Япония

• 75 961
  • 591
  •   1
Отговори
# 255
Приятно прекарване в Япония, Chandni!  Simple Smile

# 256
Chandni, страхотно живо вклюване  Hug Приятно пътешествие и от мен!

# 257
Chandni уцелихте идеално време, тъкмо ще хванете сакурите в пълната им прелест!
Ако рещите да се разходите в Осака, препоръчвам ви да минете по Доттомбори и да не се връщате наобратно, а да продължите направо докато стигнете един парк (Козу коен). Там има чудно кафененце с тераса гледаща към сакурите в парка - много приятна атмосфера и много хубаво кафе и торти.
Ако в Киото тълпите ви се видят изморителни, в Нара парка е доста просторен и сакурите са много красиви (макар тълпите да са съизмерими усещането е по-спокойно). Замака в Корияма има много красиви вишни и е доста приятен сега (на югозапад от Нара по JR линията Нара-Осака).

Приятни приключения  Hug

# 258
Chandni

Да си прекарате незабравимо  Hug и снимай вишните, че аз ще ги изпусна май отвсякъде.... Cry

Времето ни се очертава дъждовно и облачно почти през цялото време, но няма да униваме  Simple Smile
Не съм си наредила още програмата като хората и трябва поне за първите два дни в Токио да реша какво ще разглеждаме - имам чувството че ще се изгубим там. Не съм маниак на тема музеи - по-скоро искам да усетя живота на хората.

Прекрасен слънчев ден на всички !

# 259

... за първите два дни в Токио да реша какво ще разглеждаме - имам чувството че ще се изгубим там. Не съм маниак на тема музеи - по-скоро искам да усетя живота на хората.

Асакуса, кметството, Одайба...Има и късни сортове, ще има какво да ви радва цъфнало. Не унивай! Peace

# 260
В Япония май доста вали, прогноза с дъжд е нещо обичайно, не е лош късмет, а ежедневие  Thinking  И аз бях по дъждове, но не беше страшно. Всички са с чадъри, по предверията има 'гардероб' за чадъри, от хотелите дават срещу депозит или даже без депозит.

# 261
Знаех си аз че винаги ще получа позитивно настроение от ВАС  Hug Hug Hug

samuraika - Благодаря за насоките - докато висим по летищата ще си доизбистря концепцията. И аз така реших че не само вишните цъфтят, а и предполагам пък за сметка на това ще е по-разеленено като цяло.

# 262
Здравейте, включваме се пряко с малко свежа информация за вишните и за придвижването в Киото.

Както многократно се спомена, гарите наистина са огромни, с много изходи и перони. Губи се доста време при ориентацията, а и наистина японците не говорят много английски. Дори да попиташ някой, той те насочва с жестикулации направо, надясно или наляво и дотам, защото след това идват други смени на посоката, които те не могат да обяснят заради езиковата бариера, така че си предвидете повече време за придвижване, особено във вътрешноградския транспорт. Все още не сме сменяли JR с Метро и предполагам, че ни очаква подобно приключение. По жп гарите има огромен човекопоток и това затруднява придвижването. Горе на перона всички чакат чинно в редичка. Същото забелязахме и на автобусните спирки в Киото. Движението в подлезите на гарите обаче е като оживено кръстовище в Бомбай  Crazy

Първо посетихме Nijo Castle, като използвахме локален JR влак от Kyoto Station до Nijo Station (мисля, че бяха на 32 и 33-ти коловоз). От там нататък придвижването беше изцяло с автобуси, като силно препоръчвам закупуването на 1-дневен пас (цената му е 500 йени за възрастни и се "избива" точно с 2 качвания). Може да се закупи и от шофьора в автобуса, но имайте предвид, че трябва да си подготвите точно пари - пише си, че не могат да връщат ресто. Без пас билетчето е 230 йени. Качването става от задната врата, слизането през вратата на шофьора, където се чекира паса или IC картата/билетчето. Съобщенията в автобуса вървят и на английски, има и дисплей над предното стъкло, на който се изписва и името на следващата спирка. Картата на автобусния транспорт от първа страница е мнооого полезна, особено на таблет, където може да се увеличава и отдалечава. samuraika, така и не открихме туристическия инфо център на Kyoto Station, за който писа, но "лудницата" беше пълна и решихме да не губим време да търсим и него. Имайте предвид, че на големите гари не се виждат указателните табели за всички номера платформи (коловози) от пръв поглед. Може да се наложи да повървите ниво надолу/нагоре и по-нататък ще се появят другите номера, които преди това не са се виждали. "Бисквитката", комбинирана с таблет/телефон за нас беше безценна за ориентацията. Не подценявайте сложността на придвижването, защото наистина за чужденец е много объркващо. Невинаги името на спирката носи името на конкретната туристическа забележителност. Днес забелязахме, че на таблото на гарата в Киото беше изписан само един влак за Осака, а през мобилното приложение, което използваме на телефона, излязоха още поне 4-5 влака в същия часови интервал, но Осака е междинна спирка и не се изписва на таблото и когато човек не е наясно с географията на конкретния район, не може сам да се усети, че този влак минава през Осака и му върши работа. За момента внимаваме и използваме приоритетно Shinkansen-и за бързо придвижване между Осака и Киото и избягваме бавните локални влакове.

На гарата в Киото видяхме шкафчетата за багаж, като цените са напълно поносими - 300 йени за най-малките и 700 за най-големите, които спокойно ще поберат и най-големия куфар или два по-малки.

Сега малко цени. Вода малка бутилка от вендинг машините - около 110-170 йени, безалколхолни - 150-200 йени. Вода 2 L от супермаркет - около 230 йени, кафета/сокчета 0.5 l - 150-200 йени. Днес в подлеза на Киото стейшън вечеряхме в едно от многото ресторантчета, като двамата си избрахме комбинирани менюта - богати и засищащи - сметка под 4000 йени. Храната беше изключително вкусна и питателна. Не знам дали заради объркването на биологичния часовник или заради това, че наистина храната засища, след вечерята снощи и целодневния маратон огладняхме чак привечер. А като се има предвид какъв "змей" е мъжът ми, това си е цяло чудо  Crazy

Японците наистина са изключително възпитани и вежливи хора - шофьорът в автобуса благодареше персонално на всеки пътник при слизането му от автобуса, кондукторът във влака се покланя всеки път при влизане и излизане от вагона... В магазините винаги се опитват да ти помогнат, а не просто да ти вземат парите... Абеее...японска му работа! Simple Smile Такова отношение не сме получавали никога досега. За разлика от американците и турците, които са "мазно" вежливи, на японците им личи, че са искрени.

И за да не ви отегчавам повече със словоизлияния, ето малко снимков материал, за тези, които няма да могат да видят вишните:

# 263
  • The QC to be!!!
...Невинаги името на спирката носи името на конкретната туристическа забележителност. Днес забелязахме, че на таблото на гарата в Киото беше изписан само един влак за Осака, а през мобилното приложение, което използваме на телефона, излязоха още поне 4-5 влака в същия часови интервал, но Осака е междинна спирка и не се изписва на таблото и когато човек не е наясно с географията ….
Това е така не само за Япония. За това се проверява предварително коя е последната спирка на влака /метро и т.н. и от къде минава.

Чудесни снимки!

# 264
Chandni страхотни снимки!!! Превоза е объркващ само на пръв поглед - просто мащаба, размера на гарите, човекопотока стряскат и в главата светва паник бутон. Ще видиш че ще свикнете още на третия ден. Важно е името на линията която ви трябва. На гарите първо са табелите указващи коя линия къде е и чак след това съответните перони. Освен това на влаковетв е изписана крайна дестинация, но минавайки по определена линия ще спре и по другите гари, които са по нея. Влака за Бургас спира и на Пловдив  Wink Ще видиш, че скоро ти ще опътваш ругите по гарите Grinning
 В Киото инфо центъра е в ляво горе като застанеш с лице срещу изхода (на излизане).
За земетресенията се сетих, че ако ходите до Нара, вървейки към голямата буда в ляво има един инфоцентър където симулатор възпроизвежда трите най-силни земетресения .
http://www.okumuragumi.co.jp/en/commemorative/index.html
Много е интересно, а и има безплатен чай и вода и красива панорама от дека на втория етаж, препоръчвам.

# 265

Chandni  страхотни снимки Simple Smile Изглежда много топло там Simple Smile

# 266
samuraika, тъкмо мислех да напиша пояснение, че не транспортът е объркан - напротив - той си е перфектно подреден и по влаковете можеш да си сверяваш часовника. Наистина проблемът е най-вече в езиковата бариера - за чужденец, който не чете и говори японски е по-трудно да се ориентира първоначално, но днес (втори ден) бяхме перфектни и вече сме готови да даваме упътвания на другите...  Party  Joy

За Нара информацията идва с малко закъснение (за нас, иначе другите могат да се възползват) - тъкмо се връщаме от там днес - видяхме и големия Буда, нахранихме и "нахалните" сърни ... Дори ни се "залепи" един безплатен гид на английски, който имаше нелек проблем с английския ....  Crazy Crazy Crazy Някакъв дядо японец - човечецът беше много любезен, само че започна изложението си с: "Аз не говоря много английски... " при което нашите очи бяха така  #Crazy Хвана нас и една немска двойка за слушатели и на моменти (бе почти през цялото време) беше изключително трудно да му се разбере нещо, но показахме уважение към него и изслушахме цялото изложение, заради времето, което е отделил, за да помага на чуждите туристи...  Grinning Забавно беше ...

Относно печатите по туристическите обекти - преди да дойдем четохме, че са безплатни и си ги слагаш сам, но тук само на 2 места намерихме безплатни печати - единият беше до големия Буда, а вторият - на гарата в Нара. На другите места печатите се поставят в дървени павилиони около храмовете срещу 300 йени, като към печата изписват калиграфски място и дата на японски. Самото тефтерче може да се намери на много места - по улиците на Нара видяхме по-обикновени за по 300-400 йени, иначе нашето го взехме от Кинкакуджи за 1900 йени, но е по-луксозен, тематично свързан с обекта и с твърди текстилни корици. Решихме, че тъй като това все пак е сувенир, по-добре да е нещо красиво и издържано.

Още малко информация за пътуването с влакове. От Киото стейшън до Fushimi Inari, Byodoin Temple и Нара може да се стигне с JR Nara line (линия D), която тръгва от 9, 10-та платформа.
До Gion и Kiumizu-dera Temple от Киото стейшън стигахме с автобус 206 - последователни спирки. Автобусните спирки са точно пред централния вход на гара Киото. Автобусите са на кратък интервал, но въпреки това са винаги препълнени. Дори често се наблюдава два автобуса с един и същи номер да се движат един след друг.

За храната - днес напазарувахме от супермаркет вечеря за двама за почти 2 000 йени и преядохме дори   chef

# 267
Ей, яд ме е че ви "изпуснах" за Нара. Трябваше да се сетя още като питаше за земетресенията. Ама щото Нара или се пропуска, или хората препускат през нея за по половин ден и аз дори не я споменавам. А жалко, в Нара има доста какво да се прави и види и според мен е по-спокойно от Киото, което в сезон е лудница. Нара е старата столица, но има комплекс, щото Киото има повече посетители и затова в Нара има много безплатни неща - гидове, изложби, представления, градини...Като си натренирате ухото ще почнете да им разбирате повече и на акцента и на словореда.
Важно не оставяйте известни храмове и забележителности за събота и неделя!!! Особено за този уикенд, когато вишните са в пълна прелест. Вавилонското стълпотворение, ако ме разбираш.  Crazy
Добре сте се ориентирали с покупките, но много сте похарчили Laughing, и наполовина стига. Аз затова препоръчвам апартаментчета с кухнички. Купете си по една кутия с обед и 6-пак бира на сакури (пускат я сезонно, по-лека н вкус, есента има на кленови листа червена бира) и отидете в някой парк на Ханами. За Осака - Скураномия, близо до замъка .
И като казах замък - Химеджи го отвориха миналата седмица за посетители и вътре.

# 268
Ей, яд ме е че ви "изпуснах" за Нара. Трябваше да се сетя още като питаше за земетресенията.

Добре сте се ориентирали с покупките, но много сте похарчили Laughing, и наполовина стига. Аз затова препоръчвам апартаментчета с кухнички. Купете си по една кутия с обед и 6-пак бира на сакури (пускат я сезонно, по-лека н вкус, есента има на кленови листа червена бира) и отидете в някой парк на Ханами. За Осака - Скураномия, близо до замъка .
И като казах замък - Химеджи го отвориха миналата седмица за посетители и вътре.

Мьжьт ми също съжалява, че е пропуснал 'земетресението', благодарни сме ти за информацията и съветите, които ни даваш, няма как човек да се сети за всичко. Но следващите пътуващи до Япония могат да се възползват.

Относно храната - споменатата сума от близо 2000 йени включваше доста неща за ядене (накупихме различни храни с цел да опитаме вкуса на нещо по-различно от това, с което сме свикнали). Иначе определено може да се изкара доста по-икономично.

И нещо за пренасяне на куфари по влаковете -  преди да дойдем навсякъде бях чела, че било неудобно.  Сега виждам,  че не е никак притеснително,  има си място.  А и всеки пети японец също е с куфар в обществения транспорт. 

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 02:48 от Chandni

# 269
Аз за земетресението и терасата с гледка съм го писала поне 4-5 пъи и в предната тема, защото е много интересно и приятно място и от тези, дето ако не ти ги посочат, няма да откриеш. Но човек като планира гледа основните забележителности да подреди в маалко време, разни дребни местенца по пътя са бонус.
Още един красив замък със сакури се сетих - Кориама - на линията на JR Осака-Нара. Ако ще ходите до Хорщджи се отбийте и там. Сега имат и фестивал.

А за който ще идва по-късно, в началото на май - организирам турове до една органична ферма в едно село край Нара. Обяснения как се гледа чай, бране и приготвяне на сенча, включен обяд по традиционни рецепти от органични зеленчуци и обяснения за видовете чай и правилното му запарване. На место може да се купи органичен чай на много добри цени. Ако някой се интересува - пишете ми на лични.

Chandni вие имате плътна програма, но ако имате някъде свободен ден или ви се мърда встрани от стандартните пътеки - питай, ще давам идеи. Не помня къде бяхте отседнали, но ако е в Осака не подценявайте осакските потайности.

Общи условия

Активация на акаунт