако всичко е наред започвам работа, нямам търпение, защото вече не ме свърта.
Тук времето е много променливо, малко по-студено от България, но много хора ходят с къси ръкави и с къси гащи. Аз почти не си свалям якето . Вали от време на време. Хората изглеждат добре живеещи и задоволени. Храната не е много по-скъпа от България, има постоянно промоции и понякога се оказва, че някои неща се по-евтини тук. Скъпи са цигарите и алкохола, но видях че има полска водка за 15 евро, бира за 1,5 евро и уиски за 18 евро.
Важно е да имате хубав телефон с навигация, това много ми помага при търсенето на места в центъра, избиране на автобуси и спирки.
Засега това е от мен, ако има българи в района на Лимерик нека ми звъннат (0887665033) ще се радвам да поговорим. Ако някой се интересува от нещо конкретно свързано с курсовете, документите или нещо друго, нека пише, ще се опитам да му отговоря. Не забравяйте, че и аз още съм пресен тук, няма да знам всичко. Успех !

Последна редакция: сб, 17 мар 2018, 18:02 от vladopi4a

# 123
 • Мнения: 1 773
А като цяло да наемеш сам жилище как се движат наемите?

# 124
 • На брега на реката
 • Мнения: 4 360
Зависи какво търсиш, в кой град, дали ще е сателитен град, малък квартал и т.н. Понеже сме в търсене на квартира в Корк, а изискванията са ни 3 стати в самостоятелна къща и да е в близост до училището на децата, таванът ни е 1500 евро. Определено е трудно, пазарът е изключително динамичен.
Happy St. Patrick's day от мен! Ние потегляме към центъра да гледаме първия ни парад Simple Smile

# 125
 • Мнения: 4
може и да намериш нещо самостоятелно за около 600 евро. Всички искат депозит за 1 месец. Това е сайта за имотите, който много се използва - http://www.daft.ie/

Последна редакция: сб, 17 мар 2018, 13:26 от vladopi4a

# 126
 • Мнения: 4

 Снимката е от днес, имаше хиляди хора на парада и постоянно се ослушвах за българска реч, но уви ...

# 127
 • На брега на реката
 • Мнения: 4 360
При нас отчетоха около 30 хил. души, дори били по-малко спрямо миналата годинас оглед лошото време, а и нали имаше по това време и мач, който беше спечелен от Ирландия. Честита им титла, днес пъбовете ще се пръскат.
Но беше празнично, зелено, музикално и красиво.

# 128
 • Мнения: 4
Не съм очаквал да е такава зима тук в Лимерик. Вали сняг, духа силен и студен вятър. Уж четох, че температурите не падат под нулата, но май започват изненадите. Искрено се надявам времето да се оправи до другата седмица, защото работата ми е основно на открито. С дъжда се примирих донякъде, но тая виелица ...

# 129
 • Мнения: 53
Здравейте! Замислям се да се местя в Ирландия. С колко пари да тръгна, за да не се притеснявам и има ли дискриминация и шуробаджанащина, как е стандартът на живот през вашите очи?

# 130
 • София
 • Мнения: 13 482
Здравейте, искам да попитам как е организирано  посещениеъо  на училище за децата.? Имали детска градина или направо училищно обучение основно започват?
От каква възраст е?
Има ли помощи за деца и на ксква база се дават?
Ако възрастен е с физически недъг комисия ли минава ?
Благодаря.

# 131
 • Мнения: 161
Здравейте!Виждам е темата е стара,но ще рискувам да пиша и тук с надеждата да си изясня някои неща.Надявам се на малко допълнителна информация относно училищата.В града в който ще живеем(евентуално) ,така като гледам, почти всички училища са католически.Дъщеря ми е на 6 ,кръстена е в православна църква ,но ние не сме религиозни изобщо и се притеснявам как ще бъде приета тя там.Разбрах ,че образованието е добро,но ми се ще да знам като  цяло как си възпитават ирландците децата?Позволяват ли им всичко или ги възпитават по строго?От каква възръст децата излизат да играят сами?Въобще как протича (в най-общия случай,разбира се) детството на едно дете.Просто се притеснявам в каква среда ще израсне.В  училище на английски или ирландски учат?Дали биха я приели по никое време (примерно Януари) НАравно с другите деца ли ще учи или ще има някаква подготвителна година?
Става въпрос за Лимерик ,градчето ми изглежда като едно спокойно място,но наистина се притеснявам  как детото ще приеме промяната и как тя  ще бъде приета в новата среда.
Иначе за  всичко останало получихме подробна информация от фирмата където евентуално ще работи мъжът ми,имали си отдел която се занимава с това и ще ни окажат пълно съдействие при преместването.В момента сме в България и финансово не сме притеснени,но не съм особенно доволна от средата на детето и образованието като цяло.
Ммного ще се радвам ако някоя майка  с дете в училищна възраст сподели своя опит. Simple Smile

# 132
 • На брега на реката
 • Мнения: 4 360
И нашето училище е католическо, но не да проявявали интерес към вероизповеданието. Всяка сутрин казвали молитва, но съм обяснила на децата, че в такава среда такива порядки са нормални и няма нищо притеснително. За всеки случай взех с нас кръщелните им свидетелства. Правят на определена възраст holly communion, но и за това не сани пришпорвали (нещо като кръщене, но и не съм проучвала подробно, защото не ни вълнува).
Децата по мои наблюдения са доста самостоятелни, независими и възпитани. Обожавам тяхното take your time и за всяко нещо децата биват поущрявани и хвалени, няма го сравнителния момент, което играе важна роля за самочувствието на детето. Като разбира се, това са мои наблюдения по моите деца как се чувстваха в България и колко бързо и добре ги приеха тук.
Голямата ми дъщеря е освободена от ирландски. Директорката издаде сертификат, цитиращ разпоредба, според която деца чужденци трябва да наблегнат на английския език. Това не касае малката, която влезе с връстниците си от първото образователно стъпало (junior infant). И двете стартираха училище в началото на януари, безпроблемно ги записах. Пожелаха да представя само акт за раждане на български език, носех и справки от училището на голямата, но не им бяха необходими. Първата година учеше основно математика и английски по индивидуален учебен план, но си посещаваше часовете заедно със съучениците като я взимаха различни учители за допълнителните занимания. Работеше с нея и психолог, който мн помогна за адаптацията. Той пък от своя страна постоянно се срещаше и с мен, за да имам поглед над процеса.
За излизането, и сега го правят ако има къде. Живеем в квартал, който е сравнително спокоен и със зелени площи. Събират се много деца и на мен лично ми е спокойно. Наблюденията ми за тийновете не са много положителни, но и в България пубертетите правят простотии. Основното е, че се събират на големи и шумни компании, не са агресивни, не пият, но хвърлят боклуци, натискат се, типични за възрастта щуротии.
Аз лично оценявам разликата! Децата ми са спокойни, свикнаха лесно, ходят с желание на училище, имат си приятели.
Моят съвет е щом чак януари ще заминавате, да запишете детето ви на английски. Че ще го научи в средата - факт. Но основни познания само ще са му от полза дори за собствено самочувствие.

# 133
 • Мнения: 161
Zest благодаря ти за отговора bouquet
Сега съм малко по- спокойна Simple Smile

# 134
 • Варна
 • Мнения: 40
Здравейте, не съм сигурна дали това е последната тема, но ще пробвам като пиша тук. Предстои ми да взема може би най-важното решение,а иммено да заминем да живеем в Ирландия. Имам няколко притеснения свързани с по -голямото ми дете, което е на 7 години и тази година Септември й предстои да бъде в първи клас в БГ, проблема е че тя има говорни проблеми и посещава логопед, психолог и ресурсно подпомагане в градината. Истината е че се сблъсквам с нежеланието и претупването на работата с нея още от първа група Sad Надявам се в чужбина , тези деца да бъдат посрещани с по-голяма всеотдайност! Няма заболяване диагностицирано, просто трудно и късно проговори- забавяне в експресивната реч й е диагнозата. Та въпроса ми е имате ли идея как стои въпроса в Ирландия за деца които имат специални образователни потребности? Другият ми въпрос е , имам опция да избера града (село) където да живеем- съвети за хубаво местенце за деца? И трето и не последно, как стои въпроса с половинките? Мъжът ми ще дойде с мен , но ще е безработен- помощи може ли да получава и ако да може ли малко подробности? Много ви благодаря- аз сега се връщам да ви чета отначало Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт