С какво ви дразнят свекървите-44

• 46 450
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Помощта обикновено се търси. Когато се предлага, не е точно помощ.

Брейй, не била помощ  Rolling Eyes Големи мъдрости се леят тук, страхотна драма се оказва някоя баба да иска да помогне с внучетата, направо как не я е срам.

Моята свекърва сега по празниците ни видя, че сме поуморени и оклюмали и предложи другата седмица за уикенда на рождения ми ден да дойде у дома, за да може с мъжа ми да излезем само двамата да го отпразнуваме, а тя ще спи при децата (с бабите сме в различни градове) и ще ги оправи на другата сутрин, за да поспим.
Такава помощ никога никога не бихме поискали ние сами, но дали не я приехме?  Flutter И дали пък не го броя за помощ, понеже тя я е предложила?

# 46
  • София
Откакто синът ни се роди, с мъжа ми нямаме помощ, справяме се двамата. Между натрапена "помощ" и липса на помощ, избрах, и продължавам да избирам, второто. Натрапване не приемам, без значение от повода.

ПП Всъщност, ако двамата не можем да се справим с детето си, къде въобще сме тръгнали...

Последна редакция: вт, 05 май 2015, 10:11 от milenaka

# 47
  • Бургас
Според мен обтегнатите отношения снаха-свекърва често се дължат на недоразумения, на недоизказани неща и се получава малко "изгубени в превода". Естествено винаги има кофти хора, но като цяло смятам, че повечето конфликти са породени по-скоро от различните гледни точки и разбирания на страните, не толкова от лоши чувства.

Мисля си, че доста от нещата, които пишем тук ще бъдат забравени щом остареем. Извинете ме, но ми се струва малко пресилено да казваш как няма да се месиш и изискваш, при положение, че няма как да знаеш какви старини те чакат и какъв акъл ще ти дойде. Дали ако си дал цялото си имущество и спестявания на детето си и в следващия момент на стари години не може да си платиш лекарствата, няма да помолиш за помощ. Сигурно тогава снахите ни ще скочат като попарени как ги изнудваме заради имота/парите, който сме им дали навремето. Поради тази причина съм противник на дундуркането. Смятам, че двама млади, образовани хора могат сами да се справят в живота, като родителите може само да им помогнат, но не и да им дават всичко наготово. Така нито децата се учат на отговорност, нито на финансова дисциплина, нито да оценят нещата. По мои впечатления често даденото наготово се приема за абсолютна даденост, на принципа "имал - дал". Не бих искала да се лиша от спестяванията си и да живея в мизерия на стари години, защото снахата е решила, че ме мрази и не разрешава лев да се отделя от семейния бюджет за "гадната свекърва". Ще помогна на детето си, но няма да се поставям в ситуация на стари години да мизерствам, защото навремето някой не е оценил помощта ми.

# 48

Моята свекърва сега по празниците ни видя, че сме поуморени и оклюмали и предложи другата седмица за уикенда на рождения ми ден да дойде у дома, за да може с мъжа ми да излезем само двамата да го отпразнуваме, а тя ще спи
Пак говорим на различни езици май  Wink
Жената ти е предложила, ти си се зарадвала, приела. Чудесно.
Ако обаче имаш неприятна комуникация и история с човека предлагаш помощ?  И му откажеш, а той все пак не те отрази и дойде? Дали е същото?
Моята С не се е натрисала за гледане на деца, но когато и ги заведа ми казва в прав текст, че ще ги гледа както тя иска. Т.е. като я помолих да не дава сладолед, защото при едното е = ангина, тя отвърна "ти на мен няма да ми казваш, аз ще ги гледам както си искам". Нагло, безочливо и в очите. При това ги водя за 2 часа 1 път седмично, не говорим за отглеждане, което ме отменя или ми прави луда услуга.
Та така, глупостите за едни са неприятна реалност за други. С вашето обобщение вменявате задължителна благодарност, а не винаги има защо.
Ако в онзи дом беше само С просто нямаше да водя децата. Изобщо. Но тъй като дядото ги обича,  обгрижва и забавлява по неповторим начин, ходят заради него.

# 49
  • София
Откакто синът ни се роди, с мъжа ми нямаме помощ, справяме се двамата. Между натрапена "помощ" и липса на помощ, избрах, и продължавам да избирам, второто. Натрапване не приемам, без значение от повода.

ПП Всъщност, ако двамата не можем да се справим с детето си, къде въобще сме тръгнали...

Това, предполагам, не е в отговор на моя пост, защото няма никаква връзка с него?

# 50
  • София

Това, предполагам, не е в отговор на моя пост, защото няма никаква връзка с него?

Не коментирам конкретен пост, а темата от последните мнения.

# 51
  • София
Dobra, аз съм цитирала срещу какво възразявам - срещу това твърдение:

Помощта обикновено се търси. Когато се предлага, не е точно помощ.

Продължавам да твърдя, че е глупост голяма.

# 52
Да , ама ако някоя свеки не я предложи, снахата веднага я обвинява, че не е загрижена.
Редно е бабите и дядовците да кажат на младите, че ако имат нужда от помощ могат да се обадят. А дали ще се обадят младите е друг въпрос - те ще си преценят дали имат нужда от помощ.

Кира го е написала преди мен. Когато става дума точно за помощ, точно това ми е мнението.
Защото някои предлагат помощ в гледането, обаче като ги потърсиш - все заети. Или, както писаха други в темата, идват, поиграват за 5 мин и после сядат да си гледат сериалите.

Бърди, защо да е глупост това, че не искам дете да запълва времето между два сериала?

# 53
  • София
Глупост е твърдението, че помощта не е помощ, ако е предложена.

Нито съм споменавала сериалите на твоето свеки, нито сладоледите на свекито на Добра, изобщо не знам какво се втурнахте да ми пишете някакви тотално несвързани с поста ми неща.

Да твърдиш, че когато някой ти предложи помощ, това всъщност не е помощ, си е откровена недомислица. Предполагам, че си искала да кажеш друго, не знам точно какво.

# 54
Ок, каква помощ може да ми е желанието на някой да си ДОзапълни свободното време, което автоматично прави помощта малко неизползваема в конкретни дни и часове? Така, мисля, е по-разбираемо. Пак ли е помощ?

# 55
  • при късмета
.................., предполагам, че Бърди иска да ти каже, че тотално бъркаш понятията предложена помощ и натрапена помощ

# 56
  • София
Помощта си е помощ. Ако не ти трябва - отказваш я, ако ти трябва - приемаш я. Това, че си я отказала, не я прави не-помощ.

Вижте, аз разбирам, че има непоносими свекърви, не споря с вас. Но ако искате да кажете нещо за тях - кажете. Такива гръмки обобщения са неуместни, нямат нищо общо с личните ви преживявания.

Ма ко - така е, да, но пък не мога да си го представя това натрапване как се случва точно - идва у вас и дърпа децата за ръкава докато ги заведе у тях?

# 57
Отъждествявам ги, в моя случай е така. За измиване на една чиния или простиране на две блузи ми предлага помощ, но за пълна мивка и две перални - не.
Щом във вашия не е - големи сте късметлийки.

# 58
  • при късмета
Натрапването може да е направено по много начини.
Историята познава случаи и на буквално дърпане на деца от майките им. Дали да ги облече бабата, дали да ги гушне, дали да ги нахрани.
По-лошо е друго. Подчертавам, че ще дам чисто теоритичен пример, никой да не се хваща буквално
Майката казва например "Имам нужда да дойдеш да гледаш за 1 час детето, докато свърша .. еди какво си, няма значение". Идва бабата, детето е последното нещо, което поглежда и започва да готви и чисти примерно. Ето това не е помощ, а натрапване. Помощта трябва да се изразява в даването на това, което ти е поискано, а не от какво има нужда според теб искащия.
Защото при това положение бабата ще започне да се оплаква наляво и дясно как се претрепвала от работа да отмени снахата, а тя неблагодарна. Снахата обаче, никога не е искала такава помощ.
Пак казвам, просто пример, може да е обратното даже и пак ще е валидно.

# 59
  • София
За измиване на една чиния или простиране на две блузи ми предлага помощ, но за пълна мивка и две перални - не.

И щом ти предлага за по-малкото , не е помощ?

Честно, наистина ли не усещаш колко глупаво звучи това?

Ма ко, с това съм съгласна:

Майката казва например "Имам нужда да дойдеш да гледаш за 1 час детето, докато свърша .. еди какво си, няма значение". Идва бабата, детето е последното нещо, което поглежда и започва да готви и чисти примерно. Ето това не е помощ

Общи условия

Активация на акаунт