Ван Гог, Моне или Пикасо? Насърчи художника, който се спотайва в твоето дете.

Дай на детето големи пастели, с които да рисува на хартия. Държането на пастел или маркер и научаването как да го използва на хартия са отличен начин за развитие на моторните умения. Някои деца драскат напред-назад или нагоре-надолу с диви, големи движения на ръцете; други имат повече контрол и правят малки движения. Какъвто и да е подходът, тези картини са чудесна украса за семейния хладилник.

Научи различните фази на артистично развитие.

Вместо със „синия период“, детето ти най-вероятно ще започне с „периода на драсканиците“. Шедьовърът от линии на детето е форма на изразяване. Той всъщност означава нещо. Детето ти се учи, развива и комуникира. Този период на драсканиците обикновено трае до 4-годишна възраст. Той започва като демонстрация на движение, но детето ще се научи да свързва драскането с формата, която създава.

На възраст три и половина малкият художник ще започне да наименува творенията си. Макар че драсканиците изглеждат еднакви, начинът на мислене се е развил. Детето е достигнало до момент, когато мисли с въображение. Сега то контролира тези линии и рисува с изразителност и комуникация.

Внезапно хоризонталната линия е океан, а вертикалната линия е дърво. Мама и татко изглеждат като композиция от клечки, а къщата ви може да изглежда като голяма драсканица. Бавно, но сигурно, драсканиците се превръщат в последователна поредица от линии, които се развиват в символи.

Малките деца обичат да правят шедьоври и са още по-щастливи да ги виждат гордо изложени.

Картинна галерия. Сладка алтернатива на галерията върху хладилника.

• Имаш нужда от пирони, филцово табло и дървени карфици – както и свободна стена.

• Направи собствена закачалка, като забиеш пироните в права хоризонтална линия.

• Покрий главата на всеки пирон.

• Закрепи рисунките на детето с дървени карфици на всеки 15 см.

• Ако рисунките са нестабилни, сложи по-тежка матова хартия зад тях.

• За да добавиш интересни акценти, купи малки дървени формички, боядисай ги с акрилни бои и напиши името на детето с перманентно мастило върху тях. Залепи всяка форма на таблото.

• Можеш да направиш и „надписи в галерията“ за рисунките. На друг лист хартия, с размер на визитка, напиши нещо за рисунката, например „Цветя в градината“ или „Мама готви“, и постави тези табелки до рисунките.

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 18:44 от Редактор*