Австрийска тема- №52

• 93 983
  • 755
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, мами.
Извинявам се предварително ако поста ми не е за тук, но ми е малко спешно.
Казусът е следния. На гости сме, но се оказа че не можем да останем поне три месеца, както се разбрахме, т.е. до месец ще трябва да се махаме :/
Търся стая ( до 250) или гарсониера до 350 - 400 Е за двойка.
Ще съм благодарна ако някой ми пише във фейсбуук на Viktoria Katova, или пък да ми пишете ако някой си търси съквартиранти.
И двамата работим.
Благодаря много, следя темите за Австрия с интерес Simple Smile

# 31
margaritka333, в този сайт можеш да видиш за WG-Zimmer
http://www.jobwohnen.at/wohnungen

# 32
Здравейте, съжалявам, ако въпросът ми не е за тази тема, но незнам откъде да започна.
Мъжът ми работи за Швейцарец, който ще прави бизнес във Виена и иска да се преместим там. Аз съм по майчинство в момента - имаме две момичета на 1 и 3 години. Въпросът ми е - каква заплата да си поиска мъжът ми за работа там, при положение че е личен асистент и е с нерегламентирано работно време. А и като отидем там - какви документи ще ни трябват? Фирмата, в която е назначен мъжът ми е българска. А с децата как да процедираме - детски градини има ли и какви документи ни трябват на първо време.
Ох, много въпроси станаха, но наистина незнам какво да правим. Шефа му иска да заминем до месец - два.

# 33
 Hug

Добре дошла в темата!Моите деца са голями и живея в Тирол,така че нямам конкретна информация.Ако прочетеш темите назад обаче,ще научиш доста PeaceЖелая успех на семейството ви!

# 34
Благодаря ти. Започнала съм да чета, но са много темите и няма да имам време.

# 35
Няма да ти се налага да четеш чааааак толкова назад, защото въпросите ти се обсъждат на почти всяка страница- документи, детски градини...
Можеш да отвориш и някой друг сайт и да прочетеш.

# 36
Здравейте, съжалявам, ако въпросът ми не е за тази тема, но незнам откъде да започна.
Мъжът ми работи за Швейцарец, който ще прави бизнес във Виена и иска да се преместим там. Аз съм по майчинство в момента - имаме две момичета на 1 и 3 години. Въпросът ми е - каква заплата да си поиска мъжът ми за работа там, при положение че е личен асистент и е с нерегламентирано работно време. А и като отидем там - какви документи ще ни трябват? Фирмата, в която е назначен мъжът ми е българска. А с децата как да процедираме - детски градини има ли и какви документи ни трябват на първо време.
Ох, много въпроси станаха, но наистина незнам какво да правим. Шефа му иска да заминем до месец - два.

poli_d, личните асистенти във Виена взимат между 1500 и 2000 Евро бруто (което е между 1200 и 1400 чисто), в зависимост от работата и квалификацията си. Дано мъжът ти е в позиция да си иска по-висока заплата, обаче, защото издръжката на 4-членно семейство е повече.
Какви ще са ви горе-долу разходите: 700-800 Евро чист наем (зависи в колко голям апартамент ви е ок), плюс още поне 100 Е консумативи. Разходи за храна и стоки за бита: 500-600 Е (условно, зависи от вашия начин на живот). Такса за детска градина: между 120 и 150 Евро на дете. Месечна карта за градски транспорт: ок. 60 Евро или по 2.20 Евро единичен билет. Памперси и детски пюрета - еднакви цени с българските, дрехи и обувки - зависи.
Тук можете да разчитате на детски надбавки от 150 Евро на дете.
Всичко това можеш да провериш, като разровиш сайтовете за имоти и за работа:
willhaben.at
immobilien.net
jobwohnen.at
karriere.at
metajob.at

Относно документите, логично: паспорти, актове за раждане, дипломи, имунизационен паспорт на децата, всичко преведено на немски. В миналата тема, 51ва, на няколко места няколко човека бяха резюмирали процеса на установяване тук и документите, които са нужни на всяка стъпка, съветвам те наистина да поразровиш.

Берушка, благодарско и от мен за темата   bouquet

# 37
Какво означава личен асистент с нерегламентирано работно време?
В какво се изразява работата на личния асистент?

# 38
Какво означава личен асистент с нерегламентирано работно време?
В какво се изразява работата на личния асистент?

Не съм много сигурна по принцип, мъжът ми прави каквото се сетиш - вози го, пазарува му, носи му прането на химическо, поръчва му пури, поръчва му храна, разхожда му кучето, прави леки ремонти даже, разполага с кредитната му карта и каквото още се сетиш. Включително и за сина му и майка му на шефа, ако са при него на гости. Дондурка си го.

# 39
poli_d, важно е да се знае какво точно прави мъжа ти и с какъв договор ще бъде, иначе никой няма да е в състояние да ти каже размерът на обичайната заплата. Затова и попитах. Шефът му не му ли е казал колко ще му плаща? Aз до сега не съм чувала някой да пита шофьорът си колко пари ще иска. Обикновено се назовава сума и ако човекът е съгласен - започва.
Дано да е някой дашен шеф, че иначе няма да ви е лесно.
Виждам, че  *vanilli* е написала, че таксите на дете за детска градина са 120 - 150€.
Моето дете ходеше до миналата година на детска градина и плащах по 60 евро за храна. Не ми се вярва да са вдигнали таксата толкова много. Може би тези 120-150 са за частни градини.
Къде ще живеете? Aко трябва да си търсите жилище, ще трябва да платите  калцион и провизион и наемите на хубавите жилище обикновено са високи. Аз ако трябва да живея в Истанбул, директно си събирам багажа и се връщам в България  Laughing

# 40
Виждам, че  *vanilli* е написала, че таксите на дете за детска градина са 120 - 150€.
Моето дете ходеше до миналата година на детска градина и плащах по 60 евро за храна. Не ми се вярва да са вдигнали таксата толкова много. Може би тези 120-150 са за частни градини.

Да, за частни градини става въпрос. За държавните са с предимство децата с двама работещи родители и поне в нашия квартал останалите нямат шанс.

# 41
Лошото е, че най-вероятно ще му предложи 1100 - 1200 евро. Ще трябва жилище във Виена или в околностите - не съм наясно как ще е най-удачно. Стига ни и гарсониера. За момента и децата не е нужно да тръгват веднага на градини, мисля даже да поизчакаме половин-една година да преценим дали ще останем там. Но за тези пари надали...А шефа му не е дашен, но пък държи на мъжа ми и му има пълно доверие - затова и питам, ако си поиска може и да му даде. Пък за това време може да понауча и езика и да намеря и аз работа...кой знае...

# 42
 Hug
 poli_d,съжалявам да ти го кажа,но това е смешна заплата за такава почти 24часова заетост.Ако фирмата е регистрирана в България и осигуровките се плащат там,нямате право и на детски тук.Да се затвориш в гарсониера с две малки деца,не е добра идея.Няма да научиш езика,а само ще акумулираш напрежение и неудовлетвореност в себе си. SadКоето пък едва ли ще се отрази добре на семейството ти.
Нямате ли осигурени поне 2 000 евро на месец(и това е минимум),няма смисъл да рискувате. PeaceМое лично мнение,съжалявам.Трябва да дойдете и с някакъв стартов капитал за поне 3 месеца резерв и ти бързо да почнеш да учиш езика.Бързо и да намериш почасова работа,за да имаш време и за децата.
Все пак мъжът ти трябва да преговаря сериозно с шефа си.

# 43
poli_d,  ако мъжът ти е с толкова ниска заплата, ти не работиш и имате 2 деца, ще вие е много трудно.
Наемите във Виена са високи. В началото се предплащат 3 наема напред. Отделно 2 за посредника.
Жилищата не са обзаведени и ще ви трябват мебели.
*vanilli*  е написала 100€ за консумативи. На мен само интернета и TV ми е 30€. За ток, отопление и Интернет на нас ни трябват повече на месец.
Детето ти, когато стане на 4 ще трябва да тръгне на градина, независимо от това ти какво искаш.
Не съм много сигурна, но си мисля, че от 4 г детската градина е задължителна. Но дори и да не е задължителна, пак е добре децата да ходят на градина заради езика.
Ти тепърва ще учиш език, а без немски с две малки деца няма да ти е лесно да намериш работа.
Мъжът ти как е с немския?
Ако и той не знае немски, няма смисъл да идвате.

# 44
Благодаря за мненията, и ние клоним натам засега. Освен ако не му предложи повече пари, което надали ще стане. Немски и двамата незнаем, с английски сме, а фирмата е българска. Направо сме за никъде.

Общи условия

Активация на акаунт