Отговори
# 270

Наг, в романа Фериде е дивачка, бодил, драка. В сериала са я направили удивително уравновесена, разумна и всеопрощаваща.

Не съм съгласна, че е всеопрощаваща..
Поне сто пъти каза само на Кямран, че няма да му прости това или онова,
а преди това му каза, че е готова да гори в огъня на ада заедно с него..
На останалите в имението също се заканваше,
че няма да им прости някакви грешки в поведението..
Така, че..

# 271
Наг, и аз мисля като теб. И на мен ми омръзна да гледам как К постоянно тича след Ф. И ме е яд на сценаристите, че го напраниха такъв.
Време е вече да спре. Още повече, че се видя че когато той се дръпне, тогава Фериде се чуква по главата.

# 272
Да не забравяме, че и двамата са жертви в тази ситуация.
Ако превода е верен, не съм съгласна с Ф , че К никога нищо не е направил за нея.Освен това да си спомним историята със Селим. Затова смятам, че Юсуф и Кямран се застраховат с тази проверка на Мурат - ако нещо и се случи кой ще я спасява.
Разбирам и Ф. Това е нейният начин да преживее неприятностите.Може би пишейки 40 пъти на дъската "Ние се разделихме" иска да убеди преди всичко себе си. В този момент ми стана мъчно за Кямран. Голямо унижение.

# 273
Валенти   bouquet
Валя, клипчето наистина е класно!   bouquet
Ан жи   bouquet  От публикуваната снимка с къщите реших, че Кямран е загубил окончателно конака и сега ще живеят в тези одаи. Rolling Eyes
Цитат
а преди това му каза, че е готова да гори в огъня на ада заедно с него
Тя му отговори, че заради него би горяла в ада. Но сега ситуацията е друга - той ще има дете, налага се той да се погрижи за него, така че тя изгоря в ада.Ще я обвиня, ако тя го е зарязала, защото той е примерно неизлечимо болен, той е останал без работа и е беден и т.н.

Цитат
Не забравяйте, че това се случва през 20-те години на
миналия век. В Турция е патриархат, традиции, обичаи..
Жените нямат кой знае какви права, да не говорим за претенции.
Не съм много запозната, но имам спомени около Ататюрк, съпругата му и висшите кръгове в Турция по това време. Доста напредничави са били, проевропейско ориентирани, та затова и Ататюрк е успял. Та очаквам семействата, които са изпращали децата си да учат в Европа, да имат малко по различен манталитет. Все пак става въпрос за Истанбул, не за Анадола.

# 274
Да не би само Фериде да има неприятности,
Кямран се чуди на кого и как да помогне и угоди,
баща му-също, Мюжгян горката стана разногледа, Неджмие
не знае какво я чака..
Всички са се напрегнали въпреки всичко да ги съберат и да са щастливи,
а нашата инатлива коза кариера тръгнала да прави.
Няма лошо, ама нека да е со кротце со благо..
И с много любов..
Преди, когато гледах епизодите с техните закачки и интимни моменти
много ме забавляваше
и тайно им завиждах (благородно, разбира се).
Питах се, къде са тези мъже?
А сега се изнервям при всеки епизод..

# 275

Цитат
а преди това му каза, че е готова да гори в огъня на ада заедно с него
Тя му отговори, че заради него би горяла в ада. Но сега ситуацията е друга - той ще има дете, налага се той да се погрижи за него, така че тя изгоря в ада.Ще я обвиня, ако тя го е зарязала, защото той е примерно неизлечимо болен, той е останал без работа и е беден и т.н.

Не съм много запозната, но имам спомени около Ататюрк, съпругата му и висшите кръгове в Турция по това време. Доста напредничави са били, проевропейско ориентирани, та затова и Ататюрк е успял. Та очаквам семействата, които са изпращали децата си да учат в Европа, да имат малко по различен манталитет. Все пак става въпрос за Истанбул, не за Анадола.

Кямран отчетливо й каза на нея и на Нериман, че с Нериман няма да изгради семейство,
ще се грижи за детето, няма да го лиши от бащино внимание,
но няма да е с Нериман, с или без Фериде.
Така, че по всякакъв начин й показа и каза, че иска да е с нея и с никоя друга.

Ататюрк прави промените по-късно..
Те все още пишат на арабски..
Светската вълна тепърва навлиза в Турция..

От Уикипедия:

"1923–1938 г. Мустафа Кемал Ататюрк провежда коренна промяна в турското общество. Забранено е многоженството, носенето на фесове. Въведени са правна система от европейски тип, задължително сключване на граждански брак, григорианския календар, неделята е обявена за почивен ден. Много от градовете са преименувани с турски имена. Ислямът е отделен от държавата, въвежда се латинската азбука вместо арабската. Жените имат право на глас. Всички жители на страната са задължени да приемат фамилно име (преди това мюсюлманите са имали право на избор), а на самия Мустафа Кемал парламентът присъжда титлата Гази (Победоносец). По-късно по свое желание той приема името Ататюрк (Баща на турците)."

Последна редакция: нд, 04 май 2014, 22:18 от NAGNAG

# 276
НАГ, за всеки щастието е различно. Ако Фериде ще е щастлива като прави кариера, не знам защо да трябва да се съобразява с останалите.
Цитат
Кямран се чуди на кого и как да помогне и угоди,
Кямран  помогна единствено на Фериде, когато я отвлече Селим. Ако тогава не си виреше носа, може би щеше да забележи някои неща и нямаше да се стигне до отвличане. На него му помагаха баща му/ чак си развали семейството/, любовницата му/ възстанови го на работа/, Фериде го измъкна от затвора два пъти, доктор Лазар му намери работа в пансиона първия път. Катина и тя му помага. Бая хора го дундуркат според мен.

Цитат
Така, че по всякакъв начин й показа и каза, че иска да е с нея и с никоя друга.
Но защо тя трябва да се съобразява с това, какво иска той.  #Crazy А тя какво иска, питат ли я? Ами не всяка жена може да живее с мисълта, че там някъде има едно нещастно дете и причината за нещастието е и тя. Някой могат, други не.

Ататюрк прави промените по късно, но условията за тях са били налице преди това. И то не 1-2 години, а поне десетилетия.

# 277
Кямран е учил в Европа, използва най-новите лекарства, пишат му известни доктори, но възпитанието и манталитета му никак не са европейски.  Simple Smile

Колкото до положението на жените в Турция, всеки сериал показва различно, смаяна съм и объркана. В АБО, Съла, ЛиН ако жените не се подчиняват, застрашен е животът им. В КВФ всякакви волности, дори поглед или дума, са недопустими. При това, действието се развива в наши дни.

При Чучулигата е 100 год. назад, и като гледам, всички се разхождат сами из града и гората. Азеля е напълно самостоятелна. Не си покриват лицата. А тая къщичка, така и не разбрах чия е. Насред гората, и Фериде, и Мюжгян, я посещават, устройват вечери. Фериде и Кямран колко пъти оставаха сами по цели нощи, прегърнати, в едно легло, и нищо. В някой друг сериал, Фериде щяха да я убият за това.
Та в чуденка съм, но приемам каквото ми показват. Разбирам, че Истанбул не е Анадола, но въпреки това, намирам много несъответствия.

Цитат
Ако Фериде ще е щастлива като прави кариера, не знам защо да трябва да се съобразява с останалите.

Снейк, всъщност, Фериде не прави кариера, далече е от това. Тя само се опитва да получи образование и работа, за да не зависи от никого, да е уверена в себе си, да е самостоятелна. Което е съвсем естествено и разбираемо.

# 278
В Турция са непонятни и неприемливи думи, като независима
и самостоятелна..
Това са много трудно постижими неща за жените..
А пък за сгодените, още повече..

Пък и Кямран не е искал ходатайството на Нериман,
той не е виновен заради нейните и на баща си намеренията..
Беше поставен пред свършен факт..
Пък и детето не е негово,
стана жертва на манипулация и това,че повярва на Нериман,
въпреки нейната репутация на "щастливата вдовица".
Те всички й повярваха, всъщност.

# 279
Валя, съгласна съм, че Фериде не прави кариера.  Peace Използвах думата в контекста на НАГ.
Колкото до това какво показват във филма и аз мисля, че малко са се изхвърлили. Особено с къщичката в гората.
Колкото до останалите неща, които показват във филмите - ами моето впечатление е, че Турция е страна на контрастите. Два пъти на море и един в Истанбул съм била, ами видях много крайности.

# 280
  • Враца
Преди, когато гледах епизодите с техните закачки и интимни моменти
много ме забавляваше
и тайно им завиждах (благородно, разбира се).
Питах се, къде са тези мъже?
А сега се изнервям при всеки епизод..

Всички тези интимни моменти, на които много се радвахме, бяха пак в тези години  около 20-те на миналия век, когато Турция е патриархат, традиции, обичаи.. и жените нямат кой знае какви права, да не говорим за претенции, когато токова интимно поведение също е било недопустимо, но тогава никой не обвиняваше нашето инатливо козле, че се държи фриволно.
Със същото това неразумно и твърдоглаво поведение Фериде помагаше на Кямран в изгнание и беше сама две нощи с него незнайно къде, обаче ние им се радвахме. Благодарение на същото това нейно поведение, тя нахалства да говори с кадията и да измоли откупване на Кямран от затвора.
В същите тези години когато е било недопустимо докосване на жена,  Кямран я притискаше по ъглите,  водеше я, все още неженени, на романтични вечери-нощии и т. н. И ние пак им се радвахме.
Защо сега да е различно и изведнъж да се сещаме, кои години са?
На фона на епизодите дотук, това продължаващо твърдоглаво поведение и стремеж към самостоятелност на Фериде, вече го приемаме за съвсем нормално (по точно аз), без да я обвиняваме, че поведението и е непристойно за онези години.
Просто за да бъде сега в унисон с 20-те години на миналия век и то в Турция, трябваше  от началото на сериала  да е било така.  Grinning    Но тогава драгия зрител съвсем нямаше да  гледа  Laughing Laughing

# 281
Ами той зрителя явно не го гледа, щом го спират..
За жалост..
За притискането и любовта - може..
"Чучулигата" е една приказка за красивата любов,
а не наръчник, как да стане една жена самостоятелна..

# 282
# 283
  • Враца
"Чучулигата" е една приказка за красивата любов,
а не наръчник, как да стане една жена самостоятелна..

За мен пък тази история трябваше да бъде преди всичко за израстването на едно момиче като самостоятелно мислеща и сама вземаща решенията жена, която се бори до някаква степен със закостенялото мислене на хората по онова време (може би и все още неосъзнато), като едновременно се бунтува и страда. Разбира се и осъзнаването на нейната любов към Кямран. Но сценаристката реши да го представи по друг начин. А рейтингът съвсем изкриви нещата  Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: нд, 04 май 2014, 23:09 от mama_an_ji

# 284

Общи условия

Активация на акаунт