един газ = метан, етан, пропан, бутан, най-голямо количество естествено добиван е метанът.
Тоте, дай тука един кратък курс по пазарна икономика, че аз съм с остарелите разбирания за манипулативен алъш-вериш, тоест кой, кого и как ще излъже, а не за някаква процедура с определени правила.
Вече съм писал тук, работата ми е в производството на ел. енергия, ток му викат. Та кажи ми, моля, след като производствените разходи (включващи ВСИЧКО, включително настоящия труд за поддръжка на ел-машини и приютяващите ги конструкции) са по-малко от половин цент на 1 kW, транспорта по мрежата струва, хай да кажем още толкова, макар да е по-малко, как така плащам по 9 цента 1 kW/час? Пазарна ли наричаш тази логика или разбойническа?
От твоята таблица става ясно, че руския газ метан започва устремното си поскъпване точно от момента, в който някой? налага продажбата му да мине през през посредници - така наречената борса - пазарна икономика. Която няма никакво съзидателно отношение нито към производството/добива (сондиране, каптиране), нито към разпространението (тръбопроводи, мрежи) на газа. И изобщо не е руска.
Има отношение към едни алчни хорица с костюмчета, седящи си в лъскавите офиси и живеещи от чуждия труд.
В човешката история обаче се наблюдава една цикличност. Колкото и клакьори да си купуват
костюмираните разбойници, през 100-тина години се повтарят едни събития, описани в Пътеводителя на галактическия стопаджия - 2 пъти
.Първият път: Администраторите на Сириуската кибернетична корпорация бяха достигнали такива нива на бюрокрация, наглост и корупция, че щяха да бъдат първите виснали на дърветата, когато дойдеше революцията.
Вторият път - в ресторанта на края на Вселената: Администраторите на СКК бяха първите, които увиснаха на дърветата когато дойдé революцията
Ама може и да са ме лъгали, щото то беше в курс по загниваща икономика, вий сигурно сте учили по правилната, планова икономика, благодарение на която СИВ преуспя и победи на световната сцена.
Докато осмисляш това, посочи на таблицата момента, в който така драстично пазара се намеси и промени цените в дългогодишния стабилен договор с Русия?
Аз помня как в пункта между блоковете нафтата беше 6ст, тогава нямаше капитализъм, и всички бехме щастливи като миди, когато чинно се редяхме с тубите, не знам откъде се появи тоя пазар, та ни обърка живота!