Може ли случка на улицата да вдъхнови създаването на мащабен форум, на който да се обсъждат въпроси за възпитанието и отглеждането на детето?

Мариела Станулова е организатор на предстоящия на 16 и 17 май в София Форум „Академия за родители“.
Мариела завършва икономика и финанси в Щатите през 2008 г. и се завръща в България, където 2 години работи в международна консултантска компания. Едновременно с това, заедно с група приятели стартират сдружение "Тук-Там", с което се опитват да помагат на българи – учили и работили в чужбина – да се върнат и реализират в България. През 2010 г. заминава за магистратура по предприемачество във Франция, Китай и САЩ и през 2011 г. се завръща за втори път. След близо две години работа като инвестиционен банкер ѝ се ражда дете, а заедно с него и желанието да се занимава със социално предприемачество.Мариела, как се роди идеята за Форум "Академия за родители"?
Разхождахме се с количката с бебето и за пореден път попадах на паркирала кола върху тротоара, пречеща на пешеходците. Тогава се замислих – този шофьор има майка и тя сигурно се черви от срам, че не го е възпитала както трябва. Ами ако един ден и моят малък, сладък бебок стане такъв човек, от когото да ме срам?
Да бъдеш родител е едно от най-трудните предизвикателства, пред които се изправяме, а за съжаление децата не идват с наръчник за отглеждане и често информацията, която намираме, е разнопосочна и дори понякога идва от недостоверни източници.
Затова решихме да създадем събитие, на което да поканим водещи специалисти и организации, които да споделят своя опит и така да подпомогнат всички настоящи и бъдещи родители, за да можем един ден да се гордеем с децата, които отглеждаме.

Какви цели си поставяте с този Форум?
Родителите са най-важните учители на децата си и ние вярваме, че всеки от нас полага огромни усилия да бъде добър такъв. Ние вярваме, че никога не е късно да се промениш, да израстеш или да научиш нещо ново – дори и най-добрите и всеотдайни родители имат нужда от съвети от време на време. Целта на "Академия за Родители" е да даде на всеки от Вас точно тези умения, необходими за отглеждането на отговорни деца в днешно време. Искаме да срещнем родителите с водещи специалисти и организации, за да знаят към кого да се обърнат, когато имат нужда. Искаме да създадем среда, в която родителите да се запознават и да обменят опит. А като крайна полза си представяме усмихнати и удовлетворени лица след един смислен и забавен уикенд.

Какво ще се случи на Форум „Академия за родители“?
Предвидили сме много интересни и полезни модули. Ще има конференция, на която водещи специалисти, фокусирани върху две възрастови групи (бебета и деца) ще разискват различни теми за отглеждането и възпитанието: как да се подготвим, докато чакаме бебето, какви са аспектите на пренаталното възпитание, как да захраним бебето, как да играем с него, каква е ролята на бащата, как да помогнем на детето да се справи със страховете си и още много други. Пълната програма, може да видите тук. След презентациите ще може да се срещнете с лекторите и да зададете своите въпроси в специално отделен кът.
Освен това, нашите партньори са подготвили шарени и забавни работилници, които ще превърнат уикенда Ви в едно чудесно семейно преживяване. Чудели ли сте се как да научите детето, че е важно да се рециклира? Знаете ли какво е биомимикрия? А гледали ли сте Театър на трохите? Било ли Ви е любопитно как Мария Монтесори е стимулирала творчеството и самостоятелността на децата? Работилниците ще Ви дадат отговор на всички тези въпроси.
Ще има изложбена част, където ще имате възможност да се запознаете с над 60 фирми, които предлагат продукти и услуги, насочени към родители и деца.
А докато единият от родителите слуша лекциите, сме предвидили другият родител, заедно с децата, да могат да се забавляват в специално създаден детски кът с много различни дейности.

Значи ли това, че на Форум „Академия за родители“ и децата са добре дошли?
Точно така! Има за всекиго по нещо и за родителите, и за най-малките.

Как става заявката за участие?
Събитието е безплатно, но е необходима регистрация, която може да направите тук. Може да посетите едно събитие или да присъствате и на двата дни. Всеки решава според интересите си. Освен това, лекциите ще бъдат излъчвани онлайн в реално време за всички, които няма да имат възможност да присъстват.

Къде ще се проведе Форумът?
На 16 и 17 май от 10.00 ч. Ви очакваме в София Ивент Център в Парадайз център.

Източник: detetoigrae.com

Последна редакция: пт, 08 май 2015, 11:42 от Редактор*