Казвам се Юри Велев и съм главен готвач на МЕТРО Академия. С колегите решихме да използваме познанията и опита, който имаме, и да отворим тема в този прекрасен форум, където да публикуваме идеи за това как да направим храненето на учениците по-здравословно, но все така вкусно и приятно. Надяваме се да се включите и темата да се превърне в място, където човек винаги може да намери добра алтернатива за здравословна закуска и обяд или пък полезна информация по темата.
Тъй като е важно да не карате детето си да яде насила неща, които не харесва, и да се връща с пълна кутия или неизядено ядене, предлагам да започнем така: поговорете с него и ми пишете кои са любимите му хранителни продукти. Аз ще опитам да намеря или създам рецепти именно с тях. А вие ще видите, че и на самите вас ще ви дойдат страхотни идеи, които се надявам да споделите тук.
Поканил съм да ми помага и д-р Мария Русинова, диетолог при възникване на не-готварски въпроси. Доктор Русинова е работила няколко години като педиатър, след което специализира „Диетология“ в Медицинска Академия. През 2012 допълнително специализира и „Хомеопатия“.
Сега е моментът да изградим правилни хранителни навици на малчуганите, така че – да започваме!

Първата рецепта е от мен. Реших да започна с баналния сандвич, който… (изненада!) също може да бъде полезен, когато е с пълнозърнест хляб, зеленчуци и риба…
Намажете две единични филии от пълнозърнест хляб със семена с филаделфия или масло, сложете пушена сьомга и покрийте с маруля. Може да добавите и резенче краставица. Опаковайте ги с прозрачно фолио и ги поставете в кутия. Така децата ще изядат две, а не четири филии хляб, а съдържанието ще си остане същото.