Януарската дружина, първи зъбета си има- януари2014, тема 24

• 47 584
  • 749
  •   1
Отговори
# 240
Mariq13 , дано съм била полезна Simple Smile
Разликата при моите деца е 4г. и 5 м. Искаше ми се да е поне 5 , но поне добре ,че се решихме по-рано. Вярно е ,че се губи тренинг с недоспиване и всичко свързано с бебето , но бързо се наваксва Laughing
С гледането на децата може би е по-лесно ,но само ако едното посещава ДГ. Ние имахме период от 5 м. ,които и двамата бяха целодневно с мен . . . Ами трудно е така,бебето си иска своето , голямото иска внимание , гушкане , игри . . . Колкото и да се опитвах да не лишавам никой от нищо , винаги страда по-голямото. То е осъзнато и приема появата на бебето като нещо чуждо , дошло у дома. При нас имаше дълъг път за обяснения преди появата на бебето . Много го обича ,но понякога се чувства самотна. Въпреки ,че никога не сме допускали да усети разлика.Просто при по-голяма възраст , детето е свикнало вниманието на мама и тати ,да е изцяло насочено към него . Може би ако разликата е по-малка ще е по-добре ,голямото не разбира толкова и няма да изпитва ревност  newsm78
Сега ,когато тръгна отново на ДГ , нещата се върнаха на мястото си. През деня е заета с игри и задачки , а вечер суетене около бебето. А и като момиче ,доста помага на мама Heart Eyes

# 241
  • София
Да ви питам за детските кухни (държавните) - не намирам сайт, където да ги има всичките. Откъде знаете къде има до вас, освен естествено ако не ви е под блока (пак Беифейс - вашата я знам)???

В нашата поликлиника има обявления пред кабинета на педиатърката.

mariq13, след многократни обсъждания се реши, че, накратко, Фб групата е по същество за майки с бебета термин януари 2014 (независимо кога са родени). Ако искаш да се включиш, би следвало в първия пост на темата да има указания.

ell_83
, успех с новите емоции. Много татковци се справят чудесно с "майчинството"  Hug

# 242
Севи-то, ето линк за кухните http://www.bg-mamma.com/index.php/index.php?action=article;id=148  http://mamita-bg.com/spavochnik/detski-kuhni/sofia/

мамите с по-голямо детенце в София, моля, кажете за бурканчетата - стават ли всички марки да бъдат ползвани за кухня?

Елл, честита работа, дано да е лека!

Никито, честити зъбки на момата!!!! Ние още се слюнчим на кг - на ден по 4 лигавника отиват.... Ако е вярно за генетичното предаване - ММ е имал зъби чак след годинката, а аз на 5-6 м., та... От една страна добре - няма да ме яде докато го кърмя, но от друга - голямо мъчение за детето... Между другото ММ има супер здрави зъби - 2 пломби в устата само, почти не е ходил на зъболекар през живота си. Дано и дечко да се е метнал на него.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2014, 14:38 от tonniny

# 243
Здравейте! Не съм писала тук от месеци Simple Smile Олеле! Днес водихме бебко на консултация, 9300 гр е, 72 см. От 2 дни се изправя стабилно прав на крачетата си и е много щастлив от това. По въпроса за връщане на работа след майчинството - мен ме изхвърлиха от работа след като се разбра за бебето. Така че работа трябва тепърва да търся. Повече клоним към това да имаме 2-ро дете, дори ММ вече ме изненада с първи опити за второ бебе. Да видим как ще се получи Simple Smile Много ще се радвам да връзвам пандели и да плета роклички!

# 244
  • София
Здравейте! За съжаление всички сме болни. Най-много ми е жал за малката, защото си има всички екстри-хрема, кашлица, загуба на апетита, сълзене на очите, температура, повръщане.Горкото така се мъчи.....иначе все още е без зъби, обаче се изправя като се придържа за каквото хване и се пуска. Стои права около 2-3 секунди и пада на дупе  Simple Smile.
Аз се връщам на работа след годинката. Като и сега ходя да помагам в офиса, когато е нужно. Елл, успех с новата работа.
Засега от разликата на децата - 7 год. - виждам само положителни неща.Като не смятам, че разликата е фактор за близки отношения между двама души. В живота си имам достатъчно примери и в двете посоки.
Пък и разликата така се получи при нас. Повече време ни отне малкото слънчице  Laughing.
Лек ден на всички и бъдете здрави!

# 245
Добро утро Simple Smile

И аз не съм се разписвала отдавна.Много добре си прекарахме цялото лято.Ходихме на почивка в Турция,Гърция, Банско, абе пообикаляхме си Wink.По цели дни бяхме на дълги разходки, с бебо намерихме много нови приятели.Страхотно лято си имахме, ще видим как ще е зимата Wink.

Малкият човек вече не се мръщи на пюретата, яде си ги с охота, особено мамините  Wink.Днес смятам да пробва и попара.За жалост преди седмица се отби напълно.Той от три месечен правеше стачки, но с много упорство от моя страна кърменето продължи до 8 месеца, за което съм изключително щастлива.Ама на сила работата не става и човекът отказа да суче напълно.Расте си нормално, вече е 8,400 кг и 70 см.Според лекарката наддава добре по 250 грама на месец, въпреки,че според нея млякото му идва малко,ама той не иска повече, та няма какво да се направи.Иначе е много силен и жилав, иска все на крачета да стои, лека-полека започва да пълзи.Приспиването е кошмарно, няма начин да заспи в количката, ако се случи да заспи,то е седнал,няма сила,която да го накара да легне.Приспиването у нас е на ръце, предполагам,защото иска да го гушнат.Гушнеш ли го и е заспал за 2 минути.И той има страст към всякакви кабели и списания, яде ги безспир Wink.Зъби няма и не ми се вижда скоро да има.

Сега за мен Simple Smile.На мен ми е много хубаво с него и не смятам да се връщам на работа преди да стане на 2 години, надявам се да не изникнат обстоятелства,които да ме накарт да се върна по-рано.

Аз искам да ви питам какво правите с малките дрехи на бебетата ви?Аз ще си запазя някои от сантименталност, но и много други остават, а не планирам да имаме трето дете за да ги пазя.

Не знам как е при вас, но при мен излишните килограми са болна тема, въпреки дългите разходки и балансираното ми хранене все още съм с 15 кг. отгоре.Винаги ми е било много трудно да свалям килограми,а изключително лесно ги качвам.Сега започнах комбинация от шуслерови соли за отслабване и много се надявам да даде ефект, разбира се е комбинирано и с ограничение на храна и упражнения.

До тук съм аз Wink

Хубав и успешен ден Simple Smile

# 246

Мерси, Тонини! Simple Smile Но и тук не намирам нищо за квартала, та ще поразпитам.

За връщането на работа - няма да е преди догодина септ (ако ни приемат изобщо за ясла). Честно казано не съм го решила още - не знам наистина доколо ще ми понесе оставането до 2години и 8-9-10 месеца вкъщи (чисто емоционално имам предвид Rolling Eyes) Наистина не ми е омръзнало гледането на малкия, но понякога ... То аз си имам теория, че майките трябва да са на половин работен ден или нещо такова, хем да си гледат детето, хем да остават в час с работата, ама никой не ме е послушал още законово да станат така нещата Sunglasses А от друга страна и яслите не са песен, то е сигурно това.

По повод зъбките - от вчера тук има едно кисело фъстъче, ама наистина мн кисело. Реве на през 5 минути, със сълзи. Днес на майка му й светна да пробва мрежичката за плодове, която преди беше отхвърлена - е, чеса 5-10 мин. и се поупокои и заспа!  Laughing Grinning

Хубав ден на всички ви!

# 247
  • София
Аз искам да ви питам какво правите с малките дрехи на бебетата ви?Аз ще си запазя някои от сантименталност, но и много други остават, а не планирам да имаме трето дете за да ги пазя.

Редовно получавам дрешки от приятелки - с връщане или без. Съответно които са без връщане, добавям към нашите си и после също така давам на приятелки. Между кака и батко "врътнахме" още едно бебенце, но между кака и Лимонката унисекс дрешките диретно минават в неговото шкафче. Момичешките давам на приятелка, с връщане. Имам други близки приятелки, които планират второ детенце, пазя за тях след връщането. Дрешките от първите месеци обикновено се носят изключително кратко и се запазват чудесно. Идва един момент, в който това не се случва особено, има "загуби", но все пак някои по-читави устояват на детския "тормоз"  Mr. Green

Утре (четвъртък)  среща в Борисовата, напомням.

# 248
Раздавам, пазя само най-любимите ми. Ако пък случайно се решим на трето, ще си купя с кеф или на мен ще ми дадат, както и сега получих много от различни хора. Опцията с връщане, мен лично не ми харесва, ако ми дадат така, вероятно няма да взема, само ще им се притеснявам да не се лекьосат и пр., както и аз като давам, ги подарявам. Но разбира се, няма лошо и в този вариант, просто за мен не е подходящ. Иначе съм твърдо да се дава на там по веригата, адски се спекулира с цените на детските неща и няма никакъв смисъл да даваме всички толкова пари за неща, които могат да се ползват още. Има и много мами обаче, особено с първо, на които им е кеф да си купуват всичко ново, та варианти много Simple Smile

# 249
Бебето, варианти бол -

1. събираш и носиш в НМ срещу талон за отстъпка, те ги дават по домове
2. Продаваш запазените/неносените за символични суми или подаряваш в сетове в Продавалник или във фб страници като тази https://www.facebook.com/groups/prodajbi/?fref=ts
3. Даряваш ги лично на някой дом или в социалните служби /отиваш и питаш,жените там обикновено знаят кой има нужда/
4. даваш на приятелка, която ще ражда и знае пола
5. пазиш и даваш на приятелка, когато има такава, която скоро ще роди

Кг ми са все още същите като след раждането - 10 отгоре, но и аз се постарах доста, за да ги запазя - голямо ядене падна, нищо не правя за намаляването им. Едва напоследък започнах да се поограничавам, но не мисля, че ще успея до края на годината дори наполовина да ги сваля. Коремът ми си беше като бременна в 7 м., но напоследък взе да се поприбира. Като цяло - печална картинка.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 21:45 от tonniny

# 250
  • София
Опцията с връщане, мен лично не ми харесва, ако ми дадат така, вероятно няма да взема, само ще им се притеснявам да не се лекьосат и пр., както и аз като давам, ги подарявам. Но разбира се, няма лошо и в този вариант, просто за мен не е подходящ.

То се връща което оцелее, много ясно  Mr. Green

Айде конкурс за най-рязко променило поведението си бебе  Tired  Лимонката от няколко дни не е на себе си. То са истерии, то са ревове, то е чудо. Само навън му е сравнително добре, милото, а колко още зъбки предстоят  ooooh!

# 251
Хайде всички болнички да оздравяват и всички неспящи да са по леглата бързо! Simple Smile Ние сме от последния сорт, спя по 2-3 часа на денонощие и ще видим докога ще издържа, но искам трето. Въпрос на амбиция - и таткото да претръпне към мисълта. На татковците винаги е най-тегаво, та ние само раждаме, за Бога!  Joy
Интензивно обмислям нова работа,но пък това ще означава детегледачка и ми е много мъчно при мисълта. Не стига, че баткото е градинарче, а ако трябва и бебето да е в чужди ръце по цял ден, сигурно ще ми е много тегаво. Но да видим.
За килограмите, гледам, се говори Аз много странно се чувствам (и сигурно изглеждам). Имах едни 10 кг за смъкване след раждането, на десетина дни си влизах във всички дрешки, купувани непосредствено преди забрменяването, и в момента е така, обаче не се чувствам отслабнала в нужните ми параметри. Ама никак. Имам чувството, че и неспането сериозно прецаква метаболизма (с уговорката, че го казвам чисто любителски). Айде започна се. Бягам да застъпвам нощно кърмене. Целувам ви, момичета!

Последна редакция: пт, 26 сеп 2014, 21:38 от miika

# 252
  • София
Много сте се разписали, много, много!
За празниците бяхме с ММ до Враца при роднини. Оставихме Яни на нашите. Отначало искахме на хотел и просто да си починем, да разгледаме, че ММ не е виждал града, но те настояха да спим у тях. С 1000 уговорки, че само ще преспим у тях, пък няма да се пречкаме, ще си излизаме сами и ще хапваме навън. Да ама не си спазиха обещанието - посрещане, маси, та и на ресторант ни водиха, с кола ни разкарваха, сакън да не се почувстваме пренебрегнати. В резултат на което мечтаната почивка се трансформира в друг вид почивка - с ММ ИЗОБЩО не успяхме да се видим и да останем насаме за 5 мин. Не че се оплаквам, но сякаш имахме нужда да прекараме повече време сами.

DeniSlava86, много странно това с чакането за кухня. За бурканите какво значи на винт? Всички са на винт, или поне аз не съм попадала на други. На Ганчев знам, че ставали, а като погледнах, на Слънчо и Овко са същите.
А мен най-много ме дразни въпросът "Кърмите ли се?". Ей, аман, писва ми да обяснявам.
По въпросите: Аз ще се връщам догодина на работа само поради финансови причини, иначе от октомври се връщам на хонорар в СУ по 2 часа седмично. Относно 2-ри въпрос, ще прозвучи малко грубо, но си дадох равносметка, че майчинството не ми е силната страна. Понякога ми се иска 2-ро дете, но при спомените около раждането и първите месеци, състоянието, в което бях, направо сякаш бях в някакъв кошмар. Сега е по-друго. Но пак има дни, в които обличам първата дреха, която видя, нямам време крем да си сложа, нито да се среша (както днес), защото малкия реве истерично, че му се спи, а се налага да излизаме. Така имам нужда да се погрижа малко и за себе си. Чувствам се ужасна повлекана. Не ме разбирайте погрешно, много си обичам детенцето и се радвам, че го има, но определено доста неща ми липсват от преди и нямам търпение да се върнат. На кантар съм. Ако бях по-млада, щях да се навия на 2-ро дете при отраснало първо, но за съжаление не съм. А с 2 бебета няма да се справя. (Я., освен това, е адски тежък и вече дори на баща му му идва в повече да го носи.) Но както се казва - да не се заричам. Simple Smile Една колежка ми каза, че въпреки трудностите, после ще ми липсва това време. Simple Smile

ell_83, стягай се, че определено от една динамична среда, отиваш в друга. Дано таткото се справи.Simple Smile

sevi_to, в детска градина Талант е вашата кухня, ако не се лъжа. Мисля, че за целия квартал е там.

mariq13, можеш да се включиш спокойно в групата. Макар че аз все по-рядко чета там. Тук ми харесва повече.

По въпроса за връщане на работа след майчинството - мен ме изхвърлиха от работа след като се разбра за бебето.
При мен пък обратно - само ме питат кога се връщам и са ме включили вече в 2 проекта, които стартират от догодина. И ако ми щукне да си остана още една година по майчинство, не знам.....
Ако така или иначе си решила да имаш друго детенце, най-доброто решение е да си продължиш майчинството и после да търсиш работа.

Миленски, да оздравявате скоро!

bebetoo, в количка заспива, но спи макс 30-40 мин. А приспиването у нас е както и у вас Simple Smile
Дрехите на бебо ги пазя, за да ги дам на някоя мама, но около мен все не се получават бебчетата и не знам. Sad Чакам няколко приятелки, които пробват за бебе и която е първа - на нея.Simple Smile Най-много бих се радвала да ги дам на брат ми, но той сякаш не е на тази вълна.

Като казах брат ми, да ви се оплача. Нали оставихме малкия на нашите празниците и баща ми го извел в парка. По едно време се задал брат ми с едно момиче (може и да му е нова приятелка, не знам) и се спрели да видят Яни. И баща ми казал "Виж, дядо, тука една леличка!"  Joy Ми сигурно може да му е леля, но според мен много нетактично казано.  Mr. Green

За истериите- аз вече писах. Я. реве адски много, но не знам има ли общо със зъбите. Реве, когато иска да го носят.

За килца говорите -моите 4-5 отгоре и така и не успях да сваля нищо вече половин година. От утре стартирам една диета, 24 дневна. Хареса ми. Ще се постарая да я спазвам и да видим дали ще има резултат.

На срещата в Борисова ме няма, че утре съм на зъбар. Пък доста чаках за час.

Ай, пак се увлякох. Лека нощ от мен!

# 253
Tonniny, благодаря за идеите.На мен най-много ми се иска да ги дам на близки хора,ама повечето ни приятелите вече са минали по този път, а на останалите хич не им е на акъла за деца.Много ми хареса идеята за HM и ще приготвя няколко торбички за там.Аз уж знаех за тази инициатива, ама не се сетих на малкия дрехите да дам там.По хубавите ще заделя за брат ми, все някога и той ще има деца Wink.

Babyface, след първото раждане и аз се чувствах точно като теб.Кошмарно "нормално" раждане, трудно възстановяване, ужасни болки, проблеми с кърменето, безумно ревящо бебе (че и много тежко, едвам я носех) силна депресия, ревях по цял ден.Много трудно ми беше и много ми тежеше, като в затвор се чувствах, макар, че много я обичах.С течение на времето всичко се нареди.Аз се върнах на работа преди да ми изтече майчинството, направо не издържах вече у нас.Много лоши спомене пазех за раждането и периода след това, в резултат на което 7 години не исках да чуя за второ дете, бях решила, че ще останем само с едно.Не знам, обаче какво се случи и изведнъж много започна да ми се иска отново бебе, милеех за това.Не мога да си обясня как се случи, но съм изключително щастлива, че се реших за второ дете.Този път всичко е много по-различно, може би защото знаех какво точно ме очаква.Пак има трудни моменти, но много по-леко се минава през тях.Сега бях подготвена за всичко,което ме чака и мога да кажа,че имам чудесен спомен за второто ми раждане и периода след това, нямах депресия, просто бях изключително щастлива.Пак има безсънни нощи, пак няма време за мен, пак ми се иска на моменти да крещя, но е много по-различно, някак си приемам нещата по друг начин.Според мен и ти няма да забравиш всичко,което се е случило около раждането, това не се забравя колкото и време да мине, но с течение на времето ще започнеш да го приемаш по различен начин и знае ли се, може да се решиш за второ Wink.

# 254
sevi_to, в детска градина Талант е вашата кухня, ако не се лъжа. Мисля, че за целия квартал е там.
Вече (от 5 години) нямало там, но къде имало, никой не знае  Mr. Green

По въпроса за връщане на работа след майчинството - мен ме изхвърлиха от работа след като се разбра за бебето.

Ти нали знаеш, че можеш да ги съдиш? Доколкото съм чувала, вероятността да спечелиш е много голяма! Успех, ако решиш!

Общи условия

Активация на акаунт