На колко години станахте майка?

• 67 764
  • 675
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Карах 35, когато родих първото си дете. За мен това беше възрастта и периода, в който можех да забавя топката, да бременея, да родя и да погледам дете, преди отново да засиля темпото.
Смятам, че тези решения са интимни. За мен подходящата възраст е индивидуална - според желанието, възможностите, здравословното състояние, обстоятелствата и пр. На днешно време жените разполагат с море от информация, така че да се вземе информирано решение. Дали ще ражда с партньор, без партньор, на 20, на 30, на 50, това е осъзнат избор, който всяка жена прави. В моя приятелски кръг всички раждахме след 30. И всички правихме изследвания за хромозомни аномалии, някои и амниоцентеза.

# 271
Първото си и единствено дете родих на 33. Не съм имала проблеми със забременяването, просто по-късно срещнах подходящия мъж. Чисто физически нямах никакви проблеми, нормална бременност, нормално раждане. Но според мен по-добре е жената да роди по-млада-23-28 години. Разбира се, говоря от собствената си гледна точка- сега , когато имам десетгодишна дъщеря, ми е много по-трудно, отколкото ако бях родила десетина години по-рано- нямам вече нито толкова търпение, нито физическа и емоционално издържливост, колкото ми е необходима, за да съм спокойната майка, която ми се иска да бъда.
Всеки човек е различен. Твоят опит е такъв и със сигурност си права за себе си, но при мен беше точно обратното. Родих на 22 и в началото бях много нетърпелива, нервна и припряна. С годините определено се научих на търпение и толерантност. Sunglasses

# 272
  • SF
Много ми харесва този въпрос - какво мислте за мъжете, накоито им се раждат деца на около 50 год? Защо все на жените това и онова е позволено до определена възраст, а  друго ни е забранено? А на мъжете всичко им е позволено до дълбока старост, вкл и да стават за резил? Вярно е, че жената износва плода и по-късната бременност крие рискове, но да не би техните сперматозоиди да стават по-качествени с годините??? Напротив, възрастен баща също си е сериозен риск, независимо колко млада е майката. Това обаче рядко се коментира.

Мислим, че на мъжете не им се налага да се възстановяват след раждане. Че не им се налага да кърмят и да възстановяват бюста си и кръста си след този период.
Това е що се отнася до физиката - облагодетелствани са. За да може да прави бебе на около 50, трябва да може да прави секс и да отделя сперматозоиди.
Относно това как ще си гледа детето, на какво ще го учи, когато е станал на цели 50,  мислим, че един мъж може да е тъп и изкукал и на 30, глупав и безотговорен и на 23, да не става за баща изобщо, на никаква възраст, ако  има зависимост, ако няма образование, ако няма и възпитанието и късмета да бъде родител. Т.е. тук възрастта за това как ще си гледа детето и на какво ще го научи е малко условна. Зависи от семейството, културата и субкултурата му какъв ще е стартът в живота на едно дете. Хората от село ще го научат на едни навици, хората от планината на други, децата на спортисти ще имат трети навици, на музиканти - съвсем различни или пък сходни... (за последващи въпроси: изобщо не измествайте темата към трябва ли детето на лекари да стане лекар - забравете примерите, които давам, ако ви провокират да задавате въпроси извън темата)

# 273
  • София
Оттук написаното, повечето хора правят деца от чисто егоистични подбуди.Имам приятелка в Холандия за там е нормално жените да раждат към 40, а и се раждат много инвитро близнаци ( с един коршум два заека Wink  )

# 274
Първото си дете родих на 26 и половина, второто - на 33 и половина.
Сега по-пълно, по-цялостно и по-осъзнато си изживявам майчинството, радостите, свързани с растенето на детето и всичко останало.  Peace

# 275
Първото си дете родих на 21 години ,сега на 44 съм отново мама на близнаци за които се борих години наред.Не смятам че възрастта има значение важно е желанието Моите близки застанаха плътно зад мен и ме подкрепяха през цялото време.

# 276
Ето един пример за ранно и късно майчинство, да видим какво ще се произнесат експертите, най-много да те анатемосат и кажат, че докато  си гледаш децата, ще отгледаш и внуците Whistling

# 277
В темата на мамите над 35 има една жена която роди последното си 4-то дете преди два месеца, а най голямата и дъщеря е бременна с първото и внуче. А сега де  Thinking

# 278
Първото родих на 28 , сега живот и здраве второто като се роди , ще бъда  на 36. Струва ми се , че малко по окъснях, от сега си представям как ще се справям със син тийн , аз в климакса над 50  Confused Ама съдба, така или иначе бях си сложила горна граница за раждане 35 г , малко я прескочих по независещи от мен причини, сигурно и другите жени родили късно са искали да станат майки по- рано  , но " Човек предполага , Господ разполага "

# 279
Много загрижени майки за ЧУЖДИТЕ деца ,бре!

# 280
  • SF
Когато споделяме какво мислим по даден въпрос и се опитваме да го разгледаме по-обстойно, в повече от 1 вариант, не можем да повтаряме и да разказваме само за нашите собствени бебета.

# 281
До 45 - 46 години изборът колко и до кога АРТ е личен,защото си ги плащаш сам.Обаче оттам нататък ,дори и да си ги плащаш сам...става обществен проблем.Точно защото първо тези кандидат майки обикновено нямат или остават скоро след това без живи и в добра кондиция родители - при средна продължителност на живота от 70 години ,това дете бързо ще стане отговорност на държавата.

# 282
Има и майки, които анатемосват и такива, които казват за себе си: аз не се представям така, но не отричам вариантите... Какво плюете толкова, споделяйте, за това е форума!

# 283
Аз все не разбирам защо една дискусия винаги се изражда в тема " Кой е по-прав"? Мисля,че жените ( поне от видяното тук ) сме станали много раздразнителни квачки, които говорят страшни глупости с хора които не познават и се опитват да ги убеждават в собствените си "правилни" убеждения...А всъщност на никой не му пука  Joy

# 284
Много загрижени майки за ЧУЖДИТЕ деца ,бре!

Е, как! Ще отиде оная приказка с хубавата сватя.
А и може ли, ти сега да си представиш, колко грозна е гледката на една пълна класна стая с баби на 55, пардон, майки на петокласници. Направо се потрисам. А на теб ти се чудя на толерантността.

Общи условия

Активация на акаунт