С какво ви дразнят свекървите-44

• 46 457
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
      .................., а не допускаш ли, че може просто да търси тема, която й е позната, в която се чувства в свои води? Ако жената не е с твоите интереси и вкусове, ако не ходи на козметик, фризьор, не се занимава с йога, не чете твоя тип литература и не гледа филми и театри, каквито ти обичаш, за какво друго би могла да говори лесно и достъпно с теб? За домакински умния, рецепти, плетки и ... роднински взаимоотношения.
      С първата свекърва точно така намерих общ език в началото, влизах и в темите - за учениците й, за детските години на съпруга ми, за отношенията с нейните свекъри и кръвни роднини. Никога не съм я подозирала, че "ми подсказва" разни неща. Просто приех, че това е най-лесния начин да си "проговорят" две жени с разлика във възрастта от 33 години.

# 721
Опитваме се да намерим общ език, ама бавно се получава Wink Не би ли трябвало да НЕ се дразним, ако свекървата прави нещо като мама? СМисъл, свикнали сме на това нещо и не ни прави впечатление, ако идва от всички, но не и от свекървата - тя задължително има нещо предвид.
Ей го на, моята днес ПАК ми говори как гледала свекърите си, като легнали на легло, и ги наричала мамо и тате. Еми не е случайно, кой каквото ще да ми твърди. Докато, ако майка ми заговори за гледане на възрастни, съм сигурна, че няма да има предвид да гледам нея. П.П. И пак да кажа, че тя просто не го прави - т.е. И такива неща не ми говори.

Най-вероятно ще се наложи да я гледаш, ако се залежи и ако все още си с този мъж и той е единствено дете. И то вероятно лично, защото е солиден разход наемането на човек, а е напълно възможно, ако сега не сте цъфнали и вързали финансово, ако имате дете, съвсем да не ви остават пари за още една заплата за болногледач.

# 722
Цитат: Докато свекърва ми ,въпреки че, се опитваше да ми стане приятелка ми е чужда и всеки коментар, който не се въздържат да изкажат ми остава в сърцето. Не се почувствах приета напълно там и  това е.

Тези думи обясняват всичко.
Докато едната приема другата за чужда/или взаимно се приемат за такива/, снаха и свекърва никога няма да се разбират.

# 723
Хърми, допуснах го, но темата се повтаря постоянно. Вече всичко, което е повече от две изречения, прерасва в "аз, като си нямам моя майка, свекървата..."
Кукумицинка, има една подробност - тя, не че е лоша майка, да е биела детето или нещо друго, ама според думите на моя не е била от най-грижовните. Ако правилно навързвам 2+2, в ранните години баба му го е гледала, от 1ви клас вече се е гледал кажи-речи сам. Имало е нещо от типа танто за танто, което също влиза в разказа на свекито - "тя ми помагаше с детето, пък аз нея я гледах после".
Та, дилемата е - ако не я ползваме по неин тертип за бавачка, пък и тя не си е изгледала сина чааак толкова - дали има правото да изисква да я гледаме по този начин.
Иначе вътрешно ме гложди, че стане ли дума за това прословуто гледане, много, изключително рядко тя споменава съпруга си. Всъщност, днес за първи път говореше за "ние гледахме", обикновено е все "аз, аз, аз".

# 724

Та, дилемата е - ако не я ползваме по неин тертип за бавачка, пък и тя не си е изгледала сина чааак толкова - дали има правото да изисква да я гледаме по този начин.
Иначе вътрешно ме гложди, че стане ли дума за това прословуто гледане, много, изключително рядко тя споменава съпруга си. Всъщност, днес за първи път говореше за "ние гледахме", обикновено е все "аз, аз, аз".

Никаква дилема не виждам, освен ако не те успокоява по някакъв начин да знаеш има ли, няма ли право да изисква. Ако се наложи нещо, очевидно няма да има кой друг да гледа. Естествено, може да си измиеш ръцете и да кажеш на приятеля си да се оправя сам, щото са негови родители и не са ти гледали децата, но това със сигурност значи отношенията ти с него да се развалят. Пък и не знам кой човек ще може да спи спокойно и без да си мръдне пръста, ако знае, че негови близки са в безпомощно състояние и имат нужда от грижа.

# 725
  • София
Какъв е пък тоя зор да легнат на легло, та да може снахата лично да им бърше задника. С това се постига върховната цел и смисъл на живота, или?

# 726
Въобще не ми стои дилемата дали аз ще се грижа. Аз за уличните помияри се грижа, кво остава за свекърите. Неприятно ми става от начина, по който гледа на нас и в частност - на мен. Очаква грижа, но видимо не я очаква от сина си. Видимо също се гласи да стане бебегледачка и да ни върти къщата.

# 727
Какъв е пък тоя зор да легнат на легло, та да може снахата лично да им бърше задника. С това се постига върховната цел и смисъл на живота, или?

Е, тя може да си говори така свекървата и въобще да не се наложи да я гледат, а само финансово и с разни дребни услуги да се помага на свекърите, ако имат нужда и ако има желание и възможност. Но се случват и такива заболявания и травми, при които човек остава на легло. Баба ми така беше - в началото с патерици, с проходилка беше, отиваше си до тоалетната, но последните години вече беше прекалено зле и беше с подлога, а я извеждахме с инвалидна количка.

Въобще не ми стои дилемата дали аз ще се грижа. Аз за уличните помияри се грижа, кво остава за свекърите. Неприятно ми става от начина, по който гледа на нас и в частност - на мен. Очаква грижа, но видимо не я очаква от сина си. Видимо също се гласи да стане бебегледачка и да ни върти къщата.

Това трябва да го уточниш с приятеля си, няма нужда да ѝ обясняваш на нея. Тя всичко може да си очаква, с него се разбираш какъв ще ви е редът и как ще са разпределени задълженията между вас.

Последна редакция: пн, 18 май 2015, 22:33 от кукумицинка

# 728
Дядо ми така се залежа, баба ми го изгледа няколкото месеца. Но той си свърши земния път много бързо, в рамките на по-малко от година. Не 10-12 години, както слушах аз.

# 729
     Както я описваш сега (и да си казвала какви са ти проблемите, не си спомням), повече ми прилича като жена, която се страхува и търси някакъв начин да чуе, че син и снаха ще се погрижат за нея, ако се наложи. Естествено е да иска да го чуе от снаха си, тя си познава детето, важно и е да знае дали новият човек в живота му няма да повлияе. Ако я успокоите, че животът си е ваш, но сте добре възпитани и двамата, и родител в нужда няма да оставите (не директно, има си начин да се подскажат тези неща), може би ще смени темата.
     За бебегледачката не бих отрязала никоя баба предварително, но и надежди не бих давала. Старо суеверие е, че планове за неродени/незаченати деца не е хубаво да се правят. Възползвай се.  Hug

# 730
Сега се сетих за старата история, мерси.
Аз да ви питам, вашите майки месят ли се в живота на семейството ви по начина, по който го прави свекърва ви? - майка ми се опитваше, вече се отказа

Говорят ли с мъжете ви, дават ли акъл и наставления и на двама ви (особено на него), натискат ли се да гледат децата по техния (естествено, най-добрия) начин? - естествено, че тя е по-добра майка от мен, защото има с 30 години повече стаж от мен. Това са нейни думи като родих, сега вече не мисли така май  Mr. Green

Та виждаш в червено отговорила съм. Моята се опитваше да се меси, карали сме се доста жестоко. Дори един път бях си нарамила багажа и щях да си тръгна, но баща ми и мъжа ми ме вразумиха. Бях ли тръгнала, назад нямаше да се върна. В него момент дори не исках да ги виждам повече, но на този етап сме изгладили повечето различия.

Цитат
А ако една жена е и тъща, и свекърва?

Трещи, баба ми беше такава. Беше супер тъща и от лошите свекърви. Не го прикриваше дори. Тя беше на принципа - дъщерята на какъв мъж случи, гледа я, закуска в леглото й носи и т.н., а сина не случи на жена, всяка сутрин й прави закуска......

Преди месец дъщеря ми си спука главата. Наслушах се на какви ли не неща от страна на майка ми. То не бяха обвинения и какви ли още приказки. Свекърва ми реагира по-адекватно.

# 731
  • София
Моята като я слушам как се оплаква от зетя си, представям си за мене какви ги разправя!  Mr. Green

# 732
Цитат: Докато свекърва ми ,въпреки че, се опитваше да ми стане приятелка ми е чужда и всеки коментар, който не се въздържат да изкажат ми остава в сърцето. Не се почувствах приета напълно там и  това е.

Тези думи обясняват всичко.
Докато едната приема другата за чужда/или взаимно се приемат за такива/, снаха и свекърва никога няма да се разбират.

Аз пък никога не съм искала свекървата да ми бъде приятелка, както и аз на нея. И въпреки това съм искала да имаме добри, но ДИСТАНЦИРАНИ отношения/ по - скоро дипломатични/ и да се виждаме най - вече по поводи.
Каквото и да си говорим, при евентуален сериозен катаклизъм в нашето семейство, синът и си и е син, аз съм и винаги ще остана външен човек. Позицията ми не значи, че по принцип съм настроена негативно към свекървите. Просто не я приемам за близка и не искам да я приемам за близка, което не изключва взаимното уважение. Накратко, свекървата е от тези хора в живот ни, с които се налага да контактуваме, но които не си избираме. Защо да не може да има цивилизовани отношения без близост и приятелство?

# 733
      Във всеки житейски случай, с който съм се сблъсквала, бабите, които ходят да видят дете в градината или пред училище, са били лишени от контакт с внуците си изцяло. В моите очи, само една от майките беше права да постъпва така.

Хърмаяни - ММ води децата отвреме-навреме при майка си да ги види, и допреди няколко месеца сме ги оставяли самостоятелно. От няколко месеца насам, обаче, откакто се изпонакарахме, той ги води и остава и той у тях. Някой път работи в двора, някой път стои и си чете - като цяло е добре.

Последно С видя децата на 6-ти май - значи преди 10-ина дена, ходихме на братовчеди на гости. Видя, че са здрави, игриви, усмихнати и им няма нищо.

На въпроса откъде-накъде ще ходи през главата ми - отговор нямам. Тя си е такава - наумила си е там нещо си, и тва е. И като бяхме на това гости по същия начин - никакво съобразяване - както си играеха с другите деца, които присъстваха - го дръпна малкото за ръката, и взе да му говори - ела, бабе, да те нахраня, че я се виж кво си ми слабичко и нам-си-кво. А имайте предвид, че тя дойде с час закъснение, и през това време "слабичкото" беше омело цяла чиния с краставици и още една с ориз/дроб-сърма/, и беше дало заявка за десерт - паста. Laughing

И детето като отказа да яде - тази пак почна да ме гледа свирепо, че разбираш ли моря детето си. И почна да намеква някакви неща - уж общи приказки за здравето и отглеждането на децата. ММ и брат му я отрязаха почти веднага, но тази не и не ...

а в същото време другите братовчедчета бяха болни с антибиотици, ама нали там й е забранено да си отваря устата или да дава акъли изобщо - там нищо не каза.

# 734
     Руми, постът ми въобще не беше насочен към твоята свекърва и вашите отношения. Разказвам за баби, които нямат никакъв достъп до внуците си. Бабите са от двете "породи" (не само по бащина линия).  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт