Бърз сладкиш от две съставки

  • 6 505
  • 13
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 10 704


Преди известно време, една позната ми каза тази рецепта и много ме заинтригува. Веднага я направих и останах очарована от резултата. Много лесна за приготвяне.

Необходимите продукти са:

4 бр. яйца и 250 г течен шоколад (за препоръчване е да е Nutella)

Първо се разбиват яйцата на бързи обороти, поне 10 минути. Трябва да утроят обема си.

Течният шоколад се загрява леко (не трябва да е прекалено топъл), за да се отпусне и да може по-лесно и максимално бързо да се обедини с яйцата. Шоколадът се прибавя на два пъти. Двете съставки се разбъркват внимателно с шпатула, като се изтегля внимателно нагоре, за да не спаднат яйцата.

Тавичка с диаметър 22 см се застила с хартия за печене. Изсипва се готовата смес и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 30-40 минути.

Сладкишът се надува във фурната. След като се изпече и извади е нормално леко да спадне (това не трябва да ви притеснява).

След като изстине се поръсва с пудра захар. Не се изкушавайте да го изядете веднага. Най-добре е преди консумация да престои за няколко часа в хладилника. Тогава вкусът му се подобрява.

Поднася се с разбита сметана.

Да ви е сладко!

Последна редакция: сб, 05 апр 2014, 09:45 от Vanja77

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 4 416
Опитах го наскоро, преди около месец някой беше пуснал рецептата. По-отвратително нещо не съм яла Joy Вероятно не успях да го направя както трябва, но не мисля, че вкусът би бил по-читав.

# 2
  • София
  • Мнения: 10 825
Опитах го наскоро, преди около месец някой беше пуснал рецептата. По-отвратително нещо не съм яла Joy Вероятно не успях да го направя както трябва, но не мисля, че вкусът би бил по-читав.
Яйца и шоколад..... не би трябвало да е гадно newsm78

# 3
  • Мнения: 6 337
Подобно нещо съм правила многократно (брауни по рецепта на Жак Пепен Wink, а и тортата Бороси е със същите съставки, а тя е класика). Моята рецепта е с 170 - 200 грама тъмен шоколад (просто се разтопява), 2 яйца, 100 грама масло, ванилия или есенция по избор и може да се сложат ядки или кокосови стърготини в сместа - пак по желание. Яйцата не се разбиват с миксер, а само с вилица. Много вкусно става, но наистина трябва да се остави по-дълго време в хладилника.

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 4 416
Може да не съм направила нещо както трябва, но със сигурност няма да повторя. Иначе страшно ме изкуши рецептата заради двете съставки.

# 5
  • София
  • Мнения: 10 704
Както написах по-горе, сладкишът трябва да престои за няколко часа в хладилника.
Когато не е достатъчно изстинал, леко се усеща вкуса на яйцата.
По принцип, може да се добави и някаква есенция за допълнителен вкус.  Peace

# 6
  • Мнения: 6 337
Всъщност италианската, която е подобна, но все пак е с повече съставки, е Бароци Embarassed (http://www.ciaoitalia.com/seasons/17/1704/vignolas-secret-chocolate-cake).

# 7
  • Мнения: X
Ваня 77,чуден ти е станал сладкиша. Peace
Правила съм такова руло,само от шоколад и яйца,но в конкретната рецепта яйцата се разделят-е,няма по-нежен и ефирен шоколадов вкус. Peace

# 8
  • Мнения: 6 337
еликсир, може ли да напишеш рецептата за рулото? Embarassed

# 9
  • Мнения: X
Разбира се,ще я цитирам тук довечера,че Златната книга на шоколада,от където е рецептата,ми е у дома. Peace

# 10
  • София
  • Мнения: 10 704
Ваня 77,чуден ти е станал сладкиша. Peace
Правила съм такова руло,само от шоколад и яйца,но в конкретната рецепта яйцата се разделят-е,няма по-нежен и ефирен шоколадов вкус. Peace

Имаш предвид, че се разделят белтъци от жълтъци ли?

# 11
  • Мнения: X
Да,Ваня,това имам предвид.
Ето както обещах рецептата на рулото:
250 гр. натурален шоколад
250 гр. захар
8 големи яйца,разделени белтъци от жълтъци
щипка сол

Тава с размер 35/26см. се намазва с масло и покрива с хартия за печене.
Шоколадът се разтапя на водна баня и оставя да изстине.
В купа се разбиват жълтъците и захарта,докато сместа изсветлее и стане пухкава.
Към нея се добавя стопения шоколад.
Белтъците с щипката сол се разбиват на сняг и се добавят внимателно към шоколадовата смес.
Сместа се разпределя в тавата и пече на 180 гр. за около 15-20 мин. до суха клечка.

По-нататък в рецептата е указано памучна кърпа да се поръси с какао и върху нея да се обърне блата,отлепва се хартията и се нивива с помощта на кърпата и оставя да изстине.
През това време се прави крема,в случая е от 400 гр. маскарпоне,250 мл. портокалов ликьор,6 големи яйца (отделни белтъци от жълтъци) и 150 гр. захар.

Моите бележки по рецептата са следните:
Захарта в рецептата на мен ми е много,при всички случаи съм сложила по-малко.Блата става доста пухкав и дебеличък,като дунапренче и същевременно е толкова фин и крехък,като една шоколадова пяна,че изобщо не го навивах с кърпа,а така както е върху листа пекарска хартия го намазах с крем ( някакъв друг бях направила) и внимателно завих на руло,което от тежеста на самия блат не можа да се задържи в хубава кръгла форма и отгоре се разпука.Дори на снимката в книгата изглежда по същия начин-дебеличък и разпукан по цялата дължина на рулото.Един колега-блогър също го е правил по тази рецепта и ми беше споделил същите впечатления.
Може би ако е с 6 яйца,ще е по-тънък и съответно по-податлив на навиване.
Консистенцията обаче е много интересна,защото от една страна блата е пухкав,а от друга понеже няма брашно,като го вкусиш е много ефирен и се топи в устата като шоколадов мус.

# 12
  • София
  • Мнения: 10 704
Мерси за споделената рецепта!

В рецептата, която написах аз, яйцата не се разделят, защото няма с какво да се разбият жълтъците.  Peace
С печенето не трябва да се прекалява, защото сладкишът трябва да остане леко влажен.

# 13
  • Мнения: 6 337
И аз благодаря за рецептата!  bouquet Вариациите по тази тема (сладкиш само от тъмен шоколад, яйца, масло и евентуално ядки/кокос и някакви аромати) са ми много голяма слабост Embarassed И също бих сложила (далеч) по-малко захар Peace

Общи условия

Активация на акаунт