Гаденето започва между четвъртата и осмата седмица на бременността.

Няма универсално обяснение за това какво я причинява. Но учените допускат, че се причинява от няколко фактора, които включват нивата на хормони на бременността като chorionic gonadotropin (hCG), определени стомашночревни бактерии като H. Пилори, и недостиг на витамини (по-специално Витамин B6).

Други причини могат да бъдат генно заложени фактори, предразположение към гадене (ако Ви става лошо в кола) и възрастта (колкото по-млади сте, толкова по-вероятно е да Ви прилошава). Добрата новина е, че сутрешното гадене е показател, че бебето Ви е здраво. Добрите новини обаче няма да Ви отърват от гаденето.

Избягвайте силни миризми и пикантни, мазни храни, които обикновено причиняват гадене. Ако увеличите приема на протеини, също можете да ограничите прилошаването. Яжте по-често в по-малки количества леки храни и пийте много вода или други течности между отделните хранения. Избягвайте да стоите гладни – винаги имайте бисквити подръка. Попитайте Вашия лекар за увеличаване на дозите Витамин B6, който може да ограничи прилошаването, или за други витамини, които той може да Ви препоръча.

Използвайте алтернативни техники. “Облекчаващи ленти” (които излъчват слаб електрически ток) или еластични ленти против прилошаване, които, носени на китката, оказват натиск в определени точки и по този начин осигуряват някакво облекчение. Акупунктурата също може да редуцира гаденето. Прибавете джинджифил към менюто си, тъй като има данни, че предотвратява прилошаването. Поръсете малко в чая си или закусвайте с джинджифилови бисквити или джинджифилови бонбони.

На последно място, но не и по важност: дръжте се! Повечето жени започват да се чувстват по-добре през втория триместър на бременността.
Не е лесно, когато нямаш опит, особено за 75% от всички бременни жени, които изпитват прилошаване по време на бременността.

Последна редакция: чт, 15 май 2014, 18:12 от Редактор*