Голямата тема за малките масла - 8

• 75 461
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
  • Провинция
Здравейте, дами!
Искам да попитам какви масла ползвате за коса , вместо кристали след баня? Предполагам  са "по-сухи" масла, които не утежняват и не омзняват косата.

# 196
  • Бургас
Момичета нова съм в темата и с много въпроси. Отскоро се интересувам от ароматерапия и имам много въпроси, а опит никакъв. Първото нещо, което ме грабна беше една комбинация за концентрация и внимание: http://zdravo.bg/bioeterichni-masla-baldini/26-za-koncentracia.html , а после поръчах и още една комбинация за релакс. Понеже обаче не ме свърта да ги дочакам да дойдат (поръчвах ги от Германия) тези дни реших да се пробвам и с масла, които са на наши производители. Нямам представа обаче, кои марки са наистина с чисти, 100% масла и кои не. Моля за помощ и вашия опит. Взех си масла на Bioherba http://bilki.bg/maslo-ot-rozmarin-rosemary-oil-bioherba-10ml.htmll, масло от пшеничен зародиш на OliVital - http://bilki.bg/maslo-ot-pshenichen-zarodish-olivital-50ml.html и най-голямата изцепка Simple Smile бадемово масло на Balcho - http://balcho.bg/bg/%D0%90%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BB%D … %81%D0%BB%D0%BE-/
Сега обаче ме гони голям страх да ги ползвам, защото не съм сигурна в оригиналността на състава им. Вероятно по-нататък ще поръчвам само от TAOASIS за да ми е мирна душата, но тези какво да ги правя? Стават ли за употреба за кожата на лицето и за косата? Какви производители ще ми препоръчате?

# 197
  • София
Здравейте, дами!
Искам да попитам какви масла ползвате за коса , вместо кристали след баня? Предполагам  са "по-сухи" масла, които не утежняват и не омзняват косата.

Арганово масло.
Имам изключително суха коса, с дебел и силно чуплив косъм, която боядисвам на 3 седмици, тъй като е почти бяла. Толкова е суха, че и през тези три седмици да не я измия, само ще ме засърби скалпа, но няма грам да се омазни. Години наред пробвах какво ли не. Накрая зарязах всичко и процедирам така:
Преди боядисване - маска с бадемово масло за цяла нощ или поне няколко часа. Боя. Измиване. Балсам. Отмиване на балсама. Леко подсушаване с кърпа. Докато косата ми е още влажна, слагам няколко капки арганово масло в шепа и с върховете на пръстите втривам в скалпа. Разресвам и оставям да изсъхне сама. Може да съхне с часове, но не ползвам сешоар, за да не я изсушавам допълнително. Мия веднъж седмично с еднократно нанасяне на шампоан за суха, изтощена и третирана коса. Ходя на фризьор веднъж на месец или на два, за да вземе връхчетата и да я оформи, като моля да не ползва сешоара.
Тези комплексни мерки, макар и елементарни, при мен имат най-добър ефект Simple Smile
P.S. Бадемовото масло е тежко и ако не се отмие, колкото и пестеливо да е нанесено, косата стои като мръсна след изсъхване, а и придобива неприятен мирис на гренясало след два дни.
Аргановото е леко, поема се изцяло от косъма до 12 часа, няма неприятен мирис и косата става мека и лъскава, като се оформят и къдрици Wink

# 198
  • София
А какво арганово масло ползваш?

На мен пък бадемовото масло ми е най-слабо от всички и го ползвам за тялото вече само.

По-назад писах, ползвах доста време ший масло по краищата без отмиване.

# 199
  • София
Не познавам марките масла.... взимам си на Икаров от кварталната аптека. Такова е и бадемовото, но за мен е много по-тежко от аргановото и него задължително отмивам с шампоан. Забелязах и друго - от боята скалпа ми "изгаря" и започва да се люпи. С арганово масло този проблем изчезва за 3-4 дни. Преди не ми помагаше нищо, само леко подобрявах ситуацията.

# 200
Фрея, благодаря за насоките за съхранение!  Simple Smile

Обръщам се към ползвателките на масла от гроздови семки и пшеничен зародиш - тези двете имат ли някакъв мирис и цвят? Тези, които ми доставиха, са съответно зелен и жълт цвят, но нямат никакъв специфичен мирис - сякаш е обикновено олио за готвене Simple Smile. Тествах ги на салфетка и не оставиха петно, както уж трябва, но въпреки това съм леко недоверчива. (Не са поръчвани от (и във)  Б-я, а от чужбина)

# 201
  • Бургас
В една книга четох, че маслото от пшеничен зародиш е тежко, гъсто, тъмно жълто на цвят. Има силен мирис на пшеница. Това, което си купих от БГ обаче е много бледо жълто. Има леката миризма на пшеница, но според мен е разреждано с други масла, заради бледия си цвят.

# 202
Това, което имам, е тъмножълто, но няма силен мирис... Ще покаже явно с ползването.

Имам още един въпрос относно съхранението. Из интернет препоръчват да се избягват пластмасовите шишета, а да се слагат в тъмни стъклени бутилки, защото с времето можели да разядат пластмасата. Последната ми поръчка от гроздови семена и пшеничен зародиш ги доставиха в пластмасови (като тези, в които се слагат окислителите на боите, с много тясно гърло и капачка). Дали е небходимо да търся да ги пресипвам в стъкло или ще издържат за два-три месеца и така?

# 203
afflatus, моите всичките са в стъклени шишенца. Не знам до колко вреди пластмасата, но ако ще използваш за готвене после имат много гаден дъх на пластмаса. Имах един зехтин, който ползвах само за коса, но ми беше свършил другия и сложих малко на салата, миришеше ужасно  Sick Сега се сетих,че имам рициново масло, обикновено, 1литър в пластмасова бутилка, но не мисля да го пресипвам.
Маслото от гроздови семки има супер остър гаден мирис, като на нещо остаряло и вкиснало Grinning Пшеничен зародиш съм вземала само на Икаров,а те там не е ясно колко са читави, няма силен аромат и е бледожълто, както го описвате.

# 204
Без готвене Simple Smile.
Ще потърся малки стъклени бурканчета тогава. Сега се сетих, че сусамовото олио за готвене го продават в 80 мл тъмни бутилки,  ще се снабдя с подобни.
След цял ден ровене за маслото от гроздови семки - повечето казват, че няма особено остра миризма, дори е удачно за масаж, тъй като е ненатрапчиво. Да не би това, което си ползвала, да е било извън срока на годност?

Иначе аз продължавам с въпросите.
Този път за маслото от ему. Снабдих се и с него, но пристигна точно като масло или по-скоро мас - твърдо е на стайна температура. След като го разтопих на водна баня, мина половин час и то отново изстина и се втвърди. Направих една малка смес от него, жожоба и шипка в почти еднакви количества - отново сместа се втвърди. Има ли начин да се ползва като олио консистенция и как може да стане? Видях, че по българските сайтове и много чуждестранни го продават в бутилки - предполагам е течно. Има вероятност аз да съм попаднала на някаква странна негова версия...

# 205
Не напълно в срок си беше с нужните сертификати Био-Мио-Еко  Laughing Бяхме го обсъждали в темата, някой питаше, дали не бях аз за аромата на маслото от гроздови семки. Ти кое масло имаш?

# 206
afflatus, твърдо или полутвърдо е маслото?
Ако е полутвърдо, вероятно е стеаринова фракция /перлено бяло на цвят/, ако е твърдо - най-вероятно съдържа пчелен восък.
Маслото от Ему се втърдява под 18 °C.

Цитат
Видях, че по българските сайтове и много чуждестранни го продават в бутилки - предполагам е течно.
Да, течна олеинова фракция.

Опитай да го смесиш в съотношение 1:3 или 1:4 /една част масло от Ему и три/четири части друго/други течно/и масло/а.

# 207
Дивиана, полутвърдо трябва да е - бяло е на цвят, леко се рони като го отчупвам. Има ли някакви недостатъци на това, че е  "стеаринова фракция"? Не съм запозната въобще с фракциите на маслата.
Температурата в стаята е поне 23 градуса и пак се втвърдява Sad...
Пресипах дори няколко капки в смес от други масла, която ползвам за тяло и странното е, че сега виждам вътре бели парченца от маслото от ему, които преди ги нямаше. Затова и сега се съмнявам, че дори да го смеся, няма да успее да се разтвори добре.

Фрея, въпросът ти за маслото за какво се отнася точно Wink)))? На коя марка е или...? Не е известна марка - някаква азиатска.

# 208
Цитат
Има ли някакви недостатъци на това, че е "стеаринова фракция"? Не съм запозната въобще с фракциите на маслата.

За предпочитане е да съдържа и двете фракции.
Остави малко количество на температура над 25 градуса и виж дали ще има промяна /дали ще се раздели на два слоя, или поне дали ще се размекне/.

# 209
Тези дни си направих маска за коса от ЯЧРМ, кокосово масло и масло от нийм. Това масло от нийм има остра миризма, напомняща тази на чесъна  Sick  С какво да го смеся, за да притъпя (поне малко) тази миризма?

Общи условия

Активация на акаунт