Отговори
# 390
Здравейте бъдещи мами!Аз искам да се оплача!Първото по-незначителното нещо е спането-еми не мога да спя,а ако заспя ставам защото вече много ми се пишка,и в повечето случаи така ме сковават краката че няма мърдане,а ако ходя по дълго време(особено да изкачвам баир)и се задъхам ме заболява ниско долу отстрани(ама не помня от коя страна).Другото нещо е че днес бях на контролна ехография след ФМ,при д-р Славов-гр.Плевен Авис Медика(същия този който в 4 седмица искаше да ме кюртира тъй като бебето не се развивало и нямало ембрион-а аз съм с последен цикъл 29.01,но моя АГ ми каза да казвам че е на 15.02,защото при мен е късно забременяване) и след като ме гледа каза че всички показатели BPD(66мм),HC(238мм),FAC(220мм)и EFBW(824гр)-отговарят точно на 27г.с.,но FL(43мм) отговаря за 24-25г.с.,попита ме правила ли съм си за синдромите изследване-аз не съм и това ме притесни.FL e дължина на бедрената кост,а другото притеснително е за мозъчните вентрикули-десен 9,1мм,ляв-8,4мм.За диагноза ми е написал:GRAVIDITAS M.L. VII.SITUS TRANSVERSUS.VENTRICULOMEGALIA.,а какво значи един Господ знае .... и най-тъпото питам го има ли поводи за притеснение и получавам отговор "Нищо не мога да кажа" аз се учудих и го погледнах с недоумение мислейки се "Ми какво за Бога гледа досега!?" newsm78  и той допълни "...засега не,но трябва да се следи ..." след 1 месец съм пак на контролна ехография при него,но ако моя АГ си ми каже че всичко е наред може и да пропусна да се ядосвам и притеснявам излишно .....
Аз ще ти обясня какво означава VENTRICULOMEGALIA- уголемени мозъчни стомахчета /вентрикули/. Не съм аз човекът, който ще ти прави диференциална диагноза, но според мен остави го да видим докъде ще стигне. По принцип иска да те проследи да не би да се оформят кисти или хидроцефалия и може би е рано да прави каквито и да е заключения. Аз лично бих потърсила второ, ако трябва и трето мнение. SITUS TRANSVERSUS- напречно положение на бебето, застанало е по този начин в момента на прегледа. От друга страна слушай какво ти говори лекарят, а не какво пише на листа- имам професионален опит в болничната и извънболничната помощ и ти го казвам най-отговорно: понякога пишат диагноза или заключение, просто защото невинаги могат да си оформят документацията или реалното състояние не може да бъде описано и не фигурира в МКБ. Затова питай подробно и ако трябва задай въпросът : " Това ли е реалната диагноза или е написано формално? ". И на моят болничен лист пише диагноза "лъжливо раждане" , но не съм питала нищо, защото съм наясно, че трябва да се оправдае издаването му Wink

# 391
Гледам, че сте разнищвали темата за уроките и суеверията- урочасвали са ме преди време, леели са ми куршум, но сега дори и през ум не ми е минавало за червен конец. А и никога досега не съм носила, преди няколко дни една ромка, от тези ясновидките по улиците, видях, че ме погледна в корема и не ми хареса погледа й, та тогава се замислих, но само за момент. Не се поддавам лесно на подобни неща.
А темата за отношението на обществото към бременните ми е мноогооооо болна- коремчето ми се вижда от самолет, но миналата седмица за пръв път след 30-минутно чакане на регистратура в поликлиника на опашка, една жена зад мен се ядоса и каза да ми направят път, тя се възмути, че всички се правят на ударени. Аз минах по-напред и като се обърнах видях едно момиче от ромски произход на края на опашката, даже по-бременна от мен и я повиках да дойде до мен. Един дядо си помисли, че него викам и щеше да я убие, реакцията ми беше #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy Качвам се при лекарката, без час, говорили сме предварително по телефона, но преди мен имаше 3-4 жени. 2 часа ме гледаха, че стоя права, нито една не стана, камо ли да си отстъпи часа за преглед, а в коридора беше неописуем задух #Crazy. След втория час излиза докторицата и ме гледа тъпо и ми вика:"Ами и аз съм човек, не мога да смогна...". Дори не си направи труда да ме успокои и да ми каже да почакам. ММ я напсува и заминахме. А в автобусите- никой не ми е правил място досега, всички се правят, че не ме виждат.

# 392
  • София
Аз ще ти обясня какво означава VENTRICULOMEGALIA- уголемени мозъчни стомахчета /вентрикули/. Не съм аз човекът, който ще ти прави диференциална диагноза, но според мен остави го да видим докъде ще стигне. По принцип иска да те проследи да не би да се оформят кисти или хидроцефалия и може би е рано да прави каквито и да е заключения.

Не съм Таничка, но бих искала да ти благодаря за това обяснение!   bouquet
на последния ми преглед преди 10тина дни и моята лекарка ми каза, че са малко по-големи въпросните стомахчета, но все още са в нормите и каза, че иска да ги следи по-често дали има развитие. Не ми обясни каква опасност крие това, но и аз не попитах, при положение, че ми каза, че за момента никакъв извод не може да се направи и никой не може да каже дали е добре или зле. Аз ѝ имам пълно доверие и не настоявах да ми опише какви гадости могат евентуално да сполетят бебето ми и общо взето за сега съм спокойна. Лошото е, когато попаднеш на лекар като този на Таничка, който не обяснява човешки и всява паника Sad

# 393
Някоя от вас раждала ли е вкъщи и мисли ли да ражда, защото ние с ММ доста се зачудихме, дали да не родя вкъщи. Вие какво мислите ?
аз почти не ям месо, компенсирам със зеленяци и ядки  Wink
И аз се опитвам да не ям месо и за разлика от предишните ми бременности лесничко се справям, като бях бременна с малката ми дъщеря, много ядох месо, не можех да го откажа или намаля.  Naughty Whistling #Crazy

Аз няма да раждам вкъщи, но ще си стоя у дома колкото мога с надежда да го докарам до 8-9 см и тогава да тръгна към болницата, която е на 10 минути пеша от нас. Ще имам дула.

Ако нямах наследствено заболяване, бих си родила у дома с акушерка. Аз съм домошар човек, не мога лесно да се отпусна с непознати, обичам да съм сама. Трудно ми е да си представя как ще раждам на непознато място като постоянно някакви непознати хора влизат и излизат.

Аз стоях в нашето родилно една вечер и никак не ми хареса там. Едно такова тясно и сбутано; пукнат прозорец няма. Аз бях с болки в кръста от прекалено много йога и пак ми се изредиха поне 5има лекари и две сестри да ме преглеждат. Не ми харесва такава обстановка, но няма как.

# 394
  Момичета, нашата госпожица май ще се окаже господин. Днес бях на преглед, акушерката измери тоновете, но като я попитах за пола според тоновете, тя ми каза : доктора какво ти каза. Аз -  момиче. Тя- а бе да е живо и здраво. Пулса беше 136.  Леко съм разочарована. Мисля да ида и на друг лекар, само да погледне пола.

# 395
  • Плевен
Не съм много сигурна, ама мисля, че в България е забранено раждането вкъщи или поне не е законово оформено. Аз лично не бих си и помислила да раждам вкъщи, ако ще и с доктор и акушерка да съм. Винаги всичко може да се случи, да не дава Господ, какво правим тогава? Колкото и да е неприятно в болницата, там хората си знаят работата и има условия за реакция във всякакви ситуации.
Таничка, аз отдавна съм ги зачеркнала докторите от Авис Медика като добри за мен, както и Екзакта медика. Много са комерсиални. А и преди години след мисед ММ не ще и да чуе за Авис, макар че те нямаха вина, ама той си е такъв. Аз се преместих при Калин Поповски и съм доволна.
Аз и детето си имаме червен конец и вярвам в уруки и лоши очи. Казват, че като ти се скъса конеца, значи някой те е погледнал много лошо.

# 396
Здравейте момичета.Да се отчета и аз,че днес бях на ФМ.Нали все ми казваха,че бебо е голям и за това дори правих обременяване с глюкоза.Е вече сме в норма-1200гр.Всичко със пъпната връв вече е наред(предния път доки имаше леки притеснения)Главично е разположен и се беше наврял в костите на таза и доки каза,че това положение не е подходящо за снимки.Таксува ме наполовина,защото нямаме фотосесия GrinningДокато лежах по гръб за прегледа ми стана лошо и поуплаших доктора.Не знам като тръгна да раждам как ще лежа по гръб.
Това е от мен.Лека и спокойна вечер и дано бебчовците ни оставят да поспим.

# 397
Благодаря ви за отговорите момичета!Аз и по-горе писах че медицинско лице,което е запознато с тези неща ми каза да не обръщам внимание на това за вентрикулите,т.е. е формално написано но с цел явно да се следи занапаред и че е опасно ако нарастнат много-над 12-13мм.Все пак няма да пропусна да разпитам моя АГ подробно за всичко за да съм по-спокойна.А между другото направих сравнение със снимките от първата ФМ и там пише че десния е 8,3мм а левия 8,7(или нещо такова беше че в момента не са в мен),а на новата пише 8,4 левия и 9,1 десен,което все едно значи че единия е намалял или просто "доктора" е объркал страните .... странна работа ... но сериозно се замислям ако моя АГ си ми каже че няма нещо обезпокоително да не ходя за следваща контрола при другия(не че ако ида ще си платя Grinning ... оня само гледа как да муфти от хората ...  #Cussing out )
А относно темата за уроките,аз съм си вярваща,но имам червено конче (което ми се е случвало да се къса и то от лоши очи-бившата на моя е със змийски зелени очи и на един сбор не откъсна поглед и така си го обяснявам ...също ми се е случвало да ме боли глава и една позната бабка ми баеше и плачеше и ми каза че съм много урочасана).А миналата година по това време ходихме на Троянския манастир и тогава бяха изкарали Чудодейната икона(ние година и половина пробвахме за бебче и пих какви ли не стимуланти), и там си се помолих и може би резултата на това се дължи,та си купих и една плетена гривничка с кръстче,която минах и през светена вода и оттогава не я свалям Simple Smile

# 398
За раждането вкъщи всеки си знае за себе си. Има жени, които никога не могат да се отпуснат в болница, а вкъщи се чувстват сигурно и спокойно, има и такива, които се чувстват много по-сигурни и спокойни в болницата с колкото може повече лекари.  Аз лично се чувствам много по-спокойна в болница, а вкъщи бих се притеснявала. От друга страна има жени изживели травми (емоционални) в болница при предишни раждания и за тях е много по-удачно да си родят вкъщи, вместо да са в непрекъснат стрес по време на раждането. Спокойствието е много важно в този момент. Раждането и нещо специално между мама и бебе и бебето ще се чувства по-добре, когато на мама и е комфортно и на мама ще и е много по-лесно да премине веднага към грижите за бебо и отдаване на цялата си любов ако не е била ангажирана с други притеснения по време на раждането.

mama na iv нали док е видял пола на ехограф, това с тоновете, дали са по-бързи или по-бани е бош лаф работа

# 399
Здравейте момичета.Да се отчета и аз,че днес бях на ФМ.Нали все ми казваха,че бебо е голям и за това дори правих обременяване с глюкоза.Е вече сме в норма-1200гр.Всичко със пъпната връв вече е наред(предния път доки имаше леки притеснения)Главично е разположен и се беше наврял в костите на таза и доки каза,че това положение не е подходящо за снимки.Таксува ме наполовина,защото нямаме фотосесия GrinningДокато лежах по гръб за прегледа ми стана лошо и поуплаших доктора.Не знам като тръгна да раждам как ще лежа по гръб.
Това е от мен.Лека и спокойна вечер и дано бебчовците ни оставят да поспим.

Чудесни новини! Много се радвам, че вече всичко е наред и дано все така да е занапред!

# 400
Здравейте, скоро не съм писала, че нищо ново покрай мен. Дебелея - вече съм +8 и продължавам да тичам на работа, а след това да наглеждам ремонта. Надявам се до 1 месец да сме се нанесли, макар и да не е обзаведено напълно. Смятах да избутам до края на работа ама ако продължава да ми е зле май ще пусна един болничен.

Да се оплача,  от снощи явно съм прихванала някакво вирусче и  съм с разстройство и повръщане. Едва се дотътрих тая сутрин на работа. Казаха ми да пия вода с лимон и от сутринта си пийвам. Не знам колко ще е ефикасно, но се надявам скоро да ми премине, че няма да изкарам така цял ден в офиса. Добре че съм си сама и мога да врътна ключа по някое време и да полегна на диванчето.

За суеверията, аз също нося червен конец, от както са ми го завързали не се е късал.

Лек ден.

# 401
Здравейте момичета,
бях на консултация сутринта, този път без ехограф. Но и само да си чуя сърчицето на бебо много добре ми подейства  Hug

За раждането вкъщи всеки има право на избор и взима решенията за детето си и носи отговорност за това. аз лично не бих го направила, особено след първото ми раждане.
Отидох да раждам супер спокойна, бях ходила и на платено училище за родители, подготвена и психически и физически и очаквах лесно и прекрасно раждане.
Накрая едва извадиха бебо с форцепс  Confused Помислете си, при това положение и линейка пред вкъщи да имате няма как да стане, губеха му тоновете и трябва да се реагира светкавично.
Има много случаи при които се налага животоспасяваща интервенция за майката (например силен кръвоизлив при плацента превия) или за детето - да се заклещи, да е с омотана пъпна връв или веднага след раждането да се установи здравословен проблем, който не е видян на ехограф.

Suny - вземи нещо за разстройството - например дренки, ако намериш. чай от шипки  Peace
sherifka и на мен и първия път и сега ми става лошо като лежа по гръб. като стане време за запис на тонове ще е много гадно  Rolling Eyes

# 402
Аз миналия път на запис на тонове си лежах да една страна, или ми повдигаха леглото, за да съм изцяло легнала

# 403
Здравейте и от мен  Hug аз също съм с термин ноември . Малко късно се присъединявам към темата за което се извинявам

# 404
dsnbub1 добре дошла Simple Smile Кога ти е термина?
За раждането в къщи - мисля че в България още няма такава техника, която се взема за вкъщи да ти е спокойно раждането. Или гледам много TLC или си наистина сме много години на зад Simple Smile Но за мен ще е по спокойно ( не бих казала най, защото то и от доктори да те е страх вече) ако съм в болница, за да може да се намесят ако стане нещо.
За спането- май влизам в вашия клуб  newsm12 . Не мога да спа, към 5 вече съм се наспала и съм готова да бягам. Кипя от енергия. Лежа до 8 и ставам и после целия ден - куку - руку. Мислих си че ще се науча да спинкам до късно и да минава времето, а то както стана Simple Smile  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт