Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Истанбул Пролетен и Цветен [тема 36]

 • 56 986
 • 724
 •   1
Отговори
# 690
 • Мнения: 60
Мислихме да ходим но цените ни отказаха . Благодаря.
Поздрави от Истанбул.

# 691
 • Варна и...духом на Босфора
 • Мнения: 1 261
 CrazyЕее,ади бакалъм,бе,някой да пита нещо,някой да е снимал сър Марк Кавендиш,стадиона докъде е,какво си купихте,видяхте,похапнахте...

# 692
 • Мнения: 38
Здравейте,  
Някой случайно с наблюдения върху Динита турс- http://www.dinita-tours.com/excursion-new.php?id=1162 ? Ако сте пробвали Истанбул с тях бихте ли споделили! Предварително Благодаря!

# 693
 • Мнения: 168
Точно тази не но два пъти пътуваме с тях до Гърция и съм доволна.Не сме ходили до Кападокия и смятам да следя техните дати за там.

# 694
 • Мнения: 19
Здравейте,  
Някой случайно с наблюдения върху Динита турс- http://www.dinita-tours.com/excursion-new.php?id=1162 ? Ако сте пробвали Истанбул с тях бихте ли споделили! Предварително Благодаря!
През 2013г. пътувахме с тях до Истанбул за 3 дни. Бяхме в хотел Монако, не сме ползвали допълнителните екскурзии. Бяхме само на обзорната обиколка, а след това самостоятелно. Впечатленията ми от тази фирма са добри и планирам следващото ни пътуване до Истанбул  през август отново да е с тях.
 

# 695
 • Венера
 • Мнения: 844
Най-накрая имам малко свободно време да разкажа и аз как прекарахме. Поради проблем с техниката отанах без снимки, освен няколко на телефона, но за сметка на това очите и душата ми се напълниха!(предупреждавам, че от тук нататък започвам да наричам приятеля си Б.)

Скрит текст:
1-ден След закуско-обяд и сладки приказки с родата на Б. тръгнахме към Бакъркьой към 12, както споменах в предният си пост час и нещо търсихме място за паркиране в близост до пританището. 20 минути след като се качихме на ферибота слязохме в Кадъкьой. Тръгнахме нагоре до Söğütlü Çeşme като по тротоарите едвам се вървеше, имаше много хора, които вървяха адски бавно и се спираха постоянно пред магазините (все пак беше събота и местните си се разхождаха). Имаше малко туристи или поне не се различаваха в отромната маса мастни. Общо взето изкачването по булеварда изобщо не ми се понрави и в един момент пропнах с крак и казах на Б. "Не знам на къде ме водиш, но тук изобщо не ми харесва и искам да се махаме" той ми се засмя и каза "Хайде още малко". След няколко минути бяхме пред бика и бях меко казано разочарована. Не, че очаквах нещо от една статуя на бик, но беше малка, невзрачна и изобщо не я бях забелязала докато буквано не се изравих през нея, защото бикът беше накачорен целия от малки и не чак толкова деца.
От там завихме надясно по Gen. Asım Gündüz, за която Б. каза, че преди години е била азиатският Истиклял, но вече Баъдат е ивзел тази функция. По  Gen. Asım Gündüz се движи и T3. Приятна уличка с много магазини, кафенца и места за хапване. До към средата на булеварда имаше доста народ, който колкото по-надолу вървяхме толкова повече намаляваше. Седнахме да почихмен и да пием нещо по нещо студено на едно страхотно място. Казва се Cafe Coupe и е тип пъб. Определеихме го като музея на бирата (по-късно разбрахме, че действително е нещо такова). Имаше мноооого видове бири, страхотни коктейли (аз заложих на тях) и до колкото видях по съседните маси доста добра храна. Персоналът беше много любезен и бяхме заобиколени само от млади, усмихнати и леко "арт" хора. Общо взето от това място се събуди любовта ми към тази част на Истанбул. От тук надолу не срещнаме забрадени жени, беше пълно със щастиви и готини хора ( не само младежи) и изобщо атмосферата е много различна от всякъде където сме били. Спуснахме се надолу по булеварда и лека по-лека се озовохма в голямата ми любов Мода.
Първото нещо, което ми направи силно впечетление беше докато Б. си купуваше симит беше ето тази статуя.
Скрит текст:
Казва се "Пекар търсещ Беркин" направена в памет на момчета, което пострада и по-късно загина след травми преченени по време на протестите в Гези парк. Детето било излязло, за да купи хляб... много силна и добра статуя, която ме развулна искрено.
От тук започнаха магазините за домашни любимци.. оказа се, че в тази част на града животните са на изключителна почит и гладни и слаби котки и кучета не видяхме. Тук прави впечетление на многото хора с кучета, които по-принцип не са много честа гледка в града. На много места видяхме струпани клетки за котки без вратички, покрити с одиела и наредени една до друга, като пред тях имаше много купички пълни с храна и вода. Пред всяко заведение лежеше по едно добре охранено спящо куче, а в някой имаше табели посочващи в тук кучетата са добре дошли. Из квартала има много дребни, но създаващи страхотна атмосфера неща, като боядисаните в различни цветове колчета, окачениет по дърветата фенери, малките кокетни кафенета и ресторанти, страхотните графити по сградите. Изобщо квартал с атмосфера. Тъй като прекарахме доста време разхождайки се из квартала, забелязахме, че отклонявайки се с една пряка от главната улица, която кипеше от живот, се озовавахме в тихи и спокойни тесни улички, където колата е рядкост, а на прозорците масово бяха наедени саксийки с най-различни цветя. Дори по улиците, където сградите бяха доста стари всичко беше чисто и спретнато.
Отдохме до къщата на Баръш Манчо, на който бях чувала няколко песни и дори не знаех, че е починал. Бил е добър човек, обичан от всички и е имал предаване за деца. Днес къщата му е превърната в музей, който за съжаление не работеше.
Скрит текст:


Точно срещу къщата му има малка църква с име "Вси Светии", но за жалост не работише и не можахме да я разгледаме.
След няколко часа разходки из това красиво място се отправихе по крайбрежната алея към пристанището. Беше много красив залез на фона на Света София и Топ Капъ, които бяха отсреща. През ноща заспах с усмивка на лицето.

2 ден За недлната сутрин бяхме запланували да излезем извън града, но тази органицазия отпадна. Решихме със семейството на Б. да отидем някъде да закусим заедно и така се озовах на едно много красиво място. Тук многократно са споменавани, така наречените общински заведения -  SOSYAL TESİSLERİ. Ние се отправихме към това в Кючукчекмедже и беше прекрасно... никога не съм предполагала, че в Истанбул освен на прекрасните морски гледки мога да се наслаждавам и на такава към езеро. Заведението е ситуирано на брега на езерото в красив парк. Страхотна гледка, вкусна и евтина храна. Разходихме и покрай езерото и беше много красиво.
Скрит текст:
След обед отидохме на разхода край Мраморно море в Йешилкьой, хапнахме гьозлеме и после сладолед в Мадо и денят свърши неусетно.

3 ден Днешният ден беше предназначен за пазаруване. С T1 отидохме в Султан Ахмед проверих дали снимат КПА пред кадастъра, но ударих на камък. Налюбувахме се на страхотният цветен килим пред Света София и отидохме да видим дали има още лалета в Гюлхане. Разбра се те бяха там и ни чакаха, наснимахме се, порадвахме се на огромните папагали в дърцетата и тръгнахме към Таксим. На Еминьоню хапнахме балък екмек, от там през Галата и с фуникуляра до Истиклял. Б. имаше малко работа в един от музикалните магазини, помотахме се по музикалните училички и тръгнахме по Истиклял да издирваме заведение предлагащо бира. Така за пореден път изкарахме супер късмет и открихме поредното супер местенце TAG Cafe & Bistro.
Скрит текст:
Като видях вкусутиите, които сервираха на съседната маса много съжалих за балък екмека, който беше бълен с кости и така или иначе не можах да му се насладя. Поседяхме час и нещо и пак се гмърнахме в тълпата на Истиклял. Отидохме на площада на Републиката, хапнахме в Хафъз Мустафа и с метрото до Нишанташъ. Красиво и интересно място, пълно с доста добре изглеждащи жени. Подзяпахме по лъскавите витрини разходихме се добре и пак на метрото и обратно на Истиклял. Донапълних торбите с намалени дрехи и яваш яваш се спуснахме към Каракьой, за да хванем T1, но тъй като имахме още около час да се помотаме, пак седнахме на Мадо да събера аз малко сили, че с цялото ходене и с всички измерени дрехи нямах грам сили.
С Т1 отидохме до Zeytinburnu, слязохме на едноименната спирка и се отправихме към парка отсреща където вечеряхме със семейството на Б. и се прибраме скапани.

На четвъртия ден беше време за прибиране и имахме план да посетим джамията Санджаклар на връщане към България, но нещо не уцелихме от къде да слезем от магстралата, но я видяхме и си обещахме да я посетим следващият път.

# 696
 • Анкх Морпорк
 • Мнения: 2 622
Благодаря , справих се!

Последна редакция: ср, 06 май 2015, 03:45 от TopsyG

# 697
 • Мнения: 3 791
Неолита,  Hug Благодаря!

# 698
 • Мнения: 13
Здравейте,  
Някой случайно с наблюдения върху Динита турс- http://www.dinita-tours.com/excursion-new.php?id=1162 ? Ако сте пробвали Истанбул с тях бихте ли споделили! Предварително Благодаря!

И ние преди 2-3 години ги ползвахме , но само за транспорт и нощувка и беше екстра. Хотелът беше Престиж а другата група беше в Монако , защото бяхме 2 автобуса. Екскурзоводката не ставаше, но от това не беше от значение, всичко друго беше ок.

# 699
 • Все на втория етаж
 • Мнения: 5 850
Привет, дами! Предстои ми пътуване до Истанбул утре, за последно пътувах Ноември и изкарахме супер. Вече почти всичко сме разгледали, в началото чрез агенциите, а после започнахме самостоятелно. И сега се включвам да попитам как мога да стигна до Миниатюрк? Отворих сайта им http://miniaturk.com.tr/%C4%B0let%C4%B0%C5%9F%C4%B0m/%C4%B0leti% … im-bilgileri.aspx
и доколкото разбирам мога да се кача от Topkapı: 41 ST ( Seyrantepe – Topkapı) Belediye Otobüsü  и от Eminönü: 47, 47Ç, 47E, 47N Belediye Otobüsü . Обаче досега съм ползвала само трамвай и метро и не съм наясно много със спирките на автобусите. Като слезем от трамвая на Еминюню предполагам, че спирките на автобусите са наблизо. И също така дали спирката е близо до Миниатюрка или се върви, притеснявам се да не се затрия, макар че като цяло съм с доста добра ориентация. Имам Истанбулкарт, знам и че транспорта им е доста добре организиран, а и хората са доста отзивчиви. На два пъти няколко човека само ни предлагаха помощ, като ни видяха как се оглеждаме Simple Smile Но все пак в друга държава и град винаги има място за притеснение. Да кажа и че видях поста на Пина за Миниатюрка Simple Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=559878.msg … 122786#msg1812278

А пъл линка за сайта на автобусите, също от първа страница не ми се отваря.

# 700
 • Варна
 • Мнения: 3 919
Иренка, спирката на автобусите на Еминьоню е до лодките за балък екмек при мост Галата. Като ги подминеш, идвайки от трамвайната спирка, ще се озовеш на тази спирка (която обичам да сравнявам с нашенска автогара). Има няколко перона, трябва да видиш на кой точно спират изброените автобуси. Пътуването не е кратко (въпреки че попаднахме на шофьор-състезател), а спирката носеше името на парка. Пътувахме със старичък (за техните стандарти) автобус, но с работещо табло. Бяхме питали водача и той също ни предупреди кога да слезем. Всъщност спирката е до самия парк. На отиване срещу него, а на връщане спирката е току пред паркинга. Имай предвид, че в автобусите таксуването става само с Истанбулкарт. Жетони не се ползват. Предполагам, че имате такава, щом отдавна посещавате града.

# 701
 • София
 • Мнения: 9 278
И сега се включвам да попитам как мога да стигна до Миниатюрк? Отворих сайта им http://miniaturk.com.tr/%C4%B0let%C4%B0%C5%9F%C4%B0m/%C4%B0leti% … im-bilgileri.aspx
и доколкото разбирам мога да се кача от Topkapı: 41 ST ( Seyrantepe – Topkapı) Belediye Otobüsü  и от Eminönü: 47, 47Ç, 47E, 47N Belediye Otobüsü . Обаче досега съм ползвала само трамвай и метро и не съм наясно много със спирките на автобусите. Като слезем от трамвая на Еминюню предполагам, че спирките на автобусите са наблизо. И също така дали спирката е близо до Миниатюрка или се върви, притеснявам се да не се затрия, макар че като цяло съм с доста добра ориентация.

Като слезеш от трамвая на Еминьоню, минаваш на тротоара до морето (за предпочитане е светофара, а не подлеза), подминаваш моста Галата, минаваш покрай шарените лодки с рибени сандвичи и едва тогава са автобусите. Всъщност "спирка" е твърде меко казано. То си е цяла автогара. Simple Smile Мисля, че тези автобуси са най-близо до водата, но може и да ме лъже паметта. По-лесно е да се открие спирката на Каракьой, но шансът да седнете е много малък. Иначе спирката на автобуса е срещу трамвайната спирка. Посоката е Еминьоню -мост Галата - Каракьой.

Миниатюрк се пада в ляво спрямо посоката на движение на автобуса и от спирката се вижда голям паркинг. Отдясно пък има университет. Мисля, че ще се ориентирате лесно.

В автобусите се качва от първа врата. До шофьора се намира машинката за таксуване.

Белята ме е изпреварила.  Wink

Честит празник!   bouquet

# 702
 • Мнения: 2
Здравейте,момичета.
Намислили сме с приятелят ми да посетим Истанбул към края на май,началото на юни.Като планираме един престой от около седмица.Целта ни е да разгледаме забележителностите там.
Бихме искали да ни препоръчате някое непретенциозно хотелче,където да отседнем.Да има самостоятелен санитарен възел.Да е сравнително близо до спирки от общественият транспорт.За жалост не можем да си позволим много голям бюджет.
Може би няма да пътуваме с някоя ТА,а ще сме самостоятелни.Разбира се,ако резервацията през ТА е по-евтинка,няма да откажем.
Моля да ни предложите нещо.Благодаря.

# 703
 • София
 • Мнения: 9 278
Снимка на моста Галата от 1912 г.

# 704
 • Все на втория етаж
 • Мнения: 5 850
beljata , Тaня67 , благодаря ви!  Hug

При тези обяснения ще се справя Simple Smile

и последно да попитам има ли възможност да направих разходка по Босфора самостоятелно. Последните два пъти се водихме на фериботите. Единият път до Принцови острови, но ми дойде в повечко лашкането. Сега искам от тези, които организират за групите, но такава за самостоятелни туристи възможна ли е?  Blush

Общи условия

Активация на акаунт