Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 апр. 2014, 17:22 ч.

Осиновяване на деца, живели в приемни семейства

 • 81 607
 • 133
 •   1
Отговори
# 105
 • Мнения: 376
Всички деца в приемна грижа имат живи биологични родители. След пълнолетие с тях се случва това, което се случва и с осиновените и биологичните деца, отглеждани от биологични родители или роднини. Няма разлика.
А има и един друг проблем при осиновените деца и това е създаденото им чувство на вина и комплекс за малоценност, поради пазената тайна за произхода им. Приемните родители получават адреса и имената на биологичните родители и детето има право да се вижда с тях, когато си пожелае. Осиновените деца започват да търсят биологичните си родители едва след навършване на пълнолетие, което е твърде късно.

# 106
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Инера, как да няма разлика? Въпросът беше кой поема издръжката им след като навършат 18 години, когато държавата спре да плаща на приемното семейство. Например: моят племенник през август навърши 18, а през септември тръгна в 12 клас. Разходите на родителите му около обучението му нараснаха, защото му предстоят матури и кандидатстване във ВУЗ. Ако беше дете в приемно семейство как щеше да се осъществява издръжката му докато е 12 клас и евентуално ако го приемат във ВУЗ? Приемното семейство изведнъж намира начин да се грижи за него без да разчита на издръжка от държавата, или биологичните родители/роднини изведнъж са в състояние да му осигурят нормален живот докато завърши образованието си? Или....

Колкото до проблема с пазените тайни от осиновителите също не съм съгласна с теб. Аз знам къде да намеря адреса и имената на биологичните родители на децата си, но всички (психолози, пораснали осиновени деца, други майки на осиновени деца) ме съветват, че е неразумно да се срещаме с тях преди децата да пораснат и укрепнат. Ти си първата, която счита, че това е погрешно. Интересно ми е да изложиш аргументите си защо смяташ, че след навършване на пълнолетие "е твърде късно".

# 107
 • Мнения: 83
Всички деца в приемна грижа имат живи биологични родители. След пълнолетие с тях се случва това, което се случва и с осиновените и биологичните деца, отглеждани от биологични родители или роднини. Няма разлика.
А има и един друг проблем при осиновените деца и това е създаденото им чувство на вина и комплекс за малоценност, поради пазената тайна за произхода им. Приемните родители получават адреса и имената на биологичните родители и детето има право да се вижда с тях, когато си пожелае. Осиновените деца започват да търсят биологичните си родители едва след навършване на пълнолетие, което е твърде късно.


Да, но пък как би станало да ги търсят преди пълнолетие? И защо да е късно? Не разбирам...... Предполага се, че след пълнолетие човек носи сам отговорност за постъпките и решенията си.  Wink Някак си не ми се струва реалистично осиновителите да търсят заедно с осиновеното си дете биологичната му майка да речем в първи клас или да поддържат отношения с нея...... това и за самото дете надали ще е полезно. Ние със съпруга ми сме единодушни, че детето ни ще знае от нас и то възможно от най-рано, че е осиновено. Но сме категорични, че цялата информация, която имаме за произхода му ще научи след пълнолетието си. Дали ще търси биологичната си майка или не ще е негово решение, но той ще го вземе не докато расте, а когато вече е самостоятелен и зрял и може сам да взима решения за живота си. Около нас има много осиновени и вече пълнолетни деца и нито едно не желае да търси биологичната си майка. Може би защото са отраснали с истината за своя произход и са получили достатъчно любов от осиновителите си и от роднините си /нищо, че и те не са им биологични/ и нямат нужда от заместител.......

# 108
 • Мнения: 9
Приемните родители получават адреса и имената на биологичните родители и детето има право да се вижда с тях, когато си пожелае.


       И аз не разбирам. Може ли да поясниш ?

# 109
 • Мнения: 83
Приемните родители получават адреса и имената на биологичните родители и детето има право да се вижда с тях, когато си пожелае.


       И аз не разбирам. Може ли да поясниш ?


Това е за децата, които не са за осиновяване, а са временно настанени в приемни семейства по една или друга причина.  Wink Настаняват се /уж/ докато родителите си стъпят на краката и могат сами да се справят с отглеждането на децата си, след което тези деца се връщат в биологичните си семейства. На практика е по-различно де..... Затова и връзката на детето с биологичните родители се поддържа и имат и срещи.  Simple Smile

Не всички деца, които са в приемни семейства са за осиновяване.  Те са в голямата си част за отглеждане. Затова и да се дава като пример, че в приемните семейства се поощряват срещите на децата, вписани в регистрите за осиновяване с биологичните родители е несериозно. Wink

# 110
 • Мнения: 9
   
   Благодаря, anitwo , аз самата съм приемен родител и мисля, че знам за какво става въпрос, но се обърках Laughing
 Инера, интересна ми е твоята гледна точка.
 Въпросът ми  към теб е: значи след като приемното дете навърши 18 години, ти му даваш адреса и имената на биологичните му родители и то решава да ги търси или не? Това ли си искала да кажеш? Или  пък си искала да кажеш, че докато е при теб преди 18г , ти го срещаш с БР?  Питам, защото докато детето е в приемното семейство, режима на срещи с БР се определя и организира единствено и само чрез социалните.
     
    Аз самата съм приемен родител от няколко години. Сега  гледам второ приемно дете.
   Първото дете го гледах доста време. Работеше се в посока да се помогне на БМ да се стабилизира и да си прибере детето. След като стана ясно, че това няма да стане, детето беше дадено за осиновяване.
 Сега с второто дете, пак се работи по съшата схема.  Социалните първо помагат на БР да си търсят работа, жилище, отпускат им помощи. Но на тези хорица явно не им е достатъчна помощта от държавата, и  не си прибират детето. 
   

# 111
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Малко цвете,  моля да приемеш един огромен bouquet от мен.

# 112
 • Мнения: 9
   Форест Гъмп   и за теб bouquet

    Инера, знам защо не ми отговаряш. Simple Smile  Желая ти успех в борбата!

# 113
 • Мнения: 1
Здравейте, съжалявам ако моето запитване не е пряко по темата , макар и да смятам обратното.
Та...по същество. Аз съм момче на 18 години и не съм напълно наясно със процедурите , които биват извършвани за преместване на дете от приемно семейство във ново "осиновително" семейство.
Случаят е такъв. Моя приятелка бива преместена от социалните от София в Монтана, поради семейни неразбирателства и неспособност да се грижат за нея пълноценно.  Средата (Монтана) както и самото приемно семейство се оказват неблагоприятна среда за нея, прекратявайки контакти с нейните приятели и прекъсвайки образованието си ,както и неразбирателства (по-точно негативни последици в/у развитието й в следствие на взаимоотношенията й с приемното семейство).
В следствие на това тя желае да смени приемното си семейство , и то за по-дългосрочен план (да бъде осиновена) ...имайки се в предвид ,че е намерено вече семейство на нейни приятели което е заможно и готово да я осинови и отгледа пълноценно.
Идва проблемът  който се обяснява с това , че тя ги е намерила първо и е подписала и заявила , че иска да остане в новото си приемно семейство, водили са се дела и това е било заключението според което тя бива преместена в приемното семейство. Минаха 3 месеца от както тя пребивава в него и според обстоятелствата е крайно желателно тя да смени това семейство както и местообитанието. Не знаем как се процедира от тук нататък и как се определя възможността за преместването й , имайки в предвид документът , в чиято тежест не съм убеден.
Планът е до началото на лятото и на тази учебна година тя да се върне обратно в София , при сигурно семейство поне докато се изучи и навърши 18 (в момента тя е на 16).
Ще съм ви много благодарен ако бихте могли да ме посъветвате и да ми обясните положението в детайли и какво се налага да се предприеме.

# 114
 • Мнения: 436
Предполагам тук четат/пишат приемни родители. Имам 1 въпрос - Някой проверява ли работата ви?

# 115
 • София
 • Мнения: 780
Предполагам тук четат/пишат приемни родители. Имам 1 въпрос - Някой проверява ли работата ви?

Да, работата на приемните родители се проверява. От една страна от социален работник от екипа по приемна грижа към общината (в рамките на проекта, който тече в момента) и от друга от соц.работници от ОЗД, които отговарят за децата настанени в приемните семейства, следят тяхното развитие и посрещане на нуждите им, правят план за грижа, вземат решение за настаняване, извеждане, реинтеграция.... на децата. Има регламентирани регулярни срещи със социалните работници, домашни посещения...прави се преглед на семейството на годишна база (което е преоценка на семейството след първоначалната такава при кандидатстването му)... и т.н.
Или въпросът е риторичен?

# 116
 • Мнения: 436
Въпросът ми не е риторичен. Исках да знам дали социалните са проследили развитието на детето докато е бил в приемното семейство. Благодаря ти за отговора.

# 117
 • Мнения: 411
А колко могат да видят социалните при проверките? Детето няма да каже какво се случва пред тях, защото след това остава в същото семейство. Сигурна съм, че има добри приемни родители, така, както има и отдадени на професията си учители. За съжаление са малко.

# 118
 • Мнения: 118
Социалните проверяват развитието на детето в приемното семейство толкова колкото провериха мен на 6-те месеца след осиновяването с предварително написан доклад за 5 минути в къщи и директно да го разпиша Детето даже не го и видяха

# 119
 • София
 • Мнения: 780
Социалните проверяват развитието на детето в приемното семейство толкова колкото провериха мен на 6-те месеца след осиновяването с предварително написан доклад за 5 минути в къщи и директно да го разпиша Детето даже не го и видяха

Оценката на приемните семейства и проследяването им след това е в пъти по-сериозна от тази на осиновителите. За съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт