Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява ендомeтриозата и какви са нейните симптоми?
Какви са симптомите на ендомeтриозата?
Каква е причината за ендомeтриозата?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява ендомeтриозата и какви са нейните симптоми?
Ендомeтриозата е медицинско състояние, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява извън нея, обикновено в коремната кухина, яйчниците, белите дробове, ставите и дори мозъка. Това води до болка, безплодие и смущения в менструалния цикъл. Ендомeтриозата е медицинско състояние, при което тъкан подобна на ендометриума (вътрешната обвивка на матката) се развива извън матката. Симптомите включват болезнени менструални периоди, болезнено усещане по време на сексуален контакт, коремна болка, нередовни менструации и умора. Ендомeтриозата е медицинско състояние, при което тъкан подобна на ендометриума (вътрешната обвивка на матката) се появява извън матката. Това може да доведе до болезнени цикли, болки по време на полово сношение, нередовни менструации и дори затруднения при зачеване.
-
Какви са симптомите на ендомeтриозата?
Симптомите на ендометриозата включват болка, безплодие и смущения в менструалния цикъл. Болката може да се усеща преди, по време на или след менструацията, при овулацията, по време на половия акт, уринирането и дефекацията. Безплодието е често срещано при жени с ендометриоза. Ендометриозата може да причини различни симптоми като субфебрилна температура, гадене, треперене, пристъпи на топли вълни, нощно изпотяване, коремна болка, окосмяване по лицето и менструални нередовности. Тези симптоми често се свързват с хормонални нарушения, които могат да бъдат причинени от ендометриоза. Симптомите на ендометриозата включват болезнени периоди, болезнено сношение, нередовни менструации, умора, проблеми с урин иране, коремна болка и други. Ендометриозата може да причини различни симптоми като болки по време на менструация, обилно или слабо кръвотечение, дискомфорт при полово сношение, болка в таза, кръста и долната част на корема и проблеми с червата. Тези симптоми могат да се влошат преди или по време на менструацията.
-
Каква е причината за ендомeтриозата?
-
Как мога да разбера дали имам ендометриоза?
-
Как ендометриозата засяга плодовитостта?
Ох, и аз чакам този момент, но съм едва на първата инжекция и имам още 2 в най-добрия случай. Един месец ли е действието на една инжекция?
После към 9ч дойде професорът с още 5-ма човека, пита ме как съм, каза ще те оперираме към 12, обърна се и изчезна с всичкия си антураж..
След като се разбра, че няма да ме изкарат от реанимацията изобщо (и още една жена също), щото нямат свободни стаи и след като всички монитори и уреди бяха спряни вече поисках да ми донесат телефона, за да се обадя поне на близките, че е минало всичко, да не се притесняват. Не можело било, това било реанимация. Казвам им- добре бе хора, всички уреди са изключени вече, няма на какво да пречат- ми не можело. После идват дежурните лекари, акушерки, влизат си с телефоните, водят си разговори в реанимацията без проблем и като питах пак- пак не може. Като се раздвижихме, аз отидох до съседната стая, другата реанимация- там беше само 1 жена- тя си беше с телефона и с таблета..Питам пак дежурните- добре де, що в другата реанимация може, тука не- вие не гледайте другите. Казах им - ще излена извън реанимацията и там ще говоря, вече мога да ходя - Не. Не знам на какво се дължи тая дискриминация, но беше ужасно, да си представяш през цялото време как близките ти треперят над телефона и чакат да звъннеш. Нашите чак към 10 вечера са се обадили в болницата, щото аз не им се бях обадила, ама те са бая зле с компютрите и доста зор са видяли на намерят телефона на болницата. На следващия ден, минаха 3 курса "визитация" явно дежурния нощен преди да си тръгне, дежурни дневен като застъпва (която видя подутия ми корем и каза, че е нормално) и.. проф Горчев с антуража. Влиза той- чете ми документите и ми каза- всичко ти е наред- ще те изписваме днес... Ама докторе, по дяволите как го разбрахте това???
По листчетата дето някой е написал.. ми страхотно обслужване, думи нямам. И тоя кеф е близо 1500лв. Изписването беше набързо, щото почнаха новата серия операции и пак им трябваха леглата. Като ми сменяха превръзките/лепенките се оказа, че имам една голяма дупка, на която имам 3 шева.. бая дебел лапароскоп ще да е бил + още 2 дупки с по 2 шева. Ама вече нямаше и кого да питам що са тия големи дупки, щото беше само дневната сестра.
Пиши оплакване, недопустимо е такова отношение. И да ти вземат 1500 лева 
при мен последната инжекция действа до 18.06 и вчера бях на преглед, но и при мен още нищо не се случва, доктора каза че още не са се образували фоликули и все пак каза да не се пазим ,да си работим за бебе и ще ходя пак края на месеца. Обаче ми се накара , че много съм напълняла
то си е така де, преди операцията бях със 7 кг по-малко