Отказ на Директор на детска градина да даде удостоверение за завършена предучили

• 4 388
  • 60
  •   1
Отговори
# 15

при нас даже въведоха постоянна съставка  Crazy пари, които трябваше да се плащат независимо дали детето ходи на градинка или не.

Това не е само про вас, това е глобално.

# 16
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Освен обучение в детската градина има и храна доколкото знам,едва ли мислите,че закуска,обяд е следобедна закуска за 20 дни ще ви излязат по-малко от 60лв.
За сравнение,синът ми,който не е в детска градина,защото не е приет ще ходи от есента на училище,късмет,че ще е целодневно,но там купоните им за храна са на стойност 160лв.
Не знам кой трябва да се жалва в случая,да такса няма да плащаме,но като си платим храната на детето и то....

Аз съм директна,защото съм искрено възмутена от такава наглост.
Не стига,че имате късмет детето ви да е в държавно заведение и да плащате нищожна сума,а то да е на топло,да го гледат,обучават и хранят,ами и не искате да се издължите,просто е нагло.

Такива като мен,чиито деца са извън детските градини можем само да ви завиждаме благородно,че 4 години е имало кой да полага грижа за детето ви,а ние трябва да плащаме 500лв. за частна градина или да спрем работа.
Готова съм двойна такса да плащам всеки месец,само и само да ползвам тази услуга,ама няма.

Платете си таксата,не ставайте за смях и със здраве се запишете първолаци.
Късмет на детето и вие не се хм "циганете",защото е грехота спрямо всички останали,които са си платили и всички като мен,които са извън системата.

Какво мисля е извън възможностите Ви да разберете.
Вече показахте колко "благородно" завиждате, колко сте по-възвишена от нас - циганеещите се, остава да покажете, че сте по-компетентна от съда и омбудсмана и веднага ще ви послушам  Tired

И само като материал за размисъл - и  аз съм готова да плащам двойно за по-качествена услуга, но няма  Tired

# 17
  • София

st. Dobri, какво ти става? Хетера коментираше автора, ти се засегна.
Аз пък си получих качествената услуга Х 2 и си плащам всичко, без да чакам крайна дата на падежа.
Автора не казва защо не е платил, казва само какви са последиците.......интерпретации всякакви. ooooh!

# 18

при нас даже въведоха постоянна съставка  Crazy пари, които трябваше да се плащат независимо дали детето ходи на градинка или не.

Това не е само про вас, това е глобално.

Аз не твърдя, че таксасите не се дължат и няма да ги заплатя.Поради това поясних, че става въпрос за последните два месеца, до сега всичко е платено.
Прегледах доста правилнициОДЗ-та, но никеде няма записано, че детското заведение има право да не даде документ при неплатени такси.
Писах във форума с желанието да поставя въпроса и проблемът с поведението на Директорката, да си позволява манипулиране на родителите чрез децата.

# 19
  • sf
А не разбрахте ли ,че като не сте платили за март, детето ви още през април е трябвало да бъде върнато от градина? Направили са компромис. Ако сега ви дадат удостоверението, ще платите ли въобще  Thinking Защото като слушам как напирате за него сега, си мисля,че бихте пропуснали  Rolling Eyes

# 20
Когато родителите са безотговорни и се правят на интересни, съвсем нормално е да им се отвръща със същото.

# 21
  • Ямбол
Нито детето е трябвало да бъде върнато, нито свидетелството трябва да се задържа.
Моралният въпрос не го обсъждам.
Предучилищното обучение е задължително в България и щом са записали детето, то трябва да изкара до края и са длъжни да издадат свидетелство.
Парите ще си ги търсят по друг начин.
Все едно в училище някой учител да накаже детето ви с двойка, ако то не си е платило екскурзията примерно. Редно ли ще е?

# 22
  • sf
Не съм съгласна. Като са записали детето в ДГ са знаели,че всеки месец се плаща такса.
Двойката и екскурзията въобще не са еквивалент на обсъжданото.

# 23
Лиляна ви е обяснила, че 4-та група е предучилищна, която е задължителна и не могат да изгонят детето току-така.
Законовият ред е дават удостоверението на детето, за да може да бъде записано в първи клас, който също е задължителен, и общината си търси парите по административен или съдебен ред, с лихвите и допълнителните разходи  Peace
А съдът на няколко места е постановил, че в ПГ в ДГ не трябва да се заплаща такса, защото тя е задължителна Whistling

# 24
  • sf

А съдът на няколко места е постановил, че в ПГ в ДГ не трябва да се заплаща такса, защото тя е задължителна Whistling
Къде законово го пише това? Да си взема един адвокат и да си искам парите  Thinking

# 25
То и трета група е задължителна, но не е задължително да се кара в ДГ. Услугата на самото институционално обгрижване на детето струва пари, както и храната.
То и в училищата ПУ и за пет, и за шестгодишните е безплатна, но храната под формата на купон за стола се заплаща.

Къде законово го пише това? Да си взема един адвокат и да си искам парите  Thinking

Родители съдиха и, мисля осъдиха, но на първа инстанция няколко Общински съвета, които не са освободили от такса 3-та и 4-та група в ДГ. Обаче! това не означава, че родителите не заплащат и стотинка! Приспада част от таксата, а друга , предвидена за храна, се дава.

# 26

Къде законово го пише това? Да си взема един адвокат и да си искам парите  Thinking

СГС специално не е сезиран за това нарушение, но в Шумен, Разград и Търговище делата са спечелени, а в други общини направо сами са се отказали от таксите
Таксите за подготвителните групи в детските градини са незаконни, съдят общини

Таксите за детските градини паднаха в три града

Сложена е цена за храноден по 1,40 специално в едната община.  Peace Но искането за пълна такса е необосновано от страна на общините, защото за ПГ държавната субсидия е по-голяма и на 100% трябва да покрива обучението. 1,40 е цената на купона в училищата също

# 27
  • София
Да кажем,че цената на купона в у-ще е 1,40 /макар че за различните училища цената е различна/,но храненето не е едно,а са 3,т.е. 1,40 по 3 по грубо 20 работни дни в месеца, къде отидоха сметките а?

# 28
  • Ямбол
Не съм съгласна. Като са записали детето в ДГ са знаели,че всеки месец се плаща такса.
Двойката и екскурзията въобще не са еквивалент на обсъжданото.
Аз не съм казала, че не са знаели за таксата. Аз таксата изобщо не я обсъждам. Аз казвам, че нямат право да не допускат детето до градина и да не издават свидетелство. Другото за таксата да си го решават с други законнодопустими мерки.

# 29
Това с таксите много се обсъжда не от вчера.Безплатно е обучението и помагалата.Заплаща се храната. В училище също обучението не  се заплаща,но не съм чула някой да протестира,че се събират пари за храна.Защо родителите скачат срещу ДГ? На децата им се приготвя здравословна храна по три пъти на ден и пак някои са недоволни.Ами който не иска да плаща да си запише детето в полудневна група към училище.Малко са местата ,където няма такава опция.Обаче тогава ще трябва да си го прибираш в 12ч и да се чудиш кой да ти го гледа цял ден,а ДГ работи до 18-30-19ч.

Общи условия

Активация на акаунт