Нежният масаж, особено след баня, ще достави голямо удоволствие на теб и твоето бебе. Той е добър за цялостното състояние на бебето и за изграждане на връзката между родител и дете; освен това стимулира храносмилането, кръвообращението и имунната система. Не можеш да сбъркаш, стига да използваш нежен допир и потупвания.


Трябва само предварително да вземеш някои предпазни мерки:

• Стаята трябва да е топла.

• Измий си ръцете и свали обемните бижута, ако имаш такива. Ноктите ти трябва да са добре подрязани.

• Вземи малко количество олио, като например Олиото за тяло NIVEA Baby и го затопли между дланите си.

• Винаги следи реакцията на бебето. Спри, ако на бебето ти не му хареса масажът.

• Повтаряй всички движения поне по три пъти. Масажирай бавно, последователно и в един и същ ритъм. Концентрирай се върху спокойни, нежни и плавни движения.
  

ДЕСЕТ ЛЕСНИ СТЪПКИ ЗА МАСАЖА НА ТВОЕТО БЕБЕ

1. Глава. Нежно погали главата на бебето. Пъхни пръсти под главата и погали тила. Постави ръце в центъра на челото и придвижвай пръсти надолу по слепоочията.

2. Лице. Описвай големи кръгове около очите с пръсти. Масажирай отстрани на носа и над бузите към ушите, нежно масажирай към и около ушите, след това описвай кръгове около устата. Движи пръсти от брадичката надолу към шията.  

3. Ръце. Гали надолу по ръцете и нежно разтривай мускулите. Завърши масажа на ръцете, като ги хванеш над китките и нежно ги опънеш надолу.

4. Длани. Хвани предмишницата на бебето с една ръка и масажирай всеки пръст поотделно. Масажирай дланите, като леко ги натискаш и потупваш.

5. Гърди. Започни от гръдната кост и масажирай по посока на ребрата. Масажирай областта под ребрата от средата настрани. Използвай дълги кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.

6. Коремче. Сега достави на бебето си удоволствието от масаж на коремчето. Използвай плавни кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Това е голямо облекчение за бебета, които често имат стомашни спазми или колики.

7. Крака. Като започнеш от корема, гали по бедрата и надолу до пръстите на краката. След това масажирай мускулите на краката. Сега игриво притискай краката към корема и ги върти все едно кара колело.

8. Стъпалца. Вземи едно стъпалце в ръце и масажирай долната му част с малки кръгови движения. След това нежно масажирай всеки крак поотделно.

9. Цяло тяло. Сега гали бебето от глава до пети с едно-единствено дълго движение от раменете до пръстите на краката. С това приключва масажът на предната част на тялото.

10. Гръб и дупе. Внимателно обърни бебето. Масажирай раменете и ръцете до върха на пръстите. След това използвай всички пръсти за нежен масаж на седалището. Накрая погали краката от бедрата до пръстите на краката.

Докато свършиш масажа, бебето трябва да се е успокоило и отпуснало, а може и вече да спи.
Сега е моментът да си починеш!

Приятни сънища на всички!

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 18:23 от Редактор*