Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

"Песен за огън и лед" - 11: В очакване на Ветровете

 • 34 098
 • 739
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 14 805


Пopедицaтa "Песен за огън и лед" е еднa oт нaй-дoбpите сеpии излизaли пpез пoследните  гoдини. Bсякa oт книгите бе oпpеделянa oт четящите зa "нaй-дoбpo фентъзи нa гoдинaтa". Нa гpaницaтa нa фентъзи и pицapския poмaн тя със сигуpнoст ще зaдoвoли и нaй-взискaтелния читaтелски вкус.
 

До момента от нея са излезли следните книги:


1. 2. 3. 4. 5.

Знаят се заглавията на следващите две книги до края на поредицата: 6. Ветровете на зимата и 7. Мечта за пролет
Авторът има още една книга издадена на български, която касае част от събитията в поредицата, въпреки, че историите се развиват 80 години по-рано от събитията на "Песен за огън и лед".

Препоръчваме я на всички фенове:
 
Книгите

Книгите в Читанка: http://chitanka.info/sequence/BARD-POL,

"Рицарят на седемте кралства"   http://www.rulit.net/tag/science-fiction/ricaryat-na-sedemte-kra … -free-339681.html

Официалният сайт на автора: http://www.georgerrmartin.com/

Всичко за книгите  (на английски) : http://www.westeros.org/Citadel/

Всичко за книгите (на руски): http://7kingdoms.ru/wiki/

Fan art by AMOK - http://en.amokanet.ru/gallery/martin/

Книгите в издателство "Бард": http://www.bard.bg/series/?id=25&q=%D0%9F%D0%B5%D1%81%D0%B5% … D0%BB%D0%B5%D0%B4
Липсващата глава на Санса/Алайн от "Пир за врани" в Читанка

The World of Ice and Fire: The Untold History of Westeros and The Game of Thrones: http://vk.com/doc210085092_337374437?hash=292e071aa5770371bd& … 79821bef9b5981be8
Тук, в тази тема, се обсъждат книгите, по които е създаден сериалът "Игра на Тронове".

Преведени от съфорумци глави от „Ветровете на зимата”:


Последна редакция: чт, 30 окт 2014, 08:51 от bubanka

# 1
 • Мнения: 9 144
Тук слава на Р'Хлор и Р'Флуор Grinning
Хексе   bouquet

# 2
 • София
 • Мнения: 17 728
Зимата иде 
Laughing

записва се един заклет старкофил и мнооого голям фен на Аря
 bowuu

# 3
 • Мнения: 33 045
не знам колко теми съм изпуснала и как точно се случи, но видях тази в "ново" и хоп! и аз на клона  Mr. Green

в последните месеци не съм имала много време да прехвърлям добрата стара поредица, четох малко и то други неща

# 4
 • HH
 • Мнения: 3 163
Аз си мислех да започна да чета началото на следващата година и евентуално с края на последната да съкратя времето до идването на новата книга, но май няма да издържа.

Цитат
Пък и нямаше идея какво да прави Джейми, много ми е чудно ако бе пратил пратеник до Тивин с предложение, и Тивин го бе отрязал какво щеше да направи? щеше ли да убие Джейми след като уби основен съюзник заради това че искаше да го убие. Освен това как си е представял работата - той тръгва на война за да отмъсти за баща, си, а когато Карстарк (близка рода) иска да отмъсти за своите роднини му реже главата. Е кой ще остане с него? законът е закон, но понякога трябва да правиш изключения. Роб се правеше на Нед, но забрави как свърши той.

Джон Сняг, ти не само че си труден за четене, но си и непоследователен.

Хората ги взимат в плен, за да имат, тези които ги държат, предимство. На Роб му беше ясно, че ако убие Ланистър, сестрите му умират директно. Търсеше начин да извлече ползва от това. Но ти гарантирам, че би го убил. Нали именно заради това се скара с Кейтлин и тя го пусна.

На Карстарк му отрязаха главата, защото не се подчини на краля си. Нещо, което долюбвания от теб Станис направи с доста хора  Wink

# 5
 • Мнения: 1 603
И аз в новата тема. Мерси Хексе за труда. Ще ми се като се върна от почивка другата седмица, да си довърша превода на моята част от Кралицата и да започна книгите отначало. Много неща вече съм забравила. Вижда ли се края на Кралицата, да не би само аз да останах с недовършена работа? Извинявам се, че тука питам, ама сега се сетих.

Напълно съм съгласна с   anderes относно цитата. Плюс това не може единия когато поставя закона над всичко и е абсолютно праволинеен в това отмошение да бъде хвален, а иначе другият претендент, когато зпазва закона се осъжда, че трябвало да се правят изключения. Не става така тая игра. Липсва всякаква обективност.

# 6
 • Мнения: 1 403
Да кацна и аз в тая тема Simple Smile

# 7
 • Мнения: 11 472
 Никога не съм писал, че одобрявам всички решения нито на Станис, нито на Нед, пък дори на Тирион, който ми е един от любимците. дори и Тивин прави грешки.
Според мен тръгнеш ли на война всякакви заложници от твоята страна трябва да ги отпишеш.  това го казваш и един от дребните лордове - Флинт мисля - на Джон сняг, че поверениците всъщност са заложници, и вдигнеш ли се на бунт,  краля моментално реже главата на дъщерите или синовете ти. в този смисъл можеха да отпишат Санса и да клъцнат главата на Джайм.
 #Cussing out
 Освен това има разлика - Роб гонеше чисто и просто отмъщение и в този смисъл да забранява отмъщение на близка рода (Карстарк се падат някакви братовчеди) е двоен стандарт. Станис иска да си върне законно полагащо му се място - несъвместимо сравнение между тях двамата. Ако трябва да сравняваме Станис с някого бих приел да го сравним с Джон или с Денерис - те са престолонаследници по линията на Таргариените, а Станис има таргариенска кръв и е брат на последния крал. Ако го сравняваме като пълководец - бих приел сравнение с Тивин. Но сравнения с Роб Старк? на каква база? роб Старк бе просот един бунтовник, който гонеше лично отмъщение срещу Ланистърите.  #2gunfire

Иначе сега четох главата за Санса, много ми е интересно още повече че Санса за пръв път се сети за Джон Сняг, очаквам като пристигне писмото на Джон до леля й лиза тази връзка да набере скорост, още повече че ще започнат да пристигат новини от Севера в скоро време и тя няма да стои безучастна според мен. Зимен  Хребет се оказа голяма развръзка, Кутрето точи лиги аз него но трябва да обяви че Санса е жива, а отгоре  Мандарли иска ЗХ за Рикон на условие че е мъртва пък Станис предлага Зх на Джон...голяма каша стана. Развръзката ще е там.


има и още нещо - Станис се бе доказвал целия си живот, естествено е да не прави компромиси, Роб Старк спечели една голяма битка (срещу Джайм) и то спомощтта на Карстарките и на това че Фрей го пуснаха - дай да се прави на велик генерал и невероятен принципен крал, имитирайки Нед. При това вдуйчо му и майка му, му казаах да не го прави това със сеченето на главата имаше хиляди варианит пред него - не, та не, ще имитира убития си баща. тъпанар. Роб хич не го харесах и той сеоказа голям наивник, като Нед. само Санса е по-наивна от Роб.
,


# 8
 • HH
 • Мнения: 3 163
Пак четеш избирателно. За Джон Сноу, още само предполагаме, че е половин Таргериан.
Роб тръгна да отмъщава за баща си, не тръгна за да стане крал. Но двете вървяха заедно.
И какво като е брат на последния крал. Робърт какъв е бил на краля преди ниго - никакъв Wink

# 9
 • Мнения: 11 472
Самото обявяване на Роб Старк за крал бе една голяма глупост - ако бе политически мъдър щеше да отиде при Станис  и да му предложи подкрепата на  Севера, срещу  смъртни присъди за ланистърите, връщането на сестрите му (ако са живи), тялото на баща му и меча лед или каквото е останало от него. Станис щеше да се навие, той също мрази ланистърите, а мечът Лед не означава нищо за него.
Дори по-късно можеше да признае Ренли,, Ренли на два пъти бе склонен да прави отстъпки на Нед и кейтлин, това че се обяви за крал не бе най-умното нещо, Югът никога нямаше да  признае един Старк за такъв.
Роб Старк може и да става за владетел на севера, но като крал на Вестерос бе пълна нула (според мен), пък и се водеше по акъла на разни жени - първо на майка си, после на Джейни Уестърлинг. Взе само едно вярно решение - да обяви Джон за наследник. не, всъщност имаше още едно вярно - да се ожени за дъщерята на Фрей, обаче той го издъни.

Още нещо - не харесвал дъщерята на фрей, чакай че се ядосах, ами то и Станис не харесва жена си, но поне една дъщеря й е направил!!! И Робърт биеше Церсей, но  спеше нея нали? Церсей се пазеше да не забременее от него. Роб Старк можеше да се насили малко. #Cussing out

# 10
 • Мнения: 1 603
Никой не защитава Роб, а и смятам че след като войната е на Петимата крале могат да се сравняват помежду си. Да, Роб си изигра лошото картите, но не и спрямо Джайм. Тук наивникът си ти- не Роб. С какъв акъл ще убиваш такава важна фигура преди развръзката на войната? Какви дивиденти би донесло на Роб ако му беше клъцнал главата на Джайм, както ти предлагаш? И Роб имаше доста повече подръжници и последователи от Станис. Да отпишат вика Санса и това е..... ooooh! Тивин да не би да отписа Джайм. Много наизуст говориш. На колко си год?

Не ми стана ясно и защо Станис са може да се сравнява единствено с Джон?

И си препрочети последния пост- започваш от Роб, минаваш през Станис, Джон, Санса и пак завърши със Станис и Роб, та даже и Нед.  По коя от вичките теми искаш да се дискутира? Едновременно не става по всичките. Няколко човека вече ти казаха.

Ох, след последния пост лично аз преставам да ти чета постовете, затормозяваш ме, да не говорим, че са повече ти мисли граничат с наивност и детинство. Този трябваше така да направи, а онзи иначе, защото на теб така повече би ти харесало. Глупости....

# 11
 • HH
 • Мнения: 3 163
Скрит текст:
Самото обявяване на Роб Старк за крал бе една голяма глупост - ако бе политически мъдър щеше да отиде при Станис  и да му предложи подкрепата на  Севера, срещу  смъртни присъди за ланистърите, връщането на сестрите му (ако са живи), тялото на баща му и меча лед или каквото е останало от него. Станис щеше да се навие, той също мрази ланистърите, а мечът Лед не означава нищо за него.
Дори по-късно можеше да признае Ренли,, Ренли на два пъти бе склонен да прави отстъпки на Нед и кейтлин, това че се обяви за крал не бе най-умното нещо, Югът никога нямаше да  признае един Старк за такъв.
Роб Старк може и да става за владетел на севера, но като крал на Вестерос бе пълна нула (според мен), пък и се водеше по акъла на разни жени - първо на майка си, после на Джейни Уестърлинг. Взе само едно вярно решение - да обяви Джон за наследник. не, всъщност имаше още едно вярно - да се ожени за дъщерята на Фрей, обаче той го издъни.

Още нещо - не харесвал дъщерята на фрей, чакай че се ядосах, ами то и Станис не харесва жена си, но поне една дъщеря й е направил!!! И Робърт биеше Церсей, но  спеше нея нали? Церсей се пазеше да не забременее от него. Роб Старк можеше да се насили малко. #Cussing out

Моля за цитата, от който разбра, че Роб не харесва дъщеря на Фрей. Все си мисля, че Кейтлин договори брака и му каза , че така трябва. И той се съгласи, това че после направи друго е друг въпрос.

И не, Станис нямаше да се навие. Той щеше да каже на Роб, че трябва да е горд че служи на законния си крал и след това можеше да го награди по някакъв начин, а можеше и да не го направи Wink

# 12
 • Мнения: 11 472
 Първо робърт също като Станис им една четвърт таргариенска кръв, т.е. претенцията му не е съвсем без основание - това го пише и в  .
Второ Ако въпросът е за Джон, вярно само предполагаме но все пак има много съвпадения в тази теза а и характерите на джон и Станис са близки, затова бих приел едно хипотетично сравнение в тази теза. За Денерис -  ясно. доказана Таргариенка.  може да се спори кой двамата от Станис има по-голямо право.
Трето Роб тръгна да отмъщава за баща си - двете не вървят заедно, можеше да обяви подкрепа за Станис или Ренли например и пак да отмъщава. Как въобще му хрумна идиотията да става крал?Баща му подкрепяше Станис, Джон Сняг също го подкрепи.

Относно Робърт - той също като Станис има една четвърт таргариенка кръв, и претенцията му не е без основание. Освен това Таргариените също са отвоювали своята претенция със сила от андалите, така че Робърт не може да го корим.
Роб Старк обаче няма и капчица кръв нито от таргариените, нито от Баратеоните.
най-голям Брат е на краля, а краля няма законни деца - следователно Станис е и негов наследник (щом приемаме Робърт за легитимен). Мисля че поне по този въпрос би трябвало да сме единни

п.с. стига с този Станис цяла седмица за него говорим, съжалявам вече че повдигнах темата.  гледните точки са ясни. дайте да  коментираме нещо друго  -ето в случая например Роб Старк.

# 13
 • Мнения: 1 571
Ох, наистина сте трудни за четене... Нооо аз си ви чета.  Grinning
Това, вместо запис.  Grinning

# 14
 • HH
 • Мнения: 3 163
И в тази война, както и в реалния живот, ще спечели този, който има най-голяма войска, най-много последователи и най-много късмет.

Роб нямам желание да го коментирам, той дори не беше ПОВ герой. Не ми е бил и интересен. За него мога само да кажа, че не успя да загуби нито една битка. И сам си вкара автогол, това го отдавам на годините му.

Общи условия

Активация на акаунт