Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Застраховка на жилище

 • 33 363
 • 161
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 760
Имате ли? Какви рискове покрива, струва ли си, за какво да гледаме във всички иначе привлекателно изглеждащи оферти, за да изберем най-добрия за нас вариант?
Случвало ли ви се е да имате застрахователно събитие, ако не греша термина - изплатиха ли ви сумата, която очаквахте? Със или без оглед на вещи лица?

Пускам темата, защото искам да направя застраховка на моя дом, а офертата, която ми предлагат, звучи подозрително добре. Не знам къде са подводните камъни.

Благодаря на всички включили се със съвети!   bouquet

# 1
 • Мнения: 789
Имам застраховка в Алианц на цялото жилище, без обзавеждане ( защото то е празно ). Включва всички възможни рискове - земетресения, наводнения и там други природни + ако ме наводнят или запалят съседите и прочее, ако падне блока и т.н. Мисля,че към 150 лева платих за 65 квадрата тухла в София.

Според мен си заслужава. До сега не ми се е налагало да я ползвам.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Запис, за да следя темата...

# 3
 • Мнения: 1 597
И аз се вълнувам за застраховката какво включва?

# 4
 • Варна
 • Мнения: 173
Имам застраховка за движимо и недвижимо имущество, с 2 щети до момента:

- едно наводнение - протекъл таван при дъжд от терасата на съседите - имаше оглед от вещо лице;
- счупен керамичен плот (котлон) - приеха ми документи и снимки по електронна поща.

Всяка застрахователна компания си има различни продукти с различни покрити рискове и условия за застраховане на домашно имущество. Освен цената и условията, имай предвид и реномето на застрахователя! Има някои, които ще се опитат да се хванат за всяка запетая, само за да не платят.

Мога да споделя от кого съм доволна, но най-добре да се консултираш с читав/доверен застрахователен брокер.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Всяка застрахователна компания си има различни продукти с различни покрити рискове и условия за застраховане на домашно имущество. Освен цената и условията, имай предвид и реномето на застрахователя! Има някои, които ще се опитат да се хванат за всяка запетая, само за да не платят.

Абсолютно вярно.

# 6
 • Мнения: 2 760
Зверуха (готин ник btw  Laughing), благодаря за информацията! Моля те за повече инфо - покриха ли щетите и реално какви пари получи например за счупения плот? Колко пари ти струва застраховката и на каква застрахователна стойност е? И сподели от кого си доволна, такова нещо не се случва всеки ден, някой да е доволен от застрахователя си Hug
Нямам познат брокер newsm78

# 7
 • Варна
 • Мнения: 7 047

Съветвам те, ако се решиш да направиш такава застраховка, да я направиш директно в застрахователна компания, а не чрез брокер. Не казвам, че всички брокери са некоректни, но най-малкото което, цените при тях са завишени в повечето случаи. Брокерите предлагат продукти на различни застрахователни компании. Все едно да си купиш стока директно от производителя (ако имаш достъп разбира се) или да си я купиш от магазин. Кое ще избереш?  Wink
Плюса при брокерите е, че могат да ти предоставят различни оферти на едно място и да си избереш. И да те посъветват, ако обаче попаднеш на читав служител, компетентен, запознат в детайли със всички продукти и разбира се - коректен. Защото повечето предлагат или най-евтиното, само и само да "се поблазни" клиента от цената и да си купи застраховката, или най-скъпото (ако видят, че клиента е склонен да плати много), заради по-високия комисион за тях...
Това е в кратце...
Можеш да направиш следното. Пишеш в Гугъл името на някоя голяма компания. Отваряш сайта им, намираш графа Общо застраховане - Жилищни (имуществени) застраховки и четеш. После следващата компания и така...
Не мога да дам конкретна информация, защото съм служител на една от големите застрахователни компании и вече веднъж си изпатих от такова предоставяне на информация на потребителка тук. Уж си я поиска (информацията де) на лични, а после доклад на админ и бан...  Rolling Eyes

# 8
 • Мнения: 789
Аз имам добри отзиви от АЛИАНЦ и УНИКА.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 173
Подкрепям горното мнение, може би в обратен ред - УНИКА, АЛИАНЦ.
Преки впечатления имам от Уника, за Алианц - от познати.

Конкретно на въпроса на Montessori, керамичния плот ми го платиха по цената за нов същия модел (около 450 лв). За целта трябва да имаш покритие по застраховката и на движимо имущество.
Цената зависи от много неща - квадратура, местоположение, стойност.
Имай предвид, че рискът "късо съединение" често се включва отделно.

А въпроса за брокерите - цената би следвало да е една и съща без значение дали си с брокер или не. Брокерът може да ти помогне както при избор на точния продукт за теб, така и да ти съдейства в случай на щета.

# 10
 • Мнения: 45 388
Имам. В Алианц. Всички рискове. Peace
Цената е преференциална и няма да е удачно да я коментирам.
Не съм се възползвала досега и дано не се наложи. Peace

# 11
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 726
И аз обмислям жилищно застраховане. Значи отделно се застрахова жилището, отделно покъщнината (движимото имущество) така ли? Как се определя сумата, която ще ти и зплатят при застрахователно събитие? Според степента на щетата ли? Имам брошура с три цени и с различно покритие.Ще дам пример само с едно от нещата: цена: 25 лв. при кражба чрез взлом - 1000 лв, при цена 43 лв., пак за кражба 1500 лв. Не се ли взима в предвид и стойността на откраднатото, в случая?

# 12
 • Варна
 • Мнения: 7 047
И аз обмислям жилищно застраховане.Значи отделно се застрахова жилището, отделно покъщнината (движимото имущество) така ли? Зависи от компанията и от продукта. Моята застраховка е за 65кв. жилище. Застраховано е за 46 150 лв., в това число : недвижимо имущество до 32 305лв и движимо имущество до 13 845лв.Как се определя сумата, която ще ти и зплатят при застрахователно събитие? Идва човек от компанията, който описва щетите и после решават по сравнителни цени за ново. Според степента на щетата ли? Да Имам брошура с три цени и с различно покритие.Ще дам пример само с едно от нещата: цена: 25 лв. при кражба чрез взлом - 1000 лв, при цена 43 лв., пак за кражба 1500 лв. Не се ли взима в предвид и стойността на откраднатото, в случая? В случая явно не. Клиента си преценя коя от сумите го устройва, според това, което има и смята, че е ценно. Някои компании правят Кражбата по приложен списък. Описваш си всичко по списък, пишеш си цената, която желаеш да ти възстановят, ако ти го откраднат и така... Аз нямам включена Кражба в застраховката.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 173
Цените, които си дала са за застраховка до определените суми (т.е. за 25 лв. ти покриват кражба в размер до 1000лв.). Имай предвид, че кражба на пари в брой (дори и в сейф) се покрива обикновено много малка сума (мисля, че максимум 2000лв).

# 14
 • София
 • Мнения: 32 911
Нашата застраховка ми я направиха SDI, обаче не помня точно фирмата.
Хубавото е, че отивате там и питате за всичко, а те ви предлагат различни програми, цени и фирми според вашите изисквания.

# 15
 • Мнения: 3 819
Моята е към Лев Инс. Беше ми се скъсала гумичка на пералнята и дълго и напоително си е изпускало вода, докато един ден не изби при съседа. Платиха и щетите и на двамата  Peace
В сайта им има калкулатор по който може да се сметне цената на застраховката.

# 16
 • Мнения: 24 467
Имате ли? Какви рискове покрива, струва ли си, за какво да гледаме във всички иначе привлекателно изглеждащи оферти, за да изберем най-добрия за нас вариант?
Случвало ли ви се е да имате застрахователно събитие, ако не греша термина - изплатиха ли ви сумата, която очаквахте? Със или без оглед на вещи лица?

Имам от години такава застраховка и не съжалявам. Имали сме и застрахователно събитие /ураганен вятър, който изпочупи стъклата/- всичко ми бе изплатено след завеждането на щетата, без проблеми.
Преди да сключиш такава си провери общите условия на компаниите, които сте си набелязали и си решете кои рискове за вас са важни да бъдат покрити.

# 17
 • Мнения: 171
Здравейте. При нас GENERALI , наводнение  - за цялата баня и повдигнат ламинат в коридора ( от вода) изплатиха 350 лв., като видях тази сума, стана ми лошо. Ще сменим тази кампания.

# 18
 • Мнения: 431
Да не би да има някаква промоция, може би затова ти звучи добре цената? Embarassed Единствения подводен камък, за който ми хрумва да се гледа, е процентът самоучастие при някои пакети/щети. Според мен разгледай всички пакети на застрахователя (обикновено има стандартни и такива с повече покрития и по-високи лимити, което всъщност дава и повече спокойствие).

# 19
 • София
 • Мнения: 14 704
Имах, в Алианц, на предното жилище (около 300 кв.), пълна застраховка, на движимо и недвижимо, земетресения, кражби и т.н.,  годишно плащах около 1000 лева. Понеже е последен етаж, протече покрива. Дойдоха, огледаха и покриха единствено мазилката, т.е. около 350 лева. После ние си направихме за наша сметка "глобален" ремонт на покрива, за 10 000 (нямах нерви и време да чакаме входът да се събере, вземе решение и събере пари за такъв ремонт), изцяло спряха течовете, а аз спрях да застраховам жилища.

# 20
 • Мнения: 528
НИКОГА И ПО НИКАКЪВ ПОВОД ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ НАПРАВЯ ЗАСТРАХОВКА ИМУЩЕСТВО В ЛЕВ ИНС!!!

След взлом, счупени вещи-направиха снимки и оглед от техен представител, доказани липси с гаранционни карти ( за пари и бижута не претендирам), безкрайни писма до седалището им в София, изключително арогантно отношение и лимит от 2000 лв при подобен род щети....обезщетението след връщане за преразглеждане беше 120 лв... Изроди в най-чиста форма!

# 21
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Имах, в Алианц, на предното жилище (около 300 кв.), пълна застраховка, на движимо и недвижимо, земетресения, кражби и т.н.,  годишно плащах около 1000 лева. Понеже е последен етаж, протече покрива. Дойдоха, огледаха и покриха единствено мазилката, т.е. около 350 лева. После ние си направихме за наша сметка "глобален" ремонт на покрива, за 10 000 (нямах нерви и време да чакаме входът да се събере, вземе решение и събере пари за такъв ремонт), изцяло спряха течовете, а аз спрях да застраховам жилища.

Какви други бяха щетите в апартамента? Какво не платиха?
Нали не си очаквала да ти покрият ремонта на покрива?

НИКОГА И ПО НИКАКЪВ ПОВОД ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ НАПРАВЯ ЗАСТРАХОВКА ИМУЩЕСТВО В ЛЕВ ИНС!!!

След взлом, счупени вещи-направиха снимки и оглед от техен представител, доказани липси с гаранционни карти ( за пари и бижута не претендирам), безкрайни писма до седалището им в София, изключително арогантно отношение и лимит от 2000 лв при подобен род щети....обезщетението след връщане за преразглеждане беше 120 лв... Изроди в най-чиста форма!

А ти имаше включен риск злоумишлени действия и кражба със взлом? Защото счупените и изчезналите вещи се покриват по два коренно различни риска.

# 22
 • Мнения: 528
Общото обезщетение беше 120 лв., което е смешно както за увредените предмети в апартамента, така и за изчезналите. Обезщетението за кражбата с взлом беше 2000лв. Главате ме заболява само като си спомня....за отношението на компанията думи не мога да намеря също, няма да споменавам и как отговорите на всички писма излизаха от законовия срок за отговор.

# 23
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Общото обезщетение беше 120 лв., което е смешно както за увредените предмети в апартамента, така и за изчезналите. Обезщетението за кражбата с взлом беше 2000лв. Главате ме заболява само като си спомня....за отношението на компанията думи не мога да намеря също, няма да споменавам и как отговорите на всички писма излизаха от законовия срок за отговор.

Щом си имала Кражба чрез взлом, дори и да си нямала Злоумишлени действия, нищо не ги оправдава за 120-те лв. За отношението пък въобще няма да коментирам. Това е недопустимо, но можеш да ги нареждаш навсякъде в интернет пространството, както го направи тук. Ако има и други като теб, всички такива компании ще си преосмислят отношението...

# 24
 • София
 • Мнения: 268
Нашата застраховка ми я направиха SDI, обаче не помня точно фирмата.
Хубавото е, че отивате там и питате за всичко, а те ви предлагат различни програми, цени и фирми според вашите изисквания.
И аз се застраховам при тях от години.Тази година ми предложиха нов продукт за застраховка за дома на много прилична и достъпна цена за година около 40 лева с всички възможни клаузи там....пожар,наводнения,кражба,токов удар и т.н Не съм описвала нищо за кражба.Само при земетресение пише в условията,че има самоучастие от 2%.

# 25
 • Мнения: 528
Нашата застраховка ми я направиха SDI, обаче не помня точно фирмата.
Хубавото е, че отивате там и питате за всичко, а те ви предлагат различни програми, цени и фирми според вашите изисквания.
И аз се застраховам при тях от години.Тази година ми предложиха нов продукт за застраховка за дома на много прилична и достъпна цена за година около 40 лева с всички възможни клаузи там....пожар,наводнения,кражба,токов удар и т.н Не съм описвала нищо за кражба.Само при земетресение пише в условията,че има самоучастие от 2%.

SDI, са просто застрахователен брокер, важна е компанията, в която си застрахован! Успокояваме се, че сме застраховани, но когато се случи нещо... брокерът нищо не прави и всичко се прехвърля към компанията... сега се сещам за Евроинс, които дори нямат денонощен телефон както са обявили, а вдига друга фирма в почивните дни, която не се занимава дори със застраховане! За застраховки с толкова ниска цена не се иска списък на имуществото по принцип.

Kali_tod, не мога да опиша с думи стресът за мен и семейството ми, но няма да спра да популяризирам този случай, защото застрахователите в тази държава са истински нагло племе!!! Казвам го не само като потърпевш, но и като човек, на който служебно му се налага да общува с почти всички компании! Благодаря за съчувствието!

# 26
 • Mediterraneo
 • Мнения: 33 442
Няма да пиша на лични на занимаващите се професионално със застраховки, но ще помоля за адекватен отговор според компетентностите ви!

Директно казвам- ДЗИ са ми застрахователи. В началото на февруари имам заведен иск за щета. Оглед се извърши месец и половина след завеждането!!! Вече 2 седмици този, който е извършил огледа, не представя нещата при ДЗИ( поне това са техните обяснения); не сме подписвали нищо, не е излязло никакво решение.
Не съм много запозната с условията по застраховката, но знам, че максималното ни покритие е 4 хиляди. Щетата е тотална- наводнение, предизвикано от бедствие плюс бездействие на отговорни органи.

Няма ли някакви законоустановени срокове за установяване на тези щети и за излизане на застрахователите с някакво решение?! Какво време отнема излизането с решение, кога се плащат щетите?
Като чета, лошо ми става. Къщата е необитаема, но си мисля, че в никакъв случай няма да ни платят тавана. Нямаме застраховано движимо имущество, него го спасихме и без това на 100%.

# 27
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Тарталета, не пише ли в полицата ти какви са сроковете за тези неща? Когато в района има природно бедствие, застрахователя може да закъснее с описването. Важното е да си се обадила в три дневен срок. Но щом вече е дошъл и описал (снимал), при нас срока за излизане на становище е 10 дена. А излезе ли становище, ако нямаш претенции за обжалване, обикновено още на другия ден ти превеждат парите...
Спомням си при наводненията във Варна миналата година, моя клиентка имаше щета... Колегата, който описва, е отишъл у тях 4 дена след като се обадихме ( в случая се обадих аз, но това не е от значение).

Всяка компания обаче има различна политика. Това, че колегата им не е представил документите по щетата, ми звучи меко казано нереално и несериозно,ама...

Kali_tod, не мога да опиша с думи стресът за мен и семейството ми, но няма да спра да популяризирам този случай, защото застрахователите в тази държава са истински нагло племе!!! Казвам го не само като потърпевш, но и като човек, на който служебно му се налага да общува с почти всички компании! Благодаря за съчувствието!

Моля! Няма да приемам лично болднатото...  Wink

# 28
 • Mediterraneo
 • Мнения: 33 442
Тарталета, не пише ли в полицата ти какви са сроковете за тези неща?


Няма я полицата  Confused Загубихме я някъде при изнасянето на багажа от къщата. Разбира се, това не е пречка за завеждането на щетата, ама ей на сега не мога да си проверя нещата

# 29
 • Лутаща се
 • Мнения: 787
Тарталета, не пише ли в полицата ти какви са сроковете за тези неща?


Няма я полицата  Confused Загубихме я някъде при изнасянето на багажа от къщата. Разбира се, това не е пречка за завеждането на щетата, ама ей на сега не мога да си проверя нещата

Можете да отидете при застрахователя си и да поискате дубликат.

# 30
 • София
 • Мнения: 268
Да SDI е посредник,а зстрахователя ми е Булстрад.Мои приятели имаха щета и са доволни от сроковете и обещетението.Казаха,че за 10дни са си получили парите.Имате ли и вие мнение за тях?

# 31
 • Мнения: 455
Аз също работя в застрахователна компания, но съм по майчинство и компанията ни взеха, че я продадоха, та за пръв път си позволявам да пиша във форума на тема застраховки - считам, че за пръв път нямам конфликт на интереси.

Първо към Тортела. Как така този, който е извършил огледа не е представил документите при тях?! Той не е ли техен служител? Не ти ли дадоха протокол от огледа? Срокът за изплащане на застрахователното обезщетение ти е 15 дни, това е по закон, няма значение какво им пише в общите условия. Според мен пусни един имейл в ДЗИ и разкажи хронологично как са се случили нещата, с любезен тон и си го съхрани на изпратени.

За брокерите. Аз бих се обърнала към брокер само, ако ми е познат, иначе бих отишла директно при застрахователя. Цените при брокерите не са по-високи, но те имат един движещ мотив-размера на комисиона си и да не казвам, че във всички случаи, но в голяма част от случаите, ще насочат клиента в компания, в която комисионът им е най-висок.

# 32
 • Мнения: 7 105
Имах, в Алианц, на предното жилище (около 300 кв.), пълна застраховка, на движимо и недвижимо, земетресения, кражби и т.н.,  годишно плащах около 1000 лева. Понеже е последен етаж, протече покрива. Дойдоха, огледаха,  и покриха единствено мазилката, т.е. около 350 лева. После ние си направихме за наша сметка "глобален" ремонт на покрива, за 10 000 (нямах нерви и време да чакаме входът да се събере, вземе решение и събере пари за такъв ремонт), изцяло спряха течовете, а аз спрях да застраховам жилища.

Абсолютно !!!
Аз бях също в Алианц  #Cussing out #Cussing out #Cussing out
Три години като поп си плащах по 978лв. на година застрахован апартамент 62кв. срещу всичко което се сетите движимо/недвижимо имущество!

Средата на 3 тата година след един нечуван потоп в София, проваля покрива ние сме последен етаж над нас са тавани.
В нас кухнята подгизна с около 3см. вода на пода Гръбчетата на шкафовете се надуха ..по  стените в хола от водата която се стича останаха  вади , в стаите и другата част на апартамента  бани коридор нямахме поражения.
Дойдоха от Алианц направиха оглед заснеха снимки цифрови направиха и ...... до ден днешен среден пръст , се спукахме от жалби и оплаквания нито ЛЕВЧЕ .. не ни изплатиха (за тези почти 3000 лева които платихме на Алианц ще се пукна просто) ремонта после ни беше почти толкова ... Извода, ми Нямам доверие вече това само в беззаконова държава като нашата може да се случи !
Знам и искам да си застраховам жилището.. ама къде, при кого, що... а при не дай боже събитие.. какво се случва същото като в тия мизерници..

# 33
 • Мнения: 455
Пинко, защо така?! Писмо с отказ поне нямате ли? Застрахователят е длъжен и това да ви изпрати.
Sharky*, в жилищен блок ли живеете, ако е така, покривът се счита за обща част и в този случай не влиза в застрахователното покритие на полицата за апартамента. От друга страна, ако покривът ви е бил физически остарял, не е правен ремонт от да речем 20 години-няма застраховател, който да ви плати ремонта му. В общите условия на всяка компания е записано, че застрахованият е задължен да се грижи като добросъвестен стопанин за своето имущество.

Аз искам да ви успокоя, че съм виждала много доволни клиенти, от различни компании и имам вяра в застрахователите!

# 34
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Дойдоха от Алианц направиха оглед заснеха снимки цифрови направиха и ...... до ден днешен среден пръст , се спукахме от жалби и оплаквания нито ЛЕВЧЕ .. не ни изплатиха

Каква причина посочиха за отказ?

# 35
 • София
 • Мнения: 14 704
Това стана в предния ми апартамент, сега там сме с наематели, но когато беше теча, още си живеехме там. Към момента на теча сградата беше на 5-6 години, при това с битумна изолация два пъти слагана (пак само от нас). След това вече сложихме 10 см каменна вата, пак воалит и вече 6 години сме ОК. Знам, че е обща част, само се опитай да накараш компенсираната с 3 апартамента баба Яга да даде пари за каквото и да е, което е обща част.

Приключих с имотните застраховки, най-много да застраховам срещу земетресение, и то само, ако ми предложат добри условия.

# 36
 • Мнения: 7 105
О никаква причина все още оформят документи, становище няма  #Cussing out
Консултирахме се с адвокат, но към тогавашния момент нямахме и пари  ,за да го наемем и заведем дело , което както каза той, не ни мърдат 10 години да се влачим и да се размотават с тази мощна компания по съдилищата!
След 2 години разправии с тях , просто се отказахме да се разправяме !
Мога роман в 9 тома да издам, само като пиша сега и пак кипвам.
Пихме една студена вода да ни е обица не ухото. Живота е един отказах се да посветя моя на Алианц и войната с него , да сме живи и здрави пари ще изкараме ремонта си направихме, но разклатеното семейство с обвиненията кой избра тая лай...а ...застрахователна компания ни костваше маса нерви.

Господ както казва баба ми гледа и ще ги накаже Алианц ..все някой ден и те ще си го получат дано !

# 37
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Знам, че е обща част, само се опитай да накараш компенсираната с 3 апартамента баба Яга да даде пари за каквото и да е, което е обща част.

Това е така, ама аз пак не разбирам защо се сърдиш на застрахователя, че не ти е изплатил щета за нещо, което не влиза в рамките на застрахованата площ? Покрива не е част от апартамента и няма как да ти платят за ремонта му. Права си да се сърдиш на баба Яга, ама да си ядосан на застрахователя...  newsm78

# 38
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Три години като поп си плащах по 978лв. на година застрахован апартамент 62кв. срещу всичко което се сетите движимо/недвижимо имущество!

Това също не ми се вижда въобще възможно. За 62кв. апартамент, каквито и покрития да включиш, няма как да се получи такава цена... Нашия е 65 кв. и плащам 72 лв. на година, без включени злоумишлени действия и кражба чрез взлом. Ако ги включа, ще стане около 150 лв. на година.

# 39
 • Мнения: 45 388
И мен цената ме шокира! Shocked

# 40
 • Варна
 • Мнения: 7 047
И мен цената ме шокира! Shocked

Защото е невъзможно да е такава... Май има изпусната запетайка...  Wink

# 41
 • Мнения: 455
Как не са ви изпратили отказ? Тези неща се следят от КФН, глобите за застрахователите са солени, ако в срок не върнат отговор на клиента. Преди повече от десет години мога да приема, че са се случвали такива неща, но в момента регулаторът е строг и компаниите не могат да си позволяват такива своеволия.

# 42
 • София
 • Мнения: 25 167
И мен цената ме шокира! Shocked

Защото е невъзможно да е такава... Май има изпусната запетайка...  Wink
Запознайте се по-подробно и тогава коментирайте.

# 43
 • Варна
 • Мнения: 7 047
И мен цената ме шокира! Shocked

Защото е невъзможно да е такава... Май има изпусната запетайка...  Wink
Запознайте се по-подробно и тогава коментирайте.

Бих казала, че съм запозната не подробно, а до най-малките детайли и това е невъзможно.
За мен този спор е несериозен и приключен.

# 44
 • София
 • Мнения: 25 167
Застрахователните суми на кв. метър знаеш ли до колко вървят?
Понеже ти приключи, но аз не, и е видно, че не са ти ясни най-малките детайли, само клауза "Земетресение" може да е с премия 300 лв+
Хайде добави - пожар, природни бедствия, късо съединение, застраховка на движимото и-во, отговорност към трети лица, загуба на доход от наем, разходи за настаняване....

Не говорим за лимитира имущества, а за свободно избираеми.

# 45
 • Мнения: 3 861
Да SDI е посредник,а зстрахователя ми е Булстрад.Мои приятели имаха щета и са доволни от сроковете и обещетението.Казаха,че за 10дни са си получили парите.Имате ли и вие мнение за тях?

Ние застраховаме в Булстрат вече за не знам коя година. Застраховката е 50лв. за 68кв.м. жилище. Покрива природни бедствия, пожар, наводнение, кражба до 3000лв. и още, ама забравих. До сега сме имали две щети, идва вещо лице на оглед и след 10дни ни изплащат парите. Всичко става много бързо. Пример: последната щета стана при един проливен дъжд. Тавана на терасата се намокри около 1кв.м. В кухнята също имахме теч от тавана, но е около 0,5кв.м. Изплатиха ни 225лв.

# 46
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Застрахователните суми на кв. метър знаеш ли до колко вървят?
Понеже ти приключи, но аз не, и е видно, че не са ти ясни най-малките детайли, само клауза "Земетресение" може да е с премия 300 лв+
Хайде добави - пожар, природни бедствия, късо съединение, застраховка на движимото и-во, отговорност към трети лица, загуба на доход от наем, разходи за настаняване....

Не говорим за лимитира имущества, а за свободно избираеми.

Минималната застрахователна сума на кв.м. е 710 лв/кв. От там нататък всичко е презастраховане и е пожелание на клиента, но не до неограничени суми. За да се получи такава цена на година за 62 кв. жилище, трябва да си посочил Застрахователна сума около 200 000 лв. и застраховано имущество срещу риска кражба чрез взлом поне за 10 000 лв. С включени всички тези рискове, които изброяваш и други, които не изброяваш. Тънката подробност е, че дори и да се посочат тези параметри от клиента, такава застраховка ще бъде отказана.

# 47
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Ааааа, и пропуснах да пиша....
Клаузата земетресение в горепосочения пример с горепосоченото ЗС би струвала точно 195лв., ако предположим, че жилището се намира в Зона три, т.е. най-рисковата зона по стандартите на застрахователите...  Wink

# 48
 • Мнения: 455
Има застрахователи, които имат минимална застрахователна сума, но повечето нямат Peace
Защо да бъде отказана застраховка върху стойност 200 000 лева, клиентът ако има пари и му е плащат? Ако сградата е правена с много луксозни и висококачествени материали и вътре настилките, тапетите и за тях са дадени безбожни цени, защо да се отказва такава застраховка?

# 49
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Има застрахователи, които имат минимална застрахователна сума, но повечето нямат Peace
Защо да бъде отказана застраховка върху стойност 200 000 лева, клиентът ако има пари и му е плащат? Ако сградата е правена с много луксозни и висококачествени материали и вътре настилките, тапетите и за тях са дадени безбожни цени, защо да се отказва такава застраховка?

Аз говоря за конкретната компания, където потребителката е направила тази застраховка и от която не е доволна...  Wink

# 50
 • София
 • Мнения: 25 167
Застрахователните суми на кв. метър знаеш ли до колко вървят?
Понеже ти приключи, но аз не, и е видно, че не са ти ясни най-малките детайли, само клауза "Земетресение" може да е с премия 300 лв+
Хайде добави - пожар, природни бедствия, късо съединение, застраховка на движимото и-во, отговорност към трети лица, загуба на доход от наем, разходи за настаняване....

Не говорим за лимитира имущества, а за свободно избираеми.

Минималната застрахователна сума на кв.м. е 710 лв/кв. От там нататък всичко е презастраховане и е пожелание на клиента, но не до неограничени суми. За да се получи такава цена на година за 62 кв. жилище, трябва да си посочил Застрахователна сума около 200 000 лв. и застраховано имущество срещу риска кражба чрез взлом поне за 10 000 лв. С включени всички тези рискове, които изброяваш и други, които не изброяваш. Тънката подробност е, че дори и да се посочат тези параметри от клиента, такава застраховка ще бъде отказана.

710лв/кв къде? В Русе, Разград? Защото в София и до 1300лв стига. При специални договорености и повече.

Викаш да анулирам. Жалко, аз пък за поредна година подновявам - тъпа и упорита съм, авно......

# 51
 • Варна
 • Мнения: 7 047
710лв/кв къде? В Русе, Разград? Защото в София и до 1300лв стига. При специални договорености и повече.

Викаш да анулирам. Жалко, аз пък за поредна година подновявам - тъпа и упорита съм, авно......

Минимална, ми ни мал на писах. Навсякъде. Това е минималната разценка на Алианц, без значение за кой град. До колко ще стига зависи само и единствено от клиента. Може да стига и до 5 300 лв/кв., друг е въпроса дали застрахователя ще направи такава застраховка...
Само да питам, правите ли разлика от разценка на кв.м. за определяне на застрахователна сума и от цена на кв. м. на жилището. Щото застрахователя не го интересува много каква е пазарната цена на имота, който застрахова... Да не кажа въобще...  Naughty

Какво съм викала да анулираш...  newsm78
Честно, не си спомням да съм те призовавала да анулираш каквото и да било...  Thinking
Това не го разбрах. Rolling Eyes

# 52
 • Мнения: 7 105
И мен цената ме шокира! Shocked

Защото е невъзможно да е такава... Май има изпусната запетайка...  Wink

Да снимам ли полицата и квитанциите ?!
И какъв ми е зора да си измислям?!

Апартамента ни , Алианц го застрахова за 100 000 ЕВРО + движимо имущество за 10 000 лева говорим за София -център.

# 53
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Да снимам ли полицата и квитанциите ?!
И какъв ми е зора да си измислям?!

Апартамента ни , Алианц го застрахова за 100 000 ЕВРО + движимо имущество за 10 000 лева говорим за София -център.


Предполагам, че въпроса ти е риторичен и надали имаш намерение да си изтепосаш личните данни у форума. Затова въпроса ще го подмина...
Относно изчисленията на ЗС и стойности, виждам, че са били доста точни...  Wink Нямам представа как са се съгласили да застраховат 62 кв. апартамент за 100 хил. евро и не ми е понятно на кой му е претрябвало да застрахова такова жилище за такава висока ЗС. Наистина, правите ли разлика между застрахователна стойност на едно жилище и пазарната му стойност?

Но единсвената причина да пиша още по този казус е, че така и не ми отговори какво становище дадоха за отказа. Няма как да има отказ без обосновка защо отказват... "Никакво" не е отговор. Длъжни са да направят протокол. Има КФН (комисия по финансов надзор). Отнеси си жалбата към тях. Това е органа, който следи за коректните плащания на застрахователите.
Успех и дано господ накаже Алианц или поне КФН да го накаже...

# 54
 • София
 • Мнения: 25 167
Правим бе, Кали, правим. Знаем какво е застрахователна и пазарна сума за квадрат.
И скъпи застраховки правим и евтини - хора много, шарени....

И мен цената ме шокира! Shocked

Защото е невъзможно да е такава... Май има изпусната запетайка...  Wink

Ето това исках да кажа, че не е истина. Много категорично го изтипоса.

# 55
 • Мнения: 7 105
Пиша за последно и повече не влизам в обяснителен режим  Rolling Eyes
Моля който иска да прескочи текста надолу, го слагам  скрит
 Peace
 
Скрит текст:
казах го с първия си  пост.
По това време по което се развива действието преди 9 години ! Оценителите на Алинц го остойностиха на тази сума. Ние искахме всичко възможно да е включено + за 10 000лв. движимо имущество така до момента на събитието вече сме 3 та поредна година редовно плащащи си вноската .
.........
До ден днешен ние решение от тях нямаме, нито становище , нито отказ.
Мотаха ни докато не се отказахме ..близо година! (всичко за което се сетите им се случи в този период на Алианц.. този дето заведе щетата, напусна , пък неможаха да го открият.. изтрили по погрешка снимките цифрови от файла ни,,,загубили описа , този болен ,онзи в отпуск ,след това се върнал ма пак заминал...как да се оплачеш лафа много любезно винаги е  да ама разбира се веднага след като имаме нещо за вас ще ви се обадим...да продължавам ли или вече схващате картинката) а и всичко това на месец по лъжичка!
По ясно как да го кажа  bouquet Няма изпуснати запетайки и да това е била сумата .
Казах и в началото пили сме една мнооого студена вода и си имаме една голяма обица.

# 56
 • Mediterraneo
 • Мнения: 33 442
Така се развиват нещата и при нас с ДЗИ- днес, утре, вдругиден; този командировка, онзи болен; нито решение, нито плащане, нищо...

# 57
 • Мнения: X
pinko и Тарталета предполагам, че ви е гадно да си спомняте за тези истории, но за нас споделеният опит ще е полезен. Да ви питам - Комисия за защита на потребителите и такива подобни - нещо опитвахте ли или навсякъде от умрел писмо.... ?

# 58
 • Мнения: 96
Здравейте,
Застраховател съм и имам доста добра представа как стоят нещата със застраховките на домашно имущество.Виждам, че има доста неясноти по основни въпроси, твърде вероятно вината, за което да е отчасти наша. Embarassed
В няколко реда :
1.Застрахователна сума - Тук в общия случай застрахователите държат да застраховате на действителна стойност (пазарна цена, грубо казано) илина "първи риск", т.е. избирате си някакъв лимит и застрахователят до този лимит ви изплаща обезщетението на 100% от размера на щетата.Някои компании имат и минимален размер на квадратен метър и застрахователната сума се определя напр. 120 кв. х минимална цена на квадрат 700 евро = 84 000 евро застрахователна сума.
2.Покрития - Тук трябва да внимавате и освен стандартните Пожар, природни бедствия, ВиК аварии, експлозия, имплозия, земетресение и др. ви съветвам да си купувате и рискове като гражданска отговорност към трети лица (ако наводните или запалите комшията  Laughing) , късо съединение и токов удар на уреди, кражба чрез взлом и техн. средства, злоумишлен палеж и взривяване.

Без да съм предубеден аз бих избрал полица на първи риск, т.к. няма смисъл да застраховам апартамент за 200 000 лева и да плащам премия за тази сума, т.к. жилището може да погине изцяло само при земетресение и то при над 6-7 по Рихтер.Т.е. за този апартамент бих избрал застрахователна сума около 30 000 - 40 0000 лева макс(каквото и да е събитие мноооого трудно би нанесло щети над тази сума) и някакви още по малки лимити по допълнителните покрития.
За движимото имущество важи същото.

Ако имате въпроси - питайте. Ще се радвам да помогна.

Ако застраховател ви ощети или ви откаже изплащане на обезщетение моят съвет е да си търсите правата (след като сте убедени, че сте прави, разбира се) и да не оставяте нещата така.

Поздрави   bouquet

# 59
 • Мнения: 45 388
iliev84, много благодаря за подробното обяснение!  bouquet
Моята застраховка е "Първи риск". Peace

# 60
 • Мнения: X
То хубаво няма смисъл, но на приятел обраха апартамента наскоро и му взеха цялата черна техника. Което пробуди в мен интерес към застроховките точно срещу кражба.

# 61
 • Мнения: 96
iliev84, много благодаря за подробното обяснение!  bouquet
Моята застраховка е "Първи риск". Peace
Моля  Grinning

То хубаво няма смисъл, но на приятел обраха апартамента наскоро и му взеха цялата черна техника. Което пробуди в мен интерес към застроховките точно срещу кражба.

Това към мен ли е? "Кражба чрез взлом" си е задължително покритие и ви съветвам да си го купувате.
Лимитът вие си го избирате, но не ви съветвам да включвате трудните за крадене уреди - перални, бойлери, готварски печки, т.к. само ще ви "надуват" премията по риска.

# 62
 • Мнения: 7 531
За да имате в застраховката вкл.кражба или кражба с взлом,трябва да има изпълнени няколко условия.Зависи на кой етаж е жилището ,имате ли СОТ и някои др. условия.
Кражба чрез взлом при нашия застраховател покрива и повреди по конструкцията на сградата ,в следствие на взломните действия ,разходите за смяна на заключващите устройства и отговорността на застрахователя е  до 10процента от ЗС  по тази клауза.
Ние нашето жилище го застраховахме още като го купихме на тухли беше само вътре ,без мазилки и други подобни.

# 63
 • Мнения: 96
За да имате в застраховката вкл.кражба или кражба с взлом,трябва да има изпълнени няколко условия.Зависи на кой етаж е жилището ,имате ли СОТ и някои др. условия.
Кражба чрез взлом при нашия застраховател покрива и повреди по конструкцията на сградата ,в следствие на взломните действия ,разходите за смяна на заключващите устройства и отговорността на застрахователя е  до 10процента от ЗС  по тази клауза.
Ние нашето жилище го застраховахме още като го купихме на тухли беше само вътре ,без мазилки и други подобни.

Леко "дървени" ми се струват тези условия.Иначе при повечето компании рискът покрива и повреди нанесени от взломната кражба - ключалки, стъкла, дограма и др.

# 64
 • Мнения: 7 531
Е защо да са дървени?

# 65
 • Мнения: 96
Е защо да са дървени?

Заради тези двете условия :

1.Зависи на кой етаж е жилището ,имате ли СОТ и някои др. условия.
Кражба чрез взлом при нашия застраховател покрива и повреди по конструкцията на сградата ,в следствие на взломните действия ,
2.разходите за смяна на заключващите устройства и отговорността на застрахователя е  до 10процента от ЗС  по тази клауза.

# 66
 • Мнения: 7 531
разходите за смяна на заключващите устройства и отговорността на застрахователя е  до 10процента от ЗС  по тази клауза.-Така съм го конструирала това изречение ,че верно тъпо е станало.
Отговорността на застрахователя по клауза В /кражба чрез взлом или опит за така/ е ограничена до 10% от общата застрахователна сума по тази клауза
 А иначе е желателно да имаш СОТ или блиндирана врата ако си на първи етаж .....Иначе по какъв начин ти си обезопасил дома си,пък искаш някой да плаща после за кражба примерно.Не може да си с врата дето с един шут и ще влязат в къщата ти ,пък да имаш претенции ,някой да плаща щетите

# 67
 • Мнения: 96
СОТ-ът по презумция ти свежда ужасно много рискът от взломна кражба.
В договорите имат Х мин. да стигнат до обекта и ако се забавят носят отговорност.
А за 5 минути малко неща могат да вземат на практика, т.е. рискът ми като застраховател е по-малък.
Ако заглушат с "тапа" обаче без да имате кражба чрез технически средства няма да получите обезщетение при повечето компании.
Не очаквайте покритие на пари, кредитни и дебитни карти,бижута, злато, всякакви документи и др.
Не ми харесва и това ограничение до 10% от ЗС по риска.
Ако си застраховал на 2000 лева ще получиш максимум 200 лева за ключалка, а на практика щетите нанесени при самия взлом могат и да са по-сериозно.Всичко е доста относително де.  Wink
Не казвам, че ти е лоша компанията и полицата.  Wink

# 68
 • София
 • Мнения: 268
Не е условие да имаш СОТ ,решетки и т.н. за да ти важи "кражба взлом",поне в компанията в която съм застрахована не е необходимо.Иначе и моята застраховка е от "първи риск".

# 69
 • Мнения: 45 388
Не е условие да имаш СОТ ,решетки и т.н. за да ти важи "кражба взлом",поне в компанията в която съм застрахована не е необходимо.Иначе и моята застраховка е от "първи риск".

И аз нямам такова условие.

# 70
 • Мнения: 96
Да де, затова казвам, че не ме кефи това изискване.
Ако имаш би било добре да ти се намалява премията по покритието - т.е. да получаваш отстъпка, т.к. имаш допълнителна защита.  Wink

# 71
 • Мнения: 7 531
Какви са тези "Първи риск" застраховки.То термините за различните компании са различни де ,в коя компания го има това "първи риск"
Да не би това да са различните варианти на пакетните покрития.....както при нас стадартно,разширено и пълно?

# 72
 • Мнения: 96
Какви са тези "Първи риск" застраховки.То термините за различните компании са различни де ,в коя компания го има това "първи риск"
Да не би това да са различните варианти на пакетните покрития.....както при нас стадартно,разширено и пълно?

Ти сам/сама си избираш лимита по полицата и до размера на този лимит всякакви покрити събития по полицата ти се изплащат на действителна стойност, т.е. без подзастраховане.Ако щетата надхвърля избрания от теб лимит, то тогава получаваш сумата, която си избрал.
Компании не искам да споменавам, т.к. работя в такава и не искам да излиза, че правя реклама.

# 73
 • Мнения: 45 388
Аз моята я споменах, който иска, да търси. Wink

# 74
 • Мнения: 3 819
При мен важното условие беше жилището да е обитаемо. Така ми обясни момчето в офиса. Иначе няма проблем, можело да се застрахова и необитаемо жилище, но след това нямало да ми уважат претенцията.
Хубаво е, че ми го обясни човека, явно не беше за едната комисиона, а гледа да си върши работата съвестно.

# 75
 • Mediterraneo
 • Мнения: 33 442
pinko и Тарталета предполагам, че ви е гадно да си спомняте за тези истории, но за нас споделеният опит ще е полезен. Да ви питам - Комисия за защита на потребителите и такива подобни - нещо опитвахте ли или навсякъде от умрел писмо.... ?

Няма какво да си спомням, историята се случва в момента  Tired Нямам време да се занимавам с допълнителни искове към този и онзи, не вярвам в институциите в Бг, а и заминавам за чужбина. Хубаво щеше да е да платят полагащото ми се... Въпреки това ще упълномощя мой приятел адвокат да ги натиска...

# 76
 • Мнения: 4 701
Записвам и аз тук да ви следя. Имаме ипотека на жилището и към нея задължителна застраховка имот. За 70кв. плащаме около 95лв на година. При дъждовете протече в една от стаите ни, над която е терасата на комшията, но той проблема се оказа, че е сложил улук с обратен наклон, и влиза вода под изолазицията в момента чакаме да ни изплатят щетата. Иначе още на другият ден след като отидох при застрахователите пратиха вещо лице. Стаята си е за основен ремонт, таван едната от стените /външната/ падна мазилката, боята ужас е. Като изплатят нещо ще ви кажа колко.

# 77
 • Мнения: 96
Ако ще се жалвате от застрахователи не си губете времето с КЗП.
Застрахователите са подназорни на КФН - натам се насочете.

# 78
 • Мнения: 7 531
Ако ще се жалвате от застрахователи не си губете времето с КЗП.
Застрахователите са подназорни на КФН - натам се насочете.
Точно

# 79
 • Мнения: 67
Здравейте,
За да е полезна дискусията бихте ли дали препоръки при избора на застраховател?
Възможно ли е да копирате списък с възможните рискове, за които бихме могли да застраховаме жилищата си?
Ако изберем застраховка на първи риск и настъпи застрахователно събитие можем ли да дозастраховаме за да избегнем прилагането на пропорционалното правило (каквото и да значи това). Ако този вариант съществува ще можем ли да разчитаме, че при следващо застрахователно събитие щетата ше бъде заплатена  отново на  пълната и стойност?

# 80
 • Mediterraneo
 • Мнения: 33 442
Другата седмица ще станат 3 месеца, откакто е заведена щетата. Никога повече застраховка имущество в Бг. Да си застрахова имотите Бат Бойко!

# 81
 • Мнения: 4 701
Забравих да се похваля изплатиха ми щетата още в началото на този месец. Армеец ни е компанията, доволни сме от това, което дадоха, но в писмото от тях както се очакваше, пише да си подгоним комшията, и че повече няма да ни платят нищо ако пак ни наводни по същият начин.
чоко и боко тези неща ги пише в полицата и не мога да ги преписвам, но ги има всички възможности в различните сайтове на застрахователни компании, може да ги прочетеш там.

# 82
 • Мнения: 7 531
Другата седмица ще станат 3 месеца, откакто е заведена щетата. Никога повече застраховка имущество в Бг. Да си застрахова имотите Бат Бойко!
Тарталета, поинтересувай се при твоя застраховател защо се бавят нещата, да не би да липсва някакъв документ.,и за това да не изплащат нищо. На твоя застраховател не му коства нищо, по номера на щетата да попита защо не ти е платена.

# 83
 • Мнения: 7 531
Здравейте,
За да е полезна дискусията бихте ли дали препоръки при избора на застраховател?
Възможно ли е да копирате списък с възможните рискове, за които бихме могли да застраховаме жилищата си?
Ако изберем застраховка на първи риск и настъпи застрахователно събитие можем ли да дозастраховаме за да избегнем прилагането на пропорционалното правило (каквото и да значи това). Ако този вариант съществува ще можем ли да разчитаме, че при следващо застрахователно събитие щетата ше бъде заплатена  отново на  пълната и стойност?

Нашата застраховка струва 59 лв за цялата година,но старата. Забравих за каква ЗС беше, ще погледна после и ще ти пиша

Последна редакция: ср, 29 апр 2015, 10:35 от MG18

# 84
 • Мнения: 7 531
Здравейте,
За да е полезна дискусията бихте ли дали препоръки при избора на застраховател?
Възможно ли е да копирате списък с възможните рискове, за които бихме могли да застраховаме жилищата си?
Ако изберем застраховка на първи риск и настъпи застрахователно събитие можем ли да дозастраховаме за да избегнем прилагането на пропорционалното правило (каквото и да значи това). Ако този вариант съществува ще можем ли да разчитаме, че при следващо застрахователно събитие щетата ше бъде заплатена  отново на  пълната и стойност?

Това което питаш е относително,при моя застраховател можеш да си избереш два вида дом.имущество ,пакетно и индивидуално.Второто е по скъпо ,но там ти си определяш какви рискове ще застраховаш.
Пакетното каквото е нашето недвижимо имущество за 60 000,пълно покритие /пожар и разходите по разчистване,буря ураган и прочие и разходите по разчистване,наводнение вследствие на пр.бедствия,свилчане и срутване на земни пластове ,измокряне в резултат на авария или спукани водопроводни и канализационни тръби ,гр.отговорност за причинени вреди на трети лица/
движимо имущество /радиотелевизонна и ел.компютърна техника 3000 лв,ел уреди 3000 лв,покъщнина и обзавеждане 3000/ покритието отново е пълно /писах по горе какво покрива/
Включвам задължително и клауза токов удар и цялата застраховка  за една година  с отстъпка от 20 процента ,защото имам каско при тях, излезе 84 лв.


 

# 85
 • Мнения: 67
Мисля си, че термина всичко не е подходящ, когато коментираме условия по застраховка. Именно затова си мисля, че би било полезно да знаем възможните рискове и да ги включим, ако смятаме за нужно.

# 86
 • Мнения: 7 531
Мисля си, че термина всичко не е подходящ, когато коментираме условия по застраховка. Именно затова си мисля, че би било полезно да знаем възможните рискове и да ги включим, ако смятаме за нужно.
Не разбрах за какво говориш ,мисля ,че съм описала точните рискове

# 87
 • Мнения: 67
Мисля си, че термина всичко не е подходящ, когато коментираме условия по застраховка. Именно затова си мисля, че би било полезно да знаем възможните рискове и да ги включим, ако смятаме за нужно.
Не разбрах за какво говориш ,мисля ,че съм описала точните рискове

Например, ако сме застраховани за кражба с взлом и крадеца отключи вратата тогава нямаме право обезщетение.

# 88
 • Mediterraneo
 • Мнения: 33 442
Другата седмица ще станат 3 месеца, откакто е заведена щетата. Никога повече застраховка имущество в Бг. Да си застрахова имотите Бат Бойко!
Тарталета, поинтересувай се при твоя застраховател защо се бавят нещата, да не би да липсва някакъв документ.,и за това да не изплащат нищо. На твоя застраховател не му коства нищо, по номера на щетата да попита защо не ти е платена.

Нищо не липсва, всички протоколи са подписани. Но, както някой каза, един е в отпуска, друг- командировка, после болнични и вечно има някой, който го няма, а е отговорен за движението на документите! Ганьовска работа отвсякъде! При положение, че имаме и познат в офиса...

# 89
 • Мнения: 7 531
Мисля си, че термина всичко не е подходящ, когато коментираме условия по застраховка. Именно затова си мисля, че би било полезно да знаем възможните рискове и да ги включим, ако смятаме за нужно.
Не разбрах за какво говориш ,мисля ,че съм описала точните рискове

Например, ако сме застраховани за кражба с взлом и крадеца отключи вратата тогава нямаме право обезщетение.
Е ,ако с ключ я е отключил ,то тогава възникват със сигурност много въпроси................ще се иска мнението на полиция ,предполагам,за това при нас едно от условията ,или да го кажа едно от пожелателните условия е ,апартамента който ще се застрахова с/у кражба с взлом ,е да има сот /сод ,не знам точно как се изписва .Ако е на първи етаж е добре да е добре защитен.Пък при пълно покритие ти имаш вклучена клаузата и Вандализъм.
То не може апартамента ти да е съвсем без защита и се заключва с обикновен ключ /примерно/ и да чакаш някой да те застрахова ....Но това е в компанията която съм застрахована аз.

# 90
 • Мнения: 7 531
Другата седмица ще станат 3 месеца, откакто е заведена щетата. Никога повече застраховка имущество в Бг. Да си застрахова имотите Бат Бойко!
Тарталета, поинтересувай се при твоя застраховател защо се бавят нещата, да не би да липсва някакъв документ.,и за това да не изплащат нищо. На твоя застраховател не му коства нищо, по номера на щетата да попита защо не ти е платена.

Нищо не липсва, всички протоколи са подписани. Но, както някой каза, един е в отпуска, друг- командировка, после болнични и вечно има някой, който го няма, а е отговорен за движението на документите! Ганьовска работа отвсякъде! При положение, че имаме и познат в офиса...
Хм странно,в нашата компания е достатъчно само номер на полицата да кажа и няма проблем да се каже до къде е стигнало развитието по дадена щета ,ако не е платена защо не е платена и така.Вие да не сте в ДЗИ или в някоя от Инсовете

# 91
 • Мнения: 67
Мисля си, че термина всичко не е подходящ, когато коментираме условия по застраховка. Именно затова си мисля, че би било полезно да знаем възможните рискове и да ги включим, ако смятаме за нужно.
Не разбрах за какво говориш ,мисля ,че съм описала точните рискове

Например, ако сме застраховани за кражба с взлом и крадеца отключи вратата тогава нямаме право обезщетение.
Е ,ако с ключ я е отключил ,то тогава възникват със сигурност много въпроси................ще се иска мнението на полиция ,предполагам,за това при нас едно от условията ,или да го кажа едно от пожелателните условия е ,апартамента който ще се застрахова с/у кражба с взлом ,е да има сот /сод ,не знам точно как се изписва .Ако е на първи етаж е добре да е добре защитен.Пък при пълно покритие ти имаш вклучена клаузата и Вандализъм.
То не може апартамента ти да е съвсем без защита и се заключва с обикновен ключ /примерно/ и да чакаш някой да те застрахова ....Но това е в компанията която съм застрахована аз.


Така е дадох пример. Затова смятам, че трябва да  познаваме рисковете за да няма разминаване с реалността и да направим информиран избор при сключване на застраховка.

# 92
 • Мнения: 7 531
Ми ти като отидеш при застрахователя /не брокера ,щото те са само събирачи на комисионни и ще ти направи застраховката в тази компания която му дава най-висок комисион ,не която ти е най изгодна/ той ще ти обясни подробно всичко.

# 93
 • Мнения: 67
Ми ти като отидеш при застрахователя /не брокера ,щото те са само събирачи на комисионни и ще ти направи застраховката в тази компания която му дава най-висок комисион ,не която ти е най изгодна/ той ще ти обясни подробно всичко.

Кой търговец коментира недостатъците на продукта който предлага?

# 94
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Кой търговец коментира недостатъците на продукта който предлага?

Кадърния.
Ако под недостатъци визираш изключенията, тях ги пише в Общите условия. Можеш директно да поискаш да ти дадат да прочетеш Общите условия на конкретната застраховка. Търсиш графа "Изключения" и четеш т.нар. "недостатъци".

# 95
 • Мнения: 7 531
Кой търговец коментира недостатъците на продукта който предлага?

Кадърния.
Ако под недостатъци визираш изключенията, тях ги пише в Общите условия. Можеш директно да поискаш да ти дадат да прочетеш Общите условия на конкретната застраховка. Търсиш графа "Изключения" и четеш т.нар. "недостатъци".
Точно,към полицата има общи условия,аа и ако поискаш винаги ще ти дадът да се запознаеш с тях.
Важно е да се знае ,че застрахователя плаща щетата ,а не и труда на майстора.Защото някой си мислят ,че и това се плаща.

# 96
 • Мнения: 67
За жалост никъде не пише кой е кадърен и кой не. По рано ви питах за застраховката на първи риск.  Възможно ли е дозастраховане след настъпване на застрахователно събитие?
Моля, да ми препоръчате коректен застраховател и кадърен   служител в лично съобщение.

# 97
 • Мнения: 777
Нашата застраховка е в Уника. Миналата година от градушката ни покриха надупчената мазилка на топлоизолацията, счупените первази и тъй като влизат и общите части - частта от счупените прозорци по стълбището /т.е. частта на общите ни части/.

# 98
 • Мнения: 7 531
За жалост никъде не пише кой е кадърен и кой не. По рано ви питах за застраховката на първи риск.  Възможно ли е дозастраховане след настъпване на застрахователно събитие?
Моля, да ми препоръчате коректен застраховател и кадърен   служител в лично съобщение.
Какво значи първи риск

# 99
 • Мнения: 67
Нашата застраховка е в Уника. Миналата година от градушката ни покриха надупчената мазилка на топлоизолацията, счупените первази и тъй като влизат и общите части - частта от счупените прозорци по стълбището /т.е. частта на общите ни части/.
При Уника има самоучастие  при земетресение, което не ми допада.

# 100
 • Мнения: 7 531
не разбрах какво значи първи риск

# 101
 • Мнения: 67
не разбрах какво значи първи риск

Първи риск
Чрез Застраховка на имущество срещу първи риск се покриват понесените щети в следствие на пожар, природни бедствия и други събития, довели до унищожаване или увреждане на имущество. Предимствата на тази застраховка в сравнение с обичайните имуществени застраховки се изразяват в:

    обезщетяване в пълен размер на понесените загуби вследствие първото застрахователно събитие;
    нисък размер на премията, която се заплаща;
    облекчено сключване и обслужване - не се описва и не се оценява имущество, което се застрахова.

На обезщетение чрез тази застраховка подлежат понесените материални щети вследствие:

    пожар, вкл. последиците от гасенето на пожара,
    удар от мълния,
    експлозия,
    удар от летателен апарат, части от него или товара му,
    природни бедствия (вкл. буря, градушка, проливен дъжд, наводнение, тежест при естествено натрупване на сняг и лед, замръзване, падащи дървета, клони, и други външни обекти вследствие буря или градушка),
    тръбопроводна вода,
    удар от превозно средство или животно.

# 102
 • Мнения: 7 531
не разбрах какво значи първи риск

Първи риск
Чрез Застраховка на имущество срещу първи риск се покриват понесените щети в следствие на пожар, природни бедствия и други събития, довели до унищожаване или увреждане на имущество. Предимствата на тази застраховка в сравнение с обичайните имуществени застраховки се изразяват в:

    обезщетяване в пълен размер на понесените загуби вследствие първото застрахователно събитие;
    нисък размер на премията, която се заплаща;
    облекчено сключване и обслужване - не се описва и не се оценява имущество, което се застрахова.

На обезщетение чрез тази застраховка подлежат понесените материални щети вследствие:

    пожар, вкл. последиците от гасенето на пожара,
    удар от мълния,
    експлозия,
    удар от летателен апарат, части от него или товара му,
    природни бедствия (вкл. буря, градушка, проливен дъжд, наводнение, тежест при естествено натрупване на сняг и лед, замръзване, падащи дървета, клони, и други външни обекти вследствие буря или градушка),
    тръбопроводна вода,
    удар от превозно средство или животно.

Ахах ,демек нищо от това което ти писах за застраховката не си прочел.Всяка компания формулира по различен начин нещата.В тази в която аз съм застрахована ,са по начина по който обясних ,стандарт,разширено и пълно.Писах за последното каки рискове покрива.
Ще отидеш при съответната компания,ще кажеш какво искаш да се застрахова и те ще ти предожат .

# 103
 • Варна
 • Мнения: 7 047
За жалост никъде не пише кой е кадърен и кой не.

Да, затова отиваш и казваш: Жилището ми е Х кв.м. Искам застр-та да включва това, това и това (напр. земетресение, пожар, наводнение и т.н.). Не държа да се включва това, това и това (например злоумишлени действия на трети лица, гражданска отговорност към трети лица, рискове за стъкла и т.н.). Колко ще ми струва?
След като ти кажат цена и ако ти харесва, искаш Общите условия, четеш графа "изключения" и ако ти изнася, я сключваш.
Това е.
"Първи риск" е термин на една определена компания и ние няма как да знаем какво те имат предвид под "първи риск". Пък дори и да знаем, няма как да ти дадем цена.

# 104
 • Мнения: 96
За жалост никъде не пише кой е кадърен и кой не.


"Първи риск" е термин на една определена компания и ние няма как да знаем какво те имат предвид под "първи риск". Пък дори и да знаем, няма как да ти дадем цена.

Колега/колежке, щом се занимаваш със застраховане и според теб ""Първи риск" е термин на една определена компания и ние няма как да знаем какво те имат предвид под "първи риск"." би било добре да опиташ някоя друга професия.  Rolling Eyes

# 105
 • Mediterraneo
 • Мнения: 33 442
Вие да не сте в ДЗИ или в някоя от Инсовете

Точно в ДЗИ! Явно такава им е славата, а аз се доверих на 1-2 мнения...

# 106
 • Мнения: 67
Благодаря ви за съветите.  Жалко, че ней- ценнния от тях  бе да се срещна със застрахователен агент.

# 107
 • София
 • Мнения: 25 167
Благодаря ви за съветите.  Жалко, че ней- ценнния от тях  бе да се срещна със застрахователен агент.
Очаквате някой да ви преразкаже общите условия на петнайсетина компании?!

Изберете си една и бих преразказала.

Тарт, звъниш всеки ден и питаш какво става с щетата. Всеки ден!

Нашата застраховка е в Уника. Миналата година от градушката ни покриха надупчената мазилка на топлоизолацията, счупените первази и тъй като влизат и общите части - частта от счупените прозорци по стълбището /т.е. частта на общите ни части/.
При Уника има самоучастие  при земетресение, което не ми допада.
В почти всички компании има. В Уника е нисък процент, застрахователната премия с действащата промоция в момента е най-ниска на пазара и са добри на "имущество".

# 108
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Колега/колежке, щом се занимаваш със застраховане и според теб ""Първи риск" е термин на една определена компания и ние няма как да знаем какво те имат предвид под "първи риск"." би било добре да опиташ някоя друга професия.  Rolling Eyes

 Laughing Благодаря за съвета, но едва ли сме колеги... Wink

# 109
 • Мнения: 96
Колега/колежке, щом се занимаваш със застраховане и според теб ""Първи риск" е термин на една определена компания и ние няма как да знаем какво те имат предвид под "първи риск"." би било добре да опиташ някоя друга професия.  Rolling Eyes

 Laughing Благодаря за съвета, но едва ли сме колеги... Wink

С грешно впечатление съм останал, т.к. казваш, че "само една компмания има първи риск"...
Първо не е само една компания , а и първият риск се предлага по цял свят от водещите компании.
Няма как някоя компания "да има нещо предвид" по първи риск, има си дефиниция за този термин и тя е една за всички компании и клиенти. Това е все едно някой гинеколог "да има нещо предвид" под термина бременност.  Laughing Laughing Laughing Laughing

# 110
 • Мнения: 7 531
Колега/колежке, щом се занимаваш със застраховане и според теб ""Първи риск" е термин на една определена компания и ние няма как да знаем какво те имат предвид под "първи риск"." би било добре да опиташ някоя друга професия.  Rolling Eyes

 Laughing Благодаря за съвета, но едва ли сме колеги... Wink

С грешно впечатление съм останал, т.к. казваш, че "само една компмания има първи риск"...
Първо не е само една компания , а и първият риск се предлага по цял свят от водещите компании.
Няма как някоя компания "да има нещо предвид" по първи риск, има си дефиниция за този термин и тя е една за всички компании и клиенти. Това е все едно някой гинеколог "да има нещо предвид" под термина бременност.  Laughing Laughing Laughing Laughing
Стига си спорил и в Дженерали няма такова понятие първи риск-застраховаш стандартно ,разширено ,пълно.Да ти пиша ли какво включват
Стандартно: пожар,радходи по почистването,наводнениев следствие на природни бедствия,буряи  прочие ,измокряне в резултат на водопроводни иканализационни  или отоплителни инсталации
 Разширено като горното, но свличане на земни маси земетресение
Пълно имаме към всичко написано вандализъми гр отговорност при причинена вреда на трети лица и по желание токов удар

# 111
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Колега/колежке, щом се занимаваш със застраховане и според теб ""Първи риск" е термин на една определена компания и ние няма как да знаем какво те имат предвид под "първи риск"." би било добре да опиташ някоя друга професия.  Rolling Eyes

 Laughing Благодаря за съвета, но едва ли сме колеги... Wink

С грешно впечатление съм останал, т.к. казваш, че "само една компмания има първи риск"...
Първо не е само една компания , а и първият риск се предлага по цял свят от водещите компании.
Няма как някоя компания "да има нещо предвид" по първи риск, има си дефиниция за този термин и тя е една за всички компании и клиенти. Това е все едно някой гинеколог "да има нещо предвид" под термина бременност.  Laughing Laughing Laughing Laughing
Стига си спорил и в Дженерали няма такова понятие първи риск-застраховаш стандартно ,разширено ,пълно.Да ти пиша ли какво включват
Стандартно: пожар,радходи по почистването,наводнениев следствие на природни бедствия,буряи  прочие ,измокряне в резултат на водопроводни иканализационни  или отоплителни инсталации
 Разширено като горното, но свличане на земни маси земетресение
Пълно имаме към всичко написано вандализъми гр отговорност при причинена вреда на трети лица и по желание токов удар

Тука настана голямо объркване...  Laughing И аз допринесох не малко за него. Сега като си чета поста, така съм го написала, че въобще не се разбира какво съм искала да кажа...  ooooh!
Понятието "първи риск" няма нищо общо с покритите рискове по застраховката - разширено, основно, стандартно, класическо, първокласно или както там си ги наричат пакететите различни застрахователи...
Основната разлика между обикновените полици и полиците, сключени на "Първи риск" е, че при последните не се прилага пропорционалното правило. За това те позволяват застраховката да се сключи за сума, по-малка от стойността на имуществото и да се предлага на далеч по-ниски цени. Клиентът получава застрахователна защита до разумно равнище, без това да му струва много пари. Тъй като тези полици са много по-търсени от обикновените, някои компании у нас вече предлагат имуществени застраховки само на "Първи риск". Те се наричат така, защото в класическия случай тяхната отличителна черта ­ неприлагането на пропорционалното правило, важи само до настъпването на първата щета по полицата. След като застрахователят изплати обезщетението на клиента, то се приспада от застрахователната сума и от тук нататък, за периода на полицата, при всяка следваща щета влиза в действие пропорционалното правило.
Например, собственик на апартамент за 100 000 лева го застрахова за една година на "Първи риск" за 10 000 лева. На третия месец след закупуването на полицата се спуква тръба в банята на апартамента. Смяната на тръбата и възстановяването на разбитата стена излизат 1 000 лева на собственика. Застрахователят изплаща пълната стойност на тази първа щета ­ 1 000 лева. След това обезщетението се приспада от застрахователната сума и тя вече става 9 000 лева. От тук нататък обаче спира да важи правилото "на първи риск" и влиза в сила пропорционалното правило. Тъй като жилището струва 100 000 лева, а застрахователната сума е 9 000 лева се счита, че има 91% подзастраховане.
На шестия месец след сключването на полицата, късо съединение изгаря ел-инсталацията в апартамента. Смяната є струва 1 000 лева. Този път обаче, при вече втората щета, собственикът няма да получи реалната стойност на ремонта, а сума, намалена с 91% ­ размера на подзастраховането. За това той ще вземе от застрахователя само 9% от 1 000 лева или 90 лева.

# 112
 • Мнения: 96
Колега/колежке, щом се занимаваш със застраховане и според теб ""Първи риск" е термин на една определена компания и ние няма как да знаем какво те имат предвид под "първи риск"." би било добре да опиташ някоя друга професия.  Rolling Eyes

 Laughing Благодаря за съвета, но едва ли сме колеги... Wink

С грешно впечатление съм останал, т.к. казваш, че "само една компмания има първи риск"...
Първо не е само една компания , а и първият риск се предлага по цял свят от водещите компании.
Няма как някоя компания "да има нещо предвид" по първи риск, има си дефиниция за този термин и тя е една за всички компании и клиенти. Това е все едно някой гинеколог "да има нещо предвид" под термина бременност.  Laughing Laughing Laughing Laughing
Стига си спорил и в Дженерали няма такова понятие първи риск-застраховаш стандартно ,разширено ,пълно.Да ти пиша ли какво включват
Стандартно: пожар,радходи по почистването,наводнениев следствие на природни бедствия,буряи  прочие ,измокряне в резултат на водопроводни иканализационни  или отоплителни инсталации
 Разширено като горното, но свличане на земни маси земетресение
Пълно имаме към всичко написано вандализъми гр отговорност при причинена вреда на трети лица и по желание токов удар

Хахаха, Божееее...
Тези "стандартно" , "разширено" и "пълно" именно са си пакети различни при всеки застраховател и никъде няма да намериш еднакви условия по тези пакети.
Въобще не ме интересува в една компания какво било, на пазара са 20.
Не споря , а говоря с факти.
Kali_tod , при корекцията и последния си пост добре го е обяснила, така че няма да го пиша наново, попрочети го. Успех.  Grinning

# 113
 • София
 • Мнения: 25 167
Кали добре го е копирала и пейстнала. Дано ви стане ясно.

# 114
 • Мнения: 67
Мога ли да застраховам, част от къща (1/2 от къща близнак) и да разчитам на  изплащане на щети от покрива до мазето и?

# 115
 • София
 • Мнения: 25 167
Мога ли да застраховам, част от къща (1/2 от къща близнак) и да разчитам на  изплащане на щети от покрива до мазето и?

Може, ако нотариално са разделени /както би трябвало да бъде/.
Иначе, се договарят точно застрахованите части на имота.

# 116
 • Мнения: 16 074
Бих посъветвала желаещите да се застраховат да прочетат Общите условия на застрахователите, а да не се доверяват на това, което им предлагат брокерите. При търсене на затраховка, която ме устройва имах изискване да няма самоучастие и да няма опис за риск кражба. Получих доста добра оферта и се застраховах. Повечето компании имат намаления през този сезон, 20 или 30 процента, различни промоции, поинтересувайте се. Аз например ще искам да сключа нова застраховка до края на май, за да ползвам това намаление, въпреки че полицата ми изтича през юни. Но ще сменям брокерите си, защото не ми казаха за това намаление, а аз го потърсих сама. Та отивам другаде, където ми дават процент намаление при следващо застраховане и не блеят за промоции, а уведомяват клиентите си своевременно.

# 117
 • Мнения: 7 531
milittana,права си,не ходете при брокери.Те ще ви предложат тази компания която им плаща най-високия комисион.
По принцип нашите застраховки на колите и на жилищата са в една компания,така ползвам достатъчно отстъпки,при всяка застраховка.При Каско например имам  10 процента отстъпка, защото имам дом имущество....При ДИ имам отстъпка ,защото вече трета година съм при един и същ застраховател

# 118
 • София
 • Мнения: 25 167
Това да не се ходи при брокери е пълна глупост. Виж, да не се ходи при случаен такъв е друго.
Точно брокер/агент би ти предложил пълна гама застраховки на пазара. Щото компаниите само техните и туй то.
 milittana, текущите промоции не са фиксирани. В момента на сключване на предходната застраховка, може да не е имало такава.

# 119
 • Варна
 • Мнения: 7 047
Това да не се ходи при брокери е пълна глупост. Виж, да не се ходи при случаен такъв е друго.
Точно брокер/агент би ти предложил пълна гама застраховки на пазара. Щото компаниите само техните и туй то.

Така е... Затова се самоцитирам от първа страница на темата:

Цитат
Плюса при брокерите е, че могат да ти предоставят различни оферти на едно място и да си избереш. И да те посъветват, ако обаче попаднеш на читав служител, компетентен, запознат в детайли със всички продукти и разбира се - коректен. Защото повечето предлагат или най-евтиното, само и само да "се поблазни" клиента от цената и да си купи застраховката, или най-скъпото (ако видят, че клиента е склонен да плати много), заради по-високия комисион за тях...
Това е в кратце...[quote/]

# 120
 • Мнения: 7 531
Брокера може да работи с 10 компании, но ще ти предложи условията само и единствено на тази компания, която му плаща най-висок комисион.
Когато ви се случи щета обаче, брокера, който вече си е прибрал комисиона, няма да ви образува щета, а ще ви прати в представителството на съответната компания.
Обикновенно брокерите правят Каско и ГО, и при тези важи същото правило. Разбира се, те са изписали хиляди услуги, но работят основно с  горенаписаните. Не е трудно да се поинтересуваш в големите компании, ДЗИ, УНИКА, БУЛСТРАД И ДЖЕНЕРАЛИ.В Бг са няколко компаниите които плащат

# 121
 • Мнения: 16 074
Това да не се ходи при брокери е пълна глупост. Виж, да не се ходи при случаен такъв е друго.
Точно брокер/агент би ти предложил пълна гама застраховки на пазара. Щото компаниите само техните и туй то.
 milittana, текущите промоции не са фиксирани. В момента на сключване на предходната застраховка, може да не е имало такава.
Да, и сега като ми изтича полицата и има такава, но до края на месеца, те си питат ушите, вместо да ме информират да побързам. Същото стана и миналата година. Не казвам да не се ходи при брокери, а да не разчитаме на сляпо какво те ни предлагат, а да избираме ние от условията на застрахователите. Например един голям брокер славослови имуществена застраховка на Булстрад "само при нас и само сега" уж на супер условия, пък като се зачете човек - не са о к нещата, поне за мен.

# 122
 • Мнения: 96
Това да не се ходи при брокери е пълна глупост. Виж, да не се ходи при случаен такъв е друго.
Точно брокер/агент би ти предложил пълна гама застраховки на пазара. Щото компаниите само техните и туй то.
 milittana, текущите промоции не са фиксирани. В момента на сключване на предходната застраховка, може да не е имало такава.
Да, и сега като ми изтича полицата и има такава, но до края на месеца, те си питат ушите, вместо да ме информират да побързам. Същото стана и миналата година. Не казвам да не се ходи при брокери, а да не разчитаме на сляпо какво те ни предлагат, а да избираме ние от условията на застрахователите. Например един голям брокер славослови имуществена застраховка на Булстрад "само при нас и само сега" уж на супер условия, пък като се зачете човек - не са о к нещата, поне за мен.

Предполагам за кой брокер и кой продукт говориш.
От чисто любопитство - кое не е ОК на застраховката?  Wink

# 123
 • Мнения: 16 074
Не харесвам клаузите за самоучастие, както и лимитите за застраховка при кражба на имущество, които не изискват опис /тоест много са ниски/. Има друг продукт на пазара, където условията ме устройват и ще се спра на него. Тоест избор има, стига да го потърси човек.

# 124
 • Мнения: 96
Не харесвам клаузите за самоучастие, както и лимитите за застраховка при кражба на имущество, които не изискват опис /тоест много са ниски/. Има друг продукт на пазара, където условията ме устройват и ще се спра на него. Тоест избор има, стига да го потърси човек.

Първо - много се кефя, че колкото и да са малко има клиенти, които си ЧЕТАТ общите условия ...  Grinning

Второ - не те кефи до 3000 лева без опис и 2% самоучастие по Земетресение или си говорим за различни продукти?  Laughing

# 125
 • Мнения: 16 074
Направо ти отговарям - застраховката е на Булстрад, брокерите са SDI  и да, май това бяха нещата, които не ми харесаха в тяхното предложение. А да не се четат Общите условия извинете ме, ама все едно да си купиш ...котка в чувал. Тоест нали искаш да разчиташ на тази застраховка при нужда /и то точно на това, което се договаряте със застрахователя/, а не на сладките приказки на някой, който е решил на всяка цена да ти продаде нещо.

# 126
 • Мнения: 96
Направо ти отговарям - застраховката е на Булстрад, брокерите са SDI  и да, май това бяха нещата, които не ми харесаха в тяхното предложение. А да не се четат Общите условия извинете ме, ама все едно да си купиш ...котка в чувал. Тоест нали искаш да разчиташ на тази застраховка при нужда /и то точно на това, което се договаряте със застрахователя/, а не на сладките приказки на някой, който е решил на всяка цена да ти продаде нещо.

Значи за едно и също нещо говорим.  Grinning
Ще припаднеш, ако ти кажа колко висок % от клиентите не четат ОУ! Не съм водил статистика, но на око - става въпрос за над 80% от хората. Tired

# 127
 • София
 • Мнения: 25 167
То, не случайно компаниите вкараха декларации за познанство на общите условия.
На мен устата ми пресъхва да преразказвам со кратце права и задължения. Като цяло, застрахователната култура на нашенеца е много ниска. Не знаят, че гражданската не е пожелателна, а задължителна и всяко мое обяснение приключва с - Еб*л съм я и държавата, нЕма да ИМ плащам Tired Какво остава за останалите продукти на пазара.....

# 128
 • Мнения: 7 531
Хахах познавам хора които се възмущаваха ,че гражданската отговорност няма да им покрие щетите от градушката миналата година

# 129
 • Мнения: 16 074
Ами...провокирана от няколкото последни поста само бих искала да напиша, че кьорав карти не играе. Надявам се, че повече хора ще започнат да се интересуват какво всъщност купуват.

# 130
 • Мнения: 67
Какви са впечатленията ви от Алианц ,   изплащат ли безпроблемно  обезщетения ако сте включили съответния риск ?

# 131
 • Мнения: 4 701
Какви са впечатленията ви от Алианц ,   изплащат ли безпроблемно  обезщетения ако сте включили съответния риск ?
Както бях писала в темата назад, ми изплатиха обезщетението безпроблемно, доволни сме от оценката.

# 132
 • Мнения: 96
Какви са впечатленията ви от Алианц ,   изплащат ли безпроблемно  обезщетения ако сте включили съответния риск ?

Здравей,
Коректни са.
В Инвестора пишеш ли?

# 133
 • Мнения: 67
Какви са впечатленията ви от Алианц ,   изплащат ли безпроблемно  обезщетения ако сте включили съответния риск ?

Здравей,
Коректни са.
В Инвестора пишеш ли?

Не пиша. Препоръчват ми Уника и Алианц. Коя компания бихте избрали и защо?

# 134
 • София
 • Мнения: 268
Имам застраховка към Булстрад сключена от SDI.
В пакета ми влиза кражба взлом до 3000 лева на техника.Трябва ли да имам някакви документи,за да докажа при кражба,че съм имала тази техника или не е задължително-например,ако имам телевизор купуван преди 5-6 години?Моля някой компетентен/потърпевш да се включи!

# 135
 • Мнения: 7 531
Имам застраховка към Булстрад сключена от SDI.
В пакета ми влиза кражба взлом до 3000 лева на техника.Трябва ли да имам някакви документи,за да докажа при кражба,че съм имала тази техника или не е задължително-например,ако имам телевизор купуван преди 5-6 години?Моля някой компетентен/потърпевш да се включи!
Питай в компанията,според мен 100 процента ще трябва

# 136
 • София
 • Мнения: 25 167
Да, трябва фактура или касов ордер за закупуването на техниката.
Друго, ако е имало взломна кражба, трябва да се докаже.

# 137
 • София
 • Мнения: 268
Добре,мерси,защото девойката,която ми я сключи не беще много убедителна.

# 138
 • Мнения: 7 531
Добре,мерси,защото девойката,която ми я сключи не беще много убедителна.
Виж си и общите условия.

# 139
 • Мнения: 96
Що говорите наизуст и заблуждавате жената ...

# 140
 • Мнения: 7 531
Що говорите наизуст и заблуждавате жената ...
Как сме я заблудили?

# 141
 • София
 • Мнения: 268
Прочела съм общите условия,но няма нищо обяснено .