На колко години станахте майка?

• 67 740
  • 675
  •   1
Отговори
# 225
  • гр.Пловдив
Аз родих на 30г първо детенце,но ако по-рано бях срещнала таткото,определено нямаше да се замисля да действам по-рано Mr. Green

# 226
Колкото и да напредва медицината, моите извинения но няма как да сравняваме жена на 40 с момиче на 20-25 г. Просто както казват хората "младото си е младо". Просто организмът функционира различно на тази възраст. А и качеството на живот пък не мисля, че е толкова високо, а напротив. Иначе нямаше да има толкова жени, които страдат от ендокринни заболявания, диабет и разни други. Просто те толкова са зачестили, че имам чувството, че вече ги приемаме за нещо съвсем нормално.

# 227
Не мисля, че тук някой спира някого да роди на 20, нали? Изборите са лични, засягат не другите, а този, който ги прави.
В крайна сметка какво те вълнува, че има голяма вероятност да родя дете с някакъв вид тризомия?

# 228
 Като толкова цитирате изследвания,проучвания,защото не влезнете и не прочетете,че децата родени от по-възрастни родители са много по-интелигентни,от децата родени от млади майки и бащи...?

Хвърли ме в размисъл. Дали дъщеря ми, която родих на 35 е по-умна от брат си, когото родих малко преди да стана на 22? newsm78 Къде да влязаи да прочета тази гениална мисъл? В някое сайтче ли? Или ми говориш за релевантни научни източници?
ОК, на 45 все още нямаш деца. Никой тук не е казал, че на 45 не можеш да родиш. Визира се възраст, близка до 50. Това, което правиш, е опит да рационализираш собственото си положение, носейки вода от девет кладенеца, за да се превърне то от изключение в правило. Ами, не, няма как да стане. Казвам го като  човек на близка до твоята възраст (през лятото ще стана на 44). Гледала съм дете на 22. На два пъти по 22 продължавам да гледам дете (леле, правя това вече половин живот!) и от опит, а не от хипотетични разсъждения, съм наясно, че нито телата ни, нито психическата и емоционалната ни издръжливост на тези години са като на 20-30-годишен човек. Колкото и да ни се иска, не са. 45 години са евентуална горна граница за раждане и то по-скоро като изключение, отколкото като правило. Не визирам конкретно твоя случай. Искрено ти пожелавам скоро да родиш здраво дете и то само да те радва. Но, не сме богове и няма как да надскочим капацитетата на телата си.

# 229
 Като толкова цитирате изследвания,проучвания,защото не влезнете и не прочетете,че децата родени от по-възрастни родители са много по-интелигентни,от децата родени от млади майки и бащи...?

Хвърли ме в размисъл. Дали дъщеря ми, която родих на 35 е по-умна от брат си, когото родих малко преди да стана на 22? newsm78 Къде да влязаи да прочета тази гениална мисъл? В някое сайтче ли? Или ми говориш за релевантни научни източници?
ОК, на 45 все още нямаш деца. Никой тук не е казал, че на 45 не можеш да родиш. Визира се възраст, близка до 50. Това, което правиш, е опит да рационализираш собственото си положение, носейки вода от девет кладенеца, за да се превърне то от изключение в правило. Ами, не, няма как да стане. Казвам го като  човек на близка до твоята възраст (през лятото ще стана на 44). Гледала съм дете на 22. На два пъти по 22 продължавам да гледам дете (леле, правя това вече половин живот!) и от опит, а не от хипотетични разсъждения, съм наясно, че нито телата ни, нито психическата и емоционалната ни издръжливост на тези години са като на 20-30-годишен човек. Колкото и да ни се иска, не са. 45 години са евентуална горна граница за раждане и то по-скоро като изключение, отколкото като правило. Не визирам конкретно твоя случай. Искрено ти пожелавам скоро да родиш здраво дете и то само да те радва. Но, не сме богове и няма как да надскочим капацитетата на телата си.

Абсолютно подкрепям!

# 230
В родилното редовно се засичат майки и дъщери.
Всеки със съдбата си и всеки с изборите си, както вече споменах.
Съденето, особено, касаещо поколението на хората, изобщо-изобщо не ми е по вкуса.
Преди години, когато онази русенка с грозното червило роди, направих по нейн адрес грозни коментари, но някак времето минава и днес не съм така ... грозно категорична, макар да няма как да приема 62 години за нормална за раждане възраст.

# 231
39
Гледам, че ранното майчинство се подкрепя от жени станали рано майки или такива на които им предстои да случи до няколко месеца. Но живота не може да се планира  и ако при някои е имало добро стечение на обстоятелства, за други не е така. И аз си мислех, че хубаво да родя по рано, ама не ми било писано

Последна редакция: сб, 07 мар 2015, 23:34 от umbre

# 232
Младите майки, които раждат на 20 завиждат на по-възрастните майки за това което са, което имат и могат и решиха да пуснат тази идиотска тема и да се упражняват в злоба? При положение че в България има 250 000 двойки с репродуктивни проблеми редно ли е да се дракате по този начин. Коя на колко била родила и кога трябвало. Я си гледайте децата и мъжете, и не изливайте злоба срещу жените родили на 40+. В провинцията и на 15 може да раждате, то там освен секс и интриги, други възможности за развитие няма. Няма значение какво било тялото, старо или младо. Има младо родило нездраво и старо родило здраво. След 52 обаче е време да се замислиш за други неща, а не да ставаш тепърва майка.

# 233
Родих първото си дете на 23г а второто на 32г.Мисля,че е нормално да станеш майка между 25-35 г ,че на 23 с бебе на ръце ми идваше в повече при положение,че не бях завършила още.Сега с второто се наслаждавам повече на живота някакси.НО не трябва да се отлага много за след 35,защото става много трудно по някога и невъзможно имам два пресни примера с жени на 41 и 43 години който искат първо дете-много е късно и забременяването е голям проблем.

# 234
Тази тема,която сте я подхванали е безсмислена. Всеки има мнение по въпроса като много компетентен, но всъщност никой не е компетентен, стане ли дума за човешки живот и то на собственото ти дете.

Разбирам жените, които правят неистови усилия за да имат дете и смятам,че това е повече от нормално. Лесно е ако имаш 1-2 деца да кажеш на някоя жена "осинови си". Всеки си гледа от неговата камбанария.

За мен пък да родиш на 16-20, дори 23 е рано, причините са много. И болни жени има и доста по-млади, а здрави доста по-възрастни. Разбира се, не подкрепям раждането на 50,60 години. Ето, това е мое мнение, но не казвам ПРАВА ли съм или НЕ СЪМ ПРАВА. А казвам просто какво мисля. Не виждам никакъв смисъл да се спори по темата повече.

Не знам дали забелязвате, но подсъзнателно всяка от нас си защитава възрастта на която е родила, малко са тези които са написали,че са избързали или закъсняли ( за което ги уважавам ), така,че пак казвам, нещата са индивидуални. Не влизайте в спорове на лична основа, много е грозно!

# 235
Нямало значение дали тялото е здраво или не? Seriously?
Опитът да се превърне темата в "София vs провинция" е смехотворен и издава липсата на аргументи по същество. От София съм, не само аз, но и баща ми, дядо ми и прадядо ми. Може и да съм родила на 22, но на 27 вече бях доктор на науките. Наистина ли говориш за завист за нечии постижения?
"Не се дракайте", каза човекът, връхлетял в темата с тон на хамалин.

# 236
  • SF
Растем и гледната точка се променя с годините.
Когато едно момиче е на 18 г., най-често смята, че е хубаво да роди на +/- 23. Когато стане на 23 и още няма до себе си татко на бебето, решава, че до 30 има време. Когато е на 30 и все още не е срещнала татко, или работи, или учи все още, си мисли, че може и до 35 (не е късно, примери около нея колкото иска). Ако до 35 не се е случило семейството, вече малко неспокойна, но се надява, че и до 40 може. И така... Накрая все някога ражда. Но като я питате за готовност - цял живот е била готова. Просто първо е била момиче, после студент, после гаджетата тъпи, малки и ходещи по бригади в САЩ, после няма любов, после няма късмет да забременее бързо, после някакъв тъп развод, после пак нов приятел... и така родила на 30 и няколко. Не защото преди това не е била готова, а защото тогава се е случила любовта, желанието от двамата, красотата на цялата история.
Тук много наблягате на това кога физически една жена иска, може или трябва да роди. Почти никой не разгледа, че "готовността" идва с появата на още един (специален) човек.
За танго са нужни двама.

# 237

Мисля,че това е основният въпрос,който би трябвало да се дискутира.За 40 годишните,които успяват - ок,приела съм го като възможност и ако се живее до 70-75-80..става.
За мен натискането за дете за възраст близка и над 50 е проблема.И не говорим за случайност - 5-6то дете,станало случайно,а за съвсем съзнателно натискане.
Къде е психологическата граница за ''Край с АРТ,търсим други начини''?
За мен е максимално 45 години.

# 238
  • Милано
Kато толкова цитирате изследвания,проучвания,защото не влезнете и не прочетете,че децата родени от по-възрастни родители са много по-интелигентни,от децата родени от млади майки и бащи...?И стига с тези"това баба ти ли е",че има  и многооо женички на 30,които изглеждат така...И не мислете,че се засягам Simple SmileНапротив!Имам приятелки,който са на 70 и още работят!И са красиви,умни,елегантни жени!

Извинете, но явно се засягате, което е нормално.
Разбира се, че е по-добре да родиш по-късно, защото си по-зрял и по-улегнал, но Вие сте на 45 и работите за първо дете, а казвате, че минавате през трудности..Питам се имате ли аборти? Дано не звучи грубо, просто се чудя какво Ви е попречило да родите до сега.
Защо не помислите за осиновяване, вместо да разчитате на биомеханиката или сурогатството?
Стремежът към безсмъртие е актуален в наши дни, но не считам, че една жена на 30 може да се сравнява с друга на 70. Питайте всеки мъж.
Само за протокола...Simple SmileАборти нямам!Не всеки среща любовта на живота си на 20,30,35 години...Или трябваше да се омъжа за когото и да е,само и само да родя в подходяща възраст?..И щеше ли да бъде щастливо детето ми?...

# 239
Коя е тази 50 годишна жена с инвитро, за която постоянно говорите, моля цитирайте??

Много е грозно и невъзпитано след пост на някой, написъл колко време се е борил за детето си, 2-3 20 годишни да напишат аз имам 2 деца, и смятам, че не е НОРМАЛНО да се ражда след 35г. Доста неграмотни и не на място мнения прочетох и всичките бяха на млади майки. Разбира се и слава Богу, почетох много различни и положителни мнения и от млади жени. Изумяват ме хора, които с такава категоричност се месят в живота на другите и раздават квалификации, но за съжаление това е реалността в България.

Общи условия

Активация на акаунт