Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 70 431
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • София
А при вариант 2 ти, като купувач как си се отзовала на оглед на имота?

# 526
Като съм прочела обявата в интернет, ПОРЪЧАНА на брокера от продавача, за което са СЕ договорили.

Последна редакция: пн, 25 май 2015, 00:05 от сапьорка

# 527
Сапьорка има и вариянт 3 - имаш брокер на когото плащаш 3% , а продавача си плаща на неговия си брокер. Какви са тези глупости купувачът да плаща и на 2-та брокера?

# 528
Мумбас, извинявай, но описаният от теб вариант 3, е еднозначен, с описаният от мен вариант 1.
Къде видя да съм писала, т.нар. глупост, че купувачът плаща и на двата брокера? Може би не си разбрал/а какво съм имала пред вид.

Възможен вариант 3 е, според мен:
Имаме Брокер 1 на купувача - 3 % и Нямаме Брокер 2 на продавача - следователно 0%.

Всички други варианти, на мен ми се струват некоректни и манипулативни.

# 529
Аз съм виждала обяви по сайтовете, на които изрично пише "не се дължи комисионна от купувача". Ако човек се обажда само на такива обяви, няма да дължи комисионна. Проблемът е, че се стеснява много изборът.

Иначе аз работя с брокерка и понякога се е случвало аз да харесам оферта, да й изпратя линк, тя се обажда да проучи жилището и всичко и от там й заявяват, че не работят с други брокери, защото чакат комисионна от купувача. В тези случаи моята брокерка ми обяснява ситуацията и ми казва, че нищо не може да направи, освен сама да си позвъня и да си отида като частно лице. Ама не на мен тия, изобщо не ми се занимава с такива. Има две причини да искат само частни лица, едната е комисионната от купувач, другата е, че могат лесно да скатаят някой неприемлив факт за имота, примерно тежести върху имота, съдебни спорове и т.н. Разбира се, има частни лица, които познават закона, работят с адвокати и т.н., ама те брокерите си пробват, ако мине номера...

# 530
Иначе аз работя с брокерка и понякога се е случвало аз да харесам оферта, да й изпратя линк, тя се обажда да проучи жилището и всичко и от там й заявяват, че не работят с други брокери, защото чакат комисионна от купувача. В тези случаи моята брокерка ми обяснява ситуацията и ми казва, че нищо не може да направи, освен сама да си позвъня и да си отида като частно лице. Ама не на мен тия, изобщо не ми се занимава с такива. Има две причини да искат само частни лица, едната е комисионната от купувач, другата е, че могат лесно да скатаят някой неприемлив факт за имота, примерно тежести върху имота, съдебни спорове и т.н. Разбира се, има частни лица, които познават закона, работят с адвокати и т.н., ама те брокерите си пробват, ако мине номера...
Има и друга причина.Имота е без забележки и много изгоден и са сигурни че ще се купи бързо.Обикновено сделката за такъв имот е въпрос на дни.Казвам го от личен опит .Понякога кандидат купувачите са няколко и печели този който не чака да му бъде отпуснат кредит защото това много го бави.
Що се отнася до нередности в документите винаги можеш да си поискаш проверка от доверен юрист.

# 531
Има и друга причина.Имота е без забележки и много изгоден и са сигурни че ще се купи бързо.Обикновено сделката за такъв имот е въпрос на дни.

Може и това да е причината, но ми се струва (без да имам конкретни статистики), че тези много хубавите имоти са много малко на брой на фона на общата картина, за да си заслужава да рискувам без брокер.

Иначе, разбира се, умният човек ще работи със специалисти, които да оценят имота и риска, както и да проверяват документацията вместо него (адвокат, нотариус, строител/майстор). Обаче има и наивни хора.

# 532
Скрит текст:
Може и това да е причината, но ми се струва (без да имам конкретни статистики), че тези много хубавите имоти са много малко на брой на фона на общата картина, за да си заслужава да рискувам без брокер.
Тук няма място за статистики.Става дума за късмет и шанс и разбира се опит .Ако човек си ги подминава без да си е дал труда да го погледне....
По напред питаха колко време отнема намирането.Понякога е един оглед и 15 мин за да вземеш решение,ако не броим гледането с месеци от стола на компютъра у дома .Другото е проучване на документи да без него е лудост да се плаща,но и да си подминаваш късмета,защото си предкалено зает  или сам си си поставил допълнителни ограничения Thinking не помага.

Последна редакция: пн, 25 май 2015, 09:37 от mamamari

# 533
Да не разгледам обява, на която собственик/брокер или какъвто друг там има, не желае да работи с хората, които аз съм избрала да работя и на които вярвам, за мен това е нормално. Все пак в сфера, която не е моята, нормално е да се доверявам на няколко специалисти, съответно да изискват от мен да се лиша от услуга им, хм.. Поне аз така го възприемам, за друг не би било проблем.

# 534
Не казвам да се лишите от специалист ,на който вярвате.Грешно сте ме разбрали.Казвам ,че АКО вашия брокер не е в състояние да посредничи за конкретен имот,това не е причина да погледнете имота и ако ви допадне да поискате на избраните от вас строител и юрист да ви консултират  за този имот.
Когато   няма изобилие от имоти ,които си заслужават вниманието ви ,както е в момента не е много разумно да се отказвате от оферти само на базата на подозрения че нещо може да не им е наред.
Ако не е наред ще загубите малко време,но ако е ок може да откриете каквото сте търсили.
Естествено всеки подхожда както намери за добре.Късмет на всички!

# 535
Ох, колкото повече чета, толкова повече се обърквам #Crazy Нека се опитам да разбера нещо правилно, значи ако аз си избера имот от агенция Х, човекът който ще ми помогне за сделката става мой брокер, но в същото време продавача си има свой брокер? А аз защо си мислех, че щом агенцията Х е публикувала обявата му значи те я продават от негово име...или бъркам нещо?

Друго, което ми направи впечатление като ходих да попитам нещо на място в една от агенциите. Жената ми обясни, че трябва да им пратя и-мейл с линк към харесаните жилища, те ще проверят кога може да се мине да се види и когато заговорихме за комисионни и цени ми каза, че на тях им дължим 3% от цената "която договориТЕ", така че да разбирам, че ние ще трябва да преговаряме с продавача, така ли? В смисъл, честно казано така би ми било по-добре, защото баща ми се е занимавал достатъчно с покупко-прадажби за да му вярвам повече при "пазаренето" отколкото на някой който си чака комисионна за определена цена. Но въпросът ми е - това практика ли е ние да можем да преговаряме за цената или е частен случай?

И още нещо, последно 3% ли е комисионната или 3.6% защото видях и двете цифри назад из темата. Не ме разбирайте погрешно, на ясно съм, че и агенциите и брокерите трябва да спечелят нещо, но ако
ще дам 100 000 (примерно) за апартамент, някак си 3% ми се виждам множко. Та, реално до колко е възможно да се смъкне тази комисионна, или то сигурно пак си зависи от брокера и агенцията? Още повече, че ако трябват да се поемат изцяло и разходите по прехвърлянето, просто сумата леко, но сигурно си набъбва.

Явно аз съм доста наивна и някои от въпросите може да звучат глупаво, но се опитвам да си изясня нещата, защото сумата, която смятаме да вложим си е доста сериозна и не искам всеки да се опитва да ни съдере кожата както му е удобно.

# 536
  • I want it all and I want it now.
Вие си договаряте комисионната, тя не е фиксирана, а подлежи на преговори.  Laughing
Както може да се разберете и за цената на жилището.
Има и жилища, който се продават директно от собственика  Peace

# 537
Вие си договаряте комисионната, тя не е фиксирана, а подлежи на преговори.  Laughing
Както може да се разберете и за цената на жилището.
Има и жилища, който се продават директно от собственика  Peace

Току що се върнах от посещение при една от големите агенции и там жената ми каза, цитирам "в големите агенции по недвижими имоти комисионната си е фиксирана на 3%", но беше доста уклончива по въпроса ми да не вземе да стане 3.6%, защото уж те поемали ДДС-то ама май можело да издадат фактура ако сме имали фирма да го вземем ние, ей такива неща дето само още повече ме объркаха...

Но пък, ето харесали сме един апартамент и за сега само в тяхната агенция съм го срещала. Излезе, че продавача живее в чужбина, така че едва ли ще може да се преговаря с него. Иначе, жената ми обясни, че има възможност за преговори по принцип, но как да повярвам, че за нея е по изгодно да свали от цената, като тя очаква да вземе комисионна върху нея. В смисъл и аз да съм, и аз ще предпочета да взема 3% на 100 хиляди отколкото 3% на 90, примерно.

И сега ми изникна още едно въпросче. По принцип докато бях там не съм подписвала нищо, само ми обясниха, че имало две възможности за предварителен договор, който се подписвал преди оглед - Вариант 1: подписваме го само аз и тя, като аз след това съм свободна да продължа да си търся сама и на други места.
Вариант 2: "ексклузивен" както се изрази, при който ако не харесам нищо от техните обяви, те започвали да търсят и при останалите агенции.

Вие за кой вариант бихте ме посъветвали? Аз сега като тръгвах си оставих и-мейла на който трябва да ми прати оферти и да ми пише, кога можем да отидем на оглед, но това прави ли ме вече по някакъв начин обвързана към тях, при все че още нищо не съм подписвала?

И последно (вече наистина Laughing) Ако аз подпиша някакъв предварителен договор, който ме ограничава да трябва да ползвам само тях, а да кажем след месец видя друга оферта с 2 000 по-евтина примерно, и вече сме харесали апартамента, може ли родителите ми да отидат при втората агенция и те да го купят от тях?

# 538
Не знам, за кого става дума, но според една друга голяма агенция "екслузивен" договор означава, че само те имат право да ти търсят имот и ти не можеш да купиш без тяхното посредничество. Най-добре прочети и дай на адвокат също да прочете договорите, за да ги разясни, в кой каква е схемата. Че само брокерски приказки...

# 539
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=9&adv=2175   Някой има ли повече информация за този комплекс, или да е ходил на оглед.

Общи условия

Активация на акаунт