За бебета и деца от 0+ месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 45

• 48 307
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Контактен дерматит?
Направете консултация с кожен лекар.

# 91
Момичета, лицето на сина ми /3 г./ се покри с обрив, зачерви се и го сърби. Сутринта повърна 5-6 пъти и му дадох деган след посещение при лекар. Възможно ли е да е от дегана, тъй като му го дадох към 11 ч.? Не знам какво мога да му дам и дали да не отиваме към спешното?
Към 15 ч. се появиха за първи път и за 15 мин. сами изчезнаха, после към 20 ч. пак се появиха и изчезнаха, но сега вече 30 мин. стоят и детето повече го сърби.

# 92
Момичета, лицето на сина ми /3 г./ се покри с обрив, зачерви се и го сърби. Сутринта повърна 5-6 пъти и му дадох деган след посещение при лекар. Възможно ли е да е от дегана, тъй като му го дадох към 11 ч.? Не знам какво мога да му дам и дали да не отиваме към спешното?
Към 15 ч. се появиха за първи път и за 15 мин. сами изчезнаха, после към 20 ч. пак се появиха и изчезнаха, но сега вече 30 мин. стоят и детето повече го сърби.
Деган лекар ли го предписа на 3 годишно дете? Учудвам се, защото дори на листовката пише, че не се прилага при лица под 15 години. На мен ми прилича на уртикария това, което описваш, но задължително отидете на лекар. Не давай повече Деган, да пие повече водичка и без млечни продукти. Преди време аз имах подобна реакция към лекарство, точно както описваш с появяване и изчезване на обрива и силен сърбеж. Дано бързо се оправи детенцето.

# 93
Каква може да е причината бебка да си сюуче ръчичките? На 2 месеца е. Не е гладна, зъби не растат... Плюе бибата и лапа ръчичка, даже докато цока се опитва да си я лапне. Идея защо?

# 94
Каква може да е причината бебка да си сюуче ръчичките? На 2 месеца е. Не е гладна, зъби не растат... Плюе бибата и лапа ръчичка, даже докато цока се опитва да си я лапне. Идея защо?

Всички бебета на тази възраст започват да го правят. Не се притеснявай.Ако не искаш да се научи да си смуче пръста - слагай ръкавички.
Не че те плаша,но от тук нататък ще е така.Сега ръчички,по-нататък и предмети и така.
Това е някакъв инстинкт,и само за твое успокоение,дори е доказателство,че бебчето се развива нормално.

# 95
Деган лекар ли го предписа на 3 годишно дете? Учудвам се, защото дори на листовката пише, че не се прилага при лица под 15 години. На мен ми прилича на уртикария това, което описваш, но задължително отидете на лекар. Не давай повече Деган, да пие повече водичка и без млечни продукти. Преди време аз имах подобна реакция към лекарство, точно както описваш с появяване и изчезване на обрива и силен сърбеж. Дано бързо се оправи детенцето.
Да, педиатъра на детето го изписа. Дадох само половин ампула.
Водихме го и до спешното, но докато стигнем обрива изчезна. Изписаха фенистил на капки.
Сега и разстройство има.  ooooh!

# 96

И ние на 2 месеца го почнахме това....:Д сявно тогава осъзнават,че това са си техните ръчички и ги искат в устата незнам :Д ,сега сме на 3 и вече започна и яко да се плумчи

# 97
Ние и пръстите на краката сучехме.Дори сега понякога си събува чорапите сам и си слага палчето в устата.Не се учудвай после ще започне да суче и твоите пръсти,когато успее да ги хване,а след това и всичко,което и е на една ръка разстояние.

# 98
  • София
Въпросът ми е към ползващите инхалатор за децата и по-конкретно към ползващите физ. р-р от банка: има ли по-бърз начин за издърпване на необходимите милилитри, че със спринцофката с игла по 15 мин. тегля 2 мл. Thinking

# 99
  • в огледалото на живота
Въпросът ми е към ползващите инхалатор за децата и по-конкретно към ползващите физ. р-р от банка: има ли по-бърз начин за издърпване на необходимите милилитри, че със спринцофката с игла по 15 мин. тегля 2 мл. Thinking
Пробиваш банката с остър предмет и разширяваш дупката/с шило например/.
После изстискваш в инхалатора.
Употребява се  до 48ч.след отварянето  Peace

# 100
 Добро утро,мами.Моето бебе е с температура от тази нощ-38.7,дадох Панадол,той се изпоти,преоблякох го и заспа.Сутринта към 9ч.беше 38.Педи не вдига телефона и аз пак му дадох Панадол(защото това имам вкъщи).Не кашля,няма хрема,изяде си закуската с апетит и сега си играе.Въпросът ми е дали тази температура би могла да е от зъбките,че от доста време го мъчат и какво още бих могла да направя,докато педи реши да си вдигне телефона?

# 101
взимаш си игла с жълт цвят тя е най голям лумен. звимаш си поне 5 кубика спринцовка и теглиш става за секунди. Недей да разширяваш отвора със шило така само ще направиш банката нестерила и после трябва да я хвърляш а с игла можеш да си я ползваш до изхабавяне на физ разтвор

# 102
  • София
взимаш си игла с жълт цвят тя е най голям лумен. звимаш си поне 5 кубика спринцовка и теглиш става за секунди. Недей да разширяваш отвора със шило така само ще направиш банката нестерила и после трябва да я хвърляш а с игла можеш да си я ползваш до изхабавяне на физ разтвор
Мерси много  Hug Точно това исках да напиша, по повод другото предложение, че не искам да разширявам дупката, защото ако ми трябваше разтвор за 48ч. щях да си купя еднократни дози. Peace

# 103
  • в огледалото на живота
Мерси много  Hug Точно това исках да напиша, по повод другото предложение, че не искам да разширявам дупката, защото ако ми трябваше разтвор за 48ч. щях да си купя еднократни дози. Peace
Аз споделям инфорнация,която всеки един лекар или фармацевт в аптека ще потвърди,че е правилна.
Ти си решаваш как да действаш в случая  Peace
Ако стои прекалено дълго отворена банка пък било и то със стерилна игла , може да се наруши концентрацията на сол заради изпарението на водата.Спорен е въпросът дали веднъж отворена е абсолютно чиста среда в която няма гаранция да се заселят микроорганизми.

Нещо полезно,което трябва да се знае  Peace
С най-добри чувства  Hug

Физиологичният разтвор за инхалации трябва да отговаря на следните изисквания:

1.   Да е стерилен – да няма развиващи се в него бактериални колонии
2.   Да е изотоничен – концентрацията на натриевия хлорид да е равна на 0.9%
3.   Да е изоосмотичен – осмотичното налягане, което създават дисоциираните йони върху клетъчните мембрани, да е варен с осмотичното налягане от вътрешната страна на клетъчните мембрани
4.   Да е апирогенен – да е изчистен от бактериални ендо- и екзо-токсини, които се получават от бактериално замърсяване по време на производството. Пирогените са вещества, които предизвикват повишаване на телесната температура при навлизане в организма на пациента.

Кои разтвори отговарят на тези изисквания?

Приемът през белия дроб е практически равен на приема мускулно, подкожно и венозно (парентерално). Затова разтворите за инхалации трябва да са толкова чисти, колкото и инжекционните разтвори.
Само разтворите, предназначени за парентерална употреба – банки и ампули с физиологичен разтвор отговарят на тези четири изисквания. В този смисъл, всички солени води за нос (Тетрисал, Маример, Риномер, Стеримар, Диснемар, Назо либеро, Низита и прочее) НЕ СТАВАТ, защото не са нито изоосмотични, нито апирогенни.

Каква трайност имат отворените опаковки?

Всички стерилни разтвори имат трайност до 2 дни след отваряне, защото още при отварянето те се замърсяват от въздуха. Такова замърсяване се получава дори, когато вкарате стерилна игла в банка и втора стерилна игла, за да влиза въздух. Именно този влязъл въздух замърсява разтвора и в него започват да се развиват бактерии. Защо точно два дни? Ами защото да толкова време бактериите се развиват до степен да започнат да отделят ендо- и екзотоксини, които причиняват треска при пациента.

При небулизаторите (инхалаторите за домашна употреба) има и друг тънък момент – при приготвяне на разтвора за инхалации е важно да няма никакви частици. Например, стъклените ампули са рискова опаковка, понеже може да попаднат микрочастици стъкло и това стъкло да бъде инхалирано в белия дроб на пациента. За разлика от горещите парни инхалации, където разтворителят се изпарява и твърдите частици остават на дъното на загрятия съд, при небулизаторите няма загряване и целия разтвор отива под формата на аерозол в дробовете на пациента.

В този смисъл, за инхалации можете да използвате:

1. Банки с физиологичен разтвор, като използвате колкото успеете до 48 часа след първото отваряне. Остатъка се изхвърля.
2. Стъклени ампули, като трябва да сте сигурни, че няма да попаднат микрочастици стъкло (не знам как точно ще го осигурите това нещо)
3. Пластмасови ампули за инхалации - при тях няма никакъв проблем – хем са еднократни, хем отговарят на всички изисквания, хем няма опасност от частици стъкло.

# 104
  • София
Мерси много  Hug Точно това исках да напиша, по повод другото предложение, че не искам да разширявам дупката, защото ако ми трябваше разтвор за 48ч. щях да си купя еднократни дози. Peace
Аз споделям инфорнация,която всеки един лекар или фармацевт в аптека ще потвърди,че е правилна.

Нещо полезно,което трябва да се знае  Peace
С най-добри чувства  Hug

Физиологичният разтвор за инхалации трябва да отговаря на следните изисквания:

1.   Да е стерилен – да няма развиващи се в него бактериални колонии
2.   Да е изотоничен – концентрацията на натриевия хлорид да е равна на 0.9%
3.   Да е изоосмотичен – осмотичното налягане, което създават дисоциираните йони върху клетъчните мембрани, да е варен с осмотичното налягане от вътрешната страна на клетъчните мембрани
4.   Да е апирогенен – да е изчистен от бактериални ендо- и екзо-токсини, които се получават от бактериално замърсяване по време на производството. Пирогените са вещества, които предизвикват повишаване на телесната температура при навлизане в организма на пациента.

Кои разтвори отговарят на тези изисквания?

Приемът през белия дроб е практически равен на приема мускулно, подкожно и венозно (парентерално). Затова разтворите за инхалации трябва да са толкова чисти, колкото и инжекционните разтвори.
Само разтворите, предназначени за парентерална употреба – банки и ампули с физиологичен разтвор отговарят на тези четири изисквания. В този смисъл, всички солени води за нос (Тетрисал, Маример, Риномер, Стеримар, Диснемар, Назо либеро, Низита и прочее) НЕ СТАВАТ, защото не са нито изоосмотични, нито апирогенни.

Каква трайност имат отворените опаковки?

Всички стерилни разтвори имат трайност до 2 дни след отваряне, защото още при отварянето те се замърсяват от въздуха. Такова замърсяване се получава дори, когато вкарате стерилна игла в банка и втора стерилна игла, за да влиза въздух. Именно този влязъл въздух замърсява разтвора и в него започват да се развиват бактерии. Защо точно два дни? Ами защото да толкова време бактериите се развиват до степен да започнат да отделят ендо- и екзотоксини, които причиняват треска при пациента.

При небулизаторите (инхалаторите за домашна употреба) има и друг тънък момент – при приготвяне на разтвора за инхалации е важно да няма никакви частици. Например, стъклените ампули са рискова опаковка, понеже може да попаднат микрочастици стъкло и това стъкло да бъде инхалирано в белия дроб на пациента. За разлика от горещите парни инхалации, където разтворителят се изпарява и твърдите частици остават на дъното на загрятия съд, при небулизаторите няма загряване и целия разтвор отива под формата на аерозол в дробовете на пациента.

В този смисъл, за инхалации можете да използвате:

1. Банки с физиологичен разтвор, като използвате колкото успеете до 48 часа след първото отваряне. Остатъка се изхвърля.
2. Стъклени ампули, като трябва да сте сигурни, че няма да попаднат микрочастици стъкло (не знам как точно ще го осигурите това нещо)
3. Пластмасови ампули за инхалации - при тях няма никакъв проблем – хем са еднократни, хем отговарят на всички изисквания, хем няма опасност от частици стъкло.

Точно фармацевта, както и педиатъра, ми казаха, че ако не вкарвам втора игла, от която да излиза въздух, разтвора си е стерилен. Peace
Така или иначе аз си взех еднократни дози, защото ми е по-удобно, а не ми се тегли по 10-15 мин. 1 мл. физ. р-р, но ми е странно, защо е такава противоречива информацията Thinking
Педиатъра изрично ми каза, ако си вземеш стерилна банка ще си я имаш дълго време, но за всеки случай попитах фармацевтката, която потвърди. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт