Намираш се в претъпкан магазин, количката ти е пълна, а детето внезапно избухва. Хората те гледат, сякаш казват: "Какво правиш на горкото дете?"
Страхотен момент!
Но защо гневните пристъпи на децата са обикновено на обществени места, вместо у дома?

Малките деца обикновено имат гневни пристъпи, когато са отегчени, уморени, гладни или превъзбудени. Когато пазарувате (обикновено късно вечер), това е идеалното време за пристъп. Детето вероятно е отегчено, уморено И гладно. И вероятно ти не му даваш достатъчно внимание, тъй като си заета с пазаруването.

Обикновено се разграничават два вида пристъпи:

• Пристъпи от объркване, предизвикано от невъзможността на децата да вербализират желанията си или трудностите им да направят нещо. Децата са объркани и ядосани, че не получават бърз резултат.

• Манипулативни пристъпи, с които детето се опитва да получи нещо, като например бонбони в магазина. Тези пристъпи са насочени към теб.


Подходът ти за справяне с пристъпа зависи от това дали той е от объркване, или манипулативен.

Ако детето има пристъп от объркване:

• Помогни му с това, което прави. Ако видиш, че се мъчи да направи нещо и се ядосва, опитай да предотвратиш пристъпа, като му помогнеш да завърши задачата.

• Вербализирай и потвърди източника на раздразнението на мъника и го насочи в правилната посока.

• Използвай фрази, които детето разбира. Малките деца разбират най-добре кратки фрази и повторения.

• Поздрави детето, когато завърши задачата.


Ако детето ти има манипулативен пристъп:

• Опитвай се да го игнорираш, доколкото е възможно. Ако се предадеш, то ще използва пристъпа като средство, с което да получава каквото иска. Това е лошо и за двама ви.

• Ако детето проявява агресия към себе си, другите или средата, опитай да я овладееш.

• Ако това не действа, може да се наложи да го хванеш. Докато държиш детето, му обясни, че правиш това от любов и защита към него и че когато спре, ще го пуснеш.

Важно е, когато има манипулативен пристъп, да не се поддаваш на исканията. Това само подготвя терена за още пристъпи в бъдеще.


Независимо какъв пристъп има детето, ако не се успокои, го заведи далеч от публичното място. Заведи го в тоалетната или в колата и седни тихо с него. Дай на детето да разбере, че ще седи там, докато се успокои. В крайна сметка ще се отегчи и ще промени поведението си.

Най-важното нещо е да останеш спокойна и да си човекът, който контролира нещата по време на пристъпа. Така те няма да излязат от контрол и детето няма да ескалира допълнително раздразнението ти.

Опитай се да елиминираш причините за пристъпа.

• Планирай трудните разходки по време, когато детето е нахранено и отпочинало (обикновено малките деца са в по-добро настроение сутрин).

• Води си бележки за обстоятелствата при пристъп, за да следиш за тенденции и причини. Отегчено ли е детето? Гладно ли е? Има ли много шум, който го изнервя? Игнорирала ли съм го, защото се занимавам с нещо друго?

• Следи за знаци на объркване или несигурно поведение и отдели време за внимание към детето – разсей го от приближаващия пристъп!

След като детето започне да се изразява по-добре с думи, трябва да можеш да оставиш тези детски пристъпи зад себе си. Междувременно се опитай да останеш спокойна и помни колко сладко може да е то!

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 17:09 от Редактор*