Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

с.Рударци

 • 26 121
 • 23
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Мнения: 1 378
Здравейте
Интересува ме има ли хора, най-вече семейства с деца, които работят в столицата, но са избрали селото за живеене
Ако има такива, бих се радвала да споделите как се живее там, какви са плюсовете и минусите на мястото, как се справяте с ежедневното пътуване, къде ходят децата ви на детска градина и училище, има ли деца в селото и спокойни ли сте да оставяте децата да играят навън? Как стои въпросът с почистването на улиците през зимата , има ли добре заредени хранителни магазини?

# 1
# 2
 • Мнения: 2
Здравейте, живеем от лятото на 2013 постоянно в Рударци. Имаме 2 деца на 2 и 6 години.
Купихме къща в селото точно с идеята децата ни да растат и да играят навън. Работим в София и ежедневно пътуваме с кола до работа - 30 км в посока (Младост) или 15 км Павлово. Има директен автобус 59 чиято последна спирка е до началото на Рударци. Също има и маршрутки на всеки час. Селото има много магазини - хранителни, железария, баничарница и фурна за хляб. Минерален басейн с плаж. Лятото се пълни с хора, зимата е доста празно. Има действаща детска градина с 2 групи по около 10 деца всяка - малки 3-4 години и големи 5-6. Има и училище в което също са смесени защото няма достатъчно ученици. Като цяло и двете са добре (по мнения на други хора, нашите деца не ходят там). Пътя до работата ми в Младост е около 40 мин. Задръстванията са проблем - но чак в София, нищо по различно от това да живееш в Люлин например. Почистването на улиците зимата е по добро отколкото в квартали в София, (визирам малките улички) Освен това времето винаги е по добро отколкото в София (Ако в София вали - в Рударци грее).
Деца има доста, особено лятото. Спокойно ги оставяме да играят в двора, ходят и до съседи. Зависи на коя улица сте и колко коли минават. Нашите деца ходят на градина в София близо до работното място, защото ни е по удобно да ги взимаме вечер след работа. Ако са в Рударци е удобно за водене, но не и за взимане, защото е трудно да се прибереш в 17ч от работа. В половината село има проблем с водата, но кмета прави всичко възможно това да се реши. Ние ползваме хидрофор и кладенец. На около 5 км в кв. Изток в Перник има Кауфланд, Била и Лидл. Честно казано са ни доста по близо от всеки друг магазин когато живеехме в София. Смея да твърдя че местните хора (тези които имат къщи там от соца - предимно Перничани) са много по дружелюбни и приветливи хора от съседите ни в София. Сумарно на нашата улица има около 15-18 постоянно обитавани къщи. Останалото са вили които са обитаеми само лятото. Има няколко интернет и ТВ доставчика. Качеството на услугите им е на доста високо ниво.

Предимства: Спокойствие, тишина, децата са постоянно навън. Свободата да имаш къща с двор.

Недостатъци: По дълго пътуване до работа. Училище за децата след 4ти клас. Чести обири есенно и зимно време, когато селото се опразва.

Засега се сещам това, ако има нещо друго - питайте
 

# 3
 • Мнения: 1 378
Благодаря за изчерпателния отговор!  Звучи чудесно. Решихме да дойдем в селото,  когато се оправи времето , да разгледаме на място. А има ли някоя конкретна част, в която бихте ни препоръчали  да търсим евентуално имот и такава, в която да не го правим?

# 4
 • Мнения: 221
Здравейте, и ние от това лято живеем постоянно в с.Рударци. Имаме две деца на 7 и на 13г., учат в 26 СОУ в кв.Княжево. Лятото когато не са училище е страхотно, по цял ден са навън и играят. Но през учебната година е малко сложно положението. Едното дете започва училище в 8.30 а другото когато е първа смяна е от 7.40ч. Винаги трябва някой да ги води и прибира, най- вече малкия, големия вече ходи сам. Автобус 59 е сравнително редовен, въпреки че за няколко месеца пуснах три жалби, но е доста далече за ходене пеша, особено зимата е адски неприятно. Осветление липсва на места по пътя за автобуса, което също е голям минус зимата, когато се стъмва още в 17ч. Маршрутките се движат през един час и винаги са пълни, налага се да се возиш прав и да си плащаш за това удоволствие 2.80лв. Писах до общината дали няма някаква възможност да се удължи маршрута на автобус 59 до центъра на с.Рударци , но никой не ми е отговорил още. Иначе селото е страхотно, много ни харесва тук, но с транспорта положението не е добро.

# 5
 • Мнения: 1 378
Работата ми е такава, че не трябва  всеки ден да съм на работното си място, което е някакъв плюс, иначе ще мислим  някакви схеми 😐

# 6
 • Мнения: 1 650
Привет
Аз изкарах 2 години в Рударци и с удоволствие щях още да съм там ако не бях решил да се правя на прелтна птица и да отлетя за топлите страни.
За транспорт - основно кола. Задръстване в петък вечер и понеделник сутрин на Владая задължително, през останолото време е нормално, дори се стига по бързо отколкото до Люлин. Аз лично съм го взимал и за 25 минути до Младост 4 (там работех тогава")
Като недостатък - лятото може да има проблем с водата (за миналата година не знам, не бях там лятото) и не всички улици са асфалтирани (моята не е).
За темпартурата - винаги е с 2 градуса над София поне (колкото и да ми беше странно)
За пазаруване - магазини има достатъчно а най близкия Кауфланд е на 6 км в Перник.

# 7
 • Мнения: 1 378
А какъв е "проблемът с водата"?

# 8
 • Мнения: 2
Както споменах по нагоре - 1/3 от селото, по точно квартал Кало, е на собствен водопровод, строен преди години от живущите. Той идва от Витоша, и захранва част от Владая, Долно Драгичево и Кало в Рударци. Тъй като е частен и не се подържа, често аварира. В някои части има супер високо налягане - пука тръби, бойлери, и какво ли не, в други пък е ниско и няма вода. Останалата част от селото е захранена през пречиствателна станция по пътя за Кладница. Ние решихме проблема с хидрофор с резервоар, имаме и кладенец.

Като решите да търсите, препоръчвам ниските части на селото, които са по близо до шосето. Там водата е ок и зимата ще имате по малко проблеми с достъпа. По високото, поради течове замръзват улици и зимата дори да се чисти е доста заледено. По някои улици дори има отходна канализация (на влизане в селото вдясно) но болшинството от селото няма (септични ями).  Частта която е около и след плажа е с постоянно населени къщи, ако предпочитате да има хора. Ние сме в ниската част на Кало, есенно-зимния период е доста пусто. От друга страна, близо до шосето е по шумно и около реката е една идея по студено, отколкото малко по нагоре.

Ако имате желание, поискайте покана в групата във ФБ, която е постната по нагоре, там може да получите много и разнообразни мнения.  Аз мога да говоря само за частта в която сме ние.

# 9
 • Мнения: 1 378
Отново благодаря за информацията! Полезна е. Ще чакам да видим дали ще ни допадне мястото, че съм ходила там преди много години, имам спомен само от басейна, който дори вече не е съшия ☺ Ако "усетим" мястото, непременно ще се възползвам от възможността за връзка с вас и другите местни. П.п. Толкова ме изкушава мисълта да пия кафе, гледайки гората, че в мечтите си вече съм се нанесла 😀  А само като си помисля какво ни чака...

# 10
 • Мнения: 1
Рударци е прекрасно, носи проблеми като всяко селце в България. Имам дъщеря която ходи на училище в София. Пътуването е поносимо. Живея на Кало ( проблемният водопровод ) аварира 4 пъти за една година. Бързо го оправят или поне се опитват. Магазини има. Според мен е напълно подходящо за семейство с деца.
Поне за нас. Ние се преместихме преди година и половина. От Рим Италия. За година се сдобихме с две кучета, четири котки и детето ни знае от къде идват зеленчуците. Не бих го сменила селото. Големи магазини има в началото на Перник. Близичко са. Надявам се да съм полезна.

# 11
 • Мнения: 1 378
Благодаря за отговора! Радвам се, че има семейства с малки деца там. Това ме кара да се убеждавам все повече в правотата на решението ни. Другите софийски селца, с малки изключения, не предлагат такава чудна природа, минерален басейн  и битови условия, а цените там са неимоверно високи! Мисля си, че Рударци тепърва ще се развива и населва  Thinking Нямам търпение да се оправи времето и да посветим ден за обиколка и разговори с местните ☺

# 12
 • Мнения: 54
Здравей Jade. Може ли да споделиш впечатленията ти от Рударци ако решиш да се местиш там? Много е различно когато някой дойде отвън защото хората на село са свикнали с някои неудобства  а когато човек идва от София и е живял цял живот в София това е голяма промяна . Ние с жена ми сме от София с малко дете и също сериозно мислим за имот в Рударци или Кладница. Цените са поносими и даже сравнително ниски в сравнение с Владая, Княжево или пък Делта Хил. Селото изглежда живо и поддържано. Магазина при входа за Рударци работи поне до 12 вечерта и то през седмицата. До кауфланда в Перник се стига доста бързо.

Като недостатъци ми се струва пътя за Владая който е лош и въпреки че е 14-15 километра не може да се вземе по малко от 20-25 минути и то когато не се получат зверските задръствания на входа на София при околовръстното. Също в селото има много улични кучета и вечерно време стават понякога много шумни което е много дразнещо тъй като от планината има ехо и се чуват как вият. Преди няколко дни някой от селото застрелял няколко кучета. Не съм сигурен как е с престъпноста и СОТ-а. Може ли някой да сподели може ли да се разчита на СОТ-а и полицията в селото? Коя СОТ-компания е за предпочитане. В горната част на селото забелязах цигански семесйства с няколко малки деца които изглеждаха миролюбиви но де да знае човек....
# 13
 • Мнения: 1 378
Полезна информация! Ние най-сетне "стигнахме и до Рударци"  от куп други задължения. Идната седмица ще направим обиколка из селото, мисля и с местните да разговарям за всичко, което ме интересува. На мен лично никакви шумове не ми пречат, а в София съм живяла няколко години и работя там. Нито ще ми липсва, нито ще ми е трудно да живея "на село". Обичам животните и това за застреляните кучета ме отвращава, освен че е престъпление, е и деяние, при което могат да пострадат и хора! Не знам с коя част от тялото си "разсъждава"  индивид, решаващ си "проблемите"  по този начин. Уличните кучета, особено в селата, са плод на невежеството и нехайството на живеещите там, които с една проста кастрация могат да спестят неволите и на хората, и на животните! Уф, олях се  Grinning Всъщност хората сме различни. Плюсът за едни е минус за други, а най-вероятно лично мнение за живота, плюсовете и проблемите на селото ще мога да дам поне след година живот там.  Simple Smile

# 14
 • София
 • Мнения: 173
Здравейте,
Отдавна не е писано тук. Има ли нови заселници и впечатления?

# 15
 • Мнения: 470
Здравейте.
Много време не е писано в тази тема, но за Рударци друга не открих.
След много търсене и обикаляне по села и паланки в търсене на "Нашето място" стигнахме до  Рударци.
Първото ми впечатление е - невероятна природа.
Може би всяко едно село ще ми хареса - точно заради зеленината. Но тук  приоритета ми е близостта до София.
В процес на търсене сме на "нашата къща" и мисля, че я открих.
Има токова много "за" и "против", които се блъскат в главата ми.
Терена на който е построена е с голяма денивелация и като пълен невежа си представям как тръгва надолу.Smiley
От обиколките ми стигнах до извода, че все с нещо трябва да направя компромис.
Но избора е много труден.

# 16
 • Мнения: 1 378
И ние през колко села,  градове, градчета преминахме Grinning
Теглихме плюсове, минуси, смятахме, струвахме и сменихме коренно посоката в последните две седмици.
И аз установих, че в нашата действителност винаги трябва да се направи компромис с нещо!
П.п. Рударци е прекрасно село! Ако Ви притеснява теренът, огледайте го със специалист. Успех!

# 17
 • Мнения: 20
Здравейте, има ли някой тук?
От няколко месеца живеем в Рударци, ако има и други майчета, да си направим група. Аз така и не открих такава 🙂

# 18
 • Варна
 • Мнения: 187
Здравейте, имам позната с дете на 4 години от извество време живее в Рударци и търси квартира. Влизам тук да Ви попитам ако някой знае или дава квартира да ми пише.

# 19
 • Мнения: 1
гадно шофиране през владая .прекалено мнного кучета в дворовете шумно не се спи от ехото ,село кво очакваш .
как тое казал понагоре поста .нестава за секи ден за вила евентуално .

# 20
 • Мнения: 5
Здравейте,

интересува ме дали някой е запознат с Общ устройствен план на село Рударци. По скицата не се ориентирам много но до колкото разбирам цялото село попада под ЖМ3, което е кота било до 10 метра (3 етажа) - по пояснителни правила на община Перник.
На скицата се вижда, граничещ район с ОВ1, което ме притеснява защото къщата която сме харесали се намира около границата на ОВ1 с ЖМ3 и общо взето не се разбира къде свършва ЖМ3 и къде започва ОВ1. За сведение ОВ1 позволява кота било до 7 метра (2 етажа).Кота било - това е максималната височина над терена върху който се строи, като било е най-високата част на покрива.

Благодаря предварително

# 21
 • Мнения: 2
Здравейте всички:)
Следя тази тема отдавна и много се надявам, че ще реагирате с по-скорошна информация!
Ходих на оглед за една къща на улица Кало. Агента каза, че улицата не е част от квартал Кало, но според кмета на Рударци оттам започва квартала.
Знаете ли дали в тази част е т.н. проблемен водопровод? Има ли някаква промяна? И ако живеете в тази част на Рударци, как се справяте с безумно разбитите улици?
Много ми хареса къщата, ще се радвам на актуална информация:)
Благодаря!

# 22
 • Мнения: 5
Здравейте всички:)
Следя тази тема отдавна и много се надявам, че ще реагирате с по-скорошна информация!
Ходих на оглед за една къща на улица Кало. Агента каза, че улицата не е част от квартал Кало, но според кмета на Рударци оттам започва квартала.
Знаете ли дали в тази част е т.н. проблемен водопровод? Има ли някаква промяна? И ако живеете в тази част на Рударци, как се справяте с безумно разбитите улици?
Много ми хареса къщата, ще се радвам на актуална информация:)
Благодаря!

Здравей, до колкото знам ул.Кало е със собствен/частен водопровод с който има много проблеми.
Във facebook има 2 групи за Рударци, там може да попиташ...със сигурност ще ти дадът информация.
Внимавай с покупката защото до колкото знам повечето от дворовете се водят общинска собственост,нищо че къщата е построена там и е заградено. Най-добре си наеми адвокати които да ти проверят всичката документация (от личен опита казвам). Ако не е тайна може да споделиш коя къща си харесала, ние обиколихме повечето от imot.bg и вече чакаме датата на финалната сделка.
Ако имаш въпроси съм на разположение

Успех !

# 23
 • Мнения: 2
Благодаря:)
Още мисля. Вчера ходих в кметството. По телефона кмета ми беше казал, че чак до този номер(73), улицата няма да се ремонтира и си остава...с кратери. И че водопровода остава така. Предложи ми да помогне да купя място в центъра..
На място служителката ми обясни, че всъщност ще се ремонтира близо до тази улица и ще остане участък от около 500-600 метра до къщата, който ще е проблемен. Но каза, че частния водопровод е трябвало още през май да мине към ВиК мрежата на Рударци, централната. И че се бави, но до края на годината ще е факт, защото иначе Рударци ще дължи глоби. Тоест, в скоро време драмата с пукащите се тръби отпада.
Остава улицата...в неделя ще ходя пак. И това, че спалните помещения са супер малки:) Всичко друго е супер.
Вие купихте ли къщата и в коя част на Рударци е?

Общи условия

Активация на акаунт