В даден момент трябва да се върнеш отново към нормалния си начин на живот. Най-малкото е необходимо дори за малко да оставяш детето си на някой външен човек. Така че не се чувствай виновна да имаш детегледачка за по няколко часа, дори и само за да можеш да напазаруваш на спокойствие. Така ще е най-добре за всички, наистина.

Много майки биха оставили детето си, само ако трябва да излязат вечер навън. Но да оставиш някого от време на време да гледа детето ти може да е изключително терапевтично.

За да направите цялото нещо по-малко драматично и без излишен стрес, си изградете ритуал за довиждане. Например винаги, когато трябва да оставиш детето през деня, го целуни два пъти и "си дайте 5". Този ритуал ще създаде ред при заминаването както за родителя, така и за детето.  

Разсей детето с малка задачка като "затваряне на вратата след мама", когато отиваш на работа. Такава малка отговорност прави прехода по-лесен. Тази стратегия може да работи и при деца, които стават неспокойни, когато излизаш от стаята.

Тъй като децата на тази възраст не разбират напълно концепцията за времето, както ние я разбираме, ние им даваме по-полезна дефиниция. Ако кажеш, че ще се върнеш след обяд, това е много по-реално за твоето дребосъче. И направи всичко възможно да се върнеш тогава, когато си обещала. Изкушаващо е да смяташ, че детето няма да разбере разликата, ако закъснееш много, но в определен момент то ще разбере, а ти не можеш да предскажеш кога ще е точно този момент. Ако излизаш вечер и ще се прибереш късно, кажи му, че ще се видите на сутринта.

Важно е да напомняш на детето, че винаги се връщаш. Това не е трудно и ще помогне в случаите, когато трябва да се разделите.

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 18:01 от Редактор*