Детето ти е започнало да учи езика в утробата. Докато стане на две и половина, то е научило около 300 думи и използва прости изречения. Независимо дали детето ти е тихо, или малка картечница, тези съвети ще помогнат за подобряване на речта му.

С практика се постига съвършенство
Както при ученето на нов език, колкото повече говориш, толкова по-бързо се учиш. Нека детето участва в семейните разговори – задавай му много въпроси. Просто го карай да говори!

Бъди неговото ехо
Повтаряй това, което детето се опитва да каже, като го казваш правилно. Ако го правиш с усмивка, то няма да чувства, че го поправяш, а че го разбираш.

Гу-гу га-га
Може да ти се струва, че детето говори неразбираемо, но докато казва „га-га“, то експериментира с нови звуци. Копирай звуците, които издава, и насърчавай бебешкия говор.
 
Опростявай нещата
Използвай прости думи, когато говориш с детето, но не се страхувай да използваш сложни изрази пред него. Колкото повече думи чува, толкова повече ще може да каже.

Пей и разказвай истории
Детските песнички и книжки са много добър и забавен начин да помогнеш на детето да научи нови думи.

Намали звука
Двегодишните имат навика да крещят вместо да говорят. Използвай жест, с който да покажеш, че трябва да са тихи и повтаряй казаното от тях с тих глас. По този начин ще бъдат по-тихи и ще слушат внимателно.

Дай му знак
Дори и детето да не е много приказливо, то добре разбира какво казваш. Използването на езика на знаците при даването на често срещани команди ще ти покаже, че детето ти те разбра. Това е нов език, който можете да учите заедно.

Играйте на игри
Играйте на игра, при която всеки от вас трябва да назове 10 предмета за една минута. Ти сочиш масата и детето казва „маса“, то сочи стола и ти казваш „стол“ и т.н. Повтарянето на имената на предметите бързо ще разшири речника му.

Запази търпение  
Ако постоянно поправяш детето, това ще го постави под прекалено напрежение. Опитай да се фокусираш върху поправянето на една или две думи. Приятно е да се наслаждаваш на сладките измислени думи на детето колкото е възможно по-дълго!

Приятни приказки!

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 17:47 от Редактор*