Когато бебето започне да хвърля чашата си от стола за хранене, ще ти се прииска да започнеш да казваш "не". Строго. Но бъди готова. Това е нова дума, така че ще е необходимо време, докато малкият пакостник разбере значението ѝ. Междувременно, ето няколко полезни съвета:

• Когато твоето „не“ предизвиква празен поглед, опитай се да моделираш по-добро поведение. Например, ако бебето удари кучето, кажи „не“ и след това погали кучето нежно, усмихни се и кажи: "Да, това е добре“, когато бебето те имитира.

• Когато бебето избухне в сълзи, следващия път омекоти посланието си. Силният глас или строгото изражение могат да са плашещи и учат децата само, че когато им се говори високо, трябва да обърнат внимание. Само недей да прегръщаш детето, за да го успокоиш, защото така ще се обърка.

• Когато на твърдото ти „не“ то се изсмее, остани сериозна. Ако се засмееш, само ще окуражиш пакостника. Вместо това повтори „не“ с твърд глас, а след това обсипи бебето с усмивки, когато слуша.

• Когато мъникът се запъти към скъпата електроника, кажи нещо положително вместо забрана. Например опитай да кажеш „дай ми дистанционното“ вместо „не хапи дистанционното“. Още по-добре е да държиш чупливите предмети на недостъпно място, за да не се налага често да казваш „не“.

Каквато и да е битката с детето, вместо да я приемаш лично, опитай да запазиш търпение и му обясни кое е правилно и кое – не. Опитвай да използваш позитивни твърдения вместо негативна критика. Използвай спокоен утвърдителен глас и повтаряй колкото е необходимо, докато посланието ти бъде разбрано.

Налагането на авторитета ти в тази ранна възраст може само да улесни предстоящите битки. Късмет!

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 17:41 от Редактор*