Усмивка, беззъба, голяма, радва най-много ЮЛСКАТА мама! - Тема 3

• 30 995
  • 727
  •   1
Отговори
# 420
Влязох във ФБ групата и се изумих Shocked Shocked.
Явно БГ мамите мога да се похвалят с далеч по-голям интелектуален капацитет от фейс-мамите Rolling Eyes
Мъчно ми е хора честно, тези дето са там знаят за какво иде реч. Тези дето не са, да се радват че не са. Упадък, на всякакво ниво. По-зле от биг брадър и подобни. Яко безработни, чак се чудя кога им остава време за бебетата от тия интрига. То драмабук трябва да го кръстят заради някои ooooh!

# 421
Момичета, намерих си най-после безценния тефтер с идеи за захранване. Кажете сега как да съм ви полезна с наличната ми информация. Тия дни ще си преразгледам писанията и ще видя дали нещо ново не мога да добавя. Определено ще захранвам при навършени 6 месеца, може без една седмица.  Рано ми се струва сега - коремчетата не са все още готови за агресивните манджи, особено за сокчета и сурови плодове/зеленчуци. И това, което знам от един доктор - това, че не проявява сега алергична реакция към нещо е и защото организмът до 6 мес е незрял и алергията успешно може да се маскира. Реакцията може да се прояви към 6-8 месец, към нещо, многократно ядено от 4 до 6 мес.
Ивайло, с неговите обриви по лицето, които така и не уточнихме със сигурност дали е от шоколад и домат, ще захранвам като алергично дете. Това изисква още по-бавно въвеждане на храните и още по-внимателно какво предлагам като първи храни.
Ще се постарая да съм ви от помощ, но не искам да налагам мнение. Всеки си действа както реши. Около мен имам много приятелки с алергични деца, та покрай тях вече 7-8 години съм в час с алергии и хранене. Ако мога да съм ви полезна, питайте.

А, намерих си и една обобщена информация, относно всеки един витамин - къде се съдържа, какво количество трябва да се яде дневно от него... Ако за някой представлява интерес мога да го предоставя. Тази справка си я правих заради силно злоядия ми син, покрай него бая неща поизучих, невольоооо....

# 422
Здравейте мами Wink
Лаленце, благодаря, че ме добави в фейсбук групата. Да си кажа честно малко съм разочарована от тази група, бързо се развиват темите, но тези драми малко в повече ми идват. Мисля тук да си пиша, повече си ми харесва.

За омекотителите - не използвам такъв, пера с тео бебе течен (зеления) и много си ми харесва, да ви попитам, вие гладите ли още дрешките на вашите мъници и докога се прави това нещо. Аз все още гладя всичко, по-готино ми като са му изгладени дрешките.

Ние от 3,4 дни пропускаме нощтното хранене и е голям кеф, сега се храним 5 пъти по 180 мл АМ, през 4 часа, като едното хранене ни е каша, от другата седмица ще започна и с пюренце.

# 423
мда.....драми, развяти като прани гащи...

# 424
  • Пловдив
Добро утро   bouquet
То по добре тук да се пише,че в онзи клюкарник само се изнервям.
Аз ползвам омекотител Silan Sensitive,много хубаво мирише пък и на беб му понася Simple Smile

# 425
Здравейте момичета,

за омекотителите - вече не ползвам, много миришат дрехите от тях, а от сушилнята става страшно силна миризмата. Ползвам течен препарат на Медикс или Тео бебе. Не гладя отдавна.

миси77, е дано да не се буди вече, ние нещо започнахме да ставаме по два пъти нощем, хем заспива късно към 11.00 чак  #Crazy. Имам кърма, но тя суче, поне ми се струва така, кратко пре деня и само "бърбори' нещо  Simple Smile.

1905vv, знам ли какво да те питам, може би по-натам, ние сме на 4м и 20дни.                               тепърва предстои консултация и с педи.  Благодаря за предложението, ще се възползвам   bouquet

Аз откакто сме се прибрали от родилното слагам по капка физ.разтвор сутрин и вечер. Ако е назален спрей едно впръскване ли правите?
От една страна хем да си пазим децата, от друга не можем да се затворим само вкъщи  newsm78.

# 426
А, и да ви питам, пили ли сте Биозин мама? Аз от две седмици го пия по съвет на АГ, да очаквам ли нещо?

# 427
Момичета, искам да попитам вие изпалзвате ли омекотител за бебешките дрехи и ако да-какъв. Аз пера със Сано Максима прах, пробвах и други но този ми допада най-много на този момент.

Аз още от самото начало пера с течния препарат на Бочко и съм супер доволна, не слагам допълнително омекотител, мисля,че от една страна няма нужда, а също така и да избегна ненужни алергии. Има лек аромат и аз си го свързвам вече с бебчо Simple Smile
Относно разкрасяването - на мнение съм, че дори и бременна или майка с малко дете една жена не трябва да се изоставя ,а и за нейно самочувствие да прави процедурите,които и доставят удоволствие и настроение - било от време на време масаж, грим и т.н.
Ето вчера например за пръв път оставих мъжа ми с малкия да се гледат и се видях с една приятелка. Дори и само за два часа някак си ми се оправи настроението, после като се прибрах даже още повече си ги обичах моите двамата  Hug та исках да кажа,че трябва и за себе си да мислим от време на време, за да сме по пълноценни и за децата и мъжете си Simple Smile

# 428
Добро утро !!
Ставам си аз спокойно след едни хубави 12 часа сън и какво да видя във фейсбук - поредната драма ! Не, ами направо цунами!  Laughing Щяло да се прави чистка и да напиша и кой лично познавам, за да не бъда изтрита! (бебе2 благодаря  Mr. Green Без теб сигурно вече щях да съм аут  Crazy ).
Не разбрах в подробности драмата и аз, но също като бебе2 съм възмутена.
Както писах и там - навремето повече от мацките тук напуснаха форума, за да отидат там, защото било уж по-сигурно от към тролове и пазене на лична информация. Знаех си, че не е така и това днес го доказа Simple Smile

Ноо стига толкова съм отделяла внимание на това.

Омекотител не ползвам, но ме карахте да се замисля дали да не помчна. Ама май няма нужда всъщност.

блускай: Пих биозин мама по време на бременността и след. Аз лично съм доволна и мисля пак да взема една опаковка(мерси, че ме подсети).

1905vv : На мен би ми било интересна схемата, по която почваш захранване - как, кога, по колко и с какво. Също как приготвяш оризовата каша. Но въпросите са много и ако нямаш време не бих ти се разсърдила  Hug
Моят мъник е на 5 месеца и мисля да изакам също 6ти. Не ми се трува още готов, защото още има колики сутрин.

Стефания: Взели ли сте секрет от носа? А правили ли сте ПКК, за да видите дали няма възпалителен процес?

Иначе и аз се гримивам винаги , като излизам с малко черен молив и спирала и малко руж, защото съм много жълто-бледа, една никаква.  Само лятото не се гримирам, като съм почерняла, защото се харесвам и без. Зимата съм като зомби  Cry

Този уикенд ще има бебемания в София. Някой ходил ли е? Какво има и струва ли си? http://iec.bg/bg/event/126/bebemaniya-2014

# 429
  • Там някъде
Хайде добър ден и от мен  Grinning!
Пера със Сано, омекотител не ползвам, а за гладенето - гладя си, ама аз по принцип всичко вкъщи (с изключение на бельо) гладя, така че и на малчо ще си ги гладя!
1905vv, аз исках да те питам по колко дни въвеждаш нова храна и правиш ли пауза между две нови храни? Аз например мисля да започна с картоф, да давам 3-4 дни и после 2 дни почивка и после нов зарзават (чудех се между морков и тиква, но нали моркова пак се спори дали е алерген, та май ще е тиква). Смятам да добавям новия зеленчук към стария да е познат все пак вкуса. Та се чудя дали така или на по-къси интервали, че то така 4:2 излиза, че за 1 месец ще въведа 4 зеленчука  Thinking И другата ми питанка е след зеленчуците какво? - каша ли? Аз попрочетох, попрочетох и май за първа каша ще давам от елда да видим дали ще съм на това мнение и след няколко седмици.
Малкият вчера ме разби - за цял ден е спал 2 пъти по 40 минути и веднъж 20 - направо съм станала като цирков артист да го забавлявам  #Crazy

# 430
  • Там някъде
Мами, днес има черен петък в Хиполенд, доколкото разбрах и за online магазина им  Peace

# 431
  • София
Малеее, като чета за фейсбука и се плаша  newsm43.

Омекотител не ползвам, много силно ми мирише и е напълно излишен според мен. Предпочитам да изгладя дрешките, стават мекички и красиви.

Тази сутрин чистих пода и сега релаксирам Wink Кръста ме заболя, бабичка с бабичка. ММ замина за няколко дни и чакам мама. Ще видим как ще сме през уикенда.

Дребния тайно се пресели в моето легло за през нощта. Гушим си се  Heart Eyes

# 432
Така.

Започнала съм захранване на 5 мес и две седмици. Нико се е хранил 5 пъти дневно, по 200 гр. АМ и видимо си беше гладен. Захранването започвам след обедното хранене с АМ. За по-лесно започвах въвеждане на нова храна в понеделник и така до неделя храната е въведена.  

1-ва седмица - Започнала съм с картоф /сварен/. Първи ден - 1 л., втори ден - 2 л., трети ден - 3 л., четвърти ден - 4 л. Три дни почивка и следя за алергична реакция.
2-ра седмица - Морков /сварен/. Първи ден - 1 л., втори ден - 2 л., трети ден - 1 л. картоф+2 л. морков, четвърти ден - 2 л. картоф+2 л. морков. Три дни почивка и следя за АР.
3-та седмица - по  схемата от 1-ва седмица съм въвела ябълка. През трета седмица  съм давала картоф и морков по 7-8 лъжички
4-та седмица - въвела съм тиква по схемата от втора седмица. Пак картоф и морков по 7-8 лъжички
5-та седмица - въвела съм оризовата каша по схемата с изчакването
През тези седмици не съм замествала напълно обедното хранене, давала съм колкото да се запознае с продуктите и да свиква коремчето.
6-та седмица - към обедното АМ от 200 гр. съм достигнала до зеленчуково пюре - 40 гр., на другия ден АМ+40 гр. плодово пюре.
от 7-ма седмица до 9 седмица - като съм видяла, че няма АР или колики от изядените количества, съм започнала въвеждане на сини сливи, круши, банан, каша елда, месо /пуешко и пилешко - домашни/. Тук нещо съм се разбързала с въвеждането. Правила съм комбинации - оризова каша с плод, каша елда с плод, картоф+зеленчук/месо. Не знам колко подробна да бъда или с напредване на захранването и при достигане на тези етапи да давам по-детайлна информация?

След 8-ма седмица съм заместила обедното хранене.
След 9-та седмица съм въвела към следобедното мляко 40 гр. плодово пюре

Водила съм се от мои правила:
- всички пюрета и каши са смесени с АМ
- едно хранене се замества за около 3-4 седмици, с изкл. на първото
- поредност на заместването - обяд, следобедна закуска, втора сутрешна закуска, вечеря, сутрешна първа закуска
- месо - 10% от цялото пюре
- нищо сурово до 12 мес
- варива, зеле, броколи, карфиол /всички газообразуващи/ - след 12 месец
- домат и банан - към 10-12 месец, заради хистамин. За банана не знаех и го въведох по-рано, слава богу без последствия. но на приятелка детенце се обрина от банан

Сигурно пропускам нещо, все още не съм си дочела всичко и съм забравила доста неща

# 433
Оризовата каша я приготвях така:

Кафяв ориз, измивам и разстилам в една тавичка. Мятам я във фурната на 35-40 гр, да се изсуши няколко часа. После смилам с пасатора и съхранявам в стъклен буркан с херм.капачка. От тази смеска добавям в съд с вода, покривам и оставям от вечерта до сутринта. Това се прави за по-добро усвояване на полезностите в ориза. Сутринта варя до сгъстяване и добавям настърган плод, за да се свари и той. После пасирам за по-сигурно, да не задавя дятето и давам+добавено АМ, за да е по-редичка сместта и за да има млечно хранене. Без захари, без сол, без мазнина.
Така правих и с елдата, по-късно и с овесените ядки.

Ако свариш целите зърна ориз и пасираш, става като лепило гадно.

Някъде към 11 месец съм въвела зелените подправки. Те не са алерген, за разлика от подправки от цветове на разстения. Ползвала съм зехтин от 11 месец

# 434
Сега обаче мернах някакво инфо и за алергия от картоф.

Мисля да започна с оризовата каша или после тиква.  Зависи как е коремчето и дали Ивайло ака или не. Картоф и морков /и той е алерген!/ по-късно. 

Ще чета и ново инфо, да сверя часовника и каквото науча ще споделям. Иначе мисля пак месото да е по-късно  /последно със свинско и телешко - алерген/, пак да спазя цитираните по-горе правила и всичко да е бавно, че да не рева после с крокодилски сълзи.

Само да споделя, че на приятелка детето на 4 мес ядеше пиле с ориз. Идеше ми да се гръмна, ама това не ми влиза в работата. Детето няма алергии и сега на почти 6 г. е здраво като скала и ушите му плющат. А моя принц Ники от толкова треперене и захранване сега яде по 1/2 кроасан на ден и нищо друго. Това ми е другия проблем, по който събирам нон стоп инфо - как в минимум храна да дадем максимум полезности. Но няма да ви товаря с тези глупости, сега на вас ви е важно бебешкото манджорене. Като станете на 7 г. ще ви давам инфо за злояди деца Joy

Общи условия

Активация на акаунт