Отговори
# 105
Mrs. Petrova, много поздрави на твойта докторка и й кажи да си прочете учебниците за Хашимото. Аз доста дълъг период  имах TSH , FT3 и FT4 под долна граница. И сега понякога е така като спра лечението. Вярно, че тези хормони по принцип са обратнопропорционални, но при Хашимото е възможен всеки един вариянт.
Ако имаш желание, сподели резултатите и от другата лаборатория

# 106
Вчера в аптеката видях оризово брашно, но не взех - викам си, ако ще е заради ориза, ще го варя и пасирам. А кафевият ориз как ви се струва, дава ли се на деца?

Ние сме болни - и 3те хлапета, катоо най-малкото е с хрема и Т 38 от снощи, другите са с хрема и тук таме кашлица. Сега лепнах 1 куул пач да видя  как ще й подейства, за първи път ми е. Днес ще караме на кърма.

Отложихме ваксини, естествено - чакат ни Сенфлорикс и противохепатитната. Но пък се измерихме  вече сме 7300 г и 66,5 см - с 800 г и 2,5 см нагоре за месец и половина.

Насоките, след като вече сме на зеленчуково пюре на обяд и каша следобед, са като пооздравее да въвеждаме жълтък към зеленчуковото пюре, почваме с 1/4, по-нататък месни пюрета и след 2 месеца някъде попарката сутрин.

Моята педиатърка каза да отложа жълтъка, че много с алергии имало и да започна директно с месото.Жълтъкът можело да почака.Ще й се доверя. САмо не знам дали може да въведа месо след като слетобедното ядене още не съм го заместила с нищо. Никакви каши не иска...а сега и ябълково домашно пюре отказа:(

# 107
Хм,аз въведох месото без да съм заместила следобедното...жълтъкът ще го давам след 2 седмици някъде май..

# 108
Ето линк към домашни рецепти за бебшки храни. Въпреки, че са за ЗВБ бебета, мисля, е много от тях са идейни и могат да се преработят за пюрета или каши.

https://zabliznacite.wordpress.com/2012/05/10/recepti-za-zahranvane-blw/

А кашата от елда с какво мислите да я комбинирате? Редовно ям елда, но е с много подправки и не става за беба. За нея пробвах вече с ябълка и круша, но става доста гадно и на нея също не ѝ харесва. Мисля, че с банан ще е биващо, но още не съм го въвела. Други идеи?

# 109
Mrs. Petrova, много поздрави на твойта докторка и й кажи да си прочете учебниците за Хашимото.
Ако имаш желание, сподели резултатите и от другата лаборатория

А ....точно същото щях да напиша. При субклиничен хипертиреоидизъм стойностите са такива  Peace
Mrs. Petrova- аз изследвам само в централата на Бодимед- на Бузлуджа...и после при Начев. В Пловдив имам и по- добър ендо от него, но сега не ми се занимава да пътувам специално заради това.

# 110
  • Пловдив/София
Нещо активността пак намаля, но май като гледам другите теми, нашата е сред най-бързо изписващите се  Grinning

Аз да оставя настрана проблемите със съня и запека и да задам няколко други въпроса:

1. Бебоците ви събират ли очите като се взират в близък предмет? Моят още го прави и се чудя доколко е нормално, чух коментар, че бил кривоглед, но според мен е просто малък още. И на някои снимки като гледа в обектива има леко разминаване между двете очи.

2. Последно кое е по-добре (за гръбнака и тн) да научат първо- пълзене или седене? Аз вярно, че го слагам облегнат в седнала позиция от 4 месечен, но не го насилвам да седи сам и още не може, катурва се. За сметка на това напредва  в пълзенето назад и настрани (то не е пълзене, ама някак си се движи и докопва предмети в радиус от 1-2 метра вече). Нали е ок така, да го държа повече по корем и за сядането от време на време да го пробвам? Педи каза- за пълзене е рано, учете сядане, но доколкото съм чела, не е така.

3. Колко време в столчето за хранене? Много му харесва, особено да хвърля предмети оттам, да гледа къде са паднали и мама да ги вдига. А мама откри, че може да чете книга така и се изкушава с тази игра  Grinning

4. За който разбира "системата", за мен това е ядрена физика...Ако кандидатствам за ясла сега, а искам да тръгне на градина от септ 2016, ще ми се увеличат ли шансовете спрямо ако кандидатсвам през февруари 2016? Имам предвид, кандидатстваме, не ни приемат (голям е шансът), това значи ли, че като за втори "опит" ще сме по-напред в класирането догодина?

# 111
1.хаха да,ние събираме очите и стои супер съсредоточен,даже майка ми миналата вечер помисли,че акал.

2.Мисля ,че ние 1 ще се научим да седим-не се кътурвам настрани,но напред-като иска да достигне нещо.Иначе за пълзенето-ръцете не му държат изобщо,иначе с краката пълзи и надига дупето докъдето може и после се катурва настрани  Joy

3.В столчето-на нас всичко бързо ни омръзва,най-много 20 мин.,но рядко

# 112
И аз да се разпиша и похваля- най-накрая моята дъщеря прояде оризовата каша с лъжица- направих я по-гъста и една идея по-топла, та си хапна подобаващо. А имаме си и горни зъби, вече драскат и е като перфораторче. Такава "целувка" ми удари днес, че чак сълзи ми потекоха.
Пипи
1.Преди го правеше и си беше видимо, сега вече не, но Миа е по-голяма все пак.
2.За укрепване на гръбнака и шийните прешлени моята педи препоръча да я оставям по коремче, в началото никак не и допадаше, лесно се изморяваше и забождаше главичка, но сега само така си стои,всъщност вече пълзи- и ако има стимул е доста бърза, за секунди се премества. Относно седенето- както си пълзи, спира, обръща се леко и се подпира с една ръчичка- това е самостоятелното й седене. Ако я сложа в седнало положение, трябва да я наведа напред, защото се килва настрани.
3. За стол, не мога да кажа- все още ползвам кошницата за кола, но все по-малко иска да стои в полулегнало положение и скоро ще се снабдявам със стол. В тази връзка Фиона, благодаря, че сподели важните за теб неща относно столчетата, за да имам предвид когато избирам. Много полезно инфо. Но пък по предложение на педи слагам Миа откакто навържи 5 месеца в проходилката за по десетина минутки. То реално по-скоро прилича на бънджи, тъй като съм вдигнала седалката по-високо. С времето увеличавам стоенето, а и на нея и харесва да стои сама права и да си наблюдава.
Астинед, хубаво си решила за бучките и аз си мислех така, ама моето детенце като не е супер гладко пюрето или е по-гъсто ( картоф) и започва едно отваряне на уста, сякаш и се залепя на гърлото и такива физиономии, че имам чувството, че ще повърне.
Някоя мама сподели, че  купената кашата не ставал гладка- става много фина, но с повечко бъркане и като преседи няколко минути, а не само след минута, както пише на кутията.

# 113
  • София
1. Да, все още го прави и като го снимам понякога едното око е по към вътрешния ъгъл. Но мисля, че имаше нещо, че до годинка можело да има такова ''кривогледство''.
2. Нямам представа кое е по-добре.
3. Аз го държа по макс половин час - не за друго, ами защото той се изморява и започва да се гъне настрани или да се изхлузва, въпреки коланите.
4. Ако няма да тръгва септември 2015, то защо да кандидатстваш сега? Доколкото знам, дори и да го приемат, можеш да отлагаш започването на яслата до 90 дни. По-добре си кандидатствай през февруари 2016, за да го приемат евентуално и да тръгне през септември 2016.

# 114
  • Пловдив/София
мерси за отговорите Simple Smile
Дано да са му наред очичките. чудя се дали да ида за успокоение на очен, или да не параноясвам. Засега си мисля, че си е ок, но да не изпусна момента- леля ми така отиде твърде късно с братовчедка ми и още носи очила (на 11 г). То има ли какво да се направи преди 1г на бебето?

ижинка, идеята е да не би да имам предимство с това, че не е бил приет първата година и да го приемат по-лесно през 2016, когато наистина ще ни е необходимо. Но явно не е така.

Иначе много се чудя, но май клоня да си пусна и 2рата година майчинство. Вярно, че понякога издивявам колко съм безполезна и неразвиваща се и се изнервям, но все пак мисля,че мога да  науча бебо на много повече неща от една ясла и че има нужда да е до мама. И съм чувала, че втората годинка е по-интересна и ще е приятно и за двама ни.  А пък и финансово можем да си го позволим за момента  (ако всичко е наред с работата на мъжа ми) + че ако не ни приемат в ясла, дотогава ще имаме полу-пенсионирана баба и ще измислим нещо.

# 115
  • София
ижинка, идеята е да не би да имам предимство с това, че не е бил приет първата година и да го приемат по-лесно през 2016, когато наистина ще ни е необходимо. Но явно не е така.
За очния - ако ще ти е по-спокойно отиди. Аз така - мислех, че и на 6 месеца се полага направление за ортопед, но не се полага - въпреки това днес записах час за частно, че да съм спокойна, че всичко върви наред.
За яслата - да, не мисля, че ще имаш предимство - просто ще си кандидатствате през 2016, по каналния ред и ще искате да влезете във втора яслена група. Поне аз така мисля, но можеш за по-сигурно да питаш и в темата за яслите - откакто пуснаха системата онзи ден, там непрекъснато се пише.
Иначе Никола е с 8.2 точки и си мислех, че ще имаме голям шанс, но за двете градини, които са до нас - шансът е минимален, като гледам колко още деца са с толкова - интересна работа, родителите на толкова много ли работят в района newsm78 или са получили точка по някой друг критерий Thinking

# 116
Astined, ориз дадох какъвто имах у дома- на оберон, бял, бисерен. Купих си обаче био оризово брашно от бял и кафяв, което отлежава на барплота и не знам какво да го правя. Дайте идеи. А овесени ядки на дъщеря ми съм накисвала с гореща вода.
fanito01 , сигурно имаш предвид басмати? Предпочитам обикновен с неутрален вкус.
Пипи2013, 1.всеки човек събира очи при гледане на близък обект, просто бебетата имат по-малко разстояние. 2.Как се учи сядане?!? Оставям децата да си правят каквото искат. За сега се движат като гъсенички само, като са по гръб с петички се избутват в посоката на главата. Редовно от центъра на леглото опират в решетките при главата след известно време. Държа ги в мен седнали понякога, в количката и столчетата са под 45 градуса приблизително. Сами не могат да сядат. Даже не им показвам как да се подпират, ще ги оставя сами да открият топлата вода.  Mr. Green 3. Държа ги по доста. Не повече от половин час наведнъж, защото просто не се задържат на едно място толкова дълго. Сменям пода, люлките, столчетата, дивана и т.н.  4. В ядрената физика е лесна в сравнение със схемите за училища и подобни. Аз съм минала по пътя на всички кандидатствания и въпреки това, в момента не ми е ясно.
Но ме подсещаш- някой има ли представя колко голям е набор 2014? Дъщеря ми беше 2006 и тогава беше бум на бебета, за ясла бяхме 300 и не знам си коя резерва. За градината след децата с точки по някакво предимство, бяха останали 3 свободни места и теглиха жребии. Последното място зае дъщеря ми. После никой не ми вярваше и мислеше, че съм подкупвала. А пък аз не съм, малко ми беше все тая дали ще я приемат.
Denny_Iv, хубаво е, че съм помогнала! Ижинка ме подсети и за още една екстра, която открих случайно на столчето и направо ми изглежда безценна! На плота има едно стърчащо като рог, което застава между крачетата. Не знам как се казва, обаче така смело мога да оставя децата в столовете и да изляза от стаята.

Със сигурност вече забелязах, че ми подават крака да им обувам панталоните. Все по-чести ги държа в скута като ги обличам след баня или преобличане. Тази вечер Макси си вдигна леко едното краче, като тръгнах да му обувам крачола. За втория крачол задържах ръцете пред крака и му казах да си даде крачето, за да го обуя(не, че ми е разбрал думите, но аз просто си им говоря постоянно) и той си вдигна и левия крак. Еее, много ме зарадва! Забелязвам, че посягат и все по-често с лявата ръка и двамата.
Coming, аз също пропускам всякаква твърда храна като видя, че детето нещо е неразположено и гледам цялата изцедена кърма да отива за болничкото.

Някой писа, че детето му не яде ябълково пюре.... Не го давайте чисто, сложете го в комбинация с ориз или каша + мляко. Става като кремче и е вкусно дори и за мен! Освен това гледайте да са сладички ябълки, а не кисели.

# 117
  • Пловдив/София
За очния - ако ще ти е по-спокойно отиди. Аз така - мислех, че и на 6 месеца се полага направление за ортопед, но не се полага - въпреки това днес записах час за частно, че да съм спокойна, че всичко върви наред.
За яслата - да, не мисля, че ще имаш предимство - просто ще си кандидатствате през 2016, по каналния ред и ще искате да влезете във втора яслена група. Поне аз така мисля, но можеш за по-сигурно да питаш и в темата за яслите - откакто пуснаха системата онзи ден, там непрекъснато се пише.
Иначе Никола е с 8.2 точки и си мислех, че ще имаме голям шанс, но за двете градини, които са до нас - шансът е минимален, като гледам колко още деца са с толкова - интересна работа, родителите на толкова много ли работят в района newsm78 или са получили точка по някой друг критерий Thinking

Ние по предварителни изчисления сме с 8.2 или 8.3 точки (различните Младости зависи дали се броят за един и същи административен район?). Има цели 3 хубави ясли наблизо, но не знам какви са шансовете Sad

Фиона, аз съм чувала, че 2013 били най-малко бебета от не знам си колко години насам, а 2014 малко повече, но това са много груби сметки, някой ако знае по-точно да казва.

# 118
Пипи по другите въпроси не мога да ти отговоря, но ще кажа за яслите. Няма да имаш редимство категорично. Всяка година си е отделно класиране. И не е през Февруари ами през Май. Освен това ако този Май го приемат да тръгне в първа яслена и не го запишеш е възможно да му отнемат някакви точки. Тук не съм много сигурна вече дали има такова действащо или е само предложение. При всички случай няма да имаш предимство за догодина, така че се обезсмисля. Можеш обаче да отложиш пускането с 60 или 90 дни, не помня точно колко за яслата. Но все пак трябва да го пуснеш. Имаш време да решиш до Май месец. Аз бях твърдо решила да си вземем бавачка за първата година, но май започвам пак да клоня към яслата. Втора година майчинство не ми е опция в никакъв случай. Та аз ще го мисля до класирането.

Тук бях изписала много много редове с мрънкане и оплакване от "новостите" след престоя на каката при баба и дядо, но се самоцензурирах и ги изтрих. На всички с по-големи деца им е ясно какво се случва, когато децата се гледат от тях.
Иначе бебо се храни три дни вече с пащърнак и си го хаова с мерак, Даже може да понесе още, но това му е дозата за начало. Появиха му се две пъпки на дупето. Утре ще преценя дали да му дам пак или да е на пост докато му изчезне.
Друго при нас май няма. Нещо хич не съм в настроение за нищо, та отивам да си лягам.
Да допълня:
Пипи Младост е един район! Мисля, че чисти ясли нямате обаче, само ОДЗ-та. Ако имате 8,3 съм сигурна, че ще влезете. Обикновено граничните опашки са с 8,2 или 8,1.
Фиона Аз пък постоянно го питам къде е татко или къде е кака и ми се струва, че на въпроса за татко някак ме разбира защото се обръща и го поглежда. Simple Smile

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 22:10 от ymemansi

# 119

Общи условия

Активация на акаунт