Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2015, 23:52 ч.

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 266 652
  • 1 087
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 633
Пилешки пастет, препоръчан от desivalko_

Продукти:
500г пилешки дробчета
500г пилешко месо от бутче
2 глави лук (трябваше шалот, но правих с бял, той също е много нежен)
3-4 скилидки чесън
150г масло
1 ч.ч. прясно мляко
200мл течна готварска сметана
50 мл коняк /ром
2-3 с.л. бяло вино
1 дафинов лист, зърно бахар, щипка индийско орехче, по 1/4 ч.л. черен пипер и мащерка
сол Simple Smile на вкус
и още 3-4 с.л.   масло

Приготвяне:
* Пилешките дробчета се почистват от ципите и нарязват едро.
* Месото от   бутчета се почиства от кожа, ако има и също нарязва на едро.
* Посоляват се с 1/2 ч.л. сол и заливат с   прясното мляко.
* Разбъркват се и купата с месо и дробчета се прибира в хладилника за няколко часа (12 държах аз)
* Лукът се нарязват съвсем ситно, посолява с щипка сол и задушава с маслото и виното, докато остане на мазнина (ползвайте широка в тенджера с капак)
* Когато се изпари течността се прибавя ситно нарязаният чесън, разбърква два-три път и се прибавят отцедените и подсушени от млякото месо и дробчета.
* Разбъркват се два- три пъти и прибавя конякът.
* Съдът, в който се готвят се затваря с капак и така продължава готвенето им.  Степента на котлона е средна -  трябва да врат слабо, не силно. Месото е поело вода от млякото и сега, докато се задушават, те ще си я пуснат.
* Готвят се, докато течността се изпари наполовина - при затворен капак това отнема около 15 мин.
* Прибавя се течната сметана и  подправките - зърното бахар, дафиновият лист, настърганото индийско орехче, мащерката и черния пипер.
* Оставя се да къкри, докато месото се свари и течността  намали с 1/3 от тази, която е била в момента на наливането на сметаната. Blush  Изваждат се дафиновият лист и зърното бахар - те са едри и се виждат Simple Smile
-----Ако течността изври повече, когато пасирате пастета той ще бъде доста твърд Blush за рязане с нож, както се казва. А той е сравнително мек продукт.  От няколкото пъти правене вече преценям, че нивото на течността трябва да бъде на нивото на месото в съда за готвене. Но е по-добре да е останала по-малко течност, отколкото пастета да остане рядък - да се разлива.  Консистенцията на прясно смления пастет е с гъстота на кексово тесто Simple Smile ама и го обясних. После в бурканчетата ще стегне. Ако ви се вижда гъсто след пасирането -прибавете още малко течна сметана.
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади.
* Прехвърля се в блендер/чопър, кухненски робот и пасира до гладкост.
Тук трябва да се опита за сол и ако трябва - се прибавя.
* Разпределя се в бурканчета и отгоре залива с  тънък пласт разтопено масло.
* Прибира се в хладилник да се охлади, преди да започне размазването по филийки Blush

# 1 081
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 633
Домашен ябълков оцет на Titina

Аз настъргвам ябълките, слагам мед и вода и го оставям.  Добавям и оцетна гъба. Слагам в стъклен съд и покривам с тензух отвора. Готов е след около месец. Вадя си когато ми трябва. Правя от години. От 20 кг ябълки имам за около 2 години оцет.

mariat
И аз съм правила по рецептата на Титина, но преди да залея ябълките преварявах водата, после чаках да се охлади.

# 1 082
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 633
Картофи на фурна с подправки на etty775

Сварих картофи без да ги беля. После ги разрязах на две, сложих върху хартия за печене, направих разрези с нож, поръсих с риган, мащерка и чесън на прах. Мааалко зехтин, масЪлце - повече
Запекоха се, така, да почервенеят!
Нали се сещате - облизахме си пръстите

# 1 083
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 633
Сладкиш с шоколад, ябълки, моркови и лешници на Emelie

Продукти:
4 яйца
200 гр брашно
3/4 пакетче бакпулвер
160 гр захар
100 гр смлени на едро лешници
100 гр черен шоколад начупен на парченца
100 мл олио + 100 гр масло
1 голяма ябълка или 2 малки
1 голям морков
канела по желание

Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксера, добавя се олиото с разтопеното масло, разбърква се и постепенно се добавя брашното с бакпулвера. Настъргват се ябълката и моркова, поръсват се с канела по желание и се добавят към сместа. Накрая се прибавят лешниците (може и други ядки) с шоколада. Разбърква се с вилица цялата смес и се изсипва в намазнена тавичка. Пече се на 180 градуса за около 50 минути. След като изстине може да се залее с глазура от черен шоколад.

# 1 084
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 633
Козунак - пухкав, с жилави конци и тънка коричка, препоръчан от YanaDG

Миналата седмица правих козунак по рецептата на Морена. У нас се хареса.
Излиза точно един козунак. Замесих го за проба, дори не се старах много и нямах кой знае какви очаквания. Бързо стана, вкусен, хем не бях слагала никаква плънка, само малко шоколадови капки. За нашия вкус не беше достатъчно сладък, ама нали исках само да пробвам...

15 г свежа мая (от 42г кубче за 2кг брашно)
130 мл прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
140 г захар (абсолютният максимум захар за 1кг брашно е 340г)
2 яйца/ 100г (малко белтък за намазване, предпочитам жълтъците в тестото)
60г мазнина по ваш избор (обичайно аз използвам равни количества масло - олио - мас)
1/2 с.л. сол + 1-2 с.л. лим. сок
аромати - ванилия, лим. кора, ром и т.н.
500 г (+/-  до 100 г максимум) високобелтъчно брашно  ( за козунак аз ползвам - София Мел "за баница")

В купата, в която ще месите, разтворете маята в малко хладко пр. мляко и  брашно до мокро тесто и оставете да втасва 40-50 мин. - стартер
В това  време пригответе останалите продукти.
Пресейте брашното.
Разбъркайте яйцата, добавете захарта и сгорещеното (но не вряло) останало пр. мляко като бъркате интензивно, за да не се сварят яйцата, но пък да се стопи захарта. Simple Smile Прибавете и кис. мляко и ароматите.
Разстопете и смесете мазнините.
В купата при  маяното тесто (стартера) редувайки добавяйте яйчната смес и брашно, по някое време вмъкнете и солта с лим. сок, а към края и половината (30г) мазнина. Омесете меко и съвсем малко лепнещо тесто и го измесете с останалата (30г) мазнина до гладко и покрито с балончета такова. Добавяте малко от мазнината и месите, докато бъде добре поета от тестото, тогава добавяте пак малко мазнина и така на части използвате цялата.
Машинното измесване прави по-добри конци.
Ако месите в машина/миксер - първо мокрите продукти, после сухите - това ѝ е принципът на машината за хляб.
 Слагате яйчната смес, лимоновия сок, активираната мая и покривате с брашното (не цялото, оставвете малко - 100ина г), а отгоре солта . Ако ползвате суха мая, слагате нея най-отгоре в единия край, в другия - солта. Ако е нужно, добавете още от останалото брашно. Пускате машината да омесва продуктите и когато ви хареса тестото (съвсем леко да маже под бъркалката/ите), започвате да добавяш мазнината, постепенно. 

  Покрийте го и оставете да втасва, докато утрои обема си.
Втасването може да е в стаята (важно е да няма течение, да е постоянна Т), в шкаф или във фурната. Последната може (ако искате по-бърз резултат например, макар бавното, непринудително втасване да е най-добро!) да включите макс. на 50°, слагате тестото и когато фурната загрее до зададените °, изключвате я. Не отваряйте често разбира се, за да не охлаждате, а и тестото не втасва бързо, проверете го след около минимум час.

 Втасалото тесто размачкайте внимателно, сега е моментът, ако ще добавяте някаква течна или суха плънка във фитилите. При работата с тестото сега използвам брашно, не мазнина. Печете в един, два или повече съда, въпрос на избор, както и оформянето. Оформеният козунак оставете в съд с хартия за печене, ако нямате - в намазнен такъв (трябва да заема 2/3), в който ще печете - да втасва отново. Избирайте по-малък съд, за да втасва/расте тестото повече нагоре, вместо да се разлива настрани. Когато съдът е почти изпълнен (ще расте още при печенето), намажете с отделения белтък (жълтък), размесен с няколко капки пр. мляко и олио и поръсете със захар, бадеми...  Аз често пека без форма, свободно.

Печете в загрята на 150-160°С фурна, на 2ра  степен (от 5) и на долен реотан с вентилатор, за около 50минути.
Ако фурната ви не разполага с вентилатор - на 160 -170°С и режим горен и долен реотан.
Аз на моята фурна от доста време вече пека на горен и долен реотан - загравам фурната на 180 и пека козунака така за 10мин., след което намалявам на 160 и допичам за около 20мин.  Получавам средно светла, тънка коричка, без да покривам или да правя каквото и да е друго.
Aко коричката е хубава, но отвътре е суров козунакът, намалете температурата на печене.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
Ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Ако коричката ви харесва, а отвътре още е суров, намалете градусите. Не се притеснявайте да отваряте за кратка проверка фурната (нали не е содено тесто Wink ) и проверявайте готовността с дървена клечка.

# 1 085
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 633
Козунак със заквасена сметана, препоръчан от YanaDG

Продукти:
4  средни яйца
200г заквасена сметана
240г захар
1/2 кубче прясна мая - 21г
130 мл прясно мляко
40 г масло
40 г свинска мас
още около 80 г разтопено масло за намазняване на формите и ръцете
корите на 1 лимон и 1 портокал
1 ампула течна ванилия (или  каквато има...)
щипка сол
около 800г брашно и още около 60-70г  за доизмесване. Брашното е относителна величина тук, защото зависи много каква е гъстотата на сметаната и големината на яйцата.

За намазване, гарниране и поръсване:
1 жълтък с лъжица олио и лъжица прясно мляко
захар, сусам, едра захар (щройзаат).............

стафиди, локум, сушени червени боровинки, шоколад...... 

      На печива, които са ми "инфарктни" винаги хващам първо маята. Тъй като  ми се е случвало да не ми бухне сладкото тесто, предпочитам да съм сигурна в маята. А козуначеното тесто е сладко и втасва бавно.

И месенето на козунаците започва от активиране на маята Simple Smile - прясното мляко се затопля до около 37*, в него се разтваря маята, заедно с лъжица захар и 2 лъжици брашно, в дълбока купа и се оставя да шупне - поне 3 пъти да увеличи обема си. Това се получава за 20-30 мин. в топлото време.

През това време яйцата и захарта се разбъркват  леко с вилица, прибавя се заквасената сметана към тях, разбърква и всичко се сипва в контейнера на хлебопекарната Simple Smile Да, там месих тестото - gorenje с 2 бъркалки е, за 1,400 хляб. Разбира се може да се направи и на ръка, но ще трябва човек да се поизпоти повечко с хубавото омесване.

Всичко това се поставя  в контейнера на хлебопекарната да се меси, или в направено кладенче от брашното в голям съд, където ще се меси.
Прибавя се щипката сол, настърганите цитрусови корички, ванилията, шупналата с прясното мляко мая  и половината от брашното.
Машината се включва да меси на програма тесто - при моята е програма 8, за час и половина.
3-4 мин. след като започне да меси малко по малко прибавям и от останалото брашно и по 2-3 лъжици от разтопените мас и масло, докато поеме всичко. Тестото трябва да се оформи на голяма, нелепнеща по стените на съда топка  и да не е нито много меко - нито много твърдо Simple Smile като за месеница, или тутманик, ако по-често ги правите и винаги сравняваме с мекотата на възглавничката на ухото.
Така оставяме машината да си извърти почти целия цикъл - към края, последните 10 мин. я изключвам и включвам още веднъж  да извърти цялата програма "тесто".
Следва най-важната част - втасването на сладкото тесто Simple Smile
Може да се остави в хлебопекарната да втасва,  тъй като е позагряла, докато го меси, но по-добрият начин е да се остави на много топла стайна Т*, или във фурната, включена  на 50*. Така направих и аз - завих контейнера с намаслено свежо фолио и сложих в загрятата фурна. Трябва да увеличи обема си поне два пъти и това се получава за около 50-60 мин.

Тестото се изважда на масата и разделя на толкова парчета тесто, колкото  козунаците, които ще се правят според големината на формите - Таня винаги е съветвала да не се правят големи козунаци, защото  докато се изпичат отвътре, отвън изгарят. Не че е проблем да се покрият с фолио, но малките козунаци са и по-кокетни. Това количество тесто е за два кръгли козунака  по 20-22см и един правоъгълен във форма 30/11 см.
Формите за печене се намазват с масло, или застилат с хартия за печене.
Всяка част тесто се разделя на още няколко части, зависи как ще се плете козунака - дали на плитка с три фитила, или повече, или ще прави на топчета. Въпрос на собствен поглед е оформянето, аз преди време ползвах показаното тук клипче от Роси за една питка и сега правя нещо подобно на кръглите, без много да им се притеснявам накъде да си заплета ръцете Simple Smile или фитилите - важното е, че се получава. Задължително е оформянето на фитилите да бъде с намаслени ръце.  Тук се поставя и плънката - т.е. стафидите, боровинките, парченцата шоколад, или локум - ако искате омесете с тестото, ако искате - разстелете като  кора тестото с пръсти , поръсете там и завийте на руло. Така и с всички фитили. С течния шоколад и мармалада трябва да се процедира внимателно - да се маже тънко, за да може да се изпича добре тестото отвътре, тъй като става доста влажно.
Когато всички бъдещи Simple Smile козунаци са готови се поставят във формите за печене, покриват се със свежо фолио, намаслено от долната страна (която е към тестото) и отново прибират във фурната, на 50* , да втасват - отново ~ 1,30ч. време., но трябва да увеличат обема си поне два пъти. Затова, когато ги поставяте във формите гледайте те да не изпълват повече от половината им. Ако са повече - режете парченце и прехвърляйте във формичка за мъфини. Ще си имаме  козуначено мъфинче.

Когато се надуят достатъчно нашите козунаци, изваждаме формите от фурната, за да ги намажем, а фурната включваме на 180* без вентилатор, или 160* с вентилатор - онзи с червените боровинки е печен с вентилатор и много ми харесва еднаквия му тен отгоре).
Намазват се с четка (или парче марля) с разбитото яйце с прясно мляко и олио и поръсва по желание с някакви семена, или със захар.
Поставят се да се пекат в загрятата вече фурна - някъде в долната част на фурната, задължително под средната част. Пекат се за около 30 мин (зависи от големината им), но най-добрия опит е пробата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо. Може и с почукване на възглавничките на пръстите по коричката да ги пробвате, но това се усеща след като изпечете поне 5 чувала брашно  :girl_haha:
Когато се извадят от фурната задължително се освобождават от формата за печене и поставят на решетка, докато изстинат напълно. Желателно е и тогава да се хапват, но пък нали знаете колко вкусен е топлия, дъхав козунак :yahoo:

# 1 086
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 633
Козунак с едно втасване на labrex, препоръчан от mariat

2 яйца. Отделяме малко от единия белтък за намазване.
5 с.л. захар
20-25 гр. свежа мая
50 гр. разтопено масло
2 с.л. кисело мляко
500 гр. брашно.
+ прясно мляко
1 щипка сол
По желание аромати- кора портокал, лимон, ром,

Яйцата се слагат в разграфена кана. Допълва се с прясно мляко до около 220 милилитра. Добавя се киселото мляко(вече да показва около 255 мл.), маята и захарта. Забърква се добре. Добавя се маслото и солта. И коричките, ако ще се слагат. В купа се пресява брашното и се излива течната смес. Месим и оформяме меко тесто. Разделя ме на 3 части. От всяка оформяме фитил на ръка или преди това им слагаме плънка по желание(шоколад, локум, сладко, стафиди....). Завиваме и сплитаме козунака. Слагам в по- висок съд с хартия за печене. Втасва във фурната на 40 градуса, покрит с мокра кърпа. Мажем с белтъка. Ръсим обилно със захар. Печем на 160 градуса за 25- 30 минути. След изваждане се увива в мокра кърпа.
Пускам снимката ми от нета, че на компа си затрих снимките.


Ей такива 3 броя направих. Накрая оставих единия за дегустация. Всичките от дозата, която дадох вчера.

# 1 087
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 633
Бисквитена торта с маскарпоне или кондензирано мляко на 2в1

Вариант 1
Кутия маскарпоне 500 гр разбиваш на най-ниската степен на миксера с кутия 400 гр течен шоколад (количествата са примерни и варират според големината на тортата). Обикновени бисквити (ползвам Житен дар с масло) потапяш за секунда в прясно мляко (по желание в него можеш да разтвориш малко кафе или какао) и редиш в тавичка с откопчаващи страни или в ринг за торта. Мажеш с крема и продължаваш с бисквити, пак крем и т.н. Ако искаш между пластовете можеш да сложиш сладко от боровинки или малини, можеш да сложиш банан или ягоди, общо взето да импровизираш с каквото ви харесва. Завършваш с крем и оставяш в хладилника за няколко часа. После можеш да доукрасиш с бита сметана, шоколадови стърготини или каквото ти дойде на ум.

Вариант 2
Разбиваш 250 гр краве масло с кутия подсладено кондензирано мляко. Добавяш 100 гр кокосови стърготини и разбъркваш. Процедираш по същи начин като на горната рецепта, но бисквитите са маслени  Роден край или подобни и не ги топиш в мляко.

Общи условия

Активация на акаунт