Имам новина голяма - през СЕПТЕМВРИ 2015 г. ставам мама!

• 37 757
  • 724
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте! Искам да попитам как стоят нещата с получаването на майчинство. В момента не работя, но една приятелка ме посъветва да постъпя на работа при познат, да си платя осигуровките, за да мога да взимам майчинство , което съответства на стажа ми. Също така съм и студентка, осигуряват ме от университета, това влияе ли на майчинството, защото знам че имам право на стипендия. newsm78

# 526
Задай си тук въпроса: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=818639.0;topicrefid=19

Най - добре ще е да те наемат фиктивно на работа и ти да си плащаш сама осигуровките. Важното е, когато излизаш в 45 дневен преди раждане да си назначена на работа.
Трябва да имаш и 12 месеца стаж през живота ти, за да взимаш майчинство.
Взимат се 24 месеца назад за да определят колко да ти е майчинството, а в месеците, когато не си осигурена се взима МРЗ.

Ако си редовно обучение по време на раждането ще вземеш еднократна помощ от 2880лв., а може би и някаква стипендия за майки студентки - прочети в сайта на университета ти.

Последна редакция: чт, 22 яну 2015, 18:51 от Анонимен

# 527
  • София
От началото на годината отново върнаха 24 месеца назад, а не 18!

# 528
Това не беше ли само предложение, или са го приели вече?

# 529
24 месеца е  Peace

# 530
  • София
Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 – 5 от Кодекса за социално осигуряване.

При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане за следващо дете през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

(чл. 41 и чл. 49 от КСО и чл. 16-20 от НИИПОПДОО), справката е от сайта на  НОИ!

# 531
А, супер. Не знаех, че са го приели. Благодаря за инфото.

# 532
И аз се престраших да пиша.
На 27 години съм от София. Това ми е втора бременност, първата приключи с мисед в 8г.с. надявам се тази да я изкарам до края.
Бяхме вече два пъти на лекар. Видяхме ембрион и сърчице в 5,6 г.с.
По ехографа термина трябва да ми е на 13.09.
Относно настинките и грипа, тъй като на прегледа бях малко настинала моят лекар ми предписа Енгистол (хомеопатично при грип и простуда) и Цетебе (витамин С с бавно освобождаване).
cvete26,при теб е станало същото както и при мен преди 6месеца.Утре съм на доктор,малко е ранично ноо много съм притеснена.Моля се този път всичко да е наред.На всички пожелавам много здраве и късмет Hug

# 533
  • София
Привет от мен  Simple Smile Не мога да стигна до компютъра... Всяка вечер си лягам с детето към 10, защото не се издържа - по цял ден ми е лошо, но вечер е страшна работа. Предпочитам да спя, за да минава. На мъжа ми горкия никакво внимание не обръщам, а той се и занимава с детето повече. Хубаво е да не се лишаваме от секс, обаче само от мисълта ми прилошава  Simple Smile  ooooh! Абе ще мине. Първия път обаче изобщо не съм била така. Имах някакви леки прилошавания, моментни. Явно са прави хората като казват, че бременност с бременност не си приличат.
Също така ми се струва, че въпреки че ям много малко коремчето ми вече се е оформило по-ясно от първия път по това време, но май това е защото матката вече била разтягана веднъж. Не искам още от работа да разбират, но каквото стане. И без това ми отказа отпуска за другата седмица моята шефка. Исках малко да си почина, но не.
Семействата ни знаят, някои близки приятели също. Радват се с нас и на мен ми е приятно, а и мога спокойно да мрънкам, хаха.
Тези дни ме болеше кръста, та ходих на извънреден преглед, а после и на нефролог. Нищо притеснително казаха. Трябва да си пусна изследвания. Мислех другата седмица да се запиша и на ЖК и оттам да ми ги пуснат, но като не ми дадоха отпуска ще видим. Но поне трябва при д-р Начев да отида, защото аз съм на ел-тироксин и това е много важно и спешно...
И аз имам допълнително здравно и мисля, че ще ми влезе в употреба - за ФМ, защото моят доктор не прави ФМ, а и не работи с фондовете. Вие мислили ли сте къде ще я правите?

Лили
, ако можеш - болничен или отпуск  Peace
Бизи, късмет и успех следващия път  Hug
Only God can... , как мина прегледа?
Vi_ta, разбирам те, но наистина по-малко притеснения - по-добре. Аз първия път уж имах лека бременност, без стрес видим, но малкия е доста нервен като темперамент и имаше много силни колики.
Може да е от това, че последните три месеца бях на диета и бях озверяла от глад  Crazy

Добре дошли на всички и по-малко неразположения  Simple Smile

# 534
Здравейте,
снощи сайта при мен не работеше нещо. Confused
Бизи, късмет от мен. Hug
Бяхме на лекар, точица е пораснала от предния път и вчера бях в 5 седмица и 5 дни.
Рано беше да се чуе сърчице, та след 2 седмици съм пак на лекар.
Питах за полипа и за конизацията. Лекарката ми каза да не се притеснявам, рано било да се каже дали ще има серклаж заради конизацията. А за полипа каза само "не се притеснявай".
Видя някаква течност до ембриона, но и за нея каза да не се притеснявам.
Сега вече съм доста по-спокойна. Peace

Да ви питам, ако изляза в болнични през бременността, на колко процента се изчисляват? Като за майчинство или като за нормален болничен? newsm78

# 535
И аз се престраших да пиша.
На 27 години съм от София. Това ми е втора бременност, първата приключи с мисед в 8г.с. надявам се тази да я изкарам до края.
Бяхме вече два пъти на лекар. Видяхме ембрион и сърчице в 5,6 г.с.
По ехографа термина трябва да ми е на 13.09.
Относно настинките и грипа, тъй като на прегледа бях малко настинала моят лекар ми предписа Енгистол (хомеопатично при грип и простуда) и Цетебе (витамин С с бавно освобождаване).
cvete26,при теб е станало същото както и при мен преди 6месеца.Утре съм на доктор,малко е ранично ноо много съм притеснена.Моля се този път всичко да е наред.На всички пожелавам много здраве и късмет Hug

Не се притеснявай, аз този път съм много по-спокойна. Поне след изследванията се оказа, че има причина за мисед-а.
Не се притеснявай, че е ранно. И на мен първия преглед ми беше 2-3 дни след закъснението, но така или иначе за да можем да видим ембрионче и пулс трябва първо да ни назначат съответната терапия.

# 536
Аз преди малко се връщам от лекар с недобри новини Sad Има сакче, но много малко, не си отговаря на възрастта Sad След две седмици съм пак. Лекарката е обнадеждена, тъй като и положителни тестове почнаха късно да ми излизат, ама аз не знам Sad Хем съм сигурна, че всичко ще  е ок, хем се сдухах:(

# 537
Но поне трябва при д-р Начев да отида, защото аз съм на ел-тироксин и това е много важно и спешно...
Aз вече ходих при него. Каза, че няма нужда от преглед, а мога само да му се обадя по телефона и да му кажа стойностите на TSH и FT4, за да прецени дозата на л-тироксина. Моите за сега са в норма и нямаше нужда от нищо, но каза всеки месец да ги изследвам, за да може да се хване на време, ако се появи проблем.
Успех и дано всичко да е наред при теб!

На мен непоносимо ми се гади от всичко, само от шоколад ми става по-добре  Flutter Какъв късмет, нали  Laughing

# 538
  • Варна
**Sisi** И аз много се чудя за ЖК къде в Варна да се запиша, хем искам да ми е по близо, хем не искам да е на случайно място...накрая май каквото ми каже док в Четвъртък, аз в Аг със сигурност, ще раждам(дай боже) и лекаря ми е там ама на частно, но за раждането си е по ЗК, ще видим той какъв съвет, ще ми даде, ама все си мисля,че той едва ли,ще препоръча нещо различно от неговата болница, мисля, си,че лекарите си държат на мястото което работят.
Четох за Майчин дом на частно ЖК е много добра и обстановката, ама пък толкова пари да давам след като съм здравно осигурена.......

# 539
Здравейте на всички бъдещи мами!  Simple Smile Hug С голяма радост се присъединявам към вас.На 27 год съм от Варна и имам едно момченце на 2 год и 2 мес.След половин година опити е на път(живот и здраве ) и второто ни дете.Някъде покрай Коледа е станало чудото , термина ми е за 17.09.Ходих на преглед видя се точицата.Сега съм на 5.02 на преглед пак и живот и здраве вече да видим сърчице.Имам обаче едни пробождания в корема от вчера.Звънях на доки и понеже имам и лека разтройство каза че от това ме болял корема, била съм лепнала стомашен вирус.Аз уж се успокоих ама сега пак съм паника.На някоя от вас да й се е случвало да има такива бодежи.Пия но-шпа, но не минава.То просто пробожда около минутка после спира за известно време и после пак  newsm78 Confused

Общи условия

Активация на акаунт