Счетоводни въпроси

• 130 900
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 780
тогава в този случай, нарушението ще е ,че не са внасяни авансови вноски ли, защото масово се практикува това, да декларираш 0 авансови вноски в годишната декларация, и после до 15,12, да се подаде увеличение с декларация 88 на ав, всноски с близки вече до реалните резултати, много ми е неясно

# 781
  • В полите на Пирин планина
тогава в този случай, нарушението ще е ,че не са внасяни авансови вноски ли, защото масово се практикува това, да декларираш 0 авансови вноски в годишната декларация, и после до 15,12, да се подаде увеличение с декларация 88 на ав, всноски с близки вече до реалните резултати, много ми е неясно

Не знам доколко е практика.
Аз реално си залагам авансови вноски през годината, за да се внася данъка на части, а не на веднъж да трябва да излиза голяма сума. При нужда подавам декл. по чл. 88 от ЗКПО в увеличение или намаление. Няма как да се "оцели" точния размер на една бъдеща печалба.
Може би някои ЮЛ залагат и нулева авансова вноска - въпрос на преценка и анализ.

# 782
благодаря за разяснението

# 783
благодаря за разяснението

Моля. Hands V

# 784
Няма ограничение в броя дни, които се отлагат за ползване в следващата година /чл. 176 от КТ/.

Да попитам: служител, постъпил на работа на 12.10.2017 с  ПО по ТД 20 дни, към дата 13.12.2017 на колко дни платен отпуск има право? На 3 дни или на 4? 

# 785
Здравейте!Бих искала да попитам,когато съм в отпуск по майчинство в първите 410 дни мога ли да ползвам болничен,колко дни и каква е процедурата. Трябва ли в този случай да прехвърля майчинството си на друг човек?

# 786
  • UK
Здравейте,
 как мога да се запозная с процедурата по ТЕЛК?
Как се кандидаства,  време което отнема, какво представлява и тн.
Благодаря ви  bouquet

# 787
  • Пловдив
Здравейте,
 как мога да се запозная с процедурата по ТЕЛК?
Как се кандидаства,  време което отнема, какво представлява и тн.
Благодаря ви  bouquet
http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/nelk-i-telk/

# 788
  • Балчик
Здравейте!Бих искала да попитам,когато съм в отпуск по майчинство в първите 410 дни мога ли да ползвам болничен,колко дни и каква е процедурата. Трябва ли в този случай да прехвърля майчинството си на друг човек?
[/quote
Зависи за кой е болничният , ако е за майката може , има си процедура , ако е за детето - не.

# 789
Някой запознат ли е как се процедира, за да се издаде разрешително за работа с валута в търговски обект ?

# 790
  • here and now
Лице, което е на трудов договор, в свободното си време събира билки и ги продава на фирма. Дължи ли осигуровки?
Какво, кога и къде трябва да декларира?

# 791
Някой запознат ли е как се процедира, за да се издаде разрешително за работа с валута в търговски обект ?

С обмяна на валута се занимават само Обменни бюра и банки. В България официално платежно средство е българския лев. Няма как да "работите с валута" в търговския обект.

# 792
Лице, което е на трудов договор, в свободното си време събира билки и ги продава на фирма. Дължи ли осигуровки?

Би могло на граждански договор си мисля.

# 793
  • София

Като свободна професия трябва да се регистрира.

ЗДДФЛ Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишен текст на чл. 29 - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:
2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) с 40 на сто за:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходи от дейността на физическите лица за производство на преработени или непреработени продукти от селско стопанство (включително от продажба на произведена декоративна растителност), от горско стопанство (включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове), от ловно стопанство и от рибно стопанство;

# 794

С обмяна на валута се занимават само Обменни бюра и банки. В България официално платежно средство е българския лев. Няма как да "работите с валута" в търговския обект.
На летището във фрий шоповете съм плащала с евро, долари. Няма логика.

Общи условия

Активация на акаунт