Русия 1

• 1 133 156
  • 23 588
  •   1
Отговори
# 21 900
една газ, или гас, както пише Тотето = керосин
един газ = метан, етан, пропан, бутан, най-голямо количество естествено добиван е метанът.
Тоте, дай тука един кратък курс по пазарна икономика, че аз съм с остарелите разбирания за манипулативен алъш-вериш, тоест кой, кого и как ще излъже, а не за някаква процедура с определени правила.
Вече съм писал тук, работата ми е в производството на ел. енергия, ток му викат. Та кажи ми, моля, след като производствените разходи (включващи ВСИЧКО, включително настоящия труд за поддръжка на ел-машини и приютяващите ги конструкции) са по-малко от половин цент на 1 kW, транспорта по мрежата струва, хай да кажем още толкова, макар да е по-малко, как така плащам по 9 цента 1 kW/час? Пазарна ли наричаш тази логика или разбойническа?
От твоята таблица става ясно, че руския газ метан започва устремното си поскъпване точно от момента, в който някой? налага продажбата му  да мине през  през посредници - така наречената борса - пазарна икономика. Която няма никакво съзидателно отношение нито към производството/добива (сондиране, каптиране), нито към разпространението (тръбопроводи, мрежи) на газа. И изобщо не е руска.
Има отношение към едни алчни хорица с костюмчета, седящи си в лъскавите офиси и живеещи от чуждия труд.
В човешката история обаче се наблюдава една цикличност. Колкото и клакьори да си купуват
костюмираните разбойници, през 100-тина години се повтарят едни събития, описани в Пътеводителя на галактическия стопаджия - 2 пъти Wink.
Първият път:  Администраторите на Сириуската кибернетична корпорация бяха достигнали такива нива на бюрокрация, наглост и корупция, че щяха да бъдат първите виснали на дърветата, когато дойдеше революцията.
Вторият път - в ресторанта на края на Вселената: Администраторите на СКК бяха първите, които увиснаха на дърветата когато дойдé революцията
Чувал съм слухове, че освен разходите по гориво, трябва да се избият и вложените в строежа на централата и ел мрежата средства, че и да се заделят още за еввнтуално разширение/модернизиране, а и да остане по някой лев за акционерите. Имало също и подозрения, и че понякога държавата слага някакви данъци, с които да подпомага нейни си програми, като ветрени мелници, слънчеви парници, инфраструктури за електрички, и прочие глезотии.
Ама може и да са ме лъгали, щото то беше в курс по загниваща икономика, вий сигурно сте учили по правилната, планова икономика, благодарение на която СИВ преуспя и победи на световната сцена.
Докато осмисляш това, посочи на таблицата момента, в който така драстично пазара се намеси и промени цените в дългогодишния стабилен договор с Русия?
Аз помня как в пункта между блоковете нафтата беше 6ст, тогава нямаше капитализъм, и всички бехме щастливи като миди, когато чинно се редяхме с тубите, не знам откъде се появи тоя пазар, та ни обърка живота!

# 21 901
Страхотен европейски план.Що не кажат,че нямат никакъв план и даже идея ,какво да правят,та ни занимават с глупости!
Но важното е,че в Русия има инфлация и положението е много зле-това ще ни топли
https://www.bgonair.bg/a/4-world/272890-mrak-i-stud-zaplashvat-e … amp;fs=e&s=cl

# 21 902
Страхотен европейски план.Що не кажат,че нямат никакъв план и даже идея ,какво да правят,та ни занимават с глупости!
https://www.bgonair.bg/a/4-world/272890-mrak-i-stud-zaplashvat-e … fs=e&s=cl

Приятелю, ако толкова те е страх, че ще има проблеми във френските атомни централи и в резултат може да имаш режим на тока в Швейцария, винаги можеш да поискаш убежище в Русия, там всичко е ток.
По-младите не го помните това, но през 80-те режима на тока си беше стандартна опция на енергото в България, така че ето ти един безплатен съвет от дедо ти Тоте - не е толкова страшно, най-много да ти падне батерията на телефона.

# 21 903

Приятелю, ако толкова те е страх, че ще има проблеми във френските атомни централи и в резултат може да имаш режим на тока в Швейцария, винаги можеш да поискаш убежище в Русия, там всичко е ток.
По-младите не го помните това, но през 80-те режима на тока си беше стандартна опция на енергото в България, така че ето ти един безплатен съвет от дедо ти Тоте - не е толкова страшно, най-много да ти падне батерията на телефона.
Айде пак плочата с убежището.Ама много ви е бедна фантазията
А Урсула е казала на Киро да отива в Азърбейджан и да търси не руска газ😂

# 21 904

Тошко, в днешно време да ти падне батерията на телефона си е СТРАШНО.

# 21 905
# 21 906
# 21 907
И да не е, явно е съпричастен с тегобите на пролетариите и селскостопанските труженици в многострадална Швейцария.
От най-чисти помисли е заокайвал тежката им съдба да се родят в малка държава, без пукнато полезно изкопаемо, където да страдат немили-недраги, далеч от кърмилницата Русия.

# 21 908
И да не е, явно е съпричастен с тегобите на пролетариите и селскостопанските труженици в многострадална Швейцария.
От най-чисти помисли е заокайвал тежката им съдба да се родят в малка държава, без пукнато полезно изкопаемо, където да страдат немили-недраги, далеч от кърмилницата Русия.
Емпатия почти равна на себеотрицание.

# 21 909
Ха, лошите европейци спирали вноса и на руското злато.
Сега всеотдайните доброжелатели на европейските народи ще занареждат какви тежки зими ги чакат европейците, останали без най-хубавото злато на света.
Не само ще им е тъмно и студено, ами и няма да имат и златни накити, за да е пълна мъката им.

# 21 910

Чувал съм слухове, че освен разходите по гориво, трябва да се избият и вложените в строежа на централата и ел мрежата средства, че и да се заделят още за еввнтуално разширение/модернизиране, а и да остане по някой лев за акционерите. Имало също и подозрения, и че понякога държавата слага някакви данъци, с които да подпомага нейни си програми, като ветрени мелници, слънчеви парници, инфраструктури за електрички, и прочие глезотии.
Ама може и да са ме лъгали, щото то беше в курс по загниваща икономика, вий сигурно сте учили по правилната, планова икономика, благодарение на която СИВ преуспя и победи на световната сцена.
Скрит текст:
Докато осмисляш това, посочи на таблицата момента, в който така драстично пазара се намеси и промени цените в дългогодишния стабилен договор с Русия?
Аз помня как в пункта между блоковете нафтата беше 6ст, тогава нямаше капитализъм, и всички бехме щастливи като миди, когато чинно се редяхме с тубите, не знам откъде се появи тоя пазар, та ни обърка живота!
Амортизационни разходи се нарича това, което си описал по-горе. Отдавна изплатени за водно-електрическите централи на който работя. Затова споменах, че включвам ремонтни и разходи по текуща поддръжка и подобрения.
Не съм спец по ветрените мелници, но зехме някой и друг контракт и там, щото пада дюшеш. Безмислени машини, генераторите, които слагахме (6,4 МW основно, щото има най-голямо серийно производство, евтинджос уж) имат живот 15 години преди генерален ремонт - какъвто тук не правят, развали ли се - хвърлят.  Та за 15 години, с цена (субсидирана) 12,5 цента на 1 кW, мелниците не могат да изплатят себестойността си, Тоте! Разбираш ли за какъв грабеж става дума? Не повдигам въпроса колко проблеми има със свързването им в мрежата, с ондулаторите за честота, които са задължителни (и скъпи), с проправянето на пътища в земеделски земи и гори.
Мелниците са нещо като въглеродната такса - пари от въздуха за определени хора, за останалите - финансова дупка.
Като спомена гориво - пропуснал си, че аз говоря за водни централи, построени и то бая отдавна. Знаеш вероятно, че първата централа е на Н. Тесла - на Ниагарския водопад. Не работи, но би могла без никакви проблеми и със съвсем скромни инвестиции да тръгне. В момента я ползват за туристическа атракция.
СИВ си работеше що-годе, преди актьорчето да реши да купи парт секретарите и те да ни вкарат в киреча, като му харижат фондове, пазари, влияние по цял свят. Авиокомпанията Балкан е един от най-скромните примери.
Явно си по-дърт от мен, щом помниш такива работи за нафтата, по мое време нямаше тия проблеми. Литър бензин края на 80-те беше около 80 стинки и на опашки се чакаше едва като дойде демокрацията Simple Smile Simple Smile 90-те.
Москвича беше кола мечта, сега карам един абсолютен боклук фамилно А6 и не смея да го сменя, щото новите китайски са 3 пъти по-големи боклуци, не изкарват 3 години даже.
Ако руснаците изкарат производство, ще ходя да ръчкам концесионерите да внесат москвичи.
Както казах, а и твоята таблица го показва, цената на естествения газ беше дълго линейна с малък тангенс, поради дългосрочните договори, и 2021 някъде почна да варира, уж надолу-нагоре (пазарна икономика Wink ) пък то - възходяща парабола се оказа, у клони към безкрайност при доста слабо нарастване на х, или t ако повече те устройва Simple Smile Simple Smile
Начи мисля разбираме се? За мошениците е по-изгодно, паразитстването без съмнение не изисква особени усилия. Ама както споменах, веднъж паразит, втори път паразит, трети път - инвазивно отстраняване Trollface
Trollface

# 21 911
Не гледай, Тоте какво спират да внасят добрите европейци, а какво не могат да спрат да внасят. Все неща, които уж можеха да вземат от безброй много други места, но се оказа не точно тъй, както си го мислеха. Някои доставчици направо ги пратиха на майната си, други започнаха да им поставят неприемливи условия и работата тръгна на зле. И току виж утрешен ден добрите европейци започнат да дават мило и драго за да имат онова, което получаваха доскоро съвсем евтино.  От много акъл. Wink

# 21 912
Съседе, не им бери кахър на европейците, ще се оправят, и няма нито да стоят на тъмно, нито ще студуват.
 Не знам кой ги е отсвирил, ама има достатъчно, дето ги искат за клиенти.

Джеймс, точно за да се веят мелниците, плащаш толкова за тока от веца. При нас пък са слънчевите системи, които са същата измама, но глобалното затопляне иска жертви…

# 21 913
Съгласен съм, съседе. Само дето клиентите се поставиха изцяло в зависимост от волята на бъдещите доставчици. И последните започнаха да имат изисквания, които до вчера бяха немислими. Та добрите европейци ще трябва да се бръкнат много по-надълбоко за да не стоят на тъмно и на студено. При това може все пак и това да се случи през идната зима, защото едно че няма изградени логистични връзки с бъдещите доставчици, а и няма как от раз да се увеличат добивите до необходимите обеми. То не е една беля

# 21 914
  Европа и САЩ също се насочват към търговия с небелия , нехристиянски  свят- Азербайджан , Саудитска Арабия, Турция. Проблем ли е това ? Когато двама  се карат , трети печелят , както се казва.

Общи условия

Активация на акаунт