Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Новости на книжния пазар: скоро очакваме.../наскоро излезе...

 • 126 110
 • 321
 •   1
Отговори
# 315
 • Мнения: 532
Юбилейният десети брой на алманах „ФантАstika“, издаван от Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“, излезе в електронен и хартиен вариант. Началото на поредицата бе положено през 2007 г. и оттогава алманахът се превърна в любимо издание за ценителите на всички фантастични изкуства, футурологията и позитивното бъдеще. През 2015 г. те го отличиха в категория „Най-добро списание“ на Националните фантастични награди, а впоследствие алманахът получи и европейската награда Best Magazine на международния фестивал на фантастиката Еврокон.„ФантАstika 2019-20” е ако не най-голям, то поне най-богат визуално, споделя Атанас П. Славов в своите „Десети признания на съставителя“ – сто и двадесет страници са пълноцветни. Част от тях заемат галерии на художниците Юрий Зельони, Лидия Глускина и Михаил Булейко, а друга част се отнасят конкретно към петте български разказа от конкурса „Изгревът на следващото“, който през 2019 г. се проведе за втори път. Тези разкази неслучайно откриват алманаха: той е територия, защитена от цинизъм, дом на темата „движение към позитивно бъдеще“. Към тях принадлежи и разказът на Дмитрий Биленкин „Пътят на Абогин“. Другият превод е класическият опус на Стенли Уайнбаум „Марсианска одисея“, който ще ни припомни времето, когато космонавтиката беше млада идея.

От членовете на „Тера Фантазия“ ще се срещнете с нови творби на Валентин Д. Иванов, Александър Карапанчев, Светослав Николов и Николай Теллалов. Последният, освен с разказ, присъства и с есето „Манифест на оптимизма във време на доминиращ песимизъм“ – текст, който може да се счита за идeен гвоздей на броя.

Фантастихията е представена с юбилейни стихове на Анибал Радичев и с фрагменти от поемата „Водевил“ на Александър Бурмов.

Раздел „Фантастология“ включва глава от студията на Янчо Чолаков за Светослав Минков, иронични коментари за нашествието на масовата култура във фантастиката, сериозен поглед върху хоръра, представяния на непревеждани книги, а също и спомени на български писател от срещите му с Рей Бредбъри. Специален акцент е обзорът на български публикации в различни краища на света.

В „Откъде идваме“ ще се срещнете със 100-годишния Димитър Пеев и със 120-годишния Владимир Полянов. Не пропускайте букета от писма и доноси за живота на софийския клуб по фантастика „Иван Ефремов“ – видян през призмата на Държавна сигурност.

Както всички издания на Човешката библиотека, електронната версия на „ФантАstika 2019-20“ се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат ако и колкото преценят“. В случая всички дарения ще бъдат вложени в допечатки на изчерпаните броеве от алманаха.

За още информация:
https://choveshkata.net/blog/?p=8308

# 316
 • Мнения: 5 835
Скоро предстои да излезе "Сдружението на вълшебните еднорози" от Селуин Е. Фипс - детска книга, която отговаря на всички възможни въпроси за еднорозите:

https://www.enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/sdrujenie … shebnite-ednorozi

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 13:18 от Cioccolata

# 317
 • гр. София
 • Мнения: 338
От 18 юни 2021г. нова книга на Искра Урумова за самодивите " Орисано"
https://ciela.com/orisano.html

# 318
 • Мнения: 5 835
На 17 август излиза новата книга на Юрт и Русенфелт от поредицата за Себастиан Бергман - "Това, което посееш":Доста по-различна е от предишните, най-накрая едната сюжетна линия завършва, но за сметка на това започва нова.

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 11:11 от Cioccolata

# 319
# 320
 • Мнения: 5 835
О, разбира се, сбъркала съм. Наистина е на 17 август, т.е. другата седмица. Редактирах си поста горе.

# 321
 • Крайбрежен район
 • Мнения: 291
Здравейте! Някой знае ли дали е излязла новата книга на Джордан Питърсън на български?

Общи условия

Активация на акаунт