Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 авг. 2014, 14:02 ч.

Майчинство при осиновяване

 • 86 581
 • 208
 •   1
Отговори
 • Мнения: 248
Здравейте, отварям нова тема защото се рових на много места, питах доста хора и получавах различни отговори.
От всички наредби и кодекси, които прочетох получих доста противоречива информация, От кодекса на труда ми стана ясно, че при осиновяване на дете до 2 годишна възраст майчинство се полага и изчислява, както при биологично дете, но е обвързано с възрастта, т.е. ако не е навършило 1 година се изчислява на 90% за оставащото време докато навърши, а от 1 до 2 години по 340 лв. месечно. При осиновяване на дете между 2 и 5 години имаме право на майчинство 1 година изчислено на 90 % от доходите. Пратих запитване до НОИ и от отговора им си направих извод, че при осиновяване на дете до 5 годинки имаме право на 1 година майчинство изчислено на 90%, не зависимо от неговата възраст, т.е. 1,2,3... и т.н. месеца до 5 годинки.
Понеже тази информация доста ме обърка, ако може всички вие осиновили след януари 2014 г. споделете ползвали ли сте майчинство и как са ви го изчислявали, обвързано ли е с възрастта на детето и как точно?

# 1
 • Мнения: 102
Не съм осиновила, но съм говорила с юрист.Майчинството при осиновяваве е до 5г, както следва: до 1г-90%, от1-2г -340, и от2-5г - 90% за една година.Първите две години са като за родено дете, просто са увеличили майчинството за осиновяващите, т.е до 5г, с идеята да се подпомогнат родители осиновяващи по-големи дечица.Така ако имаме дете на 1г и 10м ще имаме платено майчинство от два месеца по 340лв.От там нататък как се оправят семействата, никой не го интересува - за да свикне детето, може би се ползва до3г- т.е неплатено майчинство една година.За това никой не е помислил.

# 2
 • Мнения: 11
Здравей , аз преди месец осинових дете на 9 месеца , сега съм в майчинството от 90 %  до навършване на годинка , след това имам право на една година МРЗ . Ако детето е над 2 години , действително имаш право на 1 година - 90%  , така , че абсолютно правилно си разбрала . Освен осиновител съм и юрист , така , че горе-долу ми е адекватно мнението .

# 3
 • Мнения: 20
Ако детето е осиновено на 1 и 11 м. то значи ще се ползва само за един месец майчинство. Това е много тъпо измислено. Можеха да помислят за преход - тоест от осиновяването на детенцето като по-горния пример до още 11 месеца право на майчинство = година. Ако правилно съм разбрала, до 2 годишна възраст се ползва майчинството както е при биологични деца. След 2-те години - една година, но никъде не фигурира граничното положение като по-горния ми пример и това ощетява много осиновители, които влизат в тази графа и нямат възможност да ползват това майчинство. Така или иначе адаптационния период е необходим и той е доста по-дълъг от месец, но не е помислено върху този казус.

# 4
 • Мнения: 128
Просто това което приеха е много недомислено.Трябваше да се приеме ,че при осиновяване на дете майката има право да ползва една година майчинство 90% до навършване на 5.на детето,и ако осиновиш дете по малко от 2 г. да не е майчинството както при биологично дете.В случая има дискриминация.Каква е разликата м/у майка осиновила дете на 1г и вземаща 340лв. и майка която е осиновила дете на 2г и взема 90% .
Преди време бях писала до медиите или по точно до сутрешните блокове на Нова и БТВ ,но все чакам отговор .Просто някой трябва да повдигне въпроса и да се направи нужното.

# 5
 • Мнения: 248
Аз също бях писала, от БНТ ме разпитваха от къде съм и искаха повече инфо, но до там си и остана. От нито една от трите телевизии ни вест ни кост. Мисля, че може ние да направим нещо - като някакво официално писмо до министъра, президента и медиите, придружено с подписка, за мен и за много други едва ли ще има полза, но за тези след нас дано се променят нещата, защото е безумие. Аз не съм съгласна и с ограничението до 5 г. Вярно е че децата от тази възраст трябва да ходят на предучилищна, а по-големите и на училище, но това е само през една част от деня, а в следващата какво се случва, родителите ако нямат право на майчинство и ходят на работа как ще изградят връзка с децата си, само вечер ли, поне в началото трябва да имат финансова и физическа възможност да обърнат повече внимание на децата си. Още нещо - всички плащаме осигуровки и какво значение има по какъв начин сме станали родители и защо да нямаме равни права с всички!?

# 6
 • Мнения: 102
Аз също съм на мнение,че не трябва майчинството да е само до 5г при осиновените деца.Ако се осинови детенце на 6, на 10г., вярно е че тези случаи са по-редки, но би трябвало винаги да се има впредвид някакъв срок за адаптация на детето и би било хубаво той да е 1г.Също така, ако детето е около 2г. - пак не е помислено какво се прави.Нима 1-2-5м са достатъчни за такова дете.Не мисля обаче, че би могло да се направи нещо, тъй като внасянето на нов закон е един много, много сложен процес - внасяне на проекто закон, разглеждането му от комисии, предлагането му на заседание, разглежда се финансово как би се отразил на бюджета, нещо което е много важно, тъй като пари все няма и най-накрая - отношението на Европейския съюз към него.Няма достатъчно заинтересовани лица в Министерски съвет, които да работят за това. Дълга процедура, а позовавайки се на последното им решение за майчинство на деца от 2-5г в началото на тази година, което все пак си е нещо, не смятам, че биха тръгнали отново да работят в тази посока.

# 7
 • Мнения: 248
Е да, пари все няма, но ако майките като нас нямат проблем с зачеването и забременеят, след като родят нали ще получават високо майчинство една година и тогава как ще си ги спестят. Това наистина е дискриминация, защото излиза, че на мен ми удържат всеки месец от заплатата за да се плащат помощи и обезщетения на други хора, а аз нямам право да ги ползвам. ЗАЩО? Защо тогава са ми осигуровките, нима е редно?!

# 8
 • Мнения: 102
Жени, ще ти отговоря.Защото фирмата в която работиш, може би не е в сивия сектор на икономиката и ти удържат достатъчно много.Не с всички е така и не всички могат да го разберат.Аз плащам също много данъци за осигуровки, за безработните, за здраве, но съм в държавна фирма и няма как иначе.

# 9
 • Мнения: 2
Здравейте ,ето какво се случва при осиновяване на дете под 1 година:
Същото важи и при раждане на дете:
1.Майката излиза в отпуск през работодател-тук е 90% от парите на които е осигурявана.
Това е за 1-вата година на детето.
За втората е на мин.раб. заплата-340лв.
2.Майката е безработна към момента на събитието и има 1г. трудов стаж през живота си.
От НОЙ плащат 60% от заплатата на която е осигуравана за 8 месеца(т.е детето трябва да навърши  8 месеца).Тази част от нещата много трудно ти го обясняват-почти гледат да не се налага да минаваш по тоя член.
3.Ако майката няма 1 г. трудов стаж има право на 100лв от социални грижи,ако дохода на член от семейството е под 350лв месечно.
Като тия пари и парите за безработна от Ной могат да се вземат заедно ако дохода на  член от семейството е под 350лв месечно.
4.Ако майката или осиновителката е студент редовна форма на обучение има право на еднократна помощ от 2880лв пак от социалните.

# 10
 • София
 • Мнения: 108
Здравейте. Виждам, че отдавна никой не е писал по темата, но се надявам някой да се включи.
За мен също не е добре измислено това с майчинството. Вместо да направят добавка към закона, е трябвало да си почовъркат малко повече мозъците и да променят съществуващия, така че да не се получават такива недомислени разминавания при осиновяване на дете до 2 години.
При нас това се оказа решаващо, когато посочвахме изискванията за възрастта на детенцето. И ние имаме голям кредит, а разчитаме основно на моята е заплата. Осигуряват ме на висок доход и при получаване на 90% процента от заплатата ми няма да имаме финансови притеснения. Но с 340 лв майчинство няма как да се справим.
За това посочихме от 2 до 3,5 години. Обмисляхме дори да напишем 2 интервала - от 0 до 6месеца и от 2 до 3,5 години. Но решихме, че шансът за бебе не е голям, защото дечицата до 6 месеца, вписани в регистъра са малко, а и са много желани, а пък и не знаехме как по дирекциите ще си разтълкуват тези 2 възрастови интервала. Та накрая оставихме само втория.
Тъпо ми е, че този закон е определящ каква възраст да посочим, но не искаме да записваме детенце на ясла, толкова скоро - трябва си адаптация иначе е направо нечовешко. А това ще ни се наложи, ако то е между 1 и 2 години.

Това, което много ме изненада, е, че нито социалните, нито тези, които ни водиха курса, бяха запознати с тази "тънкост" за майчинството и дори много се изненадаха, не им се вярваше. А вече от почти 2 години е в сила...

Нашият курс беше в София, организиран от фондация "За нашите деца". Казаха ни, че те работят за интересите на децата и на осиновителите и (може би съвместно с други организации) се опитват да предлагат и прокарват сред управляващите промени за подобряване на някои закони.
Та в тази връзка си мисля - вероятно тези фондации и оргнизации не са запознати с недостатъка на тази промяна за майчинството и ако знаят нашата позиция, биха могли да направят предложение до съответното министерство. Вярно е, че приемането на един закон е много бавна процедура, но поне може да се пробва, пък дано да послужи на хората след години, както по-горе някой беше коментирал.
Какво мислите за това?

# 11
 • Мнения: 436

Fleur rouge, на нас на курса ни казаха, че навсякъде знаят за тази пробойна в закона. Но те нищо не можели да направят, трябвало да се реши на ниво парламент.
Има къде да се пише и да се даде заявка за този проблем. Нека повече кандидат осиновители да го напишат/кажат, за да бъде чуто. Наистина не толкова да помогнем на себе си /че те законите се коват с години  ooooh! /, колкото на тези осиновители след нас.

# 12
 • София
 • Мнения: 108
Пипи Мипи, съгласна съм с теб. Въпросът е на кой и как да го кажем, къде да го напишем...

# 13
 • Мнения: 436
Пипи Мипи, съгласна съм с теб. Въпросът е на кой и как да го кажем, къде да го напишем...

С мейл до парламента, с копие до съответното министерство, с копие до съответния министър.

# 14
 • Мнения: 411
Ако ще искате промяна, искайте я разумно. В момента при раждане се дава 1 г. на 90% и 1 г. на минимално. Така че за осиновяване е логично да бъде спрямо датата на влизане на решението в сила, т.е. 90% за първата година и 1 г. на минимална заплата, независимо от възрастта на детето.

# 15
 • Мнения: 436
На нас ни обясниха друго. Ако вземеш дете на 1 год и 6 месеца имаш право на 6 месеца майчинство на 340 лв. След това имаш право на 365 дни неплатен отпуск. Ако вземеш дете на 2 год имаш право на 365 дни на 90% от средната ти заплата 18 месеца назад. След това 365 дни неплатен при желание. Ако вземеш дете на 6 месеца си на 90 % за 6 месеца и на 340 лв за още 6 месеца. После при желание неплатен пак 365 дни.

Наистина трябва много внимателно  да се пише, да не вземат да развалят това, което сега е постигнато.

# 16
 • Мнения: 209
Много "внимателно" искам и аз да им напиша, ако детето е на 1 година и 11 месеца, а аз съм сам родител, как да го гледам това дете? След като мине единия месец просто си увисваме без пари. Ако детето обаче е на 2 навършени години, тогава имаш достатъчно време, за да се адаптира. Това е най-глупавото нещо, което са могли да измислят, но в нашата мила Родина никой не мисли, когато прави закони. Просто трябва да има една година за всички деца, независимо от възрастта им и плащане 90% от заплатата. Елементарно! То и записването на ясла не е толкова просто, тъй като документи се подават един път в годината - през април /поредната глупост/ и не навсякъде можеш да запишеш детето, когато на теб ти е удобно. На една директорка любезно й обядних, че през април дори не знаех за съществуването на това дете, а какво остава да съм си подала документи за ясла. Но повдигайки рамене, просто жената отговори, че това е закона.

# 17
 • Мнения: 248
Пипи Мипи, извинявай но какво според теб означава "много внимателно" да се напише и как искането ни да се промени сегашната ситуациия ще ги накара да развалят до сега постигнатото, т.е. ако аз поискам да се плаща 90% за първата година без да има значение на каква възраст е детето, ще ги накара да развалят сегашната ситуация. Мен ме осигуряват на висока заплата и за тази една година която ми се налагаше да получавам 340 лв. направо си изнемогвахме, немога да си представя да си самотен родител и да осиновиш дете малко преди 2 годинки. Финансовата страна на въпроса ни спира да си подадем документите за осиновяване на второ дете.
Как точно да бъдем внимателни с тях? Мен лично ме вбесява, че по този начин мен ме дескриминират, аз като жена на която не ми е отредено да родя, да не би да съм втора ръка човек и за това да нямам право? Да не говорим, че по всички медии се тръбеше, че осиновителите ще има право на 90% майчинство през първата година след осиновяването ако детето е до 5 годишна възраст, но никой не каза от каква възраст (защо ли). В началото си мислех, че може би е разбираемо до 5 години, защото от 5 годишна възраст децата трябва да ходят на предучилищна, но какво става ако осиновиш дете на 5 години?! То ходи на предучилищна до обяд, кой ще е с него следобяд и най-малко има период на адаптация и трябва да има родител до него, а в този случай какво става? Взимаш го от едно място, за да го пратиш на друго при непознати хора и да си го прибереш вечер, за да сте заедно за супер малко време, колко време ще му трябва да разбере смисъла на семейството!
Реагирам емоционално, но съм доста гневна по въпроса.

# 18
 • Мнения: 436
geni_stil, много хубаво си го написала  Hug . Моето писмо бе продиктувано от това, че вместо да напиша 1-3 годинки за възраст, написах 2-4, заради тази несправедливост - късо майчинство и на малко пари. Наистина трудно се гледа така дете, още повече по отношение на времето и адаптацията му. Драснах няколко реда и изпратих писмото. Учудих се, че получих отговор с входящ номер, даже после и отговор от министъра, че ще разгледат въпроса  Shocked .
Момичета, пишете им и вие. Мисля, че трябва по-голяма гласност и така се надявам наистина да се обърна внимание.
Абсолютно си права, че има деца по домовете и на по-голяма възраст. Ако си вземем такова детенце как ще го гледаме? Има и такива случаи, макар и по-малко.

За мен най-справедливо е и при осиновителите майчинството да е 2 години от деня на влизането на решението в сила, като първата година е на 90 % от заплатата връщана назад 18 месеца, а втората година да е 340 лв. Така поне ще имаме възможност да кандидатстваме за градини и поне 1 месец за адаптация. Но със сигурност ще ограничат възрастта и дано да е поне до 7 години на детето.

Не се притеснявай, не съм ядосана, че реагираш емоционално. Мисля, че в парламента по повод тези наши искания няма да им обърнат кой знае колко внимание, защото не са така навътре в нещата ( и по-скоро не искат да влязат в ролята на осиновители ) и пак ще вземат да допишат нещо към закона както преди са го направили без да помислят за тази ситуация. Дано си ме разбрала правилно какво имах впредвид "много внимателно".

# 19
 • Мнения: 411
Продължавам да твърдя, че не трябва да има възрастова граница за майчинството. Колкото е по-голямо детето, толкова повече време за адаптация е нужно. А като се осиновяват по-малък брой големи деца тъкмо разходите на държавата за тях няма да са големи и е безсмислено да се слага ограничение.

# 20
 • Мнения: 248
Аз също си мислех да пиша - преди осиновяването бях писала до НАП, за да ми разтълкуват правилно нещата, защото се обърках в правилата и наредбите им. После мислех да пиша до повишите в тази държава, но не бях сигурна колко ще ме отразят. Сега обаче от позицията на майка на осиновено дете и срещнала наистина големи трудности по отношение на финансите и виждайки, че тези деца наистина се нуждаят от период на адаптация и то не малък, мисля че съм наясно по какъв начин да изкажа исканията си.
Периода на адаптация е по-голям за по-големите деца, за това правата на всички осиновители трябва да са равни без да се поставят ограничения във възрастта.
Сега като бъдещ кандидат-осиновител (обмисляме го) за второ дете и като натрупан опит с първото имам точни аргументи на искането си и съм по-сигурна в това, че може да ме вземат на сериозно.
Дори смятам, че ако се внесе писмо с приложени имена и подписа на всички, които смятат това за правилно ще има много по-голяма тежест. Това също е обсъждано тук, но едва ли ще се случи, защото някой трябва да поеме инициатива за това, а и личната среща с "непознати" се организира по-трудно от  виртуалната.

# 21
 • София
 • Мнения: 108
Момичета, радвам се, че намерих сега и други хора, които смятат това за недообмислено. Това някак ми даде надежда, че ако сме единни и предприемем правилните действия, може и да се постигне нещо.
Тези дни си мисля по този въпрос. Чудя се кое е по-добре - всеки отделно да пише писмо до съответните институции или да се направи едно общо писмо с конкретни предложения, към което да се приложи нещо като подписка от хората, които подкрепят искането.

Струва ми се, че вторият вариант може да има по-бърз успех, но трябва да е добре организирано, исканията - добре формулирани и обосновани. Първо си помислих, че ще е добре, ако има юрист сред нас. После се замислих дали за целта не е по-добре да се направи съвместно с някоя организация, която има опит с такава дейност. Нямам опит с такива организации/фондации и както често сe случва в БГ, на всички тях гледам с малко доза подозрение - доколко са безкористни.

Какво мислите вие за това?

# 22
 • Мнения: 436
Втория вариант е по-бавен. Колко подписа и за колко време ще се съберат?

# 23
 • Мнения: 248
Аз също си мислех, че текста на писмото трябва да бъде съгласувано с юрист. Втория вариант е по-приемлив за мен, не считам че е по-бавно - първо, защото едва ли всеки ще седне да пише писмо сам от себе си, а и дори да го напише не се знае кой кога и дали въобще ще го внесе.
Идеята да се направи съвместно с организация е доста добра, защото тогава има по-голяма мащабност на искането, но нямам представа коя да е.
Предлагам ви всеки тук да си напише предложенията за промяна на майчинството, по начин който биха го поискали от управниците. В неделя ще се виждам с едни хора, които смятам че могат да ми бъдат полезни или поне да ме насочат към кого да се обърнем, но за да зная как да попитам дайте предложения кой би могъл да помогне и какви да са ни исканията.
Ако всички се организираме и всеки свърши по нещо нещата ще могат да се случат по-бързо от колко си мислим, че ще отнеме като време.

# 24
 • Мнения: 248
Поствам линк, за това че вчера майки са протестирали искайки увеличаване на детските и на майчинството през втората година, защо ние да не го направим с нашите си искания. Друго обаче, което се замислям е 3-те допълнителни точки при кандидатстване за ясла и градина - предвид борбата за място, може да ни се отговори, че едното е за сметка на другото. Незная защо са решили да се дадат 3 доопълнителни точки за осиновените деца, но без тях сина ни нямаше да бъде приет, а всичко може би е навързано.

http://www.mediapool.bg/roditeli-protestiraha-za-uvelichavane-na … e-news242916.html

# 25
 • Мнения: 36
Фондация за осиновени и осиновители"Палечка" не може ли да помогне? Или фондация"За нашите деца" ?
Аз мисля,че за всички осиновители майчинството трябва да бъде 1 година,като размерът трябва да бъде 90% от работната заплата.

# 26
 • Мнения: 436
Фондация за осиновени и осиновители"Палечка" не може ли да помогне? Или фондация"За нашите деца" ?
Аз мисля,че за всички осиновители майчинството трябва да бъде 1 година,като размерът трябва да бъде 90% от работната заплата.

Ние вече говорим и за 2-ра година на 340 лв, защото  1 год не е достатъчна за адаптация на дете с повече дефицити. Тъкмо се научи на нещо и пак трябва да го дадеш на друг да го гледа - баба, градина ....

# 27
 • Мнения: 36
Ами това би било идеалният вариант!

# 28
 • София
 • Мнения: 108
Съгласна съм, че пращането на индивидуални писма е по-бързо отколкото събиране на много хора, които да се включат в подписка. Но си мисля, че крайната цел би постигната по-бързо с някакво по-официално предложение. А това е по-важното. Стува ми се, че доста хора биха се подписали - не само кандидат-осиновители, а и техни близки, роднини, приятели, също и родители, които вече са осиновили.
Сетих се също за онлайн подписките, които обаче не знам каква тежест имат. Мога да помоля моя близка адвокат да проучи този въпрос.

А какво пречи да се действа и по двата начина. Ето Пипи Мипи вече е писала. Можем и ние да го направим, докато мислим какво и как можем да организираме за групово предложение.

Пипи Мипи, ти в писмото си добави ли конкретно предложение за промяна? Предложението ти тук ми се струва разумно и удачно.


За мен най-справедливо е и при осиновителите майчинството да е 2 години от деня на влизането на решението в сила, като първата година е на 90 % от заплатата връщана назад 18 месеца, а втората година да е 340 лв. Така поне ще имаме възможност да кандидатстваме за градини и поне 1 месец за адаптация. Но със сигурност ще ограничат възрастта и дано да е поне до 7 години на детето.Относно фондациите, аз също се сетих за фондация "За нашите деца", защото при тях карахме курса си. Със сигурност има и други, както "Палечка", за които пише adeli. Но пък четох на сайта на "За нашите деца"  за дейността им и не намерих подобна описана дейсност (е, това не означава, че ще откажат, де).
Но тази сутрин се сетих за БАОО - Българска Асоциация Осиновени и Осиновители. Засега на мен лично те ми се струват доста подходящи, стига да имат интерес.
Не съм наясно за разликите между асоциация и фондация, ще потърся да видя...

geni_stil, пиши след неделя дали са ти дали някакви предложения твоите познати.

# 29
 • Мнения: 436

Пипи Мипи, ти в писмото си добави ли конкретно предложение за промяна? Предложението ти тук ми се струва разумно и удачно.


За съжаление  Blush единственото, което предложих е да се помисли за дечицата, чиято възраст е най-желана, а именно от 1-2 години, защото си мислех, че почти не се осиновяват по-големи дечица / от 4 години /.

Хубаво ще е бъдещите писма да съдържат точно този текст:

Най-справедливо е и при осиновителите майчинството да е 2 години от деня на влизането на решението в сила, като първата година е на 90 % от заплатата връщана назад 18 месеца, а втората година да е 340 лв.

Опита и описването на случаите от вече осиновили мами и татковци разказан в свободен текст ще е полезно за представянето на нещата от първа ръка.

# 30
 • Мнения: 128
Момичета,аз съм писала до медии, задавала съм въпрос към министър Калфин,но отговор от никъде не дойде.

# 31
 • Мнения: 436
Още нещо се сетих: Как стои въпроса с татковците? Имат ли право на 15 дни адаптация с детето?

Това също може да се включи към предложенията към министерството.

# 32
 • София
 • Мнения: 108
Пипи Мипи, и аз се бях замисляла за това, но не бях търсила до момента.
Потърсих набързо и засега откривам само "преразказ" на този закон, наредба или каквото е там и пише - при раждане на дете, от датата на изписването и т.н.
Ако някой намери в кой закон е описано това, моля да сподели.
Като имам време, ще питам нашите ЧР и ще споделя какво са ми казали.
Мен ме интересува също дали тези 15 дни се изплащат от работодателя или от НОИ.

geni_stil, ти успя ли да се консултираш с твоите познати как да направим предложение за промяна на закона за майчинството?

# 33
 • Мнения: 248
Здравейте, не съм ви писала, защото все не намирах време, но и няма какво толкова да пиша. Срещата не се получи, така както очаквах, но ямуари месец мисля че ще мога да постигна повече.
Покрай празниците се надявам да ми остане време да понапиша нещичко, ще се пробвам да запитам тук там дали биха ни подкрепили и да видим до къде ще стигнем. А вие междувременно може да пишете как всяка една от вас би формулирала текста с искането си, за да е по-леснод а се ориентирам при писането на писмото.
Това за бащите е добра идея.
От миналата седмица обаче си мисля за 3-те допълнителни точки при кандидатстване в ясла и градина. Т.е. госодата може да излезнат с аргумент, че са ни дадени един вид, ако нямаме възможност да гледаме детето в къщи да го дадем на ясла или градина, а ние да си се върнем на работа. Един вид едното компенсира другото. Незная какви са им съобръженията за тези точки, но те са от голяма полза предвид борбата за място в тези заведения.
Като цяло осиновеното дете си има нужда от време за адаптация в семейството и пускането му на ясла или градина може да се окаже голям проблем за семейството.
Надявам се да бъркам в преценката си за това.
Вие какво мислите по въпроса?

# 34
 • Мнения: 436
geni_stil, аз изобщо не съм наясно кой ги дава тези 3 точки. Добре е да ги има.
Ето това имах в предвид, като казвах, че трябва много внимателно да се пише. Да не се окаже, че нещо се оправя, ама се разваля друго. Иначе много добре го беше написала преди. Не сме по-малко родители, не ни се удържат по-малко пари, даже понякога са повече.

Значи какво ни интересува:

1 / майчинство 2 години - като първата е на 90 % от заплатата, втората - на минималната работна заплата, без ограничение на възрастта на осиновеното дете.

2 / татковците да имат право на 15 дни от деня на взимане на детето, за неговата адаптация в семейството.

3 / 3 точки за постъпване в детска градина.

Друго сещате ли се  newsm78?

# 35
 • София
 • Мнения: 108
Пипи-Мипи, супер е!

Тъй като не искаме да загубим някои от съществуващите "придобивки',може към исканията да се добави и нововъведеното (в сила от 1.1.2016) в закона за държавния бюджет на РБ относно изплащане на еднократна помощ при осиновяване (както е при раждане):
1. за първо дете – 250 лв.;
2. за второ дете – 600 лв.;
3. за трето дете – 300 лв.;
4. за четвърто и всяко следващо дете – 200 лв.

Бях мернала някъде, че говорят за това, но сега го намерих описано.

# 36
 • Мнения: 248
На нас тези 3 точки ни свършиха отлична работа, но от друга страна трябва да сме наясно със себе си какви са ни приоритетите, защото неможе исканията да са ни безкрайни. Първо е добре да разберем поради какви съображения са ни дадени 3-те допълнителни точки, има хора с биологични деца на които им се дават по различни съображения. Ако при осиновителите тези точки не са обвързани с майчинството ще е супер. Сега докато пиша си мисля, че може би няма общо, защото тези допълнителни точки са за всички осиновени, вкл. и за деца между 2 и 5 години, за които имаме право на майчинство на 90% през първата година. Ако трябва да избирам между точките и майчинството бих избрала майчинството, защото детето ми има нужда от адаптация в къщи.
Не мисля, че е добра идея да се споменават съществуващите "придобивки", защото те все пак са приети. Това обаче може да го каже някой по-компетентен по въпроса, някой който вече е имал опит във внасянето на такива предложения. За това е нужно някой да ни консултира. За 15 дни бащинство съм напълно съгласна, както и за еднократната помощ, но тя пък ще влезе в сила, така че и тя и може би не трябва да се споменава.
За по-малкото и повечето пари едва ли има такова значение, защото то е на 90% от дохода на който те осигуряват, на който му се удържа по-малко съответно ще получи по-малко. Тук въпроса е че въпреки че ми се удържат тези пари, а при мен са си и доста, защото ме осигуряват на пълната ми заплата и пак нямам право на 90 %. Да не говорим че се чувства дискриминирана, защото не е мой избора да не родя и да не стана родител, а обстоятелствата са такива да не мога да родя, въпреки че съм станала родител.
Може да се запише нещо от сорта, че превилегии трябва да има повече, за да се стимулира осиновяването на деца от всякаква възраст, защото там освен финансови трудности има и друг вид трудности.
Въртим се в един затворен кръг и изоставянето никога няма да спре. Доста хора изоставят децата си, защото те самите са били изоставени и им липсва подкрепа. Изоставените и не осиновени пък от своя страна пак заради липса на подкрепа правят същото, както и поради липса на реализация заради израстването им в домовете и куп други обстоятелства. Може много да се пише, но зависи как се напише. Всичко това се знае, въпроса е дали управляващите ще искат да ни чуят и имат интерес да го направят.

# 37
 • Мнения: 436
geni_stil, значи трябва да наблегнем на тези 2 точки:


Значи какво ни интересува:

1 / майчинство 2 години - като първата е на 90 % от заплатата, втората - на минималната работна заплата, без ограничение на възрастта на осиновеното дете.

2 / татковците да имат право на 15 дни от деня на взимане на детето, за неговата адаптация в семейството.


Според мен "без ограничение на възрастта на осиновеното дете" от точка 1 също няма да мине, защото нали пише в закона,  ............ докато детето бива прието в детско заведение. Мисля, че имаше нещо от рода на 5 години тръгваш на предучилищна. Така, че едва ли на дете на 7 години ще оставят майката да си е в къщи по майчинство, докато детето е на училище. Или пък на 5 години, ако е на детска градина.

Трябва да се преборим за точка 1/. дори да е до 5 годишна възраст на детето, но да е високо майчинство / 90 процента / + още една година на минимална работна заплата.


Помощта влиза в сила от 01/01/2016 + 3-те точки за градина - тези двете да не се споменават като вече извоювани неща. Така, че остават тези 2-те:

1 / майчинство 2 години - като първата е на 90 % от заплатата, втората - на минималната работна заплата от 0 до 5 годишна възраст на осиновеното дете.

2 / татковците да имат право на 15 дни от деня на взимане на детето, за неговата адаптация в семейството.


Какво ще кажете?

# 38
 • при него
 • Мнения: 341
Пипи, Geni, Fleur,

Моите адмирации момичета за всичко което сте написали. И за мен най-голямата дивотия е че между 1 и 2 г. Майчинството е на минимална, това е абсолютна дискриминация точно за тези дечица. Аз например от около 4 години се осигурявам на максимума и това са не малко средства, които съм внесла в Държавата, а нямам право да се възползвам от тях. Това си говорихме с мъжа ми, ако ни се падне детенце на точно тази възраст най-верятно ще ползвам дълъг платен отпуск, а после той ще остане в къщи, а аз ще търся варианти за гъвкаво работно време. И ние като повечето млади семейства се стремим да имаме добре уреден живот, което си е свързано с разходи и оставането на единия от драмата на минимална, би имало последици върху бюджета ни. Абсолютно ви подкрепям!
Ако мога по някакъв начин да помогна, да допринеса, пишете ми.
Още веднъж браво за инициативността!!!  Hug

# 39
 • София
 • Мнения: 108
Speed Queen, супер, че се появява още един "активист"!

Пипи-Мипи, напълно съм съгласна с твоите разсъждения относно точка 1. И според мен няма да приемат 2 години майчинство за дете, което задължително ходи на предучилищна или училище.
Още преди мислех да изкажа това мнение, но се притеснявах да не те засегна  Embarassed

Все пак се опитвам да си предствя какво би било да се сдобиеш изведнъж с дете на 7 год например. Трябва хем да преминете периода на адаптация, хем да свикне с училище, което си е сътресение за всеки родител и всяко дете. Дори и да има занималня, вечер учите уроци...ох, не знам какво може да се измисли, че да е приемливо. А представете си, че осиновяването на 7-годишно дете стане в началото на юни. Какво правят родителите цяло лято?!?
Пишейки това, сега ми хрумна идея дали не може да се предложи/поиска например 3 месеца платен отпуск за един от родителите (за дете над 5 години). Може да не е дефиниран като майчинство, а нещо сходно на 15-те дни, които бащите получават при раждане. И това пак ме навежда на мисълта, че искам да проуча кой изплаща тези 15 - работодателят, НОИ, друго? А и каква сума се изплаща? Почти сигурна съм, че е обвързана с осигурителния доход, но не знам точно. Т.е. дали не може да се взаимства идеята за отпуск при осиновяване на по-голямо дете от този отпуск за бащите (в смисъл - в кой закон се определя, кой изплаща сумата, какъв е процентът от осигурителния доход и т.н.). Та дори и да е 1 месец - пак ще е от полза за бъдещите осиновители.

Също мисля, че за всяко едно от исканията може да се добавят аргументи не само в смисъла за доброто на детето и родителите. Може да се представи и съвсем материалната страна от гледна точка на това какво държавата ще плаща, ако одобри тези искания. Ние не искаме увеличение на минималната заплата или на пенсиите, което касае много голям процент от населението и то за много години напред. Не искаме увеличение на майчинството, което касае всички майки.

Ние искаме по-високо майчинство при осиновяване на дете до 2 години. (Казвам до 2, защото реално това искане засяга и осиновилите дете под 1 година - така майчинството на 90 % ще бъде за по-дълъг период). Засегнатите от тази промяна няма да са много и това няма да ощети кой-знае колко бюджета.

Ето и малко статистика (източник: http://baoo-bg.org/statisticheski-danni-2008-2014g-osinoveni-det … as-i-v-chuzhbina/):

По данни на Агенция Социално Подпомагане
Видно от събираните и обработвани данни за 7г назад от 2008г до м.7.2014г ... както следва:
2008г общ брой осиновени- 647 деца
2009г общ брой осиновени- 746 деца
2010г общ брой осиновени -950 деца
2011г общ брой осиновени- 952 деца
2012г общ брой осиновени- 738 деца
2013г общ брой осиновени- 737 деца

Та, както можем да видим, осиновяванията не са някакъв огромен брой. Освен това част от тях няма да влезнат в тази наша точка 1. И пак освен това - не малка част от майките/бащите-осиновители не се осигуряват на висок доход и няма да взимат кой-знае какво майчинство. Т.е НЕ става дума за 700-900 майчинства годишно, които да са 90% от осигурителния таван.

И друго - все си мисля, че в дългосрочна перспектива на държавата ще й излезне по-скъпо да се "грижи" за децата (независимо дали са в институция или приемно семейство), отколкото ако бъдат осиновени и се отдели малко повече за майчинство отколкото сега.

А това важи с по-голяма тежест за по-големите деца. Ако бъдат мотивирани, подпомогнати повече хора да осиновят по-големи деца, какво по-добро от това. Колкото по-голямо става едно дете от институция, толкова повече шансовете му да бъде осиновено намаляват. И това означава - повече разходи за държавата.

Извинявам се, че обърнах нещата така от материалната им страна, не искам да звуча грубо и цинично. Но според мен е важно тези аргументи също да се представят на хората, които ще решават дали да отпуснат парите.

Нещо много се раздрънках, но това, че намирам сродни души, ме "окрилява". Радвам се, че споделяте  Hug

Откакто се заформи идеята тук, реших да говоря с моя приятелка адвокат по тази тема. Тези дни ще се виждаме и ще я запозная с идеята за предлoжението за тази промяна. Надявам се да може да ми даде някакви идеи и насоки. След това ще "докладвам".

Лелеее, как се развълнувах! Simple Smile

И последно - мисля си, че една такава "занимавка" ще ни бъде от полза - ще се развличаме с нещо допълнително, докато чакаме, чакаме....

# 40
 • Мнения: 436
Fleur, няма как да ме обидиш, защото предложението за деца над 5 годинки не беше мое. Само систематизирах предложенията. Аз преди месеци писах писмо до парламента да обърнат внимание на граничната възраст от 1 до 2 години. Сега може вие да пишете, да питате.

Всъщност 2-та година е по-скоро до настаняване на детето в детско заведение, освен ако си нямате баби, дядовци под ръка. Ако осиновиш дете през март, имаш една година + 6 месеца до септември докато тръгне на градина.

Преди дни даваха статистика колко деца има по домовете, както и колко персонал се грижи за тях  #Crazy .

# 41
 • Мнения: 411
Ако осиновите през март дете на 5 г., каква ви е ползата от 3 т. за детската градина? Кой ще го гледа 6 м., като нямате право на майчинство?

За дете на предучилищна или училищна възраст не е нужно майчинство, ако децата са получили качествени грижи преди това, знаят и имат изградени навици като на връстниците си. А това не е така.

# 42
 • София
 • Мнения: 108
Ако осиновите през март дете на 5 г., каква ви е ползата от 3 т. за детската градина? Кой ще го гледа 6 м., като нямате право на майчинство?

За дете на предучилищна или училищна възраст не е нужно майчинство, ако децата са получили качествени грижи преди това, знаят и имат изградени навици като на връстниците си. А това не е така.

vanibo, аз съм напълно съгласна с теб. И аз не мога да си представя да осиновя дете и след 2-3 седмици да го изпратя на ясла, детска градина или предучилищна. Дори и да използвам колкото отпуска съм насъбрала, няма как да е повече от 1-1,5 месеца.

Но ако погледнем от гледната точка на тези, които мъдрят законите, предучилищната е задължителна, а докато детето е там през деня, няма защо да плащат на майката, за да си седи тя в къщи. Ясно е, че има всякакви изключения, но идеята е да се обмислят добре исканията, за да има по-голяма вероятност да им обърнат внимание и дай Боже да ги одобрят.

Според закона за народната просвета:
"Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е
задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст."

Дайте предложение как можем да формулираме искане за майчинството в случаите, които описва vanibo (детето е родено преди началото на учебната година и е осиновено преди това)

Последна редакция: вт, 22 дек 2015, 09:50 от Fleur rouge

# 43
 • Мнения: 128
с промените за изплащане на еднократната помощ също не е много добре за осиновители като мен осиновили преди година,но детето няма навършени три години.Според закона тази помощ може да се изплати до 6 м.от влизане в сила на решението на съда.А ако си родила тази помощ можеш да я получиш до навършване на три години на детето.

# 44
 • при него
 • Мнения: 341
Момичета здравейте,

Значи какво ни интересува:

1 / майчинство 2 години - като първата е на 90 % от заплатата, втората - на минималната работна заплата, без ограничение на възрастта на осиновеното дете.

2 / татковците да имат право на 15 дни от деня на взимане на детето, за неговата адаптация в семейството.


За мен като цяло, отделянето от работния процес за 2 години би повлиял силно на възможностите на майката да продължи успешно кариерата си след приключването на тези 2 години. Просто обстановката е толкова динамична, че човек трябва да е непрестанно "в нещата" иначе може бързо да бъде изместен и заменен. Тук говоря и лично за себе си и не искам да обидя никой. Отделно не мисля, че държавата е длъжна на 100% да ни гледа децата, само и само защото сме решили да осиновим. Нали все пак това е съзнателен избор и всяко семейство (осиновител) преценява силите си.
Според мен при осиновяване на деца от 0 до 5 години е редно да няма дискриминация, относно възрастта на детето и майките да имат право на майчинство на 90% от заплатата за 1 година. След това като всички на минимална. За деца над 5 години дали не може да се направи някакво отделно рамкиране като например 2-3 месеца майчинство на 90%?
Относно детската градина, дали не може да се направи поправка и осиновените деца да могат да се приемат по всяко време на годината, а не само в определени месеци? Дали някой е наясно?

Пипи, ти си писала преди до Парламента, но вероятно писъмце от само един човек, дори и него четат (извинявам се... )
Мислили ли сте дали е възможно да направим писмото от повече хора? Дали можем да се обърнем към модераторите за съвет, как да включим повече потребители регистрирани в този подфорум? Например да се разпрати някакво съобщение  до всички регистрирани тук?
Също така, можем да пробваме с Омбудсман-а, макар че лично не съм й фенка, но понякога човек получава помощ от неочаквани места:)
Да пишем до медии, например някое предаване със социална тематика?
Да пишем за помощ и съдействие до фондации, например "За нашите деца" - аз съм с добри впечатления.

Това са само идеи, давайте и вие сега Simple Smile

# 45
 • Мнения: 248
Това с писането до медиите аз го направих още преди година и половина, писах до БНТ, до БТВ и до Нова ТВ. От трите места ми благодариха, но никой нищо не направи. Мислех си, то какво ли и да направят, като точно медиите, когато се промени закона, говореха че става въпрос за осиновени деца до 5 г., но долната граница никой не я спомена и преди да се наложи да се ровя в закона дори аз бях излъгана, а какво остава  за другите хора, които не са засегнати пряко.
От скоро си мисля за консултации си за консултация с адвокат, фондации, асоциации и какво ли още не, но имах много работа и сега покрай празниците се надявам (въпреки, че ще има куп деца покрай мен) да имам време да формулирам нещо конкретно, за да е по-ясно какви са ни исканията, за това и това което пишете ще е от голяма полза. Задължително е добре да се направи подписка или нещо по-мащабно.
Трябва обаче да говорим за всички осиновители, а не само за тези до 5 години. Варианта за по-големите дечица да не води майчинство, но все пак да имаме право на 90% от заплатата, 3 месеца обаче ми се струват малко, може да са 6. Тези неща след ред консултации ще се уточнят.
Fleur rouge, благодаря за споделеното. Добре е всичко да е подкрепено с някакви доказателства. Естествено, че ще го обърним от към материалната страна, нали тончо това искаме да постигнем. Всеки обича да казва искам любов не пари, но ако нямаш пари и любовта може да загубиш. Всеки ден да се чудиш от къде да вземеш и какво да спестиш, за да изкараш месеца, създава такова напрежение. Любовта няма да ти купи хляба и да ти плати сметките.
В началото си мислех, че ограничението до 5 години е обвързано точно със задължителната предучилищна, но имам познати, които си гледат децата в къщи и при навършване на 5 години са записани на предучилищна, но до обяд. За осиновени деца над тази възраст това е много добър вариант, за да имат време през останалта половина да прекарат с родителя в къщи, да се адаптират в семейството. За мен е безумие детето да се вземе от дом или някъде другаде и да трябва да свиква с новите неща само вечер, да не говорим че целодневните предучилищни и началните класове са до 17 часа, а после всеки да се оправя.
Представете си едно дете, което започва училище на какъв стрес е подложено, защото започват нови отговорности и задачи, игрите вече не са на преден план, в същото време преместване в нов дом с нови възрастни, колко време ще му трябва да свикне че са му родители ако ги вижда само вечер.
Да пишем до омбудсмана е добра идея и това съм мислела и проверих по какъв начин да се обърнем към нея. Аз също не съм ѝ фенка, но няма да ставаме приятелки.
Когато измисля нещо, ще го споделя, вие ще го допълните и ще обсъдим други подробности помежду си, после ще се консултираме кой с когото може и накрая ще го оформим в подходящ вариант, за да го пуснем като искане до когото трябва.

# 46
 • София
 • Мнения: 108
Добро утро  Simple Smile

И аз мисля, че по-успешно ще бъде да се направи някаква по-мащабна организация, да се напише писмо с консултация и помощ от някой, който е по-наясно с нещата, да се направи/приложи подписка от повече хора. И аз съм съгласна да потърсим съдействие от фондации, чиято дейност е свързана с осиновяването.
По-рано бях предложила БАОО (Българска Асоциация Осиновени и Осиновители). Вие какво мислите за тях? Във фондация "За нашите деца" си карахме курса, но изненадващо за мен, те не знаеха тези "тънкости" за майчинството при осиновяване на дете от 1 до 2 години. Това естествено не пречи да се съгласят да съдействат, аз също първо за тях се сетих.

Мисля си също, че ще е добре да се направи дискусия с повече кандидат-осиновители, а и родители, които вече са осиновили, за да се дадат повече предложения и мнения, но засега не ми идва идея как да се организира това.

# 47
 • ...в най-дългото очакване на щастие...
 • Мнения: 834
Здравейте, ще повдигна темата с кратък разказ за нашето осиновяване. Осиновихме децата ни на възраст 3 г. и 5 м., вече 2 години са у дома. В момента когато ги осиновихме аз бях бременна с много рискова и тежка бременност, със серклаж, лежане за задържане и какво ли не още. Ползвах болнични почти от самото начало на бременността. Децата бяха у дома в края на февруари. Нямаме баби, дядовци, стринки, лелинки и тн. ,които да помагат. Следователно нямаше начин децата да не посещават ДГ. Поседяха месец в къщи, наши приятели помагаха до колкото могат, аз лежах в този период и в болница за няколко дена, след което трябваше да "пазя" леглото. За ДГ имаха по 13+ точки, но беше време, в което нямаше класирания за 2010 г. набор...Освен 3 т. за осиновени имаха и точки за близнаци и тн., но какво от това...Ходихме в общината, молихме се, обикаляхме градините с молба за помощ. Не се случи нищо. Принудихме се да ги запишем в ЧДГ- таксите бяха убийствени, резултат от престоят им там -никакъв. На тази възраст и двамата не ползваха гърне, тоалета- бяха с памперси. Не говореха-освен на бебешки и между тях си с разни техни думички. Посещаваха няколко месеца ЧДГ до като аз случайно видях, че има отпусната бройка за техния набор от септември в градина, която е на другия край на София, но ги записах. Приеха ги, все още са там. Аз родих през септември, получавах майчинство за бебето през първата година. В момента получавам 340 лв. за втората година от раждането. За близнаците не сме получили нито лев от държавата, нито помощ. Посещават психолог, логопед и имат доста още дефицити в развитието си. Всичко си плащаме ние. Социалните в един момент когато децата вече бяха живяли у дома почти година и половина все пак решиха, че може да ползват направление за логопед. За всяко от децата по 45 минути. В един момент- месец след посещаването на занятията, логопедката реши, че ще ги взима в един час- двете деца заедно за 45 минути....И 2 месеца след това се оказа, че няма вече направление- изтекло било....Та това е единственото,което след хиляди молби ни дадоха като помощ.
Обобщавам- за 2 осиновени деца не сме получили абсолютно никакви материални облекчения, освен едно направение, което беше пълна загуба на време.
Децата са оставени за осиновяване веднага след раждането им. Кой е усвоил еднократната помощ за тях не е ясно, но не сме ние.
Въпросните 3 т. не ни помогнаха, за да ги запишем в държавна ДГ...
Ето ви и нашият случай- осиновени и в това време родено биологично дете...
Не знам какво ще се постигне с това искане,което бихме направили. Скептична съм, че ще се промени нещо.
С осиновяването на едно дете държавата се облекчава с разходите по него, едва ли ще има интерес да се натоварва с нещо към това дете след като то вече не е под опеката на институцията...Ако там си вършеха работата адекватно всичко щеше да е различно. Едно ни разказват за децата, друго излиза де факто...
Аз ще се включа, ако се напише нещо, което би променило всичко това, но пак казва, че съм скептична към евентуални промени...
Парадоксите в държавата ни са много и то не само в грижата за децата в самата институция, а и в помощта за адаптацията им в постосиновителния период. Особено когато се касае за деца на по-висока възраст както са нашите.

Последна редакция: ср, 13 яну 2016, 10:07 от betray

# 48
 • Мнения: 248
Здравейте, пиша ви за да ви кажа че вчера се срещнах с една мила дама, която е председател на БАОО и разговаряхме по темата за майчинството при осиновяване. Тя сподели, че през годините са правили доста неща, за да подпомогнат осиновителите и от опита, който има мнението ѝ е че онлайн подписката и такава на хартия имат еднаква тежест, т.е. и на двете могат еднакво да не се обърне внимание. Нейното предложение е да направим онлайн подписка, за да видим колко хора ще се включат, след което да се обърнем към медиите за съдействие, като тя ще ми каже към кои конкретни предавания, установено е че чрез медиите се обръща повече внимание на проблемите на хората. Представители от тяхната асоциация ще участват във въпросното предаване/ния, но иска да има родители, с които заедно по медиите да изразят исканията ни. Изпратила съм ѝ текст, който трябва да допълнят, коментират и преработят, за да го споделим към подписката. Текста съм написала въз основа на личния си опит и на събраните мнения от вас. Моля, всеки един от вас, който е готов да се покаже по медиите и публично да изрази исканията си да сподели тук или ми прати лично съобщение с координатите си, за да се свържем с него.

# 49
 • Мнения: 48
Дано да успеем в тази инициатива.Готова съм да участвам само да можем да променим всичко което дискриминира осиновителите.

# 50
 • София
 • Мнения: 108
geni_stil, свършила си страхотна работа! Поздравления!

Аз поизчезнах напоследък, но все още стоя зад идеята да действаме активно за идеята.

Относно предаване в някоя медия, аз не се чувствам готова да участвам - не заради темата, а по принцип. Това не пречи да го обмисля и ако няма по-непритеснителни кандидати, ще се напъна да се престраша.

За подписката бих взела дейно участие. Доколкото разбирам, идеята е да я създадем ние, а не представител на БАОО. Добре ли съм те разбрала?

# 51
 • Мнения: 248
Подписката или петицията ще я направим ние, като постнем и текст към нея, за да е ясно кой за какво гласува. Отделно ще напишем и писмо, но още не зная до кой. За предаването не се притеснявам, защото на други места вече има заявки от майки, а и моя мъж каза че ще участва. Тези дни трябваше да се видя с въпросната жена и да уточним подробностите, но се наложи да пътува по работа и ще ги отложим нещата. Когато се срещнем и се разберем кой какво и как да ще го прави, ще пиша отново.
Междувременно се чувствам по-спокойно, че няма да са ни напразни усилията, когато се намира кой да се включи и да пише няколко реда, че е съгласен и ще участва.

# 52
 • Мнения: 248
Здравейте, ето и обещаната петиция, която вече споделих в други теми, но и тук споделям линка, за всеки случай.


http://www.peticiq.com/138745

# 53
 • София
 • Мнения: 108
geni_stil, страхотна си! Супееер!
Поздравявам те за това, което си направила и ти благодаря.
Подписвам се и започвам веднага да разпространявам подписката.

Стискам палци каузата да се увенчае с успех.

Целувки на всички  Heart Eyes

# 54
 • Мнения: 248
Скъпи, мами и бъдещи такива, искам да ви кажа, че Петицията в подкрепа за целеви отпуск за осиновяване е само началото на всичко, което заедно с БАОО смятаме да предприемем като действия, за да постигнем желаните промени. Целта на петицията е да се покаже колко хора подкрепят исканията ни и на каква възраст реално се осиновяват деца. С нея ще дадем гластност на проблемите ни и защо за нас и най-вече за децата ни е важно да останем в къщи в началото след осиновяването. За да разберат обаче хората, които не са се докоснали до проблемите, защо реално са ни необходими тези промени е нужна повече активност в публичното пространство от всички ни. В страницата на петицията в раздел коментари може да споделяте трудностите, които сте срещнали при адаптацията на вашите деца и колко време ви е отнело да се справите с тях. Онези от вас, които се притесняват да излезнат си имената си, разбира се могат да останат анонимни, но по-голям ефект ще имаме ако не останем скрити.

# 55
 • София
 • Мнения: 108
geni_stil, разбира се, че това е само началото, но ти го постави Simple Smile

Напълно съм съгласна, че няма никаква гласност по този въпрос, та дори и в средите на хората, чиято работа е пряко свързана с осиновяването.
За мое най-голямо учудване нито социалните ни, нито хората, които ни водиха курса, знаеха за това.

# 56
 • Мнения: 209
Така е, но и никой не се старае да знае нещо, което е извън служебните му задължения. И мен така ме убеждаваха в дома, че ще си ползвам една година на 90% и постоянно им обяснявах как това не е точно така.

# 57
 • Мнения: 8
запис  Hug

# 58
 • София
 • Мнения: 108
Така е, но и никой не се старае да знае нещо, което е извън служебните му задължения. И мен така ме убеждаваха в дома, че ще си ползвам една година на 90% и постоянно им обяснявах как това не е точно така.

Леле, Цвети, ужас! Дано да си знаела как стоят нещата, защото сега видях в другата тема, че си осиновила  сама и дъщеря ти е била на 1 год и 3 мес.
Днес обяснявах на една колежка как стоят нещата с майчинството в този случай и тя не можеше да повярва. Опитваше се да ме убеди, че аз нещо не съм разбрала. След като я уверих в противното, тя реши, че няма друга смислена причина освен това е някаква грешка...

# 59
 • Мнения: 209
Да, много добре знаех /все пак това ми е и работата/. Но дай да откажа детето, че няма да ползвам 90% от заплатата  Laughing
Просто си постояхме два месеца заедно, после майка ми я попази още два месеца, след това тя тръгна на ясла, но слава Богу може би и детето ми е страхотно и толкова бързо се адаптира... Още ме е яд обаче, че не можах да си остана повече време в къщи с нея. Благодарна съм, и че развитието й си беше в нормите и нямаше почти нищо за наваксване /освен возенето в кола и общуването с хора/. А не е като да не си плащам доста осигуровки. Обаче всяко зло за добро. Детето се чувства страхотно в яслата, където я записах, аз съм спокойна и всичко ни е наред.

# 60
 • София
 • Мнения: 108
Цвети, радвам се, че така добре са се наредили нещата при теб. И наистина явно твоята дъщеричка е бързо адаптивна Simple Smile

Дано все така да ви се нареждат нещата.

# 61
 • Мнения: 209
Цвети, радвам се, че така добре са се наредили нещата при теб. И наистина явно твоята дъщеричка е бързо адаптивна Simple Smile

Дано все така да ви се нареждат нещата.

Благодаря! Да ти се връща и на теб!

# 62
 • Пловдив, England
 • Мнения: 261
geni_stil, браво! Поздравления! Възхищавам се на хора, като теб!
Подкрепям с двете си ръце каузата, разпространявам я и дано повече хора се включат и да дадем повече гласност!
 smile3501 smile3501 smile3501

# 63
 • Мнения: 248
Здравейте, отново! Споделям ви линк към сайта на БАОО, от който се отваря петицията публикувана на тяхната страница, но най-отдолу е качено интервюто ми по БНР радио Бургас. Там ще се качват и други неща, които ще излязат по медиите, за което ще ви информирам.
http://baoo-bg.org/1102-2/

# 64
 • София
 • Мнения: 7 414
Копирам текст от сайта на НОИ, който не ми е съвсем ясен:
1. Видове обезщетения за майчинство, които се предоставят от държавното обществено осигуряване.

При настъпване на риска “майчинство” държавното обществено осигуряване предоставя следните обезщетения:
парични обезщетения при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване за остатъка до 365 дни, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст, които се изплащат на осигурения осиновител, когато с осиновителката са съпрузи.
http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

Някой да е наясно какво значи "след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване" ?

# 65
 • Мнения: 4 649
Означава, че ако ползваш майчинство за осиновяване на дете между 2 и 5 г, след първите шест месеца можеш да го прехвърлиш на съпруга си. Отпускът е 1 година от деня на предаване на детето, но ако детето в този период навърши пет години този отпуск се прекратява.

# 66
 • Мнения: 36
Здравейте,
тъй като се оказва, че линка предоставен от geni_stil в сайта на БАОО е вече невалиден, слагам тук отново директния линк към петицията, който geni-stil беше публикувала преди време: http://www.peticiq.com/138745

# 67
 • Мнения: 71
Какво трябва да се направи и какви документи, за да излезе в майчинство бащата още от влизането в сила на осиновяването - как се прехвърля правото на майчинство от осиновителката на осиновителя от самото начало? Моля ако някой има опит. Мерси

# 68
 • Мнения: 4 649
Зависи от възрастта на детето, ако е под две години правилата са като при родено - след шестия месец до навършване на една годинка, цялото - за втората година. Ако детенцето е над 2 години първо ти ще трябва да ползваш 6м и едва тогава да го прехвърлиш на бащата. Попитай в НОИ за подробности и нужни документи.

# 69
 • Мнения: 2
Здравейте и от мен!Петицията подписана,но имам въпрос:Днес разбрах,че еднократната помощ за 2-ро осиновено дете е отново 250лв./за разлика от второ родено дете,която е 600/...???За мен самата сума е без значение,но е доста обиден факта,че отново сме "втора ръка" родители и нашите толкова чакани и обичани деца са "втора ръка"!!!Моля,кажете ми къде да подпиша и къде да изкрещя,че това е Дискриминация и тотален Позор???Благодаря и се извинявам,но буквално не се побирам в кожата си от гняв!!!

# 70
 • Мнения: 4 649
И на крещим, и да не крещим, все сме си "втора ръка", която е длъжна да се справя с всичко сама. И аз съм с две осиновени, хайде за първото претенции нямам - беше над 3г, но бебето... Докато променят закона и да дадат нещо и на нас, мина повече от половин година от осиновяването и не ни хвана, та и тези 250 лв не видях. А в някои общини и преди са плащали, но нашите казваха, че парите били за родилката, а тя като го е дала за осиновяване как ще си ги получи? Никак! И на мен не ми дават. А уж сме вписани като рождени родители... Ама не съвсем. И проблемите са си само наши, да се оправя кой както може, ако може...  #2gunfire Справедливо ли? Не е справедливо #Cussing out Ако има шанс,поне за в бъдеще нещо да се промени и аз се подписвам.
Да са ни живи и здрави децата!

# 71
 • Мнения: 248
Можете да подадете жалба в Комисия за защита от дискриминация, но имайте в предвид, че давността е 2 години от датата на осиновяването. Мога да ви помогна с оформлението, ако желаете да подадете. Колкото повече хора го направим, толкова по-добре, макар и бавно да се случват нещата.

# 72
 • Мнения: 2
Много благодаря за съвета!Ще го направя със сигурност,но това,което трябва да се промени е на ниво Министерски съвет!Там трябва да стигнем!Пак искам да обясня,че дали са 200,300 или 0лв.това няма нито промени решението дали да осиновяваме,нито да ни спре да го правим!Но да лепят етикети на децата,това е недопустимо!И каквото зависи от мен-ще го направя!

# 73
 • Мнения: 436
Много благодаря за съвета!Ще го направя със сигурност,но това,което трябва да се промени е на ниво Министерски съвет!Там трябва да стигнем!Пак искам да обясня,че дали са 200,300 или 0лв.това няма нито промени решението дали да осиновяваме,нито да ни спре да го правим!Но да лепят етикети на децата,това е недопустимо!И каквото зависи от мен-ще го направя!

Подайте! Но трябва да сте наясно, че нищо няма да се промени. И аз подадох по друг повод. Получих официално писмо отговор, че ще бъде взето под внимание. От тогава ни вест, ни кост. Ами те хората по тези ведомства за това са назначени - да отговарят на писма на такива като нас, дето си мислят, че нещо може да се промени. На никой не му пука нито за мен, нито за вас, нито за децата! Успех.

# 74
 • Мнения: 36
Здравейте, този текст не променя ли платеното за година майчинство и за осиновителите или не го чета правилно  newsm78

https://trud.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B … 0%BE%D1%82%D0%BD/

# 75
 • Мнения: 4 649
Промяната касае само осиновяванията на дезбца над двегодишна възраст. Ако детето е навършило две години към датата на осиновяване(предаване на детето на осиновителите), отпускът е една година - 90% от брутната заплата една година назад, но само докато детето навърши 5г. Ако осиновите дете на 4г и 3 м, то отпускът е 9м и се прекратява, след РД на детето.
За дете под две години е като при раждане - т.е осиновителите ползват разликата, до навършване на 1 или 2г. Това ощетява най-много осиновителите на деца на възраст 1-2 години.

# 76
 • Мнения: 248
„На 05.07.2017 г. от 14 часа в Заседателната зала на Комисия за защита от дискриминация ще се състои открито заседание по наша жалба свързана с правото на отпуск на родителите, които осиновяват децата си. Ще бъдат разгледани гледните точки на жалбоподателя Петя Векова – майка, осиновила детето си на 1 г., член на БАОО, и на ответника – институциите“
Дискриминирани ли сме или не? Отговора за нас е ясен, какво обаче ще е решението на комисията, предстои да разберем. Всеки желаещ може да присъства.
http://baoo-bg.org/1577-2/

# 77
 • Мнения: 2
„На 05.07.2017 г. от 14 часа в Заседателната зала на Комисия за защита от дискриминация ще се състои открито заседание по наша жалба свързана с правото на отпуск на родителите, които осиновяват децата си. Ще бъдат разгледани гледните точки на жалбоподателя Петя Векова – майка, осиновила детето си на 1 г., член на БАОО, и на ответника – институциите“
Дискриминирани ли сме или не? Отговора за нас е ясен, какво обаче ще е решението на комисията, предстои да разберем. Всеки желаещ може да присъства.
http://baoo-bg.org/1577-2/
Здравейте, какво е решението на комисията? Надявам се да има добър край!

# 78
 • Мнения: 248
Все още не е излезнало решението на комисията, но го очакваме скоро. През септември очакваме насрочване на заседание и по още няколко преписки.

# 79
 • Мнения: 248
Здравейте!

Споделям линк, от който може да се запознаете с решението на Комисия за защита от дискриминация от проведеното заседание на 05.07.2017 г., за което ви писах преди време.
Макар решението да касае по-малките деца, е голяма крачка напред в борбата ни за целеви отпуск за осиновяване за родителите на всички деца, без значение на каква възраст се осиновяват.

http://baoo-bg.org/1651-2/

# 80
 • Мнения: 714
Дали има някаква нова информация във връзка с отпуска при осиновяване?

# 81
 • Мнения: 248
Дали има някаква нова информация във връзка с отпуска при осиновяване?

Нищо ново, освен уверението на МТСП, че специалисти работят и умуват как и кои нормативни документи да променят за децата които се осиновяват под 2 годишна възраст и не се получава дискриминация, такава каквото се постанови лятото от Комисия от защита по дискриминация. Същевременно борбата на БАОО е да се приеме целеви отпуск, не само за децата до 5 години, но и над тази възраст. Във връзка с това очакваме ново заседание на КЗД, в което ще се разгледа положението и за по-големите деца - всъщност те го бяха насрочили, но председателя им се е разболял и го отложиха за началото на декември. Дали КЗД ще постанови дискриминация и спрямо по-големите деца е от ключово значение, но и да не го направи, ние ще продължаваме да се борим за промяна за всички деца.

# 82
 • Мнения: 714
Благодаря за отговора! Не виждам никакъв казус относно необходимите промени. Просто един нов текст в КСО, вместо сегашните глупости.

Може би в МТСП само си умуват, но нямат намерение да правят нещо...

# 83
 • Мнения: 4 649
Подкрепям. Достатъчно е да се промени членът и да се запише, че при осиновяване на дете отпускът започва да тече от деня, в който влиза в сила решението и е в размер на 1 календарна година. Ако толкова се тревожат, че майките на деца над 5години (а те хич не са много) ще вземат майчинство, а детето ще ходи на градина, могат да въведат ограничение - детето да не посещава целодневно градина, а предучилищната подготовка да се осъществява почасово или полудневно. За деца в училищна възраст - да не са на целодневно обучение.

# 84
# 85
 • Мнения: 714
http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3148

Последна редакция: вт, 12 дек 2017, 21:50 от Tanya111

# 86
 • Мнения: 248

На този линк в срок до 10.01.2018 г., може да се коментира предложения от МТСП проектозакон за изменение на Кодекса на труда, в който се предвижда отпуск за осиновяване и на децата под 2 годишна възраст за период от 1 година. За съжаление няма промяна за децата над 5 години, но сега е момента да се коментира и говори и се постигнат промени в полза на всички деца, които се осиновяват.

# 87
 • Мнения: 71
Позакъсняла съм, но от проектозакона разбирам, че право на обещетение за неползването на отпуска при осиновяване ще имат и осиновители за разликата от времето на ползвания отпуск за гледане на малко дете приключил преди 1/07/2018 г.  до 365 дни. Като условие виждам детето да не посещава детска ясла. При обезщетението за неползване на отпуск за гледане на малко дете условието е детето да не е настанено в държавно заведение. Правилно ли разбирам, че тези осиновителите, чиито деца посещават детска ясла няма да имат право на обещетение за разликата?

# 88
 • Мнения: 4 649
Да. Преди 10-15 години беше въведено ново тълкуване на стар член. През миналият век, когато е приет въпросният член платеното майчинство е било 120, 150 и 180 дни, съответно за 1-во, 2-ро и 3-то дете, като 45 дни са се ползвали задължително преди термина. След това всички майки, независимо от поредността на детето имаха право на 120лв (минималната работна заплата) до навършване на двегодишна възраст на детето. Тогава майчинство не се е полагало на жените, които са оставяли децата си на отглеждане в дом "Майка и дете", т.е на пълна държавна издръжка.
В началото на нашия век това беше изтълкувано и като пускане на детето на ясла. Така, че БМ или осиновителка (без значение ) няма право на майчинство, ако детето посещава държавно/общинско детско заведение, но майчинството не се спира, ако детето е на частна ясла или градина.

# 89
 • Мнения: 71
Имах предвид 50% обезщетение при неползване на отпуска. За отпуска е ясно.

# 90
 • Мнения: 71
И при обезщетението от 50% при неползването на отпуск за бременност и раждане и при това за гледане на малко дете, условието е да не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Съгласно новопредвидения чл. 53г ако не се ползва отпуск за осиновяване, осиновителят ще има право на 50% обезщетение, ако детето не е настанено в заведение на държавна издръжка или не посещава детско заведение, включително детска ясла или учебно заведение. Тоест осиновителите в действителност няма да имат възможност да използват правото си на 50% обезщетение при неизползването на този отпуск, за разлика от при другите отпуски, тъй като колко са осиновителите, които ако се върнат на работа могат да оставят детето си на друг а не в ясла/ детска градина. И ще могат ли вече осиновилите да ползват такова обезщетение за разликата от ползваното до 365 дни в случай, че детето посещава ясла?

# 91
 • Пътеводителят е достоверен, действителността често греши!!!
 • Мнения: 1 334
Не съм сигурна, че яслите и ДГ се водят заведения на Пълна държавна издръжка. Нали се плащат такси от родителите - тези пари си влизат в ДЗ.

Имам биологично дете, което тръгна на ясла на 1г и 1 месец. От тогава до навършването на 2г. получавах 170лв./месец - 50% от 340лв. - майчинството за втората година за отглеждане на дете.
Защо при осиновените да е различно? Нали пак сме по майчинство първата година, в която детето е при нас? При условие, че е осиновено след навършване на 2 годишна възраст; както и до навършване на 2г. възраст - майчинството се заплаща както при биологично родено дете - до навършването на 1г. - 90% от средната брутна заплата за 24 месеца назад и втората година - по, вече, 380 лв.
 

# 92
 • Мнения: 248
От януари 2017 г. това вече не е така. Независимо дали детето е родено или осиновено в семейството при тръгване на ясла, родителя не получава нищо. Това е в следствие на промяна на чл.53 от
 Кодекса за социално осигуряване, където вече не фигурира текста: "...на пълна държавна издръжка..."

Ето и цялата извадка на чл.53
Обезщетение при отглеждане на малко дете
Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.
(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 89 от 2008 г., бр. 49 от 2010 г., в сила от 1.07.2010 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 98 от 2016 г., в сила от 1.01.2017 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето или в детско заведение, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.
(5) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете в сроковете по ал. 1 - 4.

# 93
 • Мнения: 209
Добре, това е за пълния размер на обезщетението, което естествено не се изплаща, ако детето ходи на ясла. Обаче, ако детето е на ясла и майката работи, тогава има право на половината от това обезщетение, но вече по чл.54. Ако не го променят, би следвало майката да има право на него.

Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г., изм., бр. 105 от 2006 г.,
бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо
43
заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично
обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което
ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с право
на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо
заболяване и майчинство.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009
г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването
на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение
се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се
изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и
майчинство.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм., бр. 89 от 2008 г., бр. 49 от 2010 г., в сила от 1.07.2010
г., бр. 98 от 2016 г., в сила от 1.01.2017 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща при смърт на
детето, когато детето е дадено за осиновяване, настанено е по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за
закрила на детето или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при
отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

# 94
 • гр. София
 • Мнения: 2 252
Цвети 75 ме е изпреварила, в момента аз получавам такова обезщетение 50% по чл.54  от КСО в размер на 190лв от 01.01.18г.  защото се върнах на работа. При него няма изискване детето да не посещава ясла.

# 95
 • Мнения: 71
Говорим за различни неща.
Нещата стоят точно така при обезщетението за ползване на отпуск за гледане на дете. Но когато не се ползва отуска и се върнем на работа имаме право на обезщетение в размер на 50 на сто и то ако детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка-чл.50а, ал.3 и чл.54, ал. 3. В придвижданите промени, обезщетение за неползване на отпуска за отглеждане на дете се предвижда, ако детето не посещава детска ясла/ учебно заведение.

# 96
 • Мнения: 71
Предвиждания нов чл. 53г, ал. 3 в публикувания на сайта на социалното министерство закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда, чараграф 10, т. 9. Качен е вече и в  сайта на Парламента.

# 97
 • Мнения: 71
Обезщетение при неизползване на отпуска при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.
Разглеждах го, тъй като ако осиновеното дете към датата на влизане в сила на закона, 1.7.2018 г. не е навършило 5 години, се предвижда да има право на обезщетение за отпуск за осиновяване (100%)или обезщетение за неползването му (50%), в случай че полученото към момента обезщетение е за период по-малък от 365 дни - за размера на разликата. И тъй като повечето осиновители са се върнали на работа и децата им посещават ясла/градина, не биха могли да ползват отпуск за осиновяване за разликата до 365 дни и следва да имат право на обезщетение за неползването му в размер на 50 на сто за разликата до 365 дни от ползваните. Но в проекта отново се изисква да не посещават ясла/ учебно заведение, за да имат право на обезщетението за нечолзване на птпуска. По същия начин ще стоят нещата и за осиновяващите след 1.7.2018 според настоящия проект.
?

# 98
 • Мнения: 115
Здравейте, след 1.7.2018г, какво става с тези , които към момента са осиновили детенце до две години. Питам защото ние осиновихме нашето момченце през декември.

# 99
 • София
 • Мнения: 154
Да, аз също се вълнувам какво се случва със заварените случаи. Дали не е добре да се попита в НОИ?

# 100
 • Мнения: 36
В нашият град счетоводителката като подавала документите ми да излизам в майчинство, попитала НОИ и ѝ казали, че към момента нямат сведени инструкции как ще се процедира.
Пердполагам, ще трябва да изчакаме май-юни да дойде, за да има яснота по процеса.

# 101
 • Пътеводителят е достоверен, действителността често греши!!!
 • Мнения: 1 334
Момичета, дали има нова информация по промените, че май съвсем скоро ще ме засегнат пряко Blush Дали ще важи една година на 90% и за под 2 годишните осиновени малчугани?

# 102
 • Мнения: 4 649
Да, ще важи за всички деца до навършване на  5-годишна възраст. Само не знам от кога влиза в сила.

# 103
 • Мнения: 209
От първи юли по мои спомени.

# 104
 • Мнения: 248
Момичета, дали има нова информация по промените, че май съвсем скоро ще ме засегнат пряко Blush Дали ще важи една година на 90% и за под 2 годишните осиновени малчугани?

Ако осиновите детето си преди първи юли и към момента на осиновяването е било под 2 годишна възраст, то вие попадате в така нареченото "заварено положение". Отпуска за родителите, които попадат в "заварено положение" е строго индивидуален за всеки конкретен случай и всичко зависи от възрастта на детето към момента на осиновяване и колко отпуск е бил ползван преди 1 юли 2018 г. В заварено положение са и всички родители, които вече са се върнали на работа, но са осиновили след 2014 година, при условие че са били с детето си за по-малко от година, независимо с какво обезщетение. Друго важно условие за ползването на отпуск при осиновяване, независимо дали е заварено положение или не, то е детето да не посещава детско заведение.

# 105
 • Пътеводителят е достоверен, действителността често греши!!!
 • Мнения: 1 334
Момичета, дали има нова информация по промените, че май съвсем скоро ще ме засегнат пряко Blush Дали ще важи една година на 90% и за под 2 годишните осиновени малчугани?

Ако осиновите детето си преди първи юли и към момента на осиновяването е било под 2 годишна възраст, то вие попадате в така нареченото "заварено положение". Отпуска за родителите, които попадат в "заварено положение" е строго индивидуален за всеки конкретен случай и всичко зависи от възрастта на детето към момента на осиновяване и колко отпуск е бил ползван преди 1 юли 2018 г. В заварено положение са и всички родители, които вече са се върнали на работа, но са осиновили след 2014 година, при условие че са били с детето си за по-малко от година, независимо с какво обезщетение. Друго важно условие за ползването на отпуск при осиновяване, независимо дали е заварено положение или не, то е детето да не посещава детско заведение.

Много благодаря, за изчерпателната информация! Изключително полезно!!! bouquet bouquet bouquet

# 106
 • Мнения: 115
Момичета, дали има нова информация по промените, че май съвсем скоро ще ме засегнат пряко Blush Дали ще важи една година на 90% и за под 2 годишните осиновени малчугани?

Ако осиновите детето си преди първи юли и към момента на осиновяването е било под 2 годишна възраст, то вие попадате в така нареченото "заварено положение". Отпуска за родителите, които попадат в "заварено положение" е строго индивидуален за всеки конкретен случай и всичко зависи от възрастта на детето към момента на осиновяване и колко отпуск е бил ползван преди 1 юли 2018 г. В заварено положение са и всички родители, които вече са се върнали на работа, но са осиновили след 2014 година, при условие че са били с детето си за по-малко от година, независимо с какво обезщетение. Друго важно условие за ползването на отпуск при осиновяване, независимо дали е заварено положение или не, то е детето да не посещава детско заведение.

Благодаря, но имам още един въпрос,трябва ли да се подава нова декларация-заявление? Във фирмата ми незнаят как се процедира.

# 107
 • Мнения: 248
 
Благодаря, но имам още един въпрос,трябва ли да се подава нова декларация-заявление? Във фирмата ми незнаят как се процедира.
[/quote]

Със сигурност трябва да се подава ново заявление.

# 108
 • Мнения: X
Здравейте!
И аз с въпрос...
Тъй като предстои да решавам дали да се върна на работа след няколко месеца или да остана още година у дома, а и сме приети в ясла и трябва да решим дали да запишем детето...

Осиновихме през септември 2017. Три месеца взимах 90%, докато навърши годинка и от тогава съм на 380.
Въпросът ми е: След промяната на условията и тъй като разбирам, че те ще важат и за заварено положение, какво и за колко време ще получа?
Ако правилно разбирам, от 1.07. до изтичане на година от осиновяването трябва да взимам отново 90%, а до навършване на 2-годишна възраст - пак по 380. Дали съм права?
И нещото, което изобщо не ми е ясно: За месеците, в които получавам 380, а по новите правила трябва да са 90% (т.е. откак навърши годинка до 1.07.) какво се случва - ще се доплаща разликата или правилата влизат от датата и не връщат назад.

Много благодаря предварително за отговорите!

# 109
 • Мнения: 4 649
Задай въпросите в НОИ. Може да има срок зазавареното положение -например 6м назад, както беше когато въведоха еднократната помощ при осиновяване от 250лв. Емо беше на на годинка и нещо, но бях осиновила година по-рано и не влязох в завареното положение.
А и при вас реално става въпрос за два-три месеца отново на 90%.
За яслата не мога да съветвам. Сина ми на два пъти го приемаха и отказвах в последния момент. Тръгна направо на градина на 3,6г и не съжалявам, но имах на разположение баба, която да го гледа две години. Много зависи и от детето.

# 110
 • Мнения: X
Два месеца не са малко, особено когато разликата между 90% и 380 лв. е осезаема.
В случая при влизане на закона в сила не е изтекла година от осиновяването. Не става дума за нещо еднократно и би трябвало завареното положение да обхваща поне тези случаи и поне от 1.07. нататък.
По-нагоре има отговор, но не зная как да го тълкувам спрямо нашия казус.
Естествено, че ще питам в НОИ. Но ми се струва, че и тук има компетентни момичета. Затова си позволявам да питам.

Вероятно няма да се върна на работа и няма да го пусна на ясла.

# 111
 • Мнения: 248
Здравейте!
И аз с въпрос...
Тъй като предстои да решавам дали да се върна на работа след няколко месеца или да остана още година у дома, а и сме приети в ясла и трябва да решим дали да запишем детето...

Осиновихме през септември 2017. Три месеца взимах 90%, докато навърши годинка и от тогава съм на 380.
Въпросът ми е: След промяната на условията и тъй като разбирам, че те ще важат и за заварено положение, какво и за колко време ще получа?
Ако правилно разбирам, от 1.07. до изтичане на година от осиновяването трябва да взимам отново 90%, а до навършване на 2-годишна възраст - пак по 380. Дали съм права?
И нещото, което изобщо не ми е ясно: За месеците, в които получавам 380, а по новите правила трябва да са 90% (т.е. откак навърши годинка до 1.07.) какво се случва - ще се доплаща разликата или правилата влизат от датата и не връщат назад.

Много благодаря предварително за отговорите!

Да, права сте.
от 01.07 до изтичане на 1 година от осиновяването през септември 2018 г. ще получавате майчинство на 90%, а от септември до навършване на 2 години от детето отново ниското. И всичко това, в случай че детето не посещава/не е записано в детско заведение.
Разликата в месеците назад няма да се доплаща.

При всеки различен период, ще е необходимо да се подава съответната молба в съответните срокове. Подробна информация ще разпишем скоро в статия в сайта на БАОО, но няма как да се опише всеки конкретен случай при заварено положено.

# 112
 • Мнения: X
Много благодаря, geni_stil! Flowers Hibiscus

Този отговор е предостатъчен за всички с подобна ситуация. Става ясно, че ако на 1.07. не е изтекла година от осиновяването (но вече майката получава ниското плащане), от тази дата до изтичането на периода ще се плащат отново 90%, а до навършване на 2 годинки на детето (ако има такъв остатъчен период) - по 380 лв.

Останалите, които все още не са навършили годинка (и по старите правила биха минали на 380 преди изтичане на година от осиновяването), директно ще продължат да получават 90%, независимо кога детето я навършва, до едногодишния срок от влизане в сила на съдебното решение.

Скрит текст:
Остана да не улуча отпуска на касиерката и да подадем навреме документите. Надявам се да станат ясни тия срокове навреме.

Решението да не го пусна на ясла, поне засега, е продиктувано от други доводи и от факта, че ще мога да ползвам отпуски и да остана у дома до следващата есен. За което съм много доволна!
Още веднъж благодаря!

# 113
 • софия
 • Мнения: 98
Здравейте, чета промените които ще влязат от 01.07.2018г. , радвам се, че вече ще може да се ползва пълно майчинство поне до 5 годишните деца. Само не мога да разбера, защо за заварените случай детето не трябва да посещава детско заведение. Аз не съм взела нищо за дъщеря ми като майчинство, защото тогава се роди синът ми и аз получавах за него. Само 250 лв за осиновяването ни дадоха.
Знам, че няма как да ми се полага сега, но може би трябваше да се засегне и този въпрос, едва ли сме много жени случило им се двойно майчинство. А може би аз трябваше по-рано да пиша, преди да влезат в сила промените. Ние дъщеря ми я осиновихме на 6.04.2016 и беше на 6 месеца, а на ясла тръгна 1година и 1 месец.

# 114
 • Мнения: 4 649
Криспи, няма как да се вземат две майчинства. В отпуск си един път. Така е и при близнаците и при породените деца. При мен се застъпиха двете осиновявания (през 9м) и за второто дете ползвах остатъка до навършване на годината. След което изчистих събралия се платен отпуск и се върнах на работа. Сега имам право на още 4 м и 15 дни неизползвани, но детето е вече на 4 години и няма да го описвам от градина, а и в работата да създавам проблеми. По-добре би било да ни ги платят като обезщетение (50%), както плащаха втората година, когато не я ползваш и се върнеш на работа. Но доколкото знам и това не е уредено. Хипотези, за които не са се сетили винаги могат да възникнат.

# 115
 • Мнения: 71
Уредено е и следва да се заяви:blush:

# 116
 • Мнения: 4 649
Уредено е и следва да се заяви:blush:
Рианна, може ли линк или подробности? Синът ви навърши 4 през март. Аз от 9.2015 се върнах на работа, той от 9.2017 и на детска градина? Решението влезе в сила, когото навърши 4м и 15 дни. Мога ли да поискам компенсация за неизползвания отпуск за оставащото време след като навърши 1 годинка?

# 117
 • Мнения: 71
Чл. 53г и параграф 9 в КСО от новоприетия Закон за изменение на КТ:blush:

# 118
 • Мнения: 4 649
Благодаря, прочетох го, но пак не ми е ясно. В периода март-август 2015 г синът ми не беше записан в детско заведение/ ясла, а аз ползвах натрупания до тогава платен годишен отпуск. Записах го в детско заведение/ градина през 2017г. Имам ли при това положение право на обезщетение за неизползван отпуск за гледане на дете?

# 119
 • Мнения: 71
Съгласно параграфа следва да имаме право на разликата от дните ползван отпуск за майчинство и/или за гледане на дете и 365.

# 120
 • Мнения: 36
Та, това което аз разбрах от обновяването на закона в lex.bg, промените за майчинството за осиновители е обнародвано в Държавен вестник, бр.30.
Съответно когато в петък посетих един от ръководителите в нашето НОИ, той ми каза, че ще вземам само 340лв докато стане дъщеря ни на 2 години , тоест още 3 месеца (осиновихме я преди 2 месеца, на 1,7 месечна възраст). Казах му, че не е така, защото вече е обнародвана промяната и му посочих номера на Държавен вестник. Стисна леко устни и въздъхна, че му се отваря работа да проверява и ми взе телефона, за да направи сверка и дали трябва да подавам някакви нови документи, въпреки, че вече от март съм в майчинство от 340лв, тъй като съм заварено положение и тогава още промяната в закона не беше обнародвана.
Та, очаквам обаждане тези дни и ще пиша тук какво ми е казано. Не мога обаче да видя някъде да пише, че това обхваща и заварено положение, т.е родител осиновил преди по-малко от 1 година преди 01.07.2018. Ето обаче поне какво навързах и съм готова да предоставя на НОИ, ако ми отвърнат отрицателно, че не ми се полага 90% майчинство за първите 365 дни от датата на осиновяване. Не очаквам да има изравняване със задна дата до март, но от юли поне трябва да има вече 90% изплащане в сметката ми, а не минимално, както е сега.

В този лник към БАОО, може да намерите по-смляната информация http://baoo-bg.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D … %B0-%D0%B4%D0%B5/

 Тук долу, слагам цитати от КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ
"Чл. 53а. (Нов - ДВ, бр. 104 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Осигурените за общо заболяване и майчинство лица имат право на обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск."

Срок за представяне на документи и данни за изплащане на обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст
Чл. 53б. (Нов - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт документите и данните за изплащане на парично обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст в срока по чл. 40а, т. 1, а самоосигуряващите се лица - до 10-о число на месеца, следващ този, от който се иска изплащане на обезщетението.

Обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст
Чл. 53в. (Нов - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) (1) На осигуреното за общо заболяване и майчинство лице през време на отпуска при осиновяване на дете до 5-годишна възраст се изплаща обезщетение в размера, определен по реда на чл. 49, за срок до 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.
(2) На осигурения за общо заболяване и майчинство осиновител се изплаща парично обезщетение при осиновяване на дете в размера, определен по реда на чл. 49, за срок до 15 дни през време на отпуска по чл. 164б, ал. 8 от Кодекса на труда.
(3) На осигуреното за общо заболяване и майчинство лице се изплаща парично обезщетение в размера, определен по реда на чл. 49, след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване за остатъка до 365 дни през време на отпуска по чл. 164б, ал. 2, 3 или 5 от Кодекса на труда.

Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5."

# 121
 • Мнения: 115
Та, това което аз разбрах от обновяването на закона в lex.bg, промените за майчинството за осиновители е обнародвано в Държавен вестник, бр.30.
Съответно когато в петък посетих един от ръководителите в нашето НОИ, той ми каза, че ще вземам само 340лв докато стане дъщеря ни на 2 години , тоест още 3 месеца (осиновихме я преди 2 месеца, на 1,7 месечна възраст). Казах му, че не е така, защото вече е обнародвана промяната и му посочих номера на Държавен вестник. Стисна леко устни и въздъхна, че му се отваря работа да проверява и ми взе телефона, за да направи сверка и дали трябва да подавам някакви нови документи, въпреки, че вече от март съм в майчинство от 340лв, тъй като съм заварено положение и тогава още промяната в закона не беше обнародвана.
Та, очаквам обаждане тези дни и ще пиша тук какво ми е казано. Не мога обаче да видя някъде да пише, че това обхваща и заварено положение, т.е родител осиновил преди по-малко от 1 година преди 01.07.2018. Ето обаче поне какво навързах и съм готова да предоставя на НОИ, ако ми отвърнат отрицателно, че не ми се полага 90% майчинство за първите 365 дни от датата на осиновяване. Не очаквам да има изравняване със задна дата до март, но от юли поне трябва да има вече 90% изплащане в сметката ми, а не минимално, както е сега.

В този лник към БАОО, може да намерите по-смляната информация http://baoo-bg.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D … %B0-%D0%B4%D0%B5/

 Тук долу, слагам цитати от КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ
"Чл. 53а. (Нов - ДВ, бр. 104 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Осигурените за общо заболяване и майчинство лица имат право на обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск."

Срок за представяне на документи и данни за изплащане на обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст
Чл. 53б. (Нов - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт документите и данните за изплащане на парично обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст в срока по чл. 40а, т. 1, а самоосигуряващите се лица - до 10-о число на месеца, следващ този, от който се иска изплащане на обезщетението.

Обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст
Чл. 53в. (Нов - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) (1) На осигуреното за общо заболяване и майчинство лице през време на отпуска при осиновяване на дете до 5-годишна възраст се изплаща обезщетение в размера, определен по реда на чл. 49, за срок до 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.
(2) На осигурения за общо заболяване и майчинство осиновител се изплаща парично обезщетение при осиновяване на дете в размера, определен по реда на чл. 49, за срок до 15 дни през време на отпуска по чл. 164б, ал. 8 от Кодекса на труда.
(3) На осигуреното за общо заболяване и майчинство лице се изплаща парично обезщетение в размера, определен по реда на чл. 49, след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване за остатъка до 365 дни през време на отпуска по чл. 164б, ал. 2, 3 или 5 от Кодекса на труда.

Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5."


Здравей, както бях писала по-горе , в началото на месеца ходих и аз в НОИ. При мен се получава така- синът ми октомври ще стане на две, но ще получавам 90%   до декември,тогава се навършва година от осиновяването.

# 122
 • Мнения: X
Здравейте, момичета!
Днес се обадих в НОИ и (за моя изненада) получих отговор по отношение документите, които трябва да подаваме. Става дума за случаи като моя, при които на 01.07. не са изтекли 365 дни от "предаването на детето за осиновяване" и които предполагат за оставащото време отново да получаваме 90%.
Та... от 18.07. на сайта на НОИ ще са достъпни новите формуляри. Първото, което трябва да се направи, е работодателят да подаде Декларация за промяна на обстоятелствата (прил.10), за да бъде спряно плащането на 380 лв., които получаваме в момента. После трябва да подадем прил.5А за плащане на 90% за остатъка от 365-те дни. Трябва да го направим до 10.08.
После, естествено, ако след изтичане на този период (година от "предаването"), има още време до навършването на 2 години на детето, отново ще подаваме документи, аналогични на предишните (които сме подали при навършване на годинка на детето), за изплащане отново на 380 лв.

Дано съм била от полза!
И дано съм го написала разбираемо...

# 123
 • Мнения: 71
Приложение 5а не е ли за 50% при неизползване на отпуска за осиновяване?

# 124
 • Мнения: X
Честно казано, не бях гледала какви са тези приложения. Все пак разчитам на компетентния човек на телефона на НОИ и цитирах казаното от него.  Аз съм лаик, в крайна сметка.

От това, което набързо прегледах, оставам с впечатление, че не са ме подвели. Другите приложения, които касаят плащания до 365 дни след осиновяване, са 5 и 6. Първото, според мен, се подава, ако осиновяването се е случило след влизане на промените в сила, т.е. след 01.07. Второто очевидно касае случаите, в които след изтичане на 6 месеца от осиновяването получаването на обезщетение се прехвърля на съпруга или на родител на осиновителката, а тя се връща на работа.
Обезщетението в размер на 50% е по чл.54 от КСО, а с него е обвързано прил. 8, което е еднакво и за биологични родители, и за осиновители.


Та, ако правилно чета (и мисля), все пак ще се попълва именно прил. 5А.


Разбира се, нищо не пречи още някой да се обади на телефона на НОИ (0700 14 802), да попита същото и да сподели какво е получил като отговор, за да сверим информацията.

Все пак съвсем скоро ще трябва да се подадат документите и ако сами не "подбутнем" работодателя да го направи, губещите сме ние. Колкото и да не ни се иска, нашите случаи са единични и не са твърде ясни на касиерите или другите служители, занимаващи се с това на работните ни места. А промените, които са твърде пресни, правят възможността необходимите действия да се пропуснат, още по-голяма.

# 125
 • Мнения: 71
Чл. 54 е за неизползване на отпуск за гледане на дете до 2 г.Simple Smile

# 126
 • Мнения: X
Неизползван отпуск, при който майката се е върнала на работа и има право освен заплатата си да получава 50% от обезщетението. Такива случаи касае чл. 54 и приложение.8.
Не казвам нещо различно. За друго говоря в по-горния си пост.
Наистина е добре някой да се обади, ако се съмнявате в цитираното от мен, вместо да гадаем.

# 127
 • Мнения: 71
Това, което искам да кажа е че осиновителите на дете до 5 г. имат право на обезщетение в размер на 50% от размера на обезщетението при отпуска за осиновяване(90%), когато не ползват последния(работят, детето е на градина). Следва да са изминали 90 дни от предаване на детето за осиновяване. Съгласно заключителните разпоредби на КСО и КТ следва да се отнася и за заварените случаи на осиновени деца, които не са навършили 5 г., независимо от датата на осиновяването и за период от разликата между 365 дни и дните ползвано обезщетение.

# 128
 • гр. София
 • Мнения: 2 252
Това, което искам да кажа е че осиновителите на дете до 5 г. имат право на обезщетение в размер на 50% от размера на обезщетението при отпуска за осиновяване(90%), когато не ползват последния(работят, детето е на градина). Следва да са изминали 90 дни от предаване на детето за осиновяване. Съгласно заключителните разпоредби на КСО и КТ следва да се отнася и за заварените случаи на осиновени деца, които не са навършили 5 г., независимо от датата на осиновяването и за период от разликата между 365 дни и дните ползвано обезщетение.

Аз днес по телефона получих същата информация. Още нямат указания с кое приложение ще може да се поиска обезщетението, дали с някое от съществуващите или ще има специален формуляр. Очакват в началото на август да е ясно.

Не съм сигурна обаче, ако детето посещава детска градина или ясла имат ли право осиновителите на това обезщетение?

# 129
 • при него
 • Мнения: 341
Мисля, че идеята е точно за тези, които се връщат по-рано на работа и не ползват пълният размер майчинство (90%). Затова и сумата е 50% върху 90-те % , за да се стимулира по-ранното връщане на работа. Четох КСО и никъде не се казва, че детето не трябва да е на детска градина. То е и логично, че ако майката се връща на работа, то детето ще е в детска градина.
Някой писа че се очакват формулярите да бъдат качени в сайта тази седмица. Понеже може да се кандидатства, считано от 1 юли 2018-та, а съответния формуляр трябва да се подаде до 10-то число на следващият месец, според мен, не би трябвало да се бавят с формулярите и същите да бъдат налични най-късно в началото на август. В противен случай, майките ще изпуснат срока.

# 130
 • Мнения: 128
А при заварено положение как ще е .2014 осиновихме малката дъщеря на 1г и 3м. Бях в майчинство до навършване на 2г /340 лв./ или Тя ще навърши 5г. през м. Септември 2018. Ходи на градина.Дали ще може да взема за остатъка до навършването и на 5г тези 50%? От това което четох останах с впечатлението ,че ще мога.

# 131
 • Мнения: 4 649
Не, не можеш. В сходна ситуация съм. Осинових 2014 малкият, тогава на 4м. След годинката се върнах на работа и вземах 50% от 340лв. Писах с въпрос директно на НОИ, оттам ми отговориха отрицателно. За всеки случай задай въпрос направо на тях.

# 132
 • Мнения: 71
А при заварено положение как ще е .2014 осиновихме малката дъщеря на 1г и 3м. Бях в майчинство до навършване на 2г /340 лв./ или Тя ще навърши 5г. през м. Септември 2018. Ходи на градина.Дали ще може да взема за остатъка до навършването и на 5г тези 50%? От това което четох останах с впечатлението ,че ще мога.
Следва да имате право на обезщетение за разликата от ползваните тогава дни до 365 дни - отпуск за осиновяване(90%) или обезщетение за неизползването му(50%) ако сте на работа и детето на детска. В двата случая до навършване на 5 г.

# 133
 • гр. София
 • Мнения: 2 252
Съгласна съм с Риана би трябвало да имате право.

# 134
 • при него
 • Мнения: 341
Мама Ру, ако си ползвала 8 месеца на 90% и после 12 месеца на 50%, то ми се струва, че си използвала полагаемото. Ако обаче някъде месеците са по-малко и детето не е навършило 5 години все още, според моето разбиране имаш право да ползваш остатъка от съответните месеци, но до навършване на 5 години. Например ако си ползвала 8месеца на 50%, то ти остават още 4, които не си ползвала. Ако обаче детето ще навърши 5 години след 2 месеца (примерно), то имаш право да получиш обезщетение само за тези 2.
Аз също мисля да звъня в НОИ скоро и после ще докладвам Simple Smile

# 135
 • Мнения: 4 649
Така е, Спийд куин, ползвах полагаемата ми се по тогавашния закон - 10 месеца за каката, остатъка до 1 година на малкия (двете се застъпиха)+ 12 месеца по 50% до навършване на две години на Емо.
Не, че съм очаквала нещо, но все пак зададох въпрос, понеже тълкуванията тук бяха, че ни се полага на всички, чиито деца още не са навършили 5г.
Така както аз го разбирам - засяга тези, които са осиновили преди по-малко от една година.

# 136
 • Мнения: 71
Съгласно приетия закон за изменение на КТ,в заключителните разпоредби на КТ и на КСО(7 и 9), без значение е датата на осиновяване, до навършване на 5 г. и при ползвано обезщетение по-малко от 365 дни.

# 137
 • Мнения: X
Което за мен означава, че касае най-вече осиновилите деца под 2 години преди по-малко от година... (И по-малко тези, върнали се на работа по-рано от 365 дни след осиновяване, но там всеки случай е специфичен.)
Защото осиновителите на деца от 2 до 5 имаха право на година на 90% по-отдавна. Така по-малките бяха неравнопоставени. Има хора, които са взимали обезщетение броени месеци, и то по-малката сума. Това беше толкова недообмислено и неправилно, че няма накъде. Чак не ми се вярва, че поправиха една несправедливост. Поне оттук нататък да са еднакви правата на всички.

# 138
 • Мнения: 248
Чак не ми се вярва, че поправиха една несправедливост. Поне оттук нататък да са еднакви правата на всички.

Поправената несправедливост е в следствие на решението на КЗД за дискриминация по отношение на осиновяването на деца под 2 годишна възраст. Чрез решението си, КЗД ни подкрепи в тази нелека битка, защото МТСП отхвърляха исканията ни и твърдяха, че осиновителите не само че не са дискриминирани, но и че ако се промени отпуска, едва ли не ще се дискриминират биологичните родители. Категорично отказваха да мислят за отпуск за родителите на децата, които се осиновяват над 5 годишна възраст и за съжаление техните права все още не са защитени. Аргументите им са заради задължителното обучение над тази възраст, без да съзнават, че децата не се осиновяват само между септември и май, а и през останалите месеци.
От миналата седмица, обаче КЗД излезе с решение по жалба на майка, която е осиновила над 5 години (единствената подадена такава) и се надяваме това да помогне, като очакваме промяна и за по-големите деца.

От голяма полза би било да споделите мнението си какъв според вас би бил най-удачен отпуска за родители, които осиновяват деца във възраст, в която обучението е задължително. Всички ние тук разбираме нуждата от това време, необходимо за адаптацията, но в същото време не бива да е за сметка на обучението. Сложен въпрос, който трябва да се обмисли от много страни - психологическа, финансова, образователна, социална...

Споделям линк, от който може да се прочете повече за решението от миналата седмица - http://baoo-bg.org/%D0%BA%D0%B7%D0%B4-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80% … 0%BE%D1%81%D0%B8/

# 139
 • Мнения: 4 649
Поне една година, както и при малките. Ние ставаме родители в момента, в който въведем детето в дома си. А колкото е по-голямо детето, толкова повече има за наваксване. Адаптацията и изграждането на привързаност също протичат различно при различните деца. Въпреки, че обучението е задължително от 15.09 на годината, в която детето навършва пет не винаги може веднага да се осигури място в ДГ, но пък има възможност за полудневни обучение и дори почасово в ДГ или предучилищна група в училище. Дори е препоръчително детето поне 3-6 месеца да не е целодневно в ДГ. Отделно, вероятно ще има нужда от логопед, ерготерапия, психолог и т.н.

# 140
 • Мнения: X
Здравейте, момичета!
Днес се обадих в НОИ и (за моя изненада) получих отговор по отношение документите, които трябва да подаваме. Става дума за случаи като моя, при които на 01.07. не са изтекли 365 дни от "предаването на детето за осиновяване" и които предполагат за оставащото време отново да получаваме 90%.
Та... от 18.07. на сайта на НОИ ще са достъпни новите формуляри. Първото, което трябва да се направи, е работодателят да подаде Декларация за промяна на обстоятелствата (прил.10), за да бъде спряно плащането на 380 лв., които получаваме в момента. После трябва да подадем прил.5А за плащане на 90% за остатъка от 365-те дни. Трябва да го направим до 10.08.
После, естествено, ако след изтичане на този период (година от "предаването"), има още време до навършването на 2 години на детето, отново ще подаваме документи, аналогични на предишните (които сме подали при навършване на годинка на детето), за изплащане отново на 380 лв.

Дано съм била от полза!
И дано съм го написала разбираемо...

Включвам се отново, за да уточня номера на приложението...
Вчера с касиерката установихме, че в "шапката" на приложенията вече са записали и членовете от КСО, с които са свързани. Така стана ясно, че в случаи като моя не се попълва прил.5А.
Звънях в НОИ отново и след като ми се извиниха (приятно изненадана бях), че те самите са били грешно инструктирани и съответно са давали по телефона неточна информация, потвърдиха, че приложението, което ще попълваме, е №5.
Та, ако не са изтекли 365 дни, откакто сте осиновили, но детето е навършило вече година и сте на 380 лв., редът е:
1. Подава се Декларация за промяна на обстоятелствата (прил.10), за да спрат плащането на тези 380 лв.
2. Подава се прил.5, за да получавате (отново или занапред) 90% от заплатата си за периода от 01.07.18г. до деня, предшестващ датата, на която "детето е предадено за осиновяване" (т.е. ако сте осиновили на 1.10.17г., подавате за 01.07.-30.09.18г.)
3. Ако след изтичане на този 365-дневен период детето не е навършило 2-годишна възраст, се подава прил.7 за да получавате 380 лв. до втория му РД.


Пишейки това, се замислих за следния казус:
Ако скоро сте осиновили дете на няколко месеца, което ще навърши година след 01.07., но преди изтичане на 365 дни от влизане в сила на съдебното решение, то сте подали документи за получаване на 90% до навършване на годинка на детето. Според новостите трябва да получавате до година от осиновяването, т.е. по-дълго. В такива случаи е добре да се попита кога трябва да се подаде съответното приложение - сега или около РД на детето, за да отпуснат сумата за остатъчния период. 


По въпроса за отпуска на осиновители на деца над 5 години...
Смятам, че предвид факта, че подлежат на задължително обучение, може и да не са напълно приравнени на по-малките, но задължително осиновителят трябва да има право на някакъв отпуск или друго облекчение. Примерно 6 месеца, които да може да използва по усмотрение в рамките на първата година от осиновяването (за да "покрие" първите седмици и ваканциите, да кажем). Естествено, платен на 90%. Или ако предпочита така, да има право да работи на половин работен ден и да получава 50% от горното, но през цялата година.
Изобщо трябва да се измисли по-гъвкаво решение за тези редки, но за сметка на това много специфични случаи. Нашата администрация никак не е по гъвкавите неща, но ако искат да има осиновявания и на по-големи дечица и те да се ползват от подкрепа, трябва да бъдат по-вариативни и да предлагат индивидуални решения според съответния случай.

# 141
 • Мнения: 128
А при заварено положение как ще е .2014 осиновихме малката дъщеря на 1г и 3м. Бях в майчинство до навършване на 2г /340 лв./ или Тя ще навърши 5г. през м. Септември 2018. Ходи на градина.Дали ще може да взема за остатъка до навършването и на 5г тези 50%? От това което четох останах с впечатлението ,че ще мога.
По моя казус имам официален отговор от НОИ, но с тези параграфи ,членови ,точки и алинееи вчера се изгубих някъде по трасето.Дала съм отговора на ТРЗ-то.Моя съпруг се консултира и със своята счетоводителка според нея имам право на тези 50%, но ще изчакам и ТРЗ-то ни какво ще каже .
Официалното ми запитване:

Здравейте,
 с влизането на промените от 01.07.2018 за ползване на майчинство  за осиновени деца до 5г имам следното запитване.
Дъщеря ми е родена на 12.09.2013г. Осиновихме я когато беше на 1г и 3м- 18.12.2014г. Тогава излязох в майчинство до навършване на 2г.на дъщеря ми. или до 12.09.2015г. или ползвала съм 9м по 340 лв. В момента тя ходи на градина а аз работя.
Въпроса ми е след влизането на промените имам ли право да получавам 50% от майчинството си до достигане на 365 дни тъй като реално аз  съм била в майчинство само 9м. Или в моя случай до навършване на 5г. на дъщеря ми.

 
Отговор от НОИ

 ОТНОСНО: Изплащане на парично обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст
УВАЖАЕМА Г-ЖО ЗАХАРИЕВА,


В отговор на Ваше запитване вх. № 1013-04-986/18.07.2018 г. в ТП на НОИ - Велико Търново Ви уведомяваме:
Съгласно направените с § 8 от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ЗИДКТ) изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване (КСО), правото на обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, сроковете за представяне на необходимите документи, изплащането на обезщетението и правото на обезщетение при неизползване на отпуска при осиновяване на дете до 5-годишна възраст са уредени чрез промяна в чл. 53а, както и чрез създаването на нови разпоредби - чл. 53б, чл. 53в и чл. 53г.
С разпоредбата на чл. 53г се дава право на осиновителката на дете до 5-годишна възраст и на осиновителя, който сам е осиновил дете до 5-годишна възраст, когато отговарят на условията на чл. 53а, да получават парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението, когато след изтичането  на  90 дни от деня на предаване на детето за осиновяване:
-не ползват отпуск за осиновяване или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
-самоосигуряващото се лице започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.
В § 7 ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) на ЗИДКТ е регламентирано, че работничките и служителките или лицата, на които отпускът поради осиновяване на дете по отменените ал. 6 и 11 на чл. 163 и по ал.10 в редакцията й до влизане в сила на този закон или по чл. 164 е изтекъл до 01.07.2018 г. включително, от тази дата имат право на отпуск по чл. 164б, ал. 1, 2 и 3 в размер на разликата между 365 дни и сбора от ползваните или полагащите се отпуски поради бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, но не по–късно от навършване на 5-годишна възраст на детето.

Предвид гореизложеното и съгласно данните посочени във вашето запитване, имате право от 01.07.2018 г., на отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст на основание § 7, ал. 2 от ПЗР на Кодекса на труда, за остатъка до 365 дни, за периода от 01.07.2018 г. до 12.09.2018 г. включително.
Отпускът за случаите по § 7, ал. 2 се разрешава въз основа на писмено заявление от лицето до предприятието.
Съгласно § 9, ал. 2 от ПЗР на ЗИДКТ, осигурените за общо заболяване и майчинство лица, които са осиновили дете и на които до 1 юли 2018 г. включително срокът за изплащане на обезщетение по чл. 50, ал. 5 или 7, или по чл. 53 от КСО в редакцията им до влизането в в сила на този закон е изтекъл, от тази дата имат право на обезщетение по чл. 53в, ал. 1 или 3 от КСО за остатъка до 365 дни, но не по-късно от навършване на 5-годишна възраст на детето. В тези случаи паричното обезщетение за остатъка до 365 дни по чл. 53в, ал. 1 или 3 от КСО се изчислява по реда на чл.49.
 От 01.07.2018 г. за изплащане на парично обезщетение на основание чл. 53г от КСО за остатъка до 365 дни при неизползване на отпуска при осиновяване на дете до 5-годишна възраст се представя при работодателя заявление-декларация по образец съгласно приложение № 5а към чл. 4, т. 4 от Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

Последна редакция: вт, 24 юли 2018, 12:52 от galian_75

# 142
 • Мнения: 128